Właśnie stwierdziłam, że jadam stanowczo za mało ryb. Czym prędzej trzeba to zmienić) Wymyśliłam więc, lekką i zdrową zapiekankę, lasagne z trzech prostych składników: wędzonego łososia, serka Philadelphia i cukini. Ot taką ciekawą alternatywę dla klasycznej lasagne. Może nieskromnie to zabrzmi, ale powiem Wam, że danie było bardzo apetyczne, a przy tym łatwe i szybkie w przygotowaniu. Najwiecej czasu(...)minuty. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy odrobiną masła i wykładamy obgotowanym płatem lasagne. Na makaron kładziemy nadzienie z serowo-lososiowe. Następne warstwy wykładamy tak samo, kończymy na warstwie serowej. Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 30min. w temperaturze 180°C, aż lasagne ładnie się przyrumieni
Mia Cucina SofietaNiby już myślę o tym co zrobić na Święta ale tak naprawdę jakoś do mnie nie dociera, że to już tuż, tuż… i tylko
UgotujmyTo.plZ ogródkowych warzyw w gruncie zostały jeszcze jarmuż, kapusty toskańskie i pietruszka naciowa. Inne mróz ściął :( Po świątecznym objadaniu się głównie słodkościami, pomyślałam o przekąsce wytrawnej
Weekendy w domu i ogrodzieSiwy już włos pokrywa jego głowę, nawet nie zauważyłam, kiedy to się stało. Przygarbiona sylwetka, zwisające wzdłuż
W kuchni Karmel-itkiSmaczna i łatwa do przygotowania warstwowa sałatka śledziowa z burakiem i jabłkiem to często spotykane na świątecznym stole danie. Sałatka zawiera jabłko, które wspaniale podkreśla smak
Kuchcik gotujeCurry to sposób przyrządzania potrawy w kuchni indyjskiej, ale nie tylko, gdyż nazwa ta znana jest w wielu krajach południowo-wschodniej Azji. Curry to mięso, ryby, warzywa, ser (tutaj najlepiej sprawdza się paneer) lub inne składniki dania głównego w sosie, gdyż nazwa wywodzi się od tamilskiego słowa kari czyli sos. Na zachodzie jednak nazwa curry kojarzona jest(...)bulionu warzywnego kolendra 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego Przygotowanie: 1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, kalafiora obieramy i dzielimy na różyczki, rozkładamy na papierze do pieczenia, skrapiamy oliwą lub olejem, oprószamy kurkumą, curry, papryką i solą, pieczemy ok 20 min, aż kalafior się przyrumieni i zmięknie 2. Ziemniaki obieramy i kroimy w większą kostkę 3. Na patelni
Słodki KompromisBabeczki z tuńczykiem i kiełkami...Kruche, złociste babeczki.Wypełnione nadzieniem z tuńczyka.Udekorowane kiełkami brokułu.Pyszna ozdoba stołu!Polecam!Składniki:Ciasto:130 g mąki;60 g
Gospodyni MiejskaPołączenie kaszy kuskus i pesto nie jest oczywiste, ale efekt który otrzymałam jest godny polecenia. Kuskus, który sam w sobie nie ma żadnego wyrazistego smaku dzięki
Cook&LoveDelikatne pociągniecie smyczkiem, niczym smaganie policzków przez wiatr. Akord piano stojącego nieopodal fortepianu, który rozbrzmiewa echem w głowie. Kolejno dochodzące instrumenty, jak coraz to silniej padający
W kuchni Karmel-itkiW sezonie truskawkowym nie może też zabraknąć drożdżowego placka, właśnie z tymi czerowonymi cudeńkami.Chociaż u Karmel-itki już wiele ciast drożdżowych się pojawiło, tym razem
W kuchni Karmel-itkiconfit i oznacza “ konserwowanie ”) to metoda utrwalania żywności wymyślona wieki temu przez Francuzów. Konfitowanie wykorzystywano głównie do konserwowania mięsa, szczególnie kaczek, gęsi, ale tym sposobem można utrwalać również warzywa, ryby i inne produkty spożywcze. Metoda polega na zamarynowaniu mięsa w ziołach, a następnie powolnym gotowaniu go w tłuszczu. Po ugotowaniu i wystudzeniu takie mięso może stać w chłodnym miejscu przez(...)garnek z ognia i miksujemy zupę na gładki krem. 6. Doprawiamy zupę do smaku solą i pieprzem oraz zabielamy śmietanką (opcjonalnie). 7. Boczek smażymy na patelni (bez tłuszczu) lub pieczemy w piekarniku (na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia) do czasu, aż powstanie z niego chrupiący chips. Zupę krem z konfitowanego czosnku podajemy z chipsami z boczku. Smacznego
W kuchni KatieCzłowiek zapracowany to człowiek szczęśliwy. Przynajmniej trochę. Przynajmniej ja tak mam. W ostatnich kilku miesiącach wiele się pozmieniało od strony zawodowej w moim życiu i chociaż
BaRepasSzpinak w gastronomii ma wiele zastosowań, używany jest jako element sałatki, soku lub w przetworzonej formie do sosów, farszów czy ciast. Na słodko robiłam już
Życie zaczyna się w kuchniwizycie na Malcie zdecydowałam się na przygotowanie dania pochodzącego z tej niewielkiej śródziemnomorskiej wysepki. Jedzenie na Malcie jest proste i opiera się na lokalnych produktach. Są to przede wszystkim ryby i owoce morza, ale także niezwykle popularny jest królik. Ja jednak postanowiłam w pierwszej kolejności przygotować prostą zapiekankę makaronową w cieście. Takie i podobne zapiekanki można kupić w wielu(...)masę mięsno - makaronową i przykryć ją warstwą ciasta. Brzegi ciasta zlepić, a wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem i oprószyć sezamem. Zapiekankę makaronową w cieście wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez około 30-45 minut lub do czasu aż ciasto będzie rumiane. Podawać na ciepło lub na zimno. Smacznego
Codzienne Gotowanie