pokrojony w ok 1cm plastry ser feta. na to układamy naszą rybkę i nacinamy ciasto z boków, zawijamy boczne paski ciasta do środka,żeby przykryły dokładnie rybę,wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem pieczemy w 200 stopniach przez ok 30-35 min (ja po wyłączeniu piekarnika jeszcze potrzymałam rybę w piekarniku ok 10 min ) Gotowe-Smacznego
Swojskie jedzonkoMopsik . Składniki : 250g kuskusu 2 cytryny gałązka rozmarynu 250ml bulionu rybnego 2 garście mrożonego groszku 2 łyżki oliwy z oliwek natka pietruszki 4 filety z białej ryby (u mnie okoń morski) sol, pieprz Przygotowanie : Kuskus wsypać do miski, wcisnąć sok z połowy cytryny i drobno pokrojony rozmaryn. Zalać bulionem, wymieszać, przykryć i odstawić na 5 minut(...)połowy cytryny i dodać go do kuskusu, razem z posiekaną natką i groszkiem. Kuskus wymieszać, podzielić na 4 porcje i nakładać je na arkusze papieru do pieczenia. Na kuskusie położyć rybę (skórą do dołu), posolić i popieprzyć. Na rybie ułożyć cienkie plasterki cytryny, papier zwinąć w sakiewki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 na 15 minut (lub do czasu
Codzienne Gotowanieświeży i aromatyczny smak morskiej flądry. Podałam je z placuszkami z cukinii i marchwi, pieczonymi w piekarniku. Całość potrawy dopełniły nadziewane risottem papryki czerwone. Myślę, że całość super się skomponowała i wyszło na prawdę smacznie i chyba zdecydowanie zdrowiej gdybym po prostu usmażyła ryby ;-))) Polecam! SKŁADNIKI: - flądry - oliwa z oliwek - sól morska Flądry układamy na pergaminie. Skrop oliwą(...)Dzięki temu ryba zachowa wilgoć. Będzie soczysta a nie sucha! temp. 220 stopni czas 13 minut Na placuszki: - 2 małe cukinie - 2 marchewki młode - łyżka mąki pszennej - 1 białko Warzywa ścieramy na tarce. Łączymy wszystkie składniki, doprawiamy solą i pieprzem. Na pergaminie wykładamy łyżką okrągłe placuszki. Skrop oliwą. Pieczemy całość 15 minut w temp. 220 stopni C. Pieczone papryki
SMYKWKUCHNIczasu na przeglądanie gazetek- wybaczcie :) Za to dziś ruszam z kopyta :D Bardzo dużo ciekawych gadżetów i przydatnych akcesoriów kuchennych znalazłam. Zdecydowanym moimi faworytami są: maszynka do pieczenia chleba, deska do krojenia ryb, spiralna krajalnica do warzyw i magnes do usuwania tłuszczu :) Zelmer maszynka do mięsa Cena średnia. Zazwyczaj w sklepach stacjonarnych jest wyższa, ale w internecie można kupić(...)amatorów domowego pieczywa. Lidl do 7 września Garnek z kamionki Ładny, niedrogi. Świetnie się sprawdza w pieczeniu. Kaufland do 31 sierpnia Nakłuwacz do mięsa Nakłuwanie mięsa wydobywa najlepszy smak z przygotowywanych potraw mięsnych. Netto do 4 września Deska do krojenia ryb Prosty, ale za to jaki przydatny gadżet! Netto do 4 września Zestaw zamknięć Prosty sposób przechowywania
Tradycyjna Kuchniawspaniały obiad! Ryba z groszkiem i kalafiorem…Lubicie ryby na obiad ? My bardzo! Staram się kupować różne rodzaje ryb. Prawie zawsze kupuję rybne filety, ale lubię też całe ryby jak pstrągi z grilla . Często przyrządzam gładzicę. Jest to bardzo smaczna lekko słodka ryba. To rodzaj płaskiej ryby. Idealna do panierowania. Moja rodzina przepada za panierowaną rybą zwłaszcza kiedy serwuję(...)Posól i skrop oliwą, wstaw do piekarnika i piecz podobnie jak kalafior. Piecz kalafior przez 25 minut. W międzyczasie przygotuj groszkowe puree. Rozpuść masło w rondelku. Dodaj groszek i smaż aż będzie miękki, około 10 minut. Pokrój drobno miętę i dodaj do groszku. Dopraw solą i zmiksuj na puree. Przyrządź rybę na samym końcu, bo zajmuje to najmniej czasu. Rozgrzej
codojedzeniapuree z ziemniakow i brokul.Przygotowana rybe zawinac w szynke i umiescic na rozgrzanej patelni z reszta marynaty.Smazymy krotko z obydwu stron,po czym przykryc patelnie,zeby ryba doszla.Mozemy rowniez upiec ja w piekarniku.Nalezy piec 15 minut w temperaturze 200 ° C.Gdy filet jest pozbawiony skory lepiej upiec go w piekarniku,poniewaz trudno wowczas obrocic rybe na patelni.Moja ryba rozsypywala
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!papryka czerwona 7 pomidorów suszonych oregano, estragon, szałwia, mięta świeża 6 łyżek oliwy od suszonych pomidorów 1 cebula czerwona olej rzepakowy Pstrągi myję, osuszam, nacieram solą, pieprzem, przyprawą do ryb w środku też. Odstawiam na godzinę do lodówki. Ryż gotuję według instrukcji opakowania. Cebule kroję drobno, przesmażam na oleju, dodaję pokrojoną paprykę w kostkę i dalej smażę. Ryż, paprykę przekładam(...)napełniam farszem, spinam wykałaczkami. Obkładam plastrami boczku i przekładam do naczynia do zapiekania. Wstawiam na nagrzanego piekarnika temp 180 stopni i piekę około 25 minut. Przed końcem pieczenia układam plastry sera. Rybę podaję z resztą farszu który zostanie, i cząstkami cytryny
wesoła kuchniadzieci na popołudnie, a często także do zamrażarki; potem ewentualnie odgrzewam jakieś resztki z poprzedniego dnia na lunch dla siebie, a wieczorem zdarza się piekarnikowy obiad - pieczone kawałki kuraka, lub ryby, czy jakiś długo zapiekany gulasz. W weekendy od czasu do czasu mamy frytkowa zachciewajkę pomiędzy posiłkami, ot tak, żeby przetrwać do obiadu... Tymczasem jeśli wszystkie zamierzone posiłki zaplanuje(...)wykorzystać już pracujacy piekarnik i jego dodatkowa, pusta pułkę. I od niedawna stosuję PLAN! ;) Kupuję spore ilości bananów, zostawiam część do czasu, aż będa bardzo mocno dojrzałe i piekę 'na bananowo' przez cały ranek. Fairy cakes (pomijam lukier, ale dorzucam do ciasta garść czekoladowych groszków), chlebki bananowe z kokosem , masłem orzechowym , albo wiśniami
Lejdi of the housecytryny. Podobnie obieramy skorzonerę skrapiamy sokiem z cytryny. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i pod szczelnym przykryciem pieczemy przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni wraz ze skorzonerą . Rybę tniemy na 4 porcje, wkładamy do mleka wraz z cienko pokrojonym imbirem po czym doprowadzamy do wrzenia i gotujemy(...)gładką masę dodając na koniec masło i cukier. Skorzonerę tniemy w słupki o długości koł o 2 cm. Rybę wykładamy na dynie i podajemy z pieczoną skorzonerą . Banię (dynię) można zastąpić pieczonymi ziemniakami i podać karpia np. z puree z fioletowych ziemniaków
SzczyptaSmaQLeszcz to pyszna, słodkowodna ryba. Nadaje się do smażenia, wędzenia i marynowania. Dzisiaj pomysł na leszcza pieczonego, nadzianego pastą z rukoli, serka Arla Apetina i orzechów. Rybka wyszła rewelacyjna, chrupiąca z zewnątrz, soczysta w środku z nadzieniem smakuje przepysznie. Polecam(...)mące i smażymy na mocno rozgrzanym oleju około 1-2 minuty z każdej strony. Przekładamy je na blaszkę piekarnika, na wierzch rozkładamy resztę farszu i pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 *C. Ryby podajemy ciepłe udekorowane odrobiną serka, pomidorkami i migdałami. Smacznego
Kulinarne Fantazje MarioliTatara polubiłam za pierwszym kęsem.Idealnym połączeniem dla mięsa, które w nim będzie wiodło prym są dodatki. Wędzony łosoś, który gra główną rolę w tym
ChilliJemyskórka. Pod koniec pieczenia batatów, do piekarnika na ok. 6 min. wkładamy tołpygę i pomidorki koktajlowe. Bataty rozwijamy z foli, ściągamy z nich skórkę (powinna odchodzić bardzo łatwo) i kroimy na krążki o grubości ok. 3 cm. Puree z groszku nakładamy na batata, następnie rybę skórą do góry i dodajemy plasterek cytryny. Całość podajemy z pieczonymi pomidorkami. Smacznego
Moniki Smakołykilitewski, i barszcz ukraiński, i zupa ze słodkich migdałów. Królika pieczonego po czesku z kminkiem znajdziecie obok wątróbki z ćwikłą w Potrawach mięsnych . Nie zabrakło też Ryb , a pośród nich makreli pieczonej z wiśniami i łososia w piernikowej sałatce. A to nie koniec, bo w Warzywach, roślinach strączkowych i kaszach są i mazurska babka ziemniaczana, i młoda kapusta
GRUBY WAŁEKpieczony dorsz z grejpfrutem Połączenie delikatnego, chudego mięsa dorsza z cząstkami granatu i kawałkami grejpfruta, sprawia że danie to smakuje, nie tylko miłośnikom darów morza. składniki dla czterech osób 4 niewielkie tuszki dorsza 2 grejpfruty 1 granat 2 łyżki oliwy Łyżeczka brązowego cukru Szczypta chili Sól, pieprz sposób przygotowania Tuszki dorsza filetujemy, następnie posypujemy solą, pieprzem(...)Roladki układamy na wyłożonej pergaminem blasze, i całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 20-25 minut. W tym czasie drugiego grejpfruta dzielimy na cząstki, a następnie usuwamy nożem wszystkie białe, gorzkie części i wykrawamy sam miąższ. Rybie roladki wyciągamy z piekarnika. Na talerze układamy cząstki grejpfruta, obok układamy dorszowe roladki a następnie polewamy je sosem
Miód i pieprzBardzo lubię ryby, te pochodzące z pewnych źródeł są zdrowe i smaczne. Dziś proponuję pieczonego pstrąga. Składniki : 1 świeży pstrąg (wypatroszony) sok z 1 cytryny pół cytryny pokrojonej w plastry 2 ząbki czosnku garść świeżej zielonej pietruszki świeżo mielony czarny pieprz sól 1,4 kostki masła Przygotowanie: pstrąga bardzo dokładnie umyj, wytrzyj papierowym ręcznikiem pietruszkę i czosnek drobno posiekaj(...)środku natrzyj niedużą ilością soli i świeżo zmielonym czarnym pieprzem wyłóż masłem czosnkowym i pietruszką i na koniec plasterkami cytryny szczelnie zawiń w folię tak przygotowaną rybę włóż do płytkiej brytfanki i piecz w temperaturze 185 stopni Celsjusza przez 25 minut po tym czasie wyjmij pstrąga z piekarnika i otwórz folię aluminiową i wstaw jeszcze do piekarnika na około
Oka w rosole czyli KaFka gotuje