około 2-3 mm) 2. Rozgrzewamy patelnie z oliwą ( musi być jej tyle aby zakryła dno) oraz dajemy do niej 1 łyżkę margaryny. Na rozgrzany tłuszcz, wykładamy nasze plasterki ziemniaków, pomiędzy nie dajemy przekrojona na pół cebulę oraz liście laurowe, możemy także wkroić nasza ulubiona kiełbaskę, ja tym razem nie dałam. Całość podsmażamy delikatnie, a następnie przykrywamy przykrywką i lekko(...)chwile je przemieszać ( jeśli chcemy bardziej przypieczone to podkręcamy gaz i przez chwilę tak trzymamy, pilnując aby się nie spaliły) Całe pieczenie zajmuje mi zazwyczaj około 30-40 min. Wszystko zależy od ziemniaka. 3. Podajemy z kubkiem mleka lub same :) Smacznego
Gotowanie...to proste !można dać więcej. \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\ Chciałam sprawdzić czy będą nam smakowaćły pieczone winograna. Fajnie jak uda wam się dostać bezpestkowe. Czas prtzygotowania : 10 minut Wyrastanie : 3 godziny Drugie wyrastanie : 40 minut Pieczenie : 30-35 minut Składniki: 450 gram mąki orkiszowej jasnej 270 gram ugotowanych i przepuszczonych przez praskę ziemniaków ( najlepiej resztki z obiadu) 15 gram świeżych drożdży(...)oliwą rozciagnij równo po całej blaszce. Na wierzch układaj kolorowe winogrona oraz igiełki rozmarynu. Odstaw do wyrośnięcia na ok. 40 minut po przykryciem. Piekarnik nastaw na 200 C i piecz ok. 30-35 minut
AZgotuj!kawy, przystawka do ręcznego blendera z ostrzami tnącymi. Przydadzą się też blaszki do pieczenia ciasta, na których po przygotowaniu każdą wymagającą tego mieszankę suszymy. • SÓL BEKONOWA – do jajek w każdej postaci – sadzonych, tych gotowanych na miękko, w koszulkach, do jajecznicy. Pasuje do awokado i purée ziemniaków. Pyszna do szparagów. Do jej zrobienia potrzebujecie cieniutkich (1-2mm) plastrów wędzonego bekonu(...)piekarniku, w temperaturze 100⁰C. Sól powinna stać się sypka i błyszcząca, nie może być lepka. • SÓL GRZYBOWA – do łososia smażonego, pieczonego i gotowanego na parze, wołowiny, do makaronu, bulionu. Kwintesencja smaku umami. Spróbujcie jej koniecznie z ziemniakami w każdej postaci, do gotowanego makaronu i do jajecznicy. Suszone grzyby, najlepiej podgrzybki, rozdrabniamy na pył w moździerzu lub blenderze, łączymy
Karo in the KitchenDiabelski boczek autorka: Marikijka | blog: pyszne.blox.pl Kurczak zapiekany w cieście (2) autorka: Marikijka | blog: pyszne.blox.pl Kurczak w ziołach zapiekany z warzywami autorka: Marikijka | blog: pyszne.blox.pl Łopatka wieprzowa zapiekana z ziemniakami autorka: Białagłowka | blog: Kuchenna Kontrrewolucya Roladki schabowe z gruszka autorka: pinkyyy | blog: Kucharka w baletkach Zapiekanka ryżowa z warzywami autorka: La Gusteau - Luna | blog: RATATOUILLE Szaszłyki z kurczakiem, arbuzem(...)autorka: migotka28 | blog: Monia miesza i gotuje Żeberka w sosie z kurkami autorka: Mami | blog: Prawdziwy biszkopt Żeberka pieczone po amerykańsku autorka: miracle | blog: Mój punkt smaku Roladki wieprzowe z boczkiem autorka: epithimija | blog: z charakterem Kurczak z ziemniakami, cukinią, papryką i marchewką autorka: epithimija | blog: z charakterem Grillowana karkówka w miodowo-musztardowej marynacie autorka: cynamon i chilli
Kuchenna Kontrrewolucyaplasterki, dość cienkie ( takie około 2-3 mm) 2. Rozgrzewamy patelnie z olejem (oleju wlewamy tylko tyle aby lekko zakrywał dno naszej patelni). Na rozgrzany tłuszcz, wykładamy nasze plasterki ziemniaków, pomiędzy ziemniaczki, dajemy przekrojona na pół cebulę oraz liście laurowe, możemy także wkroić nasza ulubiona kiełbaskę, ja tym razem nie dałam. Całość podsmażamy delikatnie, a następnie przykrywamy przykrywką i smażymy(...)chwile je przemieszać ( jeśli chcemy bardziej przypieczone to podkręcamy gaz i przez chwilę tak trzymamy, pilnując aby się nie spaliły) Całe pieczenie zajmuje mi zazwyczaj około 30-40 min. Wszystko zależy od ziemniaka. 3. Podajemy z kubkiem mleka lub z mlekiem zsiadłym lub same :) Smacznego
Gotowanie...to proste !ciecierzycy do podania: liski świeżej kolendry lub natki pietruszki, ulubiona kasza, u mnie Bulgur Mix Przygotowanie wegetariańskiego tadżinu: Piekarnik rozgrzej do 190 stopni C. W dużej misce wymieszaj słodkiego ziemniaka, bakłażana, cukinie i paprykę z 2 łyżkami oliwy, solą i pieprzem, aż oliwa dokładnie pokryje warzywa (wygodnie użyć dłoni). Dobrze rozgrzej dużą patelnię. Partiami obsmaż na niej warzywa(...)morele lub śliwki, ciecierzycę odsączoną z zalewy, obsmażone warzywa oraz szklankę wody. Wszystko dokładnie wymieszaj, następnie przykryj przykrywką i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 30-45 minut, aż wszystkie warzywa, szczególnie słodkie ziemniaki będą miękkie. Gotowy tadżin posyp listkami kolendry lub pietruszki i podawaj z ulubioną kaszą. Na podstawie tego przepisu
Chilli Czosnek i OliwaPiec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180° C przez 25-30 minut. Aby góra pieczeni pozostała delikatna i nie spieczona, można formę przykryć papierem do pieczenia i zdjąć go w połowie pieczenia. Moja pieczeń piekła się w kwadratowej formie 22 cm X 22 cm. Pieczeń była wysoka na około 4 cm. Jak ugotować czerwoną soczewicę na sypko Soczewicę wypłukać(...)minut. Zdjąć z ognia i pozostawić (pod przykryciem) przez kolejne 10-15 minut. Po tym czasie czerwona soczewica jest gotowa do zjedzenia. Pieczeń warzywną z grzybami i soczewicą można podawać jako samodzielne danie, z dodatkiem ugotowanych ziemniaków i sosu, na przykład pomidorowego. Pysznie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. A na koniec mam dwa Was małą anegdotkę
Codzienna kuchnia niecodziennapieczeniowymi lub grzybowymi sosami, albo polane pieczoną cebulką z kiełbaską i też są rewelacyjne. SKŁADNIKI : 450 g ziemniaków, zważonych po ugotowaniu i zmieleniu ( 1 flaczarka(...)kroimy ukośnie na kopytka. Gotujemy je w osolonym wrzątku, około 2-3 minuty, mieszając aż wypłyną na wierzch wody. Odcedzamy i rozkładamy na talerze. Podajemy cieple polane sosem lub pieczonym mięsem z cebulą. Smacznego
Kulinarne Fantazje Mariolikonserwowe 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz majonez Wykonanie: Buraki umyć, odciąć końcówki i szczelnie zawinąć je w folii aluminiowej skropionej oliwą. Piec w temperaturze 200 st.C przez 45 minut. Obrać i odstawić do ostudzenia. Ziemniaki obrać i ugotować. Ostudzić i pokroić w kostkę. Cebulę obrać, drobno posiekać, umieścić na sicie i przelać wrzątkiem, odsączyć i dodać do ziemniaków
Pasja Smakucytryny Pur é e ziemniaczano-szpinakowe: 200 g ziemniaków 200 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego 1 mała cebula 1 - 2 ząbki czosnku szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Dorsz w suszonych pomidorach: 1. Suszone pomidory, jogurt grecki oraz sok z cytryny blendujemy na gładką masę. 2. Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Kładziemy(...)papierze filety z dorsza, smarujemy je pastą z suszonych pomidorów z każdej strony. 3. Pieczemy rybę w piekarniku nagrzanym do temperatury 170°C i pieczemy przez około 15 minut. Pur é e ziemniaczano-szpinakowe: 1. Ziemniaki myjemy, obieramy ze skórki, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Po ugotowaniu odcedzamy i tłuczemy na gładkie puree. 2. Szpinak rozmrażamy, odciskamy z wody
W kuchni Katiecytryny Pur é e ziemniaczano-szpinakowe: 200 g ziemniaków 200 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego 1 mała cebula 1 - 2 ząbki czosnku szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Dorsz w suszonych pomidorach: 1. Suszone pomidory, jogurt grecki oraz sok z cytryny blendujemy na gładką masę. 2. Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Kładziemy(...)papierze filety z dorsza, smarujemy je pastą z suszonych pomidorów z każdej strony. 3. Pieczemy rybę w piekarniku nagrzanym do temperatury 170°C i pieczemy przez około 15 minut. Pur é e ziemniaczano-szpinakowe: 1. Ziemniaki myjemy, obieramy ze skórki, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Po ugotowaniu odcedzamy i tłuczemy na gładkie puree. 2. Szpinak rozmrażamy, odciskamy z wody
W kuchni Katieprzemian z papryką, cebulą i pieczarkami. Gotowe szaszłyki smarujemy dość obficie sosem ketchupowo- ziołowym i układamy na tackach do grillowania. Szaszłyki pieczemy na dobrze rozgrzanym palenisku około 20 minut, często odwracając. Artykuł Szaszłyki z młodymi ziemniakami i boczkiem oraz warzywami + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania
Smakowite Daniazapewniam, że pączuszki znikają błyskawicznie ;) Potrzebujemy: 3 jajka 300 g serka homogenizowanego (waniliowego) 2 małe opakowania cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczyptę soli 1,5 szklanki mąki pszennej tłuszcz do smażenia (najlepiej smalec) kawałek ziemniaka (opcjonalnie - można wrzucić do tłuszczu podczas smażenia, by tak szybko się nie palił) W sporej misce dokładnie mieszamy jajka oraz serek. Następnie dodajemy
Ratunku obiadowsianki mi przechodzi, za to jesienią znów wraca i nie daje o sobie zapomnieć do późnej wiosny. Mniam! Kiedy chce mi się piec, jemy przyzwoite śniadanie, czyli kanapki. Jakiś czas temu postanowiłam poeksperymentować z chlebem z ziemniakami. Znalazłam w sieci całe mnóstwo przepisów, czyli starym zwyczaje poszłam do kuchni i wrzuciłam do miksera to, co według mojej kobiecej logiki, powinno(...)czasie do mąki dodać zaczyn, wodę, sól i rozgniecione widelcem ziemniaki. Zagnieść ciasto. Dodać oliwę, drobno posiekany rozmaryn i pietruszkę, wyrobić gładkie ciasto. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko zagnieść, uformować z ciasta bochenek, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 40-45 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie wierzch spryskać wodą. Piec
Pożeraczka, czyli raz adobrzetypowa frytkownica ani piekarnik. Jest to wielofunkcyjna, kompaktowa maszyna, która oferuje trzy możliwości obróbki termicznej: smażenie beztłuszczowe, pieczenie i grillowanie. Na pierwszy ogień poszły frytki - zarówno z ziemniaków jak i selera. Te pierwsze smażyły się trochę krócej, bo około 16 minut. Z kolei drugie (jako że seler jest bardzo twardym warzywem) ok. 20 minut(...)kosza z powrotem. Kolejnym wyzwaniem było przygotowanie piersi i udek z kurczaka. I tutaj ogromne zaskoczenie! Nie jestem fanką pieczenia mięs czy ryb w piekarniku, bo wychodzą zbyt suche, nawet mimo zamarynowania w oleju i przygotowywania w specjalnej torebce do pieczenia wypełnionej bulionem. Skórka była delikatnie chrupiąca, a środek... niezwykle soczysty! Zarówno pierś jak i udko smakowały jakby były przygotowane
Poranek na słodko