pieczone buraki - 1077 przepisów (strona:52/72)

Golonka z indyka pieczona z warzywami 188

jest dość problematyczne w krojeniu na talerzu. Najłatwiej sobie pomagać rękami podczas jedzenia – dlatego serwujmy podudzia w swojskim gronie, gdzie możemy jeść bez skrępowania. Golonka z indyka pieczona z warzywami: 2-4 golonki z indyka (podudzia) 1/2 szklanki sosu sojowego 1/3 szklanki sake lub mirinu (można zastąpić 4 łyżkami wódki) 2 łyżki miodu 1 łyżeczka tartego imbiru(...)termoobiegu) i pieczemy przez 40 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię z warzyw i golonek, a golonki podlewamy sosem z dna. Pieczemy przez następne 40 minut już bez przykrycia, podlewając w tym czasie indyka dwa-trzy razy sosem. Gotowe golonki wyjmujemy, polewamy sosem z dna ostatni raz (lub podajemy oddzielnie) i posypujemy kolendrą. Post Golonka z indyka pieczona

Poezja smaku
Pulpety z kaszy jaglanej w sosie pieczarkowym i sałatką z buraczków 173

sosie z bakłażana i pomidorów cieszył się ogromnym uznaniem. Dlatego też postanowiłem przygotować podobne danie w klasycznej domowej odsłonie - z pysznym, aromatycznym pieczarkowym sosem oraz różową sałatką z pieczonych buraczków i czerwonej fasoli. Mam nadzieję, że zasmakują Wam one równie mocno. ;) Pulpety   z kaszy jaglanej (dla 4-6 osób) : 1 szklanka kaszy jaglanej 1 mała cebula, drobno posiekana(...)polewaj sosem przed podaniem . (Pozostawione w nim na dłużej, mogą za bardzo rozmięknąć). * Opcjonalnie. Płatki drożdżowe nadają świetny serowy posmak. Różowa sałatka z buraczków i fasoli: 3-4 upieczone buraki 200 g czerwonej fasoli (z puszki) 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku, starte 1 łyżka wegańskiego majonezu lub jogurtu 1 łyżeczka musztardy Dijon 1 łyżeczka różowego octu balsamicznego sól

Food Square
Chleb paleo z warzyw (niskowęglowodanowy) 377

nich sok. Mi najczęściej do szklanki wchodzi jedna cukinia i dwie średnie marchewki. Można też użyć same marchewki, marchewki z batatem lub inne kombinacje warzyw (np. seler, bakłażan, buraki, dynia…), choć pamiętaj, że wiele z nich ma dużo więcej węglowodanów niż cukinia. W misce ubij mikserem wszystkie mokre składniki (poza warzywami), postaraj się uzyskać trochę luźną, puszystą strukturę(...)wszystkie suche składniki i wymieszaj łyżką. Na koniec wsyp starte warzywa, połowę pestek dyni i dobrze wszystko wymieszaj. Wylej do foremki 10×20 cm, udekoruj resztką pestek i piecz w 180° przez 50-60 minut (sprawdzaj patyczkiem). Gotowe! Co zrobić, żeby nie wyszedł zakalec? Najważniejsze, żeby dobrze odsączyć warzywa z soku, zadbaj też, by wszystkie składniki (poza roztopionym masłem

PaleoSMAK
Pizza na buraczanym spodzie. 236

minut orzechy włoskie cukinia ,nieduży kawałek orégano ,sól i pieprz Najpierw trzeba ugotować buraka wyszorowanego do miękkości. Ja gotuję kilka,zużywam w miarę potrzeby . W ciepłej wodzie z buraków rozpuścić drożdże z cukrem ,dodać pozostałe składniki .Mąkę stopniowo,aż do momentu kiedy ciasto przestanie kleić się do rąk ,będzie elastyczne i miękkie.Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce(...)około 0,5 godziny. Następnie rozwałkowujemy ciasto na cienki placek na papierze i dajemy na nie śmietanę z oregano ,sól i pieprz do smaku . Na wierzch cukinię i orzechy .Pieczemy w 200 stopniach przez około 15 minut .5 minut przed końcem pieczenia dokładamy szparagi , jeśli dacie je od razu na pizzę staną się suche i nieapetyczne. Z tych proporcji wyszły

Ladylaura.
Szybkie pesto z pieczonej dyni 182

zrobić ze wszystkiego i to jest pięknie. Owszem, ktoś może się upierać, że pesto jest tylko bazyliowe, ale równie dobrze hummus może być tylko z ciecierzycy bez dodatków typu burak, dynia. Moim zdaniem, o to chodzi, żeby dać się ponieść w kuchni i tworzyć coraz to nowe połączenia i smaki. Dlatego przedstawiałam Wam już standardowe pesto alla genovese , czyli pesto(...)bazylii oraz bardziej fantazyjne pesto z bobu i bazylii . Robiłam już pesto z pietruszki, szpinaku itp. i kiedyś na pewno je opublikuję, lecz dziś czas na pesto z pieczonej dyni! Smaczne, proste i o pięknym kolorze! Składniki: - 250g puree z dyni - 25g startego parmezanu lub wegańskiego odpowiednika - 25g orzeszków pinii - 2 ząbki czosnku - 1 łyżka oliwy z oliwek

Be Fit Be Strong
Risotto z buraczkiem, boczkiem i groszkiem 199

pewnie i na kilkadziesiąt! ;) Dziś risotto z buraczkiem, boczkiem i groszkiem - naprawdę wspaniałe, nietypowe i zaskakujące. Spróbujcie! Składniki:  100g ryżu arborio 1 ugotowany burak na marynatę do podpieczenia buraka - 3 łyżki oliwy, 2 łyżki ciemnego octu balsamicznego, 1 łyżeczka soli, odrobina pieprzu, zioła prowansalskie 50-100 g wędzonego surowego boczku 2-3 łyżki oliwy z oliwek do smażenia(...)kostkę ok. 1cmx1cm. Prażymy na małym ogniu na chrupko. Przekładamy na papierowy ręcznik, odstawiamy. 2 . Buraczka kroimy w niewielką kostkę, mieszamy ze składnikami marynaty, przekładamy do małej foremki do pieczenia lub do pokrywy naczynia żaroodpornego, pieczemy pod grillem ok. 10-15 minut. Wyjmujemy, przekładamy na ręcznik kuchenny, odstawiamy do przestygnięcia. 3 . Rozgrzewamy na sporej patelni o grubym dnie oliwę, podsmażamy

Kuchnia Prezydentowej
Serniczki na zimno z galaretką herbacianą 179

Serniczki na zimno z galaretką herbacianą Skład: - 300g twarogu (u mnie taki w wiaderku do sernika) - 1/2 małego jogurtu naturalnego - cukier puder - cukier kryształ - herbata owocowa

Kuchnia co dnia
Chłodnik 156

każdej strony . Odstawić do ostygnięcia. Krok2 . Botwinkę pokroić drobno, obrane buraki zetrzeć na tarce o dużych oczkach . Zalać rosołem , dodać 1 łyżeczkę soli i ugotować . Krok3 .  Gdy buraki będą prawie miękkie ,dodać do gotowania z tarte jabłka . Zagotować i odstawić . Zmiksować całość na gładką  masę .Wystudzić . Krok4 . Do zimnych buraczków dodać : kefir, śmietanę, jogurt ,cukier,pieprz(...)zupy,  Można jeszcze doprawić w zależności od upodobania.     Podać z jajkiem , i kawałkami zimnego mięsa. Zamiast smażonego filetu drobiowego można wykorzystać dowolne mięso  pieczone lub duszone które zostało z poprzedniego dnia

Eli Gotowanie
Pasztet z zapiekanej dyni i buraka 158

łyżki oleju ryżowego 3 łyżki mąki gryczanej 3 łyżki sosu sojowego 0,5 pęczka koperku 3 ząbki czosnku sól, pieprz Przygotowanie: Dynię myjemy i kroimy w plastry, a  buraki w ćwiartki. Warzywa  posypujemy ziołami: majeranek, tymianek, oregano, pieprzem, solą i ostrą papryczką i zapiekamy w piekarniku przez 20 min. w 250 st., wraz z 3 ząbkami czosnku(...)blendujemy.  Następnie dodajemy pozostałe składniki: olej ryżowy paprykę, pieprz, sól,zapieczony czosnek, mąkę, sos sojowy,koperek. Przygotowany pasztet przekładamy do naczynia w którym będziemy go zapiekać.  Pieczemy w 200 st przez

Łycha smaków
Szybki barszcz czerwony zabielany z krakersami 158

buraki średniej wielkości 3-5 łyzek zakwasu z buraków. cebula biała 5 ziaren pieprzu 2 liście laurowe ziele angielskie 2 łyżki oliwy mleko zagęszczone Zagotuj bulion, zetrzyj buraki. Dodaj przyprawy. Gotuj 15 minut. Dodaj zakwas. Na patelni rozgrzej olej i zaszklij drobno pokrojoną cebulkę. Wlej do zupy zagęszczone mleko. Zagotuj. Dodaj zeszkloną cebulę. Zagotuj(...)własnej roboty. Krakersy: szklanka mąki orkiszowej sól szczypta soli drożdże wielkość orzecha laskowego na tą ilość mąki. Zagnieć ciasto. Rozwałkuj na cienki placek. Wycinarką do faworków wycinaj małe kwadraty. Piecz ok 10 minut w piekarniku, aż zaczną być rumiane (180 stopni

AZgotuj!
Zapiekanka chłopska w kapuście 124

Czyli zapiekanka z tego co pod ręką :) Składniki: ½ kg ziemniaków 25dag pieczarek 1 czerwona papryka 1 cebula 1 pętko wiejskiej kiełbasy 1 duża marchewka 1 mały por 1 czerwony burak 1 łyżka masła 1 łyżka przyprawy typu Vegeta Pieprz Liście kapusty Wykonanie: Warzywa umyć, pokroić w drobną kostkę razem z kiełbasą ( oprócz cebuli). Warzywa dokładnie wymieszać dodać lekko podsmażoną(...)smaku. Żaroodporne naczynie wyłożyć liśćmi kapusty, wsypać warzywa z kiełbasą i ponownie obłożyć liśćmi kapusty. Zapiec w gorącym piekarniku w temperaturze 190 stopni przez 1 godzinę. W połowie pieczenia zakryć zapiekankę folią aluminiową

Tradycyjna Kuchnia
12 potraw na Wigilię, które przygotujesz w... 30 minut! 55893

łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy sól, pieprz Przygotowanie : Ugotować jajka na twardo. Buraki zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Włożyć do salaterki. Cebulę obrać, drobno posiekać. Wyłożyć na buraki. Śledzie odcedzić z oleju, pokroić na wąziutkie paseczki. Położyć na cebuli. Jajka obrać. Oddzielić białka od żółtek. Białka pokroić w kosteczkę, wyłożyć na śledzie. Majonez wymieszać z musztardą, solą(...)łososiem i szpinakiem Podobno łosoś to teraz bardzo popularna ryba na Wigilię. O ile się Wam nie przejadła, to polecam przygotować pakieciki z łososiem i szpinakiem. Jeśli odliczymy czas pieczenia, to przygotowanie potrawy wyniesie tak około 30 minut, więc przepis spełnia założone przeze mnie warunki :) Dokładny sposób przygotowania  TUTAJ A pokrótce: Składniki : opakowanie ciasta francuskiego pół opakowania mrożonego szpinaku

dobra gospodyni dom wesołym czyni
Buraczane roladki z kozim serem i orzechami włoskimi 149

żółtek. Żółtka miksujemy na najwyższych obrotach wraz z dodatkiem cukru, aż będą pulchne i staną się jaśniejsze. Dolewamy wtedy do nich olej i stopniowo, po trochu dodajemy roztarte buraki – cały czas miksując. Na końcu wsypujemy mąkę, sól oraz pieprz i miksujemy do połączenia. W drugim naczyniu białka ubijamy mikserem do czasu, aż będą sztywne. Dodajemy połowę białek(...)połączenia, a gdy masa się rozluźni – dodajemy pozostałą część białek, delikatnie mieszając do połączenia składników. Masę przelewamy do formy ok. 30×40 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wysmarowanym olejem. Wyrównujemy po całej powierzchni i natychmiast wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160°C – 170°C. Pieczemy ok. 15 minut. Po upieczeniu ciasto buraczane zdejmujemy wraz z papierem

Poezja smaku
Pierś z kaczki w sosie żurawinowym 234

góry i podsmażyć mięso ok 1 minutę. KROK 3: Podsmażone piersi przełożyć do naczynia żaroodpornego lub do naczynia wyłożonego folią. Polać delikatnie odrobiną tłuszczu mięso, zakryć naczynie i piec w temperaturze 180 stopni ok 15 minut. Następnie wyjąć kaczkę z piekarnika. Odstawić jeszcze pod przykryciem ok 5 minut. KROK 4: SOS ŻURAWINOWY : na patelni, na której była smażona kaczka zostawić(...)bardzo małym ogniu zredukować jego ilość. Dodać żurawiny (od 4 czubate łyżki). Kaczkę pokroić w grube paski i polać gotowym sosem. Podawać (opcjonalnie z puree ziemniaczanym oraz burakami) SMACZNEGO

smacznieinatemat