pieczone ziemniaki - 12967 przepisów (strona:328/865)

Pieczone placki ziemniaczane LIGHT 176

Pieczone placki ziemniaczane to pomysł mojego M. Niezwykle smaczne, sycące i znacznie mniej kaloryczne od ich smażonej wersji.  Ja moje jadłam z jogurtem naturalnym i pietruszką, a M. z gulaszem po węgiersku. Obydwie opcje - niezwykle dobre!  Składniki na ok. 15 dużych placków: 7 małych ziemniaków 1 łyżka mąki (u mnie żytnia) 2 jajka 1/2 cebuli(...)kokosowego/masła 1 łyżka suszonego majeranku lub tymianku Pieprz czarny Przygotowanie: Ziemniaki obieramy i ścieramy na grubych oczkach. Do tego na małych oczkach ścieramy cebulę. Dodajemy łyżkę mąki, dwa jajka. Doprawiamy pieprzem i wlewamy olej/masło. Wszystko mieszamy. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Nakładamy po kopiastej łyżce masy na jeden placek. Pieczemy

Czarnawisienka
Pieczone ziemniaki 134

mieszamy z cukrem, wkładamy do niej ziemniaki i odstawiamy na min pół godziny. Odcedzamy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Olej mieszamy z przy prawami, dodajemy do ziemniaków, ponownie mieszamy. Kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 20-25 min w temperaturze 200°C z termoobiegiem, na środkowej półce

R'n'G Kitchen
Kotleciki mielone zapiekane z ziemniakami pod pomidorową pierzynką 65880

plasterki.    Naczynie do zapiekania natłuścić olejem lub oliwą i tak jak jest to widoczne na zdjęciu powyżej poukładać pionowo, naprzemiennie kotleciki, ziemniaki, cebulę, pomidory oraz salami. Warzywa posypać ziołami prowansalskimi. Piec ok. 50 minut w temperaturze 190 stopni C.   W międzyczasie przygotować sos pomidorowy. Do wysokiego naczynia wrzucić pomidory z puszki, koncentrat, keczup, cukier, słodką paprykę

Simply Food
Klopsiki rybno – brokułowe, rewelacyjne 129

ryba była podgotowana. Drugi sposób mniej kaloryczny to – naczynie żaroodporne lekko posmarować olejem. Położyć klopsy i piec w nagrzanym piekarniku do 200 C i piec 35 minut. Klopsiki muszą się zarumienić. Podawać z ziemniakami lub sałatką warzywną. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
ZIEMNIACZANO – MARCHEWKOWE PLACUSZKI Z SZYNKĄ 286

wbić jajka. Doprawić lubczykiem, solą i pieprzem. Jeśli placuszki nie chcą się formować należy dodać więcej mąki. Wszystko zależy od wielkości jajek i od ziemniaków. Rozgrzać olej na patelni i nakładać uformowane placuszki. Piec na średnim ogniu z dwóch stron. Gdy będą ładnie zarumienione, należy przełożyć na talerz i posypać z góry pokrojoną w małą kosteczkę szynką i serem

kuchniabellissima.wordpress.com
Pieczony topinambur 183

ziemniaki: gotować w wodzie lub na parze, a także piec. Można go także dodawać do surówek, pamiętając jednak o tym, że surowy topinambur może powodować wzdęcia. Wyjątkowo smaczne są frytki z topinamburu – smażymy je krócej niż ziemniaczane, gdyż topinambur szybciej traci surowość. Smak egzotycznej bulwy poprawi dodatek startej gałki muszkatołowej, ziół lub czosnku. My zrobimy dziś topinambur pieczony

Tylko pysznie
Klops mięsny z pieczarkami 201

moim świątecznym stole na pewno nie zabraknie tej pieczeni.  Polecam, bo robi się ją łatwo :) Będzie o niebo lepsza od tych"wynalazków" jakie mamy do wyboru w sklepach. Ten przepis na klops też jest łatwy. Składniki : ok. 1 kg mięsa mielonego z łopatki 3 jajka bułka kajzerka 4 duże ząbki czosnku sól, pieprz, zioła prowansalskie 5 dużych pieczarek(...)czosnkiem dodać do mięsa, całość wyrobić dokładnie- najlepiej ręką i przełożyć do foremki wyłożonej papierem, ( ucisnąć) na wierzch położyć plastry boczku Piec ok. godziny w temp. 180*C, ja piekłam w prodiżu. Jeśli mięso podamy na ciepło do ziemniaków i dodamy surówkę to będziemy mieć świąteczne danie

Proste Potrawy
Poznańska pyra z gzikiem 163

musi być smaczny) ok. 250 g. twarogu -najlepiej półtłustego śmietana 18 % szczypiorek czubryca (kiedyś używana, później zapomniana-obecnie przeżywa renesans) sól pieprz i tyle.... PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki dokładnie myjemy, gotujemy w osolonej wodzie (można też piec w piekarniku), w tym czasie przygotowujemy gzik. Ser łączymy ze śmietaną,żeby uzyskać luźniejszą konsystencję, doprawiamy solą,pieprzem i czubrycą. Na koniec obficie posypujemy sznytkoszkiem

Kopystką po garach
Ziemniaki po szwedzku 153

Ziemniaki szorujemy, osuszamy, nacinamy jak najgłębiej (pomocna może być łyżka,na którą kładziemy ziemniaki, nacinamy). Masło roztapiamy, dodajemy posiekany czosnek, paprykę, sól, pieprz. Masłem smarujemy ziemniaki i wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy do miękkości-czyli ok. 1,2 minut,co jakiś czas smarując przygotowanym wcześniej masłem. WSKAZÓWKI: Do podania ze smażonymi mięsami, oraz w towarzystwie dipów

Kopystką po garach
Karkówka pieczona w rękawie 163

Układamy w naczyniu żaroodpornym odstawiamy na ok godzinę. Wstawiamy do piekarnika i ustawiamy temperaturę 220 st. po 15 min zmniejszamy do 200 st i pieczemy godzinę .. +- 15 min  Do obiadu upiekłam sprężynki z ziemniaków

Gotowanie jest łatwe
Pieczeń z suszonymi pomidorami. 148

pieczenia przekładamy masę mięsną i dobrze ją ugniatamy. Wierzch ładnie wyrównujemy i smarujemy odrobiną oleju. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 45/50 minut. Taką pieczeń można śmiało podać do obiadu, wyśmienicie smakuje z ziemniakami i surówką. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Pomysły na domową zapiekankę 167

Zapiekanki możemy tworzyć dosłownie ze „wszystkiego”, ponieważ w kuchni czy lodówce zawsze znajdziemy coś, co można będzie zapiec. Możemy zrobić np. z ziemniakami, jest to wspaniały dodatek do dań mięsnych czy pieczonego schabu. Dodajemy warzywa jakie tylko lubimy: pora, brokuły, cukinię, cebulę; składniki możemy najpierw podgotować, a później nałożyć do naczynia żaroodpornego i zapiekać około 20-30 minut. Niemal

Gotuję Testuję
Chleb żytni z kminkiem – podobno litewski ;) 149

nawinie. Żeby było śmiesznie, przepisy pochodzą z blogów zagranicznych. I tak robiłam już „polish pierogis” – podobno typowo polskie danie, z nadzieniem z ziemniaków i boczku, potem gotowane i odsmażane na maśle. Piekłam typową, polską babkę z nadzieniem uwaga…z cynamonu Robiłam również morawskie kołacze, czyli drożdżówki ze śliwką – całkiem dobre przyznaję, jednak nie mi oceniać

Mieszam w Garnku
Krem z dyni z mleczkiem kokosowym i żurawiną 162

mleczka kokosowego pestki dyni grzanki chlebowe (przyrumienione na maśle) Sposób przygotowania: 1. Wodę zagotowujemy wraz z bulionetką, pokrojoną na mniejsze kawałki marchewką, suszoną żurawiną oraz ziemniakami. Dynię kroimy na mniejsze części, usuwamy pestki i pieczemy przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180st C. C1ebulę kroimy w piórka i zmiękczamy na łyżeczce oleju kokosowego.  2. Upieczoną dynię, lekko przestudzoną

Kuchnia w czekoladzie
Żur kujawski 226

kobieta pochyliła się nad kuchnią i poczuła słodko-kwaśny zapach. Ach, to była ta mąka zalana wodą, o której zapomniała, i która stała na piecu kilka dni. A jak by wlać to do ziemniaków? – pomyślała kobieta. Jak pomyślała, tak zrobiła. Mieszając zakwas zalała nim ziemniaki. Zapach w kuchni rozszedł się apetyczny. Oczy kobiety przyciągnęła skórka słoniny, która wisiała nad kuchnią

Garniec Magalie