pieczona ryba - 4000 przepisów (strona:53/267)

Ryba w papilotach z warzywami na parze 169

ryby ( u mnie filet z pstrąga tęczowego) - 2 średnie marchewki - 1 mała pietruszka - 1 mała cukinia - 4 plastry cytryny - 1/2 pęczka koperku - sól, pieprz - papier do pieczenia ( 4 kwadraty 30x30cm) Rybę podzielić na 4 porcje. Sprawdzić, czy filety nie posiadają ości. Moje miały je jeszcze. W ich usuwaniu pomocna będzie pęseta. Każdą porcję oprószyć solą i pieprzem. Marchewkę i pietruszkę

kawawszklance
Sosy do pieczonych warzyw, mięs i grilla 130

warzywa i owoce... Sam ketchup i musztarda może nie wystarczyć;)  Do takich dań również warto przygotować odpowiednie sosy. Poniżej podaję kilka przepisów na sosy, pasujące do pieczonych warzyw, mięs czy ryb. Można nimi również doprawiać sałatki, dzięki czemu będą bardziej sycące i treściwe.  Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable

Obiad gotowy
Fląderka po bretońsku. 182

tego ,czy lubimy warzywa bardziej lub mniej chrupkie . Filety osuszyć ,posolić i oprószyć mąką. Warzywa przełożyć do żaroodpornej formy i obłożyć złożonymi na pół filetami. Ryby skropić winem Celebro ,przykryć folią i piec w temp.200stop . Co 5 min polewać ryby winem . Po 15 min ryby i warzywa zalać śmietaną i zapiekać jeszcze 10min. Posypać natką pietruszki i serwować z pszennym

Kulinarny karnet Christophera
Pstrąg z grilla, pieczony w folii 183

grilla, pieczony w folii. Składniki: 2 pstrągi sól + pieprz do smaku 2 duże ząbki czosnku 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich (polecam Skworcu ) 2 łyżki masła 2 łyżki soku z cytryny ------------------------------ 4 łyżki oleju rzepakowego Wykonanie: Przygotowujemy 2 kawałki folii aluminiowej. Każdą z nich, na stronie błyszczącej, smarujemy 2 łyżkami  oleju - w miejscu, w którym ryba będzie stykać się(...)ząbek czosnku, 1/2 płaskiej łyżeczki ziół prowansalskich, 1 łyżkę masła, 1 łyżkę soku z cytryny.  Rybę zawijamy w folię, zakładając jej końce tak, aby podczas pieczenia masło nie wyciekało z folii. Rybę odkładamy na 2 godziny do lodówki.  Po tym czasie rozpalamy grilla. Pstrąga grillujemy na średnim żarze - 20 minut. Smacznego

Smak mojego domu
Ryba inspirowana orientem 145

Rybę wyciągamy z marynaty, układamy na tacce do grillowania i wkąłdamy do piekarnika na drugą półkę od góry. Ważne, aby pod kratkę włożyć blaszkę, ponieważ z ryby może ściekać marynata. Pieczemy przez 5 min z jednej i drugiej strony. Po tym czasie włączamy funkcję grilla na 2 min. Aby stała się chrupiąca od zewnątrz. Na tym etapie nie zostawiamy

Kuchnia od dwojga
Rybne pulpeciki 96

obiadu, bo przecież nie lubimy marnować jedzenia ;) Ja przy okazji tego dania wykorzystałam rybę na parze, która została mi z poprzedniego obiadu oraz ugotowane warzywa. PRZEPIS PIECZONE PULPECIKI RYBNE Filet białej ryby, u mnie halibut ugotowany na parze Około 4 łyżki namoczonej wcześniej ciecierzycy (nieugotowanej) Około 4 łyżki ugotowanej ciecierzycy Kawałek ugotowanej marchewki (można też dodać inne warzywa jeśli(...)prowansalskich Jeśli masa wyjdzie bardzo rzadka zagęścić mąką/otrębami/kaszą manną lub zmielonym siemieniem lnianym Formować niewielkie kulki (najlepiej wilgotnymi dłońmi), układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia Piec około 30 minut (tu dużo zależy od tego jak duże pulpeciki ukulacie i jak spieczone lubicie

HealthyCreations
Leszcz ze szparagami i czarną soczewicą 122

natką pietruszki. Delikatnie wymieszaj, aby składniki połączyły się ze sobą i odstaw w chłodne miejsce na godzinę. W tym czasie ugotuj soczewicę. Następnie rybę wstaw wraz ze szparagami do piekarnika n agrzanego do 180°C i piecz 20-30 minut. Soczewica Szklankę soczewicy przepłucz w zimnej wodzie, a następnie umieść w garnku i zalej 2 szklankami wody. Gotuj(...)oliwek. Całość polej odrobiną oliwy, posyp solą morską oraz świeżym (ew. suszonym) oregano. Poukładaj nań plasterki cytryny i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz 20-30 minut razem z rybą aż staną się miękkie

Food Square
Łosoś w czerwonym pesto z piekarnika 152

Łososia umyć, wysuszyć i zdjąć skórę. Doprawić solą, pieprzem.   Wymieszać razem śmietanę lub jogurt, czerwone pesto. Wylać na dno żaroodpornego naczynia, na górę rozłożyć łososia

Kuchnia Pokoleń
Keto wakacje cz. 2 164

słynie, jak na przykład Włochy (pizza, makarony, itp.). Jednak nie znam takiego kraju – przynajmniej w basenie Morza Śródziemnego – w którym nie jada się mięs , ryb , owoców morza oraz warzyw i owoców. Mięso czy ryby w towarzystwie zieleniny polanej oliwą brzmi dla mnie jak najlepszy możliwy posiłek ketogeniczny. Warto jednak dokonać wyboru knajpy z wyprzedzeniem i upewnić się, że serwuje(...)pomijam… Poza tym można uznać, że było to keto w czystej postaci. Wieprz pieczony na rożnie Keto & carnivore paradise Kolejne nasze doświadczenie kulinarne to wizyta w konobie, czyli tutejszej tawernie. Specjalizują się one zazwyczaj w pieczonych i grillowanych mięsach , choć podają także ryby i owoce morza . Szczególną ich wizytówką jest zaś pieczona na rożnie świnia, często

Modern Cave Girl
Pikantne brokuły do obiadu 201

smakują. Nie podaję dokładnie składników - w zasadzie w zależności ile chcecie, ile potrzebujecie dowolnie modyfikujcie ilości poszczególnych składników. Podobnie możecie postąpić z kalafiorem. Będzie pasował do pieczonej, smażonej lub grillowanej ryby i ziemniaków. Smacznego już dziś:) Składniki: kilka różyczek brokułów (użyłam mrożonych) 1 mniejsza cebula 3 ząbki czosnku kilka talarków chili caynenne (kilka pestek także, stopień ostrości

Zasmakuj Kuchni
Makrela z pieczonymi ziemniakami, czyli prosty obiad z piekarnika 157

piekarniku. Przy okazji przygotowałam też ziemniaki w aromatycznej wersji z dodatkiem oleju kokosowego. Całość zajmuje niewiele czasu, a w połączeniu jest bardzo smaczne. Polecam wszystkim miłośnikom ryb i nie tylko ;) Makrela z pieczonymi ziemniakami, czyli prosty obiad z piekarnika świeże płaty/filety z makreli sól, pieprz, koperek, suszona cebula 6-7 średniej wielkości ziemniaków  ulubione zioła (u mnie(...)odstawić na blaszce.  Ziemniaki pokroić w kostkę, umieścić w osobnej torebce do pieczenia, dodać zioła i olej kokosowy. Zamknąć torebkę, dobrze wstrząsnąć, aby rozprowadzić przyprawy po ziemniakach, nakłuć  kilku miejscach i położyć na blaszce. Ziemniaki piec w 180 stopniach około 30-35 minut, a rybę 10-15 minut

FitKot
morszczuk pieczony z cytryną 202

pietruszki posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Wymieszać je z masłem. Masło pokroić na kawałki i ułożyć na rybie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 20 minut. Na upieczoną rybę zetrzeć na drobnych oczkach jajko

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Pieczona makrela w marynacie z pietruszki i suszonych pomidorów 166

Pieczona makrela w marynacie z pietruszki i suszonych pomidorów Dzisiejsza makrela rodem pochodzi z Norwegii. Wujek Zbyszek obdarował mnie całą torbą świeżej makreli przywiezionej ze Skandynawii. On już patrzeć na makrele nie może, a ja z ogromną chęcią podarek przyjęłam. Dużą część zamroziłam, będzie jak znalazł na piątkowe obiady. A dzisiaj makrelę zamarynowałam w pietruszce, suszonych pomidorach i czosnku(...)pieprzu przygotować marynatę.  Do środka ryby włożyć po łyżce marynaty, resztą wysmarować makrelę z każdej strony. Rybę zawinąć w folię aluminiową, włożyć do naczynia żaroodpornego i umieścić w piekarniku w temperaturze 180 stopni na 30 minut. Przed końcem pieczenia można folię otworzyć i jeszcze podpiec by skórka lekko się przyrumieniła. Smacznego

na moim stole...
Kurczak tandoori / tandoori chicken 184

choć niestety nie ma dymnego aromatu ;)  Można oczywiście przygotować kurczaka tandoori na grillu, co także wielokrotnie robiliśmy. Mieszanki tandoori masala używa się także do marynowania krewetek, ryb, wołowiny i baraniny. Piekłam kiedyś pstrąga tandoori - był wyśmienity. Składniki   proporcje dla 3-4 osób około 1 kg podudzi lub udek z kurczaka, czasami przygotowuję tandoori z piersi kurczaka (jak widać

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Rolada z kremem z tuńczyka 170

około 20 minut. Po upieczeniu ciasto razem z papierem do pieczenia wyciągnąć z formy na arkusz pergaminu, odczekać 3 - 4 minuty i ściągnąć delikatnie papier z ciasta. Jeszcze ciepłe ciasto zwinąć w rulon razem z pergaminem i odstawić do całkowitego wystygnięcia ciasta. Przygotować krem: Od tuńczyka odlać olej. Rybę, ser mascarpone, majonez, sok z cytryny, posiekany szczypiorek i pietruszkę włożyć

Mama Gotuje