pieczone buraki - 1077 przepisów (strona:50/72)

Pizza z botwinką i serem kozim 187

Tak mi się zamarzyła taka pizza z botwinką już kilka dni wcześniej i zaraz jak zakupiłam ser kozi pizza poszła pod nóż a dokładniej na kamień

Moje Małe Czarowanie
ŻEBERKA PIECZONE W SOSIE SŁODKO OSTRYM Z PIECZONYMI WARZYWAMI 261

gęstym słodko-ostrym sosie. Zioła, imbir, czosnek, miód, ostra musztarda i wędzona papryka dały wyśmienity smak. Dodanie sosu sojowego i angielskiego pieprzowego worcester dopełniły całości. Do żeberek postanowiłam podać pieczone warzywa. Miękkie mięso, pyszny sos i warzywa! Polecam! Składniki: 1 kg.żeberek wieprzowych Składniki na marynatę: około pół szklanki oleju ( ja użyłam rzepakowego tłoczonego na zimno) 4 łyżki(...)świeże gałązki rozmarynu i oregano łyżeczka ostrej wędzonej papryki łyżeczka zmielonego kminku sól świeżo zmielony czarny pieprz Warzywa: 3 szt. cebuli 4 szt. marchewek 2 szt. pietruszki 6 szt. buraków  zioła prowansalskie sól pieprz sos worcester łyżka miodu (opcjonalnie) Żeberka umyłam i pokroiłam na mniejsze kawałki. Do miseczki kolejno dodawałam: olej, sos sojowy, ocet balsamiczny, sos worcester

potrawyregionalne
Zapiekanka makaronowa z botwiną i szparagami 153

rozgrzać masło i dodać pokrojoną botwinę bez buraków. Smażyć mieszając, lekko posolić i popieprzyć. Całość wyłożyć na makaron. Szparagi pokroić na mniejsze kawałki i wyłożyć na botwinę. Śmietanę wymieszać z jajkami,doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. Całość wlać na zapiekankę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Przed końcem pieczenia posypać serem i wstawić na około

O kuchni z uczuciem
Chleb z burakiem i "Łatwopalni" 173

proces 4 razy. W ten sposób buraki wmieszają się w ciasto. Przykryć miskę z ciastem i zostawić na kilka godzin w ciepłym miejscu.  Przełożyć ciasto do formy i odstawić na ok. godzinę. Kiedy chleb jest dobrze wyrośnięty, nagrzać piekarnik do 220 stopni C, a pod kratkę, na której będzie się piekł wstawić naczynie z filiżanką wody. Wstawić chleb

Weekendy w domu i ogrodzie
Domowe bułki do burgerów 182

sezam się do nich przyklei. Posyp sezamem. Piecz w temp. 200C na środkowej półce bez termoobiegu przez około 15 minut - 20 minut. Jeśli chcesz kolorowe bułki do burgerów dodaj do ciasta (na oko, tak by od razu widać było kolor): - aby uzyskać kolor zielony - szpinak; - aby uzyskać kolor różowo - bordowy - sok z buraka; - aby uzyskać kolor żółty - kurkumę; - aby uzyskać

Zasmakuj Kuchni
Ekspresowe babeczki czekoladowe 143

piszę, w piekarniku pieką się ekspresowe babeczki czekoladowe. Przygotowania zajęły około 15 minut i to była szybka frajda dla mojego Maxa – dzieci lubią pomagać, ale często szybko się nudzą – tak, więc szybki przepis spełnił i zaspokoił jego pragnienie pomagania na dzień dzisiejszy. Ostatnim razem chciał mi pomagać przy burakach i musiałam mu […] The post Ekspresowe babeczki czekoladowe

Magiczny Garnek
Kolorowa chałka 150

wyrabiamy ciasto. Do drugiej części dodajemy buraka, blendujemy, dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. To samo robimy z częściami ciasta do których dodajemy szpinak oraz kakao. Ostatnia część ma pozostać jasna, więc dodajemy do niej tylko mąkę i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu pleciemy chałkę i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni. Natychmiast

Wrzosowa Polana
Kasza jaglana z adzuki + roszponka z burakami i oliwkami 165

Kasza jaglana z adzuki +  roszponka z burakami i oliwkami Składniki: - 100g kaszy jaglanej                                     - sól himalajska - 2 łyżki ugotowanej fasolki adzuki(...)100g roszponki - 2 upieczone buraczki - kilka zielonych oliwek - 1 łyżeczka oliwy - 1 łyżeczka octu balsamicznego * fasolkę adzuki można zastąpić ciecierzycą lub soczewicą Wykonanie: - Buraczki umyć, owinąć folią aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 200 0 C przez około godzinę (widelcem sprawdzić, czy są już miękkie) - Warto upiec większą porcję buraczków za jednym razem i wykorzystywać je przez kilka kolejnych

Wegańska kuchnia orientalna
Ciasto marchewkowe z jabłkiem 416

średniowieczu. Biorąc pod uwagę fakt, że cukier był wówczas towarem drogim i trudno dostępnym, a zawartość cukru w marchewce jest znacznie wyższa niż w jakimkolwiek innym warzywie (poza burakiem cukrowym), stosowano ją, by wzbogacić smak deserów.  Ciasto marchewkowe przeżyło renesans w Wielkiej Brytanii podczas drugiej wojny światowej jako konsekwencja racjonowania żywności. W latach sześćdziesiątych moda na ciasto(...)ciasto. Dodajemy migdały, marchew i jabłka. Dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Tortownicę (mniej więcej 24 cm średnicy) smarujemy tłuszczem i wlewamy ciasto. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy 90 minut. Wyłączamy piekarnik i zostawiamy jeszcze kilka minut, po czym wyjmujemy i pozwalamy ostygnąć pod ściereczką. Wyjmujemy z formy, oprószamy cukrem pudrem. Opcjonalna polewa:  Czubata łyżka cukru pudru

Gotuj z Rumcajsem
Barszcz wigilijny 455

Barszcz czerwony to jedyna zupa, którą spożywam tylko raz w roku - na Wigilię. Zawsze kazałam sobie gotować ogromny gar wigilijnego barszczu, który jadłam przez całe Święta. Wszystkie sałatki, pieczone szynki, schaby, świąteczne obiady mogły się schować - barszczem musiałam się nasycić na cały rok! ;) Teraz po praz pierwszy w życiu samodzielnie gotowałam Wigilijny barszcz. Muszę nieskromnie przyznać, że wyszedł(...)czosnku1 - 2 liście laurowe2 - 3 ziarenka ziela angielskiego6 - 8 ziarenek pieprzu100 g suszonych grzybów1 łyżeczka majerankuszczypta cukrusok z cytrynysól. pieprz do smakuSPOSÓB PRZYGOTOWANIA:Warzywa (marchew, pietruszkę, selera, pora, buraki) myjemy, obieramy, przekładamy do garnka, zalewamy około 2 litrami wody. Dodajemy opieczoną cebulę, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, ziarenka pieprzu, odrobinę soli. Na małym ogniu gotujemy wywar, do czasu

W kuchni Katie
Sokowirówka, czy warto? 159

wycisnęłam przez nią kilka kilogramów buraków i kilkanaście  kilogramów marchewki nie zabarwił się, a przecież jest biały :) Czy zmieści się w szafce? Nie wiem, u mnie stoi na blacie, bo używam jej codziennie i często części suszą się  na suszarce, a korpus stoi gdzieś z boku. Pulpę tez można wykorzystać przy pieczeniu ciast, przygotowywaniu sosu warzywnego

Blondynka Gotuje
ODŚWIĘTNE BURACZKI Z MIODEM I PŁATKAMI CHRZANU 152

chrzanu szczypta cynamonu sól morska ********************************************* Umyte buraki zalać dużą ilością wrzącej wody i gotować , aż będą miękkie.Odlać , przelać zimną wodą , obrać i zetrzeć na tarce lub pokroić w słupki.Na patelni topimy masło z MIODEM ,wrzucamy BURACZKI ,skrapiamy cytryną ,oprószyć lekko cynamonem i solą morską.Przesmażyć , potrząsając patelnią.Podajemy do zrazów ,pieczenia, dekorujemy świeżym chrzanem.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Sałatka śledziowa z buraczkiem czerwonym 159

ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} składniki:  - 6 filetów,płatów śledziowych -  3 buraki  - czerwona cebula - 3 ziemniaki - 1 jabłko  -4 łyżki groszku konserwowego - 250 g jogurtu gęstego - 1 łyżka majonezu  - 1 łyżeczka musztardy rosyjskiej - sól i pieprz do smaku(...)Buraczki nie obrane i ziemniaki obrane skropić olejem lub oliwą z oliwek i zawinąć każde warzywo oddzielnie (  buraczki razem i ziemniaki razem) przełożyć do brytfanki i piec 1 godz. w 190 st. Po tym czasie wbić nóż w warzywa, które powinny być miękkie jeśli nie dostawić na kolejne minuty.  Zmieszać składniki marynaty i przełożyć do niej pokrojone

Kubki smaku
Kolejna pasta do chleba! Htipiti, pasta z pieczonej papryki i fety. 270

Dzień dobry, Htipiti, czyli grecka pasta z pieczonej papryki i sera feta, to wspaniałe połączenie smaku słonego, słodkiego oraz pikantnego. Jej nazwa pochodzi podobno od tradycyjnej metody rozdrabniania sera przy pomocy moździerza, zaś w niektórych regionach Grecji znana jest również pod nazwą kopanisti lub tirokafteri.Zwyczajowo podawana jako jedna z greckich przekąsek meze, świetnie smakuje na chlebku pita, krakersach(...)pasty zamiast klasycznych dodatków do chleba.Na moim blogu znajdziecie kilka przepisów na różne chlebowe smarowidła. Szczególnie polecam Wam hummus z południowych Włoch, turecką pastę z bakłażana i dip z buraków za'atarem. Uwielbiam pasty robić, uwielbiam je jeść, ale niestety nie lubię ich fotografować, bo z punktu widzenia fotografa to po prostu bezkształtna masa o często bliżej nieokreślonym kolorze

Chilli Czosnek i Oliwa
Dieta CTZO, dzień piąty 145

smaku ale niezbyt pikantnie. Buraki- ugotować w wodzie, zetrzeć na tarce, przyprawić pieprzem. Ja niestety nie miałam dziś czasu na kucharzenie, czego żałuję, bo już dawno nie pichciłam. Mięso przyprawiłam pieprzem, solą i czosnkiem. Na wierzch położyłam szpinak. I tak zapiekłam. W drugiej formie zapiekłam ziemniaki z bulwą botwiny. W połowie pieczenia dodałam szparagi, a pod koniec nać botwiny

Kucharzyca

Proponowane wyszukiwania