Ostatnio robiąc zakupy w moim ulubionym sklepie internetowym zauważyłam super promocję na ostrygi, Nigdy wcześniej ich nie jadłam, a że uwielbiam owoce morza kupiłam kilka sztuk
karmelowyjest siedzieć i czekać aż ktoś poda Ci obiad. Mogłabym się przyzwyczaić do tego -zazwyczaj to ja koczuję w kuchni. :) Mając tyle wolnego czasu, patrząc na eM usiłującego usmażyć rybę, mam chwilę na napisanie dla Was nowego wpisu. Ostatnio sporo mam tego wolnego czasu - pracując tylko co drugi weekend i chodząc na uczelnie raz ( w porywach do dwóch ) w tygodniu(...)pianę z białek łączymy z masą twarogową - najpierw połowę piany, następnie drugą połowę mieszamy za pomocą łopatki. na koniec dodajemy otartą skórkę z cytryny i mieszamy.Do wyłożonej papierem do pieczenia formy tortowej wsypujemy pokruszone biszkopty i herbatniki, następnie przelewamy gotową masę twarogową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175`C. Pieczemy 55 - 60 minut.(Przed pieczeniem możemy lekko ubić
Słodkie PrzyjemnościOrzechy pistacjowe to rewelacyjny składnik wielu potraw, np. dzisiejszego pistacjowego pesto, ale też deserów i lodów, do których solone orzechy po prostu się nie nadają. Dwa lata temu, gdy piekłam pistacjowe finansjerki z gruszkami , musiałam włożyć dużo pracy w wyłuskanie zakupionych pistacji, a następnie wymoczenie ich w wodzie w celu pozbycia się soli. Zadanie żmudne i naprawdę niepotrzebne, gdy możemy(...)finansjerek , tureckiej baklavy czy posypki do owocowego crumble . Zaś najprostrzym sposobem na wykorzystanie niesolonych pistacji jest dzisiejsze pesto pistacjowe, pyszne z makaronem, ale również wspaniałe rozmarowane na toście, filecie ryby albo użyte jako oryginalny sos do pizzy . Sam makaron z pistacjowym pesto byłby smakowitym, pełnym daniem, ale postanowiłam go podkręcić dodatkiem łososia i zielonego groszku. Do pesto dodałam więc nuty
Chilli Czosnek i OliwaFaszerowane warzywa (i pieczarki) to coś, co mogłabym jeść bardzo często! Nie wiedząc czemu, mam do nich słabość. Na moim blogu znajdziecie warzywa faszerowane aromatycznym risotto
Be Fit Be StrongNiedawno podawałam na blogu przepis na jaglane naleśniki . Zrobiłam wtedy błąd i upiekłam ich spory stosik, więc zostało ich trochę. Do zwijania jako naleśniki lub krokiety
Weekendy w domu i ogrodzieDzisiaj dołączyłam do listy zakładkę "FIT". Chyba każdy miał (ma lub będzie miał) w swoim życiu taki okres, że przechodził na dietę, obiecywał sobie, że będzie
Czerwona PorzeczkaPo eksperymentach z yakitori na pewno będę w podobny sposób robić wszystko co da się tak zrobić. Z podpowiedzi wiem , że w Japonii również i innych
Buniabaje w kuchniUważam, że zaraz obok ryby, barszcz jest najważniejszym posiłkiem podczas wigilijnej kolacji. Do barszczu można przygotować standardowo uszka z farszem z grzybów lub farszem grzybowo - kapuścianym. Ja chciałabym Wam zaproponować coś, czego być może większość z Was nie zna. Przepyszny dodatek do barszczu w postaci małych, pysznych drożdżowych trójkątnych bułeczek z ziemniaczano - cebulowym nadzieniem. Potrzebujemy: Ciasto: 250 g mąki(...)łyżeczce farszu i zamykamy na kształt trójkąta. Łączenia należy dobrze zlepić. Gotowe knysze odstawiamy do lekkiego napuszenia. Następnie smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy czarnym sezamem. Pieczemy przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C. Podajemy ciepłe. Uwaga! Mam dla Was jeszcze małą niespodziankę. Robiąc zakupy w sklepie Dajar http://dajar.pl/ambition po wpisaniu kodu: AMBITNE
MamaOskarkaKolejny przepis na tartę z kaszy jaglanej. Tym razem podaję z łososiem, porem i serem camembert. Spód jest serowy, a farsz delikatny i puszysty. Danie sprawdzi
JaglusiaSezon grillowy w pełni, co stwarza kolejne pole do popisu. Grillujemy mięsa, warzywa, owoce… i nie tylko. Oczywiście nie obędzie się bez dodatków. Wszelkie sosy, dipy
mojewypiekiinietylkoMój syn uwielbia ryby w pizzy, tym razem zażyczył sobie sardynki. Wybór padł na puszkę Super Fish Prestige Sardynki w oleju z papryczką chili. Było trochę zabawnie, bo po otwarciu puszki na rybkach zobaczyłam 3 malutkie kawałeczki chili, uśmiechnęłam się pod nosem nie wierząc w pikanterię produktu. Po ułożeniu rybek na pizzy została mi jedna i odruchowo zjadłam(...)Rozkręcony placek posmarowałam domowym sosem chili słodko ostrym , następnie wysypałam ser pokrojony w kostkę, gdzieniegdzie sardynki. Pizzę wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 220- 250 stopni i piekłam przez około 20 minut. Upieczoną pizzę podałam z sosem czosnkowym. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka GotujeDo wykonania tej potrawy zainspirował mnie Jamie Oliver. Tylko trochę dodałam. Muszę przyznać, że zapiekanka jest rewelacyjna, pyszna a dodany łosoś świetnie pasuje. Musicie koniecznie wypróbować
Smaki EwyZapiekanki cenię za nieograniczone możliwości smakowe. Poza tym stanowią u mnie obiad na 2-3 dni, więc tym bardziej lubię je przyrządzać w tygodniu kiedy nie
Fabryka pomysłówgłówne 6. danie główne: skarp, chrzan, kiszona rzodkiewka, kosztela i wino: Riesling Herrenberger GG trocken 2013 Filet (z białą skórą) turbota konfitowany w maśle, plasterek marynowanego chrzanu, kiszona rzodkiewka, pieczona kosztela. Do tego Riesling Herrenberg GG trocken 2013, winnica Rappenhof Świetny Riesling klasy Grand Cru (Großes Gewächs) z parceli Herrenberg. Kremowa mineralność typowa dla wapiennego terroir. W bukiecie dominują(...)orzeszki bukowe i cukier nagietkowy. Riesling Kabinett 2012, winnica Rappenhof Elegancki delikatnie słodki Riesling o silnie owocowym nosie i idealnie zrównoważonej kwasowości. Doskonały do potraw z jasnym mięsem i ryb. Doskonale będzie prezentował się również w towarzystwie potraw kuchni azjatyckiej i deserów. Bardzo słodki deser został skonfrontowany z winem, w którym oprócz sowitej słodyczy resztkowej nie brak również prężnej kwasowości
królestwo garówDo przygotowania strips’ów zabierałam się dość długo. Wydawało mi się, że dużo z tym roboty i byłam trochę leniwa. Ostatecznie, podjęłam się ich przygotowania
Be Fit Be Strong