pieczona ryba - 4000 przepisów (strona:212/267)

Pstrąg pieczony z warzywami 170

zbiornikach hodowlanych. Z tego też powodu mięso pstrąga jest wartościowe, bowiem nie zawiera (a jeśli już to minimalną ilość) środków chemicznych, antybiotyków i metali ciężkich w porównaniu z innymi rybami hodowlanymi. 100 g świeżego pstrąga dostarcza około 160 kcal, 19 g białka i 10 g tłuszczu. Białko jest łatwo przyswajalne i pełnowartościowe, co oznacza, że zawiera wszystkie(...)oliwek, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. 3. Przykrywamy naczynie pokrywką lub folią aluminiową (błyszczącą stroną na zewnątrz) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160°C i pieczemy przez około 40 minut. 4. Gdy warzywa są już miękkie zdejmujemy przykrywkę, układamy na nie pstrągi, które polewamy sosem sojowym i białym winem. 5. Wkładamy naczynie z powrotem do piekarnika (już

W kuchni Katie
Rozmaryn-przyprawa,ktora chroni oczy 138

Rozmaryn lekarski (Rosmarinus Officinalis L.) to wiecznie zielony krzew o ciemnozielonych lisciach,jego kwiaty sa niebieskie lub rozowe.Wystepuje glownie w rejonie basenu Morza Srodziemnego.To ceniona przyprawa

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
BROWNIES BURACZANE Z ŻURAWINĄ. 185

Zrób kawę i siądź nad świeżą gazetą. Upij łyk, rozkoszując się jej aromatem. Ciesz się promieniami słońca, wpadającymi przez otwarte okno, podziwiając ukradkiem zieleń parku. Ach

W kuchni Karmel-itki
Klopsiki z karpia z miętą i żurawiną 112

Ten przepis to chyba największe moje odkrycie tego roku. Mdły karp w formie niesamowicie smacznych pulpecików z dodatkiem mięty, żurawiny, kaszy bulgur oraz moreli. Jest to

Mango Papaja
Pianka Bonduelle z zielonego groszku 174

korzystnie na układ odpornościowy i pomagają oczyścić organizm z toksyn, są też źródłem witaminy A i błonnika, są idealnym przyjacielem kobiet na diecie :) czas:  20-30 min plus czas pieczenia  trudność:  łatwe  kcal:   180-250   - na jedną porcję- wartość kcal jest szacunkowa w zależności od wielkości jaj, i ilości dodatków, jakich użyjecie by stworzyć potrawę(...)masłem 9. Wypełniać kokilki masą do 3/4 ich wysokości Piec:  25-40 min w temperaturze 180 stopni UWAGA: By pianka była delikatniejsza i jaśniejsza możemy piec pianki w kąpieli wodnej, Do wysokiego naczynia żaroodpornego bądź do wysokiej brytfanny wlewamy wody do połowy wysokości kokilek.  Pianka na zdjęciach pieczona była w kąpieli wodnej :) Po ostudzeniu, delikatnie wyjmujemy pianki

KreatywnePiny
Greckie wakacje cz. 1 - Kulinarny pamiętnik z wyjazdu na Kos 135

kurczak lub jagnięcina) duszone w sosie pomidorowym, podawane z drobnym makaronem, przypominającym orzo. Gemista  (γεμιστά - czyt. jemista)Gemista to pomidory i papryki faszerowane nadzieniem z ryżu, a następnie pieczone. Zazwyczaj jest to potrawa wegetariańska, ale moje danie zawierało maleńkie kawałeczki mielonego mięsa w farszu. Saganaki (σαγανάκι) oraz tzatziki ( τζατζίκι - czyt. dzadzyki, ew. cacyki(...)przygotować własne dolmades:) Zupa rybna i placuszki z ciecierzycy z anyżemPoniższe dania zamówiłam w uroczej rybnej tawernie. Właściciel lokalu wdzięcznie przekonywał mnie o najwyższej jakości użytych do zupy ryb. Placki miały zaskakujący smak, z lekko wyczuwalnym aromatem anyżu. Oba zaklasyfikowano jako meze. Gdzie jadłam - czyli polecane tawerny na KosJeżeli akurat wybieracie się na Kos, polecam was zajrzeć do poniższych

Chilli Czosnek i Oliwa
Wszyscy lubią frytki! 113

Podczas weekendu pozwalamy sobie na nieco więcej przyjemności kulinarnych niż w tygodniu. Jak urozmaicić sobotni obiad? Może jako dodatek do mięsa czy ryby podać frytki? Dzieciaki na pewno się ucieszą. Tym bardziej że mogą włączyć się do pracy w kuchni. Jedno jest pewne – wszyscy będą zachwyceni takim frytkowym poczęstunkiem. Jeśli zrezygnujemy z wersji fastfoodowej na rzecz dietetycznego wykonania, to znacząco(...)papierowym, usuniemy wówczas nadmiar wilgoci. Ponownie przełożyć do miski, wlać olej i wymieszać, dodać sól, paprykę i/lub inne ulubione zioła (np. prowansalskie), wymieszać. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć frytki w taki sposób, aby utworzyły jedną warstwę, jeśli używamy czosnek, wówczas pojedyncze ząbki czosnku (obrane lub nie) wtykamy między frytki. Piekarnik nagrzewamy do temp. 220 stopni i pieczemy

KulinarneImpresje.pl
SUROWY CHLEBEK PEŁEN JODU (Z WODOROSTAMI DULSE I WAKAME) 131

Wszystko to przemawia za obowiązkową suplementacją jodem i spożywaniem pokarmów bogatych w jod. Pożywieniem numer 1 ze względu na zawartość jodu są wodorosty . Zawierają go 600 razy więcej niż ryby morskie . Jeśli brnąć w porównania, to wodorosty posiadają też 10 razy więcej wapnia niż mleko krowie i 4 razy więcej żelaza niż wołowina . Poza tym wodorosty to wspaniałe źródło cynku(...)wszystko przepłukujemy kilkakrotnie wodą.  Wszystkie składniki umieszczamy w kielichu blendera o dużej mocy i blendujemy (nie musi być bardzo dokładnie). Masę nakładamy na tacki dehydratora wyłożone papierem do pieczenia. Dokładnie rozprowadzamy formując placek o grubości 3 mm. Suszymy w temperaturze 42 stopni przez 12 h. Następnie odklejamy od papieru (chlebek powinien ładnie odchodzić od papieru w tym celu wybierzcie

Jeść, by żyć w zdrowiu
Tarta ze szpinakiem i serem bałkańskim 194

uznałam to za dobry znak, bo mogłam choć na chwilę się zdrzemnąć razem z Frankiem. I tak leżąc zaczęłam myśleć... jak wrócą, to odgrzeję im rosół. Mam rybę, ryż i fasolkę szparagową, ale nie wiem czy wystarczy dla wszystkich. A jutro poniedziałek, nie lubię jak w poniedziałek nie mam obiadu (najlepiej jak zostaje coś z niedzieli). I do pracy muszę(...)jeśli jest zbyt sypkie i nie chce się zagnieść - dodajemy więcej śmietany.  Formę do tarty smarujemy masłem i wykładamy rozwałkowanym ciastem aż po brzegi. Nakłuwamy spód widelcem i pieczemy w piekarniku ok. 20 min. w temperaturze 180 st. wypełnienie: 450 g mrożonego szpinaku lub 250 g świeżego 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła  sól, pieprz

bistro mama
PIECZARKI NADZIEWANE KASZĄ QUINOA 212

Z ciekawostek -  NASA włączyła ją w dietę swoich astronautów, zaznaczając, że „ choć nie istnieje rodzaj jedzenia, który dostarczałby wszystkich niezbędnych składników na raz, quinoa jest

W kuchni Karmel-itki
Kofeinowa SŁONA WODA 158

śniadania są wartościowe i pożywne, zachwycają bogactwem kolorów i form. Nasz pomysł na lekki lunch czy wieczór na kolację z przyjaciółmi to menu, w którym przeważają świeże warzywa, ryby i mięsa..." [źródło: hoteltesta.pl ] _______________~_______________ Jest to restauracja przyhotelowa , zlokalizowana w zacisznej i spokojnej części Dolnego Sopotu , w bezpośrednim sąsiedztwie morza i zaledwie 10 minut piechotą od Sopockiego Monciaka . 55 kroków - tyle(...)Słona Woda" , lub rozgrzewająca herbata zimowa . Przyznaję, że tarta dyniowo-orzechowa spełniła moje najśmielsze oczekiwania! Z doświadczenia i własnych eksperymentów kulinarnych wiem, iż dynia jest niekoniecznie wdzięcznym warzywem przy pieczeniu słodkości. Musi być w odpowiedniej oprawie zapodana i stosownie zaakcentowana, aby całość nie wyszła mdła i mało wyrazista. Tutaj dynia została podkreślona dodatkiem kwaskowatej pomarańczy oraz orzechów i całość idealnie

Grunt to przepis!
Miruna patagońska ...jedziemy nad Ocean! 212

delikatne i przede wszystkim wyjątkowo smaczne. Charakteryzuje się białym kolorem. Jako , że ostatnio pojadłam troszkę lasagne, Rafaello i innych takich jakby kaloryczniejszych dań..to na swoje usprawiedliwienie wzięłam tę rybę..i poleciałam, daleko, daleko... Pomogła mi w tym brytfanna Florina, do zadań specjalnych. Jedyna ,która do tej pory nie przyżeliła mi potrawy i mogłam ją śmiało zostawić bez opieki nawet(...)skórki i poszatkowanego. Nakryj pokrywką i..do piekarnika na 190 stopni, około 2 godziny. Może być krócej. Musicie sprawdzać marchewkę i seler czy zmiękł. Danie jest proste, niskokaloryczne, pieczone-duszone pod przykryciem, więc wyciśniemy z tej miruny wszystko co w niej drzemie najlepszego! Bo w niej drzemie dużo dobrego! Jest delikatna ,rozpływa się w ustach...jest czysta i zdrowa

Z Kuchni Do Kuchni
Najlepszy do kiszenia – garnek hermetyczny z kamionki 142

Kiszone ogórki, kapusta… ach ja nie wyobrażam sobie bez nich obiadu. I choć w sklepach są na wyciągnięcie ręki, to od zawsze uważałam, że najlepsze

Słodkie okruszki
PIERNIK Z WIŚNIAMI. 391

Wiem, wiem, wiem. Dziś zaczynamy miesiąc maj, a ja tutaj o pierniku? Nie, żeby inaczej!Czasami nachodzą mnie apetyty na smaki zupełnie nie związane z obecną

W kuchni Karmel-itki
Papryka faszerowana pstrągiem 140

Bardzo lubię nadziewane warzywa. Faszerować można dynię , bakłażany  czy cukinię . Teraz przyszła pora na paprykę. Większość osób (w tym ja) faszeruje paprykę mięsem i ryżem

Pobite gary Barbary