pieczone pierogi - 2396 przepisów (strona:29/160)

Przepis na kakory (soczewiaki) 161

Jakiś czas temu, w małej knajpce za Przewięzią, specjalizującej się w daniach regionalnych, znalazłem w karcie „Kakory”. Dowiedziałem się, że jest to danie litewskie – pieczone lub smażone w głębokim oleju pierogi z ciasta drożdżowego, wypełnione soczewicą, regionalnie zwane także „soczewiakami”. Brzmiało to interesująco, jednak bardzo się rozczarowałem. Były zbyt suche i praktycznie bez smaku. Nie mogłem uwierzyć(...)Litwini jedzą coś tak niedobrego:) Postanowiłem więc sam spróbować przyrządzić soczewiaki. Znalazłem kilka różnych przepisów w Internecie i trochę poeksperymentowałem. Zdecydowałem się na wersję pieczoną, a do farszu dodałem marchewkę i jabłko, co znacznie poprawiło jego smak. Jest przy tym daniu trochę roboty, ale było warto! Czytaj dalej

Gotuj z Misiem
Restauracje w Warszawie - Gdzie warto zajrzeć? 37

gość może odpocząć w pięknym otoczeniu i nacieszyć się autorskimi daniami Katarzyny Kowalczyk. W przytulnym wnętrzu można odpocząć przy sałatce z grillowanym boczniakiem lub spróbować tradycyjnych pierogów z różnymi farszami. Grillowane żeberka, pieczony pstrąg lub kacze udko z pieczonym jabłkiem są z kolei idealnymi propozycjami na oficjalny obiad. Stara Kamienica nie zawiedzie też miłośników pysznej kawy(...)Cezar z panierowanymi boczniakami lub kurczakiem, Wege Micha z hummusem i pieczonymi warzywami – oto wybrane propozycje na start. Dania mięsne, kotlet sojowy lub kalafior w panierce są z kolei ciekawszymi ofertami dla tych, którzy chcą najeść się do syta. W Słoiku nie brak też burgerów i pierogów, na sporo atrakcji mogą liczyć również miłośnicy makaronów i świeżych sałatek

Kuchcik gotuje
Pierogi z kurczakiem 99

Pierogi z kurczakiem to świetny pomysł na szybkie danie obiadowe. Czasami zostaje pieczone mięso z kurczaka, które można wykorzystać do pierogów. Ciekawym rozwiązaniem jest smażenie pierogów co zmienia ich smak na korzyść. Po usmażeniu nadmiar tłuszczu odsączamy na papierowym ręczniku ale jest go stosunkowo niewiele, bo pierogi dość krótko smażymy. Podajemy z gotowanymi warzywami

gotuj ze mną
Jak zrobić domowe pyzy – czyli ziemniaki do potęgi trzeciej 316

Flaming, Gala, Bila, Justa). Typ C to ziemniaki najbardziej mączyste, zawierające najwięcej skrobi- one łatwo się rozpadają, mają najczęściej jasny i sypki miąższ. Doskonałe na pieczone babki, farsze, np. do pierogów, na kluski, do purée, jako smażone placki, pyzy czy kopytka (Bryza, Tajfun, Ibis, Gracja, Bursztyn, Etiuda, Legenda). W Polsce oficjalnie jest zarejestrowanych około 100 odmian ziemniaków(...)ułatwiły nam trochę tą kwestię, sprzedając umyte już ziemniaki zapakowane w plastikowych workach po 2 do 5kg i podpisując je oznaczeniami typu „ziemniaki na frytki”, „ziemniaki sałatkowe”, „ziemniaki do pieczenia”. Szukajcie na opakowaniu oznaczenia według grupy użytkowej A, B lub C, jeśli nie pamiętacie nazwy gatunku. Mamy już kupione ziemniaki. Koniecznie typu C, czyli wysokoskrobiowe, suche, takie które rozpadają się

Karo in the Kitchen
Kluski śląskie idealne 152

Gala, Bila, Justa).   Typ C to ziemniaki najbardziej mączyste, zawierające najwięcej skrobi- one łatwo się rozpadają, mają najczęściej jasny i sypki miąższ. Doskonałe na pieczone babki, farsze, np. do pierogów, na kluski, do purée, jako smażone placki, pyzy czy kopytka (Bryza, Tajfun, Ibis, Gracja, Bursztyn, Etiuda, Legenda).   W Polsce oficjalnie jest zarejestrowanych około 100 odmian(...)ułatwiły nam trochę tą kwestię, sprzedając umyte już ziemniaki zapakowane w plastikowych workach po 2 do 5kg i podpisując je oznaczeniami typu „ziemniaki na frytki”, „ziemniaki sałatkowe”, „ziemniaki do pieczenia”. Szukajcie na opakowaniu oznaczenia według grupy użytkowej A, B lub C, jeśli nie pamiętacie nazwy gatunku.   I pamiętajcie, żeby ziemniaki do gotowania obierać cienko- najwięcej dobrego kryją

Karo in the Kitchen
Drożdżowe ravioli z wołowym ragù (Ravioli di pasta lievitata con ragù di carne) 148

Pieczone ravioli, które dziś chciałam Wam zaprezentować, z pewnością przypadną do gustu wielbicielom tradycyjnych pierogów i drożdżowych, słonych wypieków.  Pierożki wypełnione s ą  wołowym ragù, niezwykle aromatycznym sosem mi ę sno-pomidorowym, który nadaje daniu wyjątkowego charakteru.  Ravioli doskonale smakują na ciepło i zimno z sosem pomidorowym lub czosnkowym. Polecam(...)czubatej łyżce ragù, przykrywamy je pozostałym ciastem. Dokładnie zlepiamy brzegi ciasta, dociskając je widelcem.  Pierożki wykładamy   do formy  wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej oliwą.  **** Ponete al centro del cerchio un cucchiaio di ragù, quindi sovrapponete un altro disco e sigillate bene i bordi con una forchetta.  Posizionate i ravioli

La grande e la piccola cuoca
Sposób na chrupiące frytki z piekarnika – płukane, moczone w słodkiej kąpieli i tylko z odrobiną oleju 168

Gala, Bila, Justa).   Typ C to ziemniaki najbardziej mączyste, zawierające najwięcej skrobi- one łatwo się rozpadają, mają najczęściej jasny i sypki miąższ. Doskonałe na pieczone babki, farsze, np. do pierogów, na kluski, do purée, jako smażone placki, pyzy czy kopytka (Bryza, Tajfun, Ibis, Gracja, Bursztyn, Etiuda, Legenda).   W Polsce oficjalnie jest zarejestrowanych około 100 odmian(...)ułatwiły nam trochę tą kwestię, sprzedając umyte już ziemniaki zapakowane w plastikowych workach po 2 do 5kg i podpisując je oznaczeniami typu ziemniaki na frytki, ziemniaki sałatkowe, ziemniaki do pieczenia. Szukajcie na opakowaniu oznaczenia według grupy użytkowej A, B lub C, jeśli nie pamiętacie nazwy gatunku. Zielone i kiełkujące ziemniaki – jeśli nie macie warzywnego ogródka — od razu wyrzucajcie

Karo in the Kitchen
Pierogi ruskie z wędzonym serem 259

Kto nie zna tego dania, dodatek wędzonego twarogu dodaje mu specyficznego smaku. Jest to potrawa dla całej rodziny. Gotowe od razu po ugotowaniu ja również smażone

kgwjanczewo
Ciekawostki kulinarne: dynia 145

Sezon na dynię trwa w najlepsze. Dynia daje niesamowite możliwości w kuchni. Można ją gotować, piec, robić zupy, farsze do pierogów, marynować. Do tego jest bogata w różne składniki odżywcze i minerały.  Ojczyzną dyni jest Ameryka Środkowa. W czasach starożytnych była wielkim przysmakiem królewskich uczt. Lukullus - wódz, polityk i wielbiciel dobrej kuchni, znany z organizowania bogatych wieczerzy, podawał(...)Chleb dyniowy Ciasto dyniowe z jabłkami i czekoladą Dynia piżmowa w ziołowo-miodowej marynacie Dżem dyniowo-pomarańczowy Kremowa zupa dyniowa Zupa z dyni i soczewicy Aromatyczna dynia hokkaido z pieca

My Chcemy Jeść
Pierogi dim sum z gotowymi pierogami Konspol 35

Dlaczego kochamy pierogi? Pierogi są uwielbianą potrawą na całym świecie. To niezwykle uniwersalne danie, które można spożywać jako przystawkę, dodatek lub danie główne. Są ważną częścią nie tylko polskiej kuchni. Niezależnie od tego, czy są wypełnione mięsem, owocami, warzywami czy kombinacją tych składników, pierogi mają unikalny smak i aromat. Mogą być gotowane, smażone i pieczone. Wiele z nich przygotowuje się na parze, np. pierogi dim sum. Te wyjątkowe sakiewki są niezwykle popularne w kuchni chińskiej. Delikatny farsz tworzy kapusta pekińska i wyselekcjonowane mięso wieprzowe. Wyjątkowy smak uzyskuje się dzięki aromatycznym przyprawom.  Pierogi dim sum świetnie smakują z odrobiną sosu sojowego. Możesz je przygotować samodzielnie, wykorzystując np. filet z kurczaka Konspol

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Polskie specjały. Pierogi, pierożki, uszka. Niebo w gębie 73

należą pierogi. Pierogi powstają z kawałka cienkiego i elastycznego ciasta, które uprzednio zostało dobrze wyrobione. Ciasto do pierogów powstaje na bazie ciasta makaronowego. Lecz na pierogi nadaje się także ciasto drożdżowe lub cisto ziemniaczane. Przygotowane ciasto po rozwałkowaniu i pokrojeniu nadziewane jest farszem. I tu Polacy potrafią popisać się talentem kulinarnym, gdyż nasze rodzime pierogi(...)kucharzy polskich nie ma ograniczeń. Pierogi mogą posiadać różną wielkość. Od dość dużych do maleńkich, które pospolicie zwane są uszkami. Mogą też mieć różny kształt. Od stożka, trójkąta, pół krążka, aż po sakiewkę. Różne są też sposoby obróbki cieplej tego dania. Pierogi mogą być gotowane w wodzie, usmażone w głębokim olej, albo pieczone, grillowane lub parowane

ProstePesto.pl
Kruche pierożki z truskawkami i serem białym 53

sera i mieszamy.   3. Formowanie ciasteczek: Schłodzone ciasto wałkujemy na stolnicy oprószonej mąką, wałkujemy, wykrawamy krążki o średnicy około 9 cm. Nakładamy nadzienie, zlepiamy formując pierogi, nakłuwamy widelcem.   4. Do pieczenia: Tak wykonane ciasteczka układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia.   5. Pieczenie: Następnie pieczemy je w temperaturze 180 stopni do zrumienienia się przez około

Izabelawkuchni
Bigos wigilijny – przepis na pyszną świąteczną potrawę 70

świąteczną potrawę Zobacz przepisy na inne potrawy na kolację wigilijną: Ryba smażona w chrupiącej panierce – szybko i pysznie Paszteciki z kapustą i grzybami Kapusta z fasolą Pierogi z kapustą i pieczarkami pieczone w piekarniku Ryba po grecku – tradycyjny przepis Artykuł Bigos wigilijny – przepis na pyszną świąteczną potrawę pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl

e-PrzepisyKulinarne
Wyniki konkursu z Home Green Tea Spa 81

babci. Robiła go z sercem. Domowa masa makowa ucierana z miłością, kruche ciasto na jajkach od własnych kur i tyle radości Nikt nie wkładał więcej serca w pieczenie ciast niż ona. A pierogi Ach pierogi Te najlepiej robiła moja ciocia. Ona na wigilię wnosiła nie tylko wyśmienite pierogi, ale też radosną atmosferę i wesołą kolędę. Brakuje

Słodkie okruszki
Herbatka z pietruszki – schudniesz 4 kg w 3 dni! 107

Należy pić codziennie 2-3 szklanki herbaty, jednak nie więcej niż litr na dobę. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Domowe wafle serduszka – najlepszy przepis! Idealne ciasto na pierogi – 10 ważnych rad! Masz piekące bóle brzucha? Sprawdź czy to nie zespół jelita drażliwego! Najsmaczniejsze szarlotki i ciasta z jabłkami Właściwości lecznicze czosnku – jest to naturalny antybiotyk! Nietypowe zastosowania płynu

To Musisz Wiedzieć