pieczona ryba - 4000 przepisów (strona:217/267)

pieczone małe dorsze z przyprawą chimicurri:Airfryer hd9240/30 169

Składniki: świeże dorsze bez głów nieduże 6 sztuk, kucharek 1 łyżeczka, przyprawa chimichurri Royal Brand 3 łyżeczki, olej rzepakowy 3 łyżki te pyszne nieduże dorsze przygotowałam

W Mojej Kuchni Lubię
CZEKOLADOWE CIASTO Z KASZĄ GRYCZANĄ. 199

Najlepsza na chandrę jest czekolada, tak twierdzą wszyscy pogrążeni w depresji. Produkcja serotoniny wzmaga się, nadając nowy wymiar szaremu dniu. Nie ma smutku, nie widać deszczu

W kuchni Karmel-itki
Piersi pieczone w panierce jogurtowo – ziołowej z parmezanem 204

miło kojarzyło, to i najmilejszego chłopa swego tak, w przypływie uczuć, nazwała. Ha, myślę, złapie łajzę niebieską, Krysi prezenta zrobię, ucieszy się kobita. Wycofałem się do chałupy, siatkę na ryby wziąłem i zasadzkę jęłem urządzać. Nawet za bardzo żem się nie starał i raz-dwa chaliera do siatki mnie trafiła. Musi, wyłóżta sobie, głupie te niebieskie ptaki… Dumny(...)natki pietruszki i parmezanu przygotowujemy panierkę, w której panierujemy mięso. Przekładamy piersi na talerz, zakrywamy folią aluminiową i wkładamy do lodówki na ok. 30 min. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy na nim piersi i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni ok. 40 minut (po pierwszych 20 minutach przewracamy mięso na drugą stronę). Gotowe piersi podajemy w całości

Dobra zagrycha u Krychy i Zdzicha
Papryka nadziewana ricottą, cukinią i tuńczykiem 153

Taki obiad przyrządzałam ostatnio dwa razy w ciągu jednego tygodnia tak nam posmakowało. Za pierwszym razem nie planowałam dodawać przepisu na bloga bo stwierdziłam, że danie

Mienta blog
Pizza z tuńczykiem i oliwkami 207

Dziś przedstawiam przepis na drugą pizzę, którą zrobiłam z siostrą z okazji Międzynarodowego Dnia Pizzy: z tuńczykiem i oliwkami.  Składniki (ciasto): 2 dag drożdży 3/4

Pasja Smaku
Noże - który, do czego ? 187

opinie powinny znajdować się w każdej kuchni, to: nóż szefa kuchni - najczęściej używany, wszechstronny nóż, bez którego w trudno sobie wyobrazić codzienne przygotowywanie posiłków. Służy do krojenia mięsa i ryb, siekania ziół, szatkowania, rozgniatania (np. czosnku, ziaren pieprzu). Najczęściej ma długość od 16 do 25 cm i szerokie przy rękojeści, zwężające się ku czubkowi ostrze.  Ostrzony na całej długości(...)być wykorzystywany także do filetowania. Charakteryzuje się wąskim niezbyt długim (około 14 cm) ostrzem. nóż do trybowania nóż do krojenia w plastry - używany do krojenia w cienkie plastry wędlin, pieczeni i mięsa. Ma zazwyczaj długość od 16 do 20 cm i cienkie, bardzo ostre precyzyjnie tnące ostrze. nóż do krojenia w plastry Wymienione powyżej rodzaje noży uważam za absolutnie

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pasta z makreli ze szczypiorkiem 161

Wpadki i wypadki śniadaniowe z rybą w roli głównej Bo ryby łowić też trzeba umieć... Rybka na śniadanie w paście do kanapek dłuuuugo już za mną "chodziła". Ciągle jednak piętrzyły mi się w tej kwestii trudności.  A to zapomniałam makrelę wędzoną zakupić podczas cotygodniowych "łowów" po markecie. A to leń patentowany nie chciał mi pozwolić na ekspedycję do piwnicy(...)oraz Remuladę duńską . Wymieszać do dokładnego połączenia składników.   Odstawić pod przykryciem na 30 minut do lodówki, aby całość dokładnie się „przegryzła” .     Zajadałam z domowym chlebem marchewkowym pieczonym pd przykryciem w naczyniu żaroodpornym - przepis na blogu wkrótce! Dodatkowo każd ą kanapkę można udekorować kapką Remulady duńskiej - dostępna w sklepie internetowym Frisco.pl (zakup możliwy przez kliknięcie baneru

Grunt to przepis!
KURCZAK CURRY Z ZIEMNIAKAMI I SAŁATKĄ Z PORA 234

Kuchnia ta jest bardzo złożona,ponieważ jest podzielona na kuchnię wschodnią gdzie jadą się ryż , soczewicę i ryby.W daniach w kuchni bengalskiej bardzo popularne są ryż i soczewica oraz ryby. Kuchnia ta oferuje mniejsze zestawy potraw niż inne kuchnie Indii. Podstawą żywienia ludności zamieszkujące wschodnie Indie są smażone placki – chlebki oraz ryż. Kuchmistrze tego regionu słyną natomiast z umiejętności(...)mogolsku. W XVI w. Mogołowie doprowadzili swoją sztukę kulinarną do pełnego rozkwitu, podstawą ich kuchni, w odróżnieniu od kuchni Indii południowych, były potrawy mięsne. Na północy pieczono mięso i chlebki w słynnych piekarnikach w kształcie beczki, zwanych tanduri. Piekarniki te są do dzisiaj w użyciu. Najbardziej znaną potrawą północnych Indii jest curry (kari), mięso duszone z wieloma przyprawami, podawane

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Szaszłyki rybne z przyprawą curry 128

Zostało mi od wczoraj trochę łososia. Nie chciałam znowu robić go w ten sam sposób więc wyczarowałam coś takiego. Z tym jogurtowym dipem wyszło bardzo dobre

Kuchnia Pokoleń
Gryczane kotlety z łososiem 125

Dzisiaj wpadłam na pomysł przyrządzenia obiadu z moich ulubionych składników, ale w wersji 2 w 1. U mnie takie posiłki sprawdzają się idealnie w podróżach, bo

Zdrowie i pysznie na talerzu
WARZYWNE PASZTECIKI Z SOCZEWICY Z ORZECHAMI 205

To nie tak, proszę Pana, nie tak! Jaki pasztet, skoro bez mięsa? A no widzi Pan, bo to taki specjalny pasztet. Bezmięsny!   Dla wielu

W kuchni Karmel-itki
Quiche pełnoziarnisty z tuńczykiem i cebulą 182

 Quiche powstał z potrzeby chwili, kiedy z powodu awarii nie mogłam skorzystać z płyty grzewczej. Jest to danie, które w całości powstaje w piekarniku. Pełnoziarniste

Pyry na Gaz
Grillowany pstrąg łososiowy z cytrynowo - maślanym sosem i karmelizowaną marchewką baby 180

Słuchajcie, ten sos do ryby to hit!! Cudownie maślany i lekko kwaskowy. Wszak ryba uwielbia cytrynę. Do tego stawiająca miły opór zębom szalotka.   Musicie wypróbować, musicie! Ja pokochałam do tego stopnia, że dziś znów zrobiłam go do pstrąga - tęczowego dla odmiany. Jakoś rybnie u nas ostatnio się zrobiło:) Składniki: - filet z pstrąga tęczowego, ok 300 g - 2 szalotki(...)stron jednocześ nie - po 1 minucie z każdej strony, jeżeli grillujemy każdą ze stron oddzielnie lub używamy patelni grillowej Podajemy wszystko razem, świetnym dodatkiem dopełniającym całość będą pieczone ziemniaczki smacznego

Cook&Love
PIECZARKI PORTOBELLO FASZEROWANE RYŻEM I WARZYWAMI 149

Duże kapelusze pieczarek portobello, faszerowane ryżem z warzywami i zapiekane pod warstwą ciągnącego sera mozzarella. To łatwa do przygotowania przekąska, która sprawdzi się jako dodatek do mięs i ryb lub jako samodzielne danie.  Całość jest banalnie prosta do przygotowania, świetna na eleganckie przyjęcia rodzinne i mniej oficjalne imprezy w gronie znajomych.  Farsz do pieczarek można przygotować wcześniej, nawet(...)ręcznikiem. Nacieramy oliwą lub roztopionym masłem. Oprószamy solą i pieprzem. Wypełniamy przygotowanym farszem. Na wierzchu każdego kapelusza kładziemy gruby plaster mozzarelli. Układamy w żaroodpornej formie. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 10 minut. Dekorujemy świeżą kolendrą i pestkami dyni

cool and minty