Tarta z dynią, borowikami i śledziami to przepis z najnowszego kompendium Kuchni Lidla – “Jeść zdrowiej i żyć dłużej. Żywienie osób w starszym wieku
A to pestkaZimna przystawka z galaretki w kształcie jajka, z filetem z pstrąga i warzywami nie tylko świetnie smakuje, ale z pewnością będzie zarówno hitem jak i efektowną
Szalona Kuchnia EwelinyŚledzie w miodowo-cytrusowym sosie . Przygotowując te śledzie na warsztatach świątecznych z przyprawami Galeo nie byłam przekonana, że będą mi smakować, gdyż nie przepadam za solonymi
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPlacki z tuńczyka świetnie sprawdzają się jako przekąska, ale także jako lekki obiad lub kolacja. Smak pozytywnie zaskakuje, u mnie na stole goszczą od dawna i
Symfonia smakowaOd dawna miałam ochotę na takie połączenie. Zainspirowana przepisem w "Moich smakach życia" postanowiłam zakupić składniki i przygotować tartę na imieniny ukochanego. Niestety nie był nią
Pasja Smakuzdrowa to spora ulga dla psychiki. Narzucanie sobie zbyt dużych wymagań i restrykcji powoduje zniechęcenie, a zdrowe odżywianie powinno być przecież przyjemnością. Nie zrozumcie mnie źle – dobrze jest piec chleb w domu, robić swoje jogurty, własnoręcznie wyciskać soki i uprawiać warzywa bez „chemii”. Pod warunkiem, że mamy czas. Niestety nie każdy może sobie na to pozwolić(...)było ją dodać do kolacji, ale już w nieco innej wersji. Przykładowo: słodkie śniadanie w postaci kaszy jaglanej z owocami —> wytrawna kolacja w postaci kaszy jaglanej z rybą i sałatką. Co kilka dni zmieniaj rodzaj kaszy (lub inny składnik), dzięki czemu zachowasz różnorodność. Wilk syty i owca cała. Artykuł Jak jeść zdrowo kiedy brakuje czasu? pochodzi
Powiedz dietom niepowiedzieć, że jakoś nie żałuję. Każdy niech sam wybiera, ale ja nie lubię widoku dłuugich kolejek w supermarkecie po karpia, przenoszenia go w reklamówce i trzymania w wannie... Jednak ryba na święta musi być i takie danie pojawi się u mnie w tym roku (zdradziłam taki ważny sekret ;). Proste do zrobienia, łosoś trochę inaczej podany niż zwykle. Jadłam u siostry(...)kawałki ciasta filo do środka włóż kawałek łososia, posmaruj z obu stron czerwonym sosem (po 2 łyżeczki na kawałek). Zawiń np. tak jak krokiety, posmaruj z wierzchu odrobiną tłuszczu. Piecz ok. 25 minut w 180 stopniach, przez pierwsze 15 minut pod przykryciem z folii aluminiowej, potem zdejmij i piecz jeszcze 10 minut. Podawaj np. z zieloną sałatką. *Najlepiej, żeby
Corner With Recipesbulgur, czyli ugotowane, a następnie wysuszone i zmielone ziarna pszenicy. Są to dwaj główni bohaterowie przygotowanego dania. Wyjątkowego smaku, aromatu i pikanterii nadaje tu chermoula - wyrazista północnoafrykańska marynata do ryb i warzyw. Bakłażan w chermouli z przepisu Yotama Ottolenghi i Samiego Tamimi polany zimnym jogurtem ze słodko-słoną sałatką z bulguru to wspaniała, zaskakująca w smaku wegetariańska uczta. Polecam! Składniki(...)głęboko każdą połówkę w skośną kratkę, uważając, żeby nie przekroić skóry. Smarujemy bakłażana chermoulą, rozprowadzamy pastę równo po każdej połówce, po czym układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia posmarowaną stroną do góry. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C (180 stopni C z termoobiegiem) przez około 40 minut, aż będą zupełnie miękkie. W tym czasie bulgur zalewamy
Smakowity Blog KulinarnyZielony kolor na talerzu jest dla mnie najbardziej apetyczny. Blanszowany szpinak, duszone szparagi ub krótko gotowany groszek. Natka pietruszki, koperek, bazylia i pozostałe zioła. Wszystko w
Mango PapajaUwielbiam te smaki :). Sos jest wprost obłędny i tak na dobrą sprawę można w nim przygotować każde mięsko (rybę również). Oj i tak po przerwie dzielę się z Wami przepisami - znowu zaległymi ;). Życzę Wam smacznego! Składniki: 1 kg skrzydełek z kurczaka, sól, pieprz, majeranek, ostra i słodka papryka w proszku, przyprawa do zup i sosów w płynie (maggi), liść laurowy(...)wody, koncentratu, ketchupu oraz przypraw przygotować sos,dokładnie wymieszać. Sosem zalać skrzydełka i pozostałe składniki. Naczynie z potrawką przykryć pokrywą i wstawić do nagrzanego do około 200 stopni piekarnika. Piec około 70 - 80 minut. Podawać z ziemniakami, ryżem, kaszą lub chlebkiem - co kto woli :). Smacznego
Nie tylko w kuchniUwielbiam owoce morza odkąd tylko pamiętam i w swojej - tej łódzkiej, i w domowej mazurskiej zamrażarce zawsze ukrywają się jakieś małe pyszności ;) Mama poprosiła mnie
Spektrum Smaku1 ciasto francuskie 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym ½ puszki krojonych pomidorów 5 pieczarek pokrojonych w cienkie plasterki 1 cebula pokrojona w cienkie plasterki
Trzeci talerzPotrawa robiona specjalnie na konkurs "kreatywne gotowanie". Zadanie polegało na stworzeniu dania z 3 składników podstawowych: ziemniaki, łosoś i szpinak. Zobaczcie jak wyszło?Składniki na 10
Bon Appetit Małgorzatyalbo raczej kartofle są dobrem narodowym. Tutaj można nawet kupić obrane ziemniaki w słoiku, ale nie o tym chcieliśmy pisać. Bardzo popularną formą podawania ziemniaków, jako dodatku do mięs, ryb itp. jest „Rosmarin-Kartoffel”, czyli nic innego jak zapiekane ziemniaki z rozmarynem. Warto spróbować i być może zaskoczyć rodzinę innym sposobem podania ziemniaków. Przepis Składniki: Ziemniaki świeże gałązki(...)Powinny przykryć całe ziemniaki. Około 8 gałązek na średniej wielkości naczynie. Całość mieszamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200’C na około 20-30 minut. Oczywiście czas pieczenia zależy od wielkości oraz odmiany ziemniaków. Trzeba do nich zaglądać, żeby się nie spaliły i od czasu do czasu sprawdzać, czy są miękkie. Czosnek jeżeli daliśmy w całości również będzie
KasiaiKrzysiu.plThermomix przepisy. Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami. Składniki na 8 sztuk: 300 g kaszy gryczanej 350 g pieczarek 1 cebula 20 g masła klarowanego 1
Themo przepisy