pieczone pierogi - 2396 przepisów (strona:22/160)

Kruche pierogi z mięsem 227

niekiedy nachodzi mnie ochota na pochłonięcie kilku apetycznych pierożków, więc zakasuje rękawy, chowam moją apatię pierogową pod dywan i zaczynam lepić pierogi :) A dzisiaj proponuję pierogi z ciasta kruchego, pieczone w piekarniku, chrupiące, z farszem z mięsa i aromatycznymi , świeżymi ziołami. Składniki: ciasto: 3,5 szklanki mąki pszennej 250 g margaryny 2 jajka 4 łyżki gęstej(...)Farsz ostudzić. Rozwałkować jedną kulę na grubość około 3-5 mm, wykroić krążki, nałożyć farsz i dokładnie zlepić brzegi. To samo zrobić z drugą kulą. Pierogi ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Smacznego

na moim stole...
Drożdżowe grzebienie z dżemem 354

120ml mleka - ciepłego 1/2 słoiczka marmolady lub dżemu - u mnie gęsty dżem z kawałkami owoców, ok. 150ml 1 rozkłócone białko - do posmarowania przed pieczeniem gruby cukier - do posypania przed pieczeniem, u mnie gruby cukier perlisty   Drożdże rozmieszać w dobrze ciepłym mleku z 1 łyżeczką mąki i 1 łyżeczką cukru. Odstawić do wyrośnięcia na 10-15 min. w ciepłe miejsce(...)tworząc szerokie na ok 1,5cm krawędzie.  Można też dodatkowo pomóc tu sobie widelcem i podociskać nim brzegi, aby mieć pewność, iż dżem nie wypłynie podczas pieczenia.  Krawędzie takiego pieroga naciąć w 5-6 miejscach - uważać aby nie przeciąć do nadzienia. Delikatnie (a u Ewy jeszcze z uczuciem :P ) naciągnąć drożdżówki w kształt grzebienia, aby przerwy między

Grunt to przepis!
Drożdżowe pierożki pieczone z soczewicą- wegetariański kibiny 201

nakładać farsz i zlepiać małe pierożki. Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem i posmarować wierzch pierożków rozmąconymi białkiem. Piec około 30 minut w temperaturze 160 stopni. Polecam również pozostałe "pierogowe" przepisy: Prawdziwe pielmienie rosyjskie- rosyjskie pierogi Pierogi z makiem Pieczone pierożki

Tradycyjna Kuchnia
Pieczone pierogi z kapustą kiszoną i pieczarkami. 179

kwadraty. Na kwadrat kłaść po łyżce farszu i sklejać. Końcówki można docisnąć widelcem. Blaszkę posmarować tłuszczem (można również piec na blaszce wyłożonej silikonem lub wyłożonej papierem do pieczenia lekko naoliwionym). Pierogi ułożyć na blaszce, posmarować roztrzepanym białkiem. Włożyć do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec ok.30min.  Jeżeli ciężko Ci się klei ciasto, nie martw się. Możesz

W kuchni u Moniki
Pierogi meksykańskie (na cieście drożdżowym) 87

grubości, w miarę potrzeby podsypywałam mąką. Wykrawałam kółka 12 cm średnicy. Nakładałam na nie farsz i zaklejałam brzegi.  Wyłożyłam na blachę z papierem do pieczenia.  Odstawiłam na 20 minut do wyrośnięcia. Każdego pieroga posmarowałam jajkiem rozkłóconym z mlekiem i posypywałam oregano.  Piekłam w 200 stopniach w nagrzanym piekarniku przez ok. 20 minut – do zarumienienia się(...)Notatki: * miałam pomidory przemysłowe – takie podłużne, mają bardzo dużo miąższu a mało ziaren * po tym jak pierogi wyrosną proponuję zamoczyć palce w mące i skleić raz jeszcze, mogą pęknąć na sklejeniu podczas pieczenia * można dodać kukurydzę z puszki do farszu * podawałam z sosem czosnkowym  przepis na sos Smacznego! Lidka Artykuł Pierogi meksykańskie (na cieście drożdżowym) pochodzi

Pieprzyć z Fantazją
Empanadas z pieczoną dynią i chorizo 197

zapraszam Was na moją wersję empanadas , popularnych w Hiszpanii i Ameryce Południowej chrupiących pierogów.  Tradycyjnie przygotowuje się je z ciasta chlebowego, a następnie smaży lub piecze, uzyskując grube, sycące pierogi zawierające soczyste nadzienie. Hiszpanie traktowali je kiedyś jako przenośne jedzenie i zabierali ze sobą, np. gdy pracowali w polu. Obecnie jadają je jako tapa lub jako(...)przez noc. Dynię również upiekłam poprzedniego wieczoru. Potem wystarczyło dokończyć farsz, ulepić i usmażyć.  Empanadas z pieczoną dynią i chorizo przepis własny na 10-12 sztuk czas przygotowania: 10 min. zagniecenie ciasta + 2 godz. chłodzenie + 30 min. pieczenie dyni + 20 min. przygotowanie empanadas + 15 min. smażenie Składniki: ciasto: 50 g masła 150 ml wody

Chilli Czosnek i Oliwa
Empanadas z tuńczykiem - przekąska na imprezę. 360

przewieziona do Europy przez Arabów. Zapraszam! Empanada - chrupiący pieróg Empanadas są z grubsza podobne do naszych pierogów, przygotowuje się je jednak z innego rodzaju ciasta. Ciasto chlebowe lub proste ciasto z mąki, wody i tłuszczu nadziewa się, a następnie smaży lub piecze , uzyskując chrupiący pieróg kryjący soczyste wnętrze (empanada to liczba pojedyncza od empanadas). Ich nazwa pochodzi od hiszpańskiego(...)empanada gallega (empanada galega po galicyjsku), czyli duże ciasto chlebowe z wytrawnym nadzieniem, np. z tuńczyka, cebuli, papryki, pomidorów, jajka ugotowanego na twardo i papryki pimenton. Empanadę de gallega piecze się w patelni do paelli lub na blasze do pizzy, a następnie kroi w trójkąty. Tutaj możecie zobaczyć przykładowy przepis na empanada gallega .  A wracając do odmian empanadas występujących

Chilli Czosnek i Oliwa
Pierogi z dynią 149

Jesienne klimaty zawitały w mojej kuchni za sprawą dyni, która "gości" u mnie ostatnio dość często. Tym razem w postaci farszu do pierogów. Puree z pieczonej dyni można wykorzystać na wiele sposobów, do przygotowania zup, ciast, muffinek, gnocchi. Dynia jest bardzo uniwersalna. Doskonale sprawdza się w daniach wytrawnych, ale też w wersji na słodko. Zachęcam gorąco do eksperymentowania(...)dynią. U mnie następnym razem będzie ciasto. A u was? Składniki: Ciasto na pierogi: 250 g mąki pszennej 1/2 szklanki gorącej wody 1/2 łyżeczki soli Nadzienie: 400 g puree z dyni* 200 g serka Almette z ziołami sól pieprz Do podania: roztopione masło z szałwią uprażone pestki dyni *Puree z dyni: Dynię kroimy na duże kawałki razem ze skórą

Smakowity Blog Kulinarny
Pierogi z kurczakiem, pieczoną papryką, ricottą i dymką 149

czymś nowym. Smak pierogów z kurczakiem, pieczoną papryką, ricottą i dymką jest świeży. Jest delikatny, lekko słodki lecz zdecydowany. Z pewnością pieczona papryka i dymka grają tu pierwsze skrzypce. Kurczak jest dopełnieniem a ricotta powoduje, iż całość jest spójna i kremowa. Składniki (25 pierogów): 1/2 ciasta na pierogi z tego przepisu 100 gram mielonego drobiu

Mango Papaja
Pierogi leniwe z polenty, Dziewczynka w trampkach 201

stolnicę, dodaj mąkę, cebulę, przyprawy i zagnieć ciasto. Formuj z ciasta spłaszczone wałki i krój je w romby. Możesz je upiec w piekarniku (wcześniej posmaruj każdego pieroga odrobiną oliwy, piecz ok. 30 minut w temp. 180 ° C) lub podsmażyć na oleju (wg mnie takie smakują zdecydowanie lepiej, na zdjęciu zdrowsza wersja). Podawaj np. z sosem i dowolną surówką. Normal(...)bake them in the oven (earlier on spread a little olive oil over each piece, bake for about 30 minutes at 180 ° C) or fry them in oil (for me that’s the best version, in the photo – the healthier one). You can serve pierogi leniwe with a sauce and your favourite raw vegetable salad.    Normal

Qlinarnie i Qlinarnie
Pomysły na przerobienie poświątecznego jedzenia 142

została Wam kapusta z grzybami, pieczarki lub gotowane albo pieczone mięsa, zawińcie to jak farsz w naleśniki i zróbcie na obiad pyszne krokiety!   Poświąteczna zapiekanka czyli sposób na przetworzenie resztek Przepis tutaj (KLIK) Święta, święta i po świętach… a w lodówce zazwyczaj zostaje nam sporo kawałków pieczonego mięsa, wędlin, kiełbas, warzyw, sery itp. Co zrobić(...)treściwy obiad dla całej rodziny!   Pierogi wiejskie Przepis tutaj (KLIK) Rewelacyjne domowe pierogi z kapustą, ziemniaczkami i mięsem. Ciasto z tego przepisu jest bardzo delikatne i mięciutkie, warto je dość cienko rozwałkować przed nadzianiem bo wówczas pierożki wychodzą jeszcze smaczniejsze. Jeśli zostały Wam gotowane ziemniaki, kapusta, gotowane lub pieczone mięsa, zróbcie pierogi

Blog z Apetytem
Barok - obfitość, otyłość i obżarstwo 172

pełni zobrazować ile jedna osoba potrafiła zjeść podczas uczty, należy podać za przykład pewnego biesiadnika, który ofiarnie pożerał na jednym posiedzeniu: gęś, parę kapłonów, pieczeń wołową, ser, 3 bochenki chleba i 2 garnce miodu. Pierogi Pierogi to jedno z nielicznych dań, które stanowią rzeczywistą staropolską kuchnię. W czasach barokowych znane były dziesiątki przepisów na uwielbiane przez nas pierożki(...)formuj pierożki, jakie chcesz abo umiesz, pozynguj żółtkami, upiecz a daj pocukrowawszy na stół”. Najpopularniejszymi pierogami były te wykonane z ciasta drożdżowego . Można było je piec, smażyć. Jak to wolał. Mięsne pierogi były doprawiane obowiązkowo przyprawami korzennymi i następnie gotowane. Polska kuchnia barokowa była dumą Polaków. Polskich smaków i przepisów patrioci byli chętni bronić do ostatniej krwi

Przepisy Aleksandry
Pierogi 154

Pierogi :) znany temat, który można powtarzać bez końca, bo wszyscy lubią :) Tym razem pierogi paprykowe, z mieloną kiełbasą, drożdżowe, pieczone i gotowane :)  Mąkę 1 kg przesiewamy, dosypujemy łyżkę zmielonej papryki, łyżkę soli, rozkruszamy pół kostki drożdży,  dosypujemy łyżeczkę cukru i zalewamy szklanką ciepłej wody, a jak zaczyn urośnie,  to dolewamy jeszcze jedna szklankę(...)wycinamy kółka, nakładamy farsz i już :) Polepione pierogi układamy na blacie posypanym mąką,  potem dzielimy na przeznaczone do gotowania i do pieczenia :) Do piekarnika wkładamy na 20-30 minut w temperaturę 200 st.C ...a pierogi do gotowania zalepiamy jeszcze raz robiąc falbankę...i wstawiamy garnek z wodą ... W piekarniku pierogi ładnie wyrosną i mamy super przekąskę

chleba naszego
Pieczone pierogi kebabowe 66

odrobiną mąki aby podczas pieczenia nie powstał nam zakalec. 4. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na grubość podobną do ciasta na pierogi, wycinamy kwadraty, nakładamy farsz - składamy do trójkąta. Brzegi możemy docisnąć widelcem. 5. Wierzch pierogów smarujemy roztrzepanym żółtkiem. Pieczemy w temperaturze 200* około 20 minut. 6. Wszystkie składniki na sos mieszamy na jednolitą konsystencje - doprawiamy do smaku. 7. Jeśli

Dziś Ja gotuje
Pizza calzone z pieczarkami i tuńczykiem. 168

kleiło, to można brzegi lekko posmarować wodą. Moje dość ładnie się kleiły. Na wszelki wypadek sklejone brzegi wywinęłam do góry. Gotowe pizze wyłożyć na blaszkę do pieczenia wysmarowaną olejem. Wierzch pierogów tez lekko posmarować olejem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 stopni i piec 20 minut. Podałam z sosem czosnkowym

Agusiowe smakołyki

Proponowane wyszukiwania