Jeśli brak Wam pomysłów co przygotować na spotkanie ze znajomymi, oto moja bardzo fajna i efektowna propozycja :) Składniki:Ciasto: opakowanie mrożonego, rozdrobnionego szpinaku czosnek, 2 ząbki
Taste Of My DayMasz ochotę na coś słodkiego. Ale nie na głupiego batonika, cukierka czy ciasteczko. Nie na domowy sernik ani na kawałek ciasta marchewkowego. Nie na zwykły
W kuchni Karmel-itkiKiedy tylko Karmel-itka natknęła się na stronę z TYM konkursem wiedziała, że weźmie w nim udział, że musi!Po pierwsze, a może nawet i
W kuchni Karmel-itkiZapiekanka wegetariańska na obiad lub kolację. Może być to fajny dodatek dodatek do mięsa lub ryby. Czas wykonania: 1 h Ilość porcji: 6 Składniki: 350 g szpinaku mrożonego 250 g cukinii 125 g sera mozzarella 100 g ryżu 330 g jogurtu greckiego 4 jajka 3 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 1 łyżka oregano 1 łyżeczkę pieprzu szczyptę(...)Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą, przełożyć połowę farszu i połowę pokrojonego w kostkę sera, następnie wyłożyć kolejną warstwę farszu i resztę sera. Naczynie przykryć folią i piec 20 minut w 200 stopniach, po tym czasie zdjąć folię, przełączyć piekarnik na funkcję grzania od góry 230 stopni i zapiec całość przez 5 minut
KuchniaWeDwoje.plOto propozycja na morską rybkę - smażone śledzie w słodko-kwaśnej zalewie. Można się nimi delektować kilka dni, gdyż dłuższe ich przebywanie w zalewie tylko służy jakości
kgwjanczewoIdę przez zatłoczony deptak, zewsząd napiera na mnie tłum.Nieznane twarze. Przenikliwe spojrzenia i obojętnośc zarazem.Zaciskam dłonie w kieszeniach.Pochłonięta w smutku, zamyślona. Przechodzę obok
W kuchni Karmel-itkiJarmuż jest to roślina z rodziny kapusty warzywnej. Znana była już w starożytności i była wykorzystywana jako roślina ozdobna, jak i jadalna. Niestety w Polsce, mało
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Delikatna ryba w aromatycznej, ostrej marynacie na bazie smaków kuchni azjatyckiej: ciemnego sosu sojowego, pachnącego świeżego imbiru, orzeźwiającej limonki, chrupiącego sezamu i pikantnej małej papryczki. Składniki: 400g fileta z łososia oliwa z oliwek sól pieprz Marynata: 1 czerwona cebula 3cm świeżego imbiru 2 ząbki czosnku 1 mała papryczka chilli 1 limonka 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 1 łyżka oliwy(...)limonki, sos sojowy i oliwę z oliwek. Całość zmiksować do postaci gładkiego sosu. 3. Do żaroodpornego naczynia wysmarowanego oliwą przełożyć kawałki łososia i zalać przygotowaną marynatą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. 4. Ryż i zielony groszek ugotować al dente w osobnych naczyniach w lekko osolonej wodzie. Na patelni rozpuścić masło
Szalona Kuchnia Ewelinypotrawy z nabiału, jajek, warzyw i owoców. Kolejne 1,6 proc. osób jest weganami i spożywa wyłącznie produkty roślinne. Prawie 4 proc. Polaków deklaruje, że sporadycznie je mięso i ryby. Dieta wegetariańska ma także wielu zwolenników wśród artystów. Propagatorem takiego stylu życia jest amerykański muzyk Moby, który nie je mięsa, ani żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego (nawet miodu), nie nosi futer(...)warzywami Pasta z soczewicy i liści rzodkiewki Pełnoziarniste fusilli z pesto z rukoli Pęczotto ze świeżymi kurkami Placek jaglany z borówkami Pieczarki z dymką i szczypiorem z patelni Pieczona jaglanka z suszonymi morelami i orzechami laskowymi Pieczona owsianka z brzoskwiniami Pieczone topinambury Sałatka ze szpinaku i pieczarek Smażony bakłażan z fasolką szparagową Surówka marchewkowa z jabłkiem
My Chcemy JeśćSkładniki: 800 gram dzwonków szczupaka 1 duża śmietana 18 % 1 szklanka bulionu drobiowego 1 średniej wielkości cebula mąka do panierowania olej przyprawy: sól, pieprz, 1/2 szt
Darcia w kuchniTiramisu to typowo włoski deser, które bazę stanowią biszkopty, nasączone mocną kawą i słodki krem na bazie serka mascarpone. W bardzo prosty i co najważniejsze szybki
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!przepisów na dania tej uwielbianej na całym świecie kuchni. Są tutaj przepisy na antipasti, sałatki, zupy, makarony, ryż i kluski, mięso, ryby, dodatki, chleb i wypieki oraz desery. Autor przez 2 lata odbywał kulinarną podróż po Włoszech i szukał smaków, nie tylko w restauracjach ale głównie u ich źródeł na targu, pastwisku(...)dobrego jedzenia. Co ważne większość składników znajdziemy w naszych sklepach więc bez problemu możemy przyrządzić kurczaka z wyspy Salina, faszerowaną focaccię, ryżowe kuleczki z ciągnącym serem, zapiekankę z risotto, pieczony kalafior, klasyczną carbonarę , tiramisu z limoncello, czy babkę cytrynową. Wszystkie przepisy są dokładnie opisane, znajdziemy także informacje o ilości porcji, kaloryczności i czasie przygotowania. Moim zdaniem to pozycja, która
Cynamonowe szczęścieczyli na stole jajka z przeróżnymi farszami. Ja dla odmiany połączyłam to, co najlepsze i najzdrowsze, czyli koper, natkę pietruszki, rybę i jaja. W moim domu bardzo lubimy rybę w każdej postaci. Na śniadanie często przygotowuję pasty, więc aby przywołać wiosnę na moim stole, przygotowałam pastę z makreli z jajkiem i dużą ilością zieleniny zaserwowane na pełnowartościowych placuszkach pełnoziarnistych(...)pszenna pełnoziarnista ( polecam z Lidla ) 1 szklanka pojemność 250 ml. mleko 3.2% 1 szklanka pojemność 250 ml. jajko 1 sztuka olej rzepakowy 2 łyżki sól 1 szczypta proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki ~~METODA~~ PASTA Z MAKRELI: Makrelę oskubać z ości. Umieścić w malakserze lub w wysokiej miseczce, jeśli używamy blendera. Dodać serek, majonez i zmiksować na gładką masę. Jaja, cebulę
Kuchnia Pauletteszasmakuję haggis . English Breakfast W Szkocji tak samo jak w całej Anglii podaje się full English Breakfast , czyli smażone tosty, jajecznica, smażone plastry bekonu, parówki wieprzowe lub baranie, pieczone pomidory i fasolka w sosie pomidorowym. Do picia oczywiście herbata z mlekiem, ale jest również kawa i herbata bez mleka dla turystów. Nie mogłam nie z kosztować tradycjonalnego angielskiego śniadania(...)morzem Północnym. Na naszej trasie było wiele miasteczek portowych, w których praktycznie na każdym rogu można było zamówić fish and chips . Jest to brytyjskie danie składające się ze smażonej ryby w cieście oraz frytek. Anglicy skrapiają całość octem słodowym oraz dodają szczyptę soli. Szczerze przyznam, że w życiu nie jadłam tak świeżej ryby. Sama potrawa była niesamowita, pod względem swojej
Projekty ze smakiemMożna przygotować jako danie piknikowe, wtedy pomidorów nie opiekamy. Wystarczy oczyścić połówki pomidorów z nasion, osaczyć, naciąć, ułożyć na papierowych ręcznikach i odstawić na godzinę. A
R'n'G Kitchen