pieczona ryba - 4000 przepisów (strona:183/267)

Arystokratyczna rozpusta – ziemniaki z kawiorem. 130

sosu śmietanowo – cytrynowego z odrobiną szafranu. Ozdobić koperkiem i plastrem pieczonego bekonu. Jak wykonać taki bekon, czasami może przydać się do dekoracji.             Plastry bekonu wkładamy pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia. Kładziemy na blachę, obciążamy drugą blachą i pieczemy w piekarniku, aż do uzyskania właściwej twardości bekonu. PS. Pamiętam(...)restauracji w Irlandii w której mój uczeń Paweł, obecnie szef kuchni podaje takie ziemniaczki.  I pomyśleć, że w dawnych czasach kawiorem karmiono niewolników, jedli go rosyjscy rybacy czyszczący ryby. Dzisiaj na takie danie mogą pozwolić sobie jedynie ludzie bogaci

Kulinarny karnet Christophera
Lunch box z łososiem i pieczonymi marchewkami w curry! 141

Mam dla Was kolejny przepis na lunch box, wiem niestety nie wyrobiłam się w terminie, w którym Wam obiecałam, ale długo by pisać dlaczego. Czasami technika

SMYKWKUCHNI
Tarta francuska z łososiem i brokułem 180

Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 1 filet z łososia 1/2 brokuła 1 cebula 2 ząbki czosnku sos: 100 ml śmietanki 30% 3 jajka 3/4 szklanki mleka 1/2

Jaglusia
Tarta francuska z łososiem i brokułem 173

Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 1 filet z łososia 1/2 brokuła 1 cebula 2 ząbki czosnku sos: 100 ml śmietanki 30% 3 jajka 3/4 szklanki mleka 1/2

Jaglusia
Śledzik pod pierzynką - wersja II (Sałatka warstwowa ze śledziem) 279

Pewnie każdy z Was zna jakąś wersję tzw. śledzika pod pierzynką... Przyznam, że i ja mam kilka takich sprawdzonych. Najczęściej jest to klasyka z tego przepisu

Di gotuje
flądra cytrynowa z piekarnika.... 134

Składniki: flądra 4 sztuki/większe, olej rzepakowy 1/2 szklanki, kucharek 1 łyżeczka, pieprz czarny grubo mielony 1 łyżeczka, sok z cytryny 1 łyżka, przyprawa do zup

W Mojej Kuchni Lubię
Pieczony pstrąg z krewetkami 158

Składniki 1-2 pstrągi tęczowe 250 g krewetek black tiger 2 ząbki czosnku natka pietruszki pół kostki masła kilka kropel soku z cytryny sól, pieprz Przygotowanie

Gaździnka warzy
KOKOSANKI. 200

Kokosowy zapach unosi się tu i ówdzie, słodko-lepki, egzotyczny, a zarazem tak domowy i swojski. Kokosanki, to tak naprawdę mój sposób na białka. Gdy chcę

W kuchni Karmel-itki
Kochanej Mamie... Bukiet DROŻDŻOWYCH RÓŻ. 192

  Mama. Matula, Mamci, Mamusia..Tyle określeń. Ale.. Zawsze MAMA.Mamo, dziękuję Ci ;** Dzięki niej jestem dziś na świecie. Brakuje słów, którymi mogłabym jej podziękować. Dlatego

W kuchni Karmel-itki
Pieczony łosoś z pieczonymi ziemniakami i z sosem koperkowym 265

Składniki: 7 ziemniaków, 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki, 1 łyżeczka oregano, pieprz, sól, 3 łyżki oliwy z oliwek, sos koperkowy: 8 czubatych łyżek gęstego jogurtu naturalnego

W kuchni u Moniki
Łosoś z sosem malinowym, kaszą jaglaną i sałatką z roszponki i prażonych płatków migdałowych 235

Posiadanie własnego bloga kulinarnego ma tę zaletę, że częściej próbujemy nowych dań i nowych smaków. Gdyby nie blog, to na pewno tak często nowe dania nie

Moja Delicja
flądra z trawą cytrynową i przyprawą Harrissa z piekarnika... 136

Składniki: flądra 12 sztuk, olej rzepakowy - ile potrzeba, przyprawa Harrissa Royal Brand 1 łyżka, kucharek 2 łyżeczki, trawa cytrynowa Royal Brand 2 łyżki małe świeże flądry

W Mojej Kuchni Lubię
Grillowany łosoś w miętowo-cytrynowym sosie 175

Pyszny, aromatyczny, bardzo łatwy i szybki przepis na łososia grillowanego. SKŁADNIKI 600  fileta z łososia bez skóry sól pieprz  Winegret: 1/2 małej cebuli 2

Moje Kuchenne Rewelacje
TARTA BANANOWA. Kierunek - Trójmiasto.! 195

I znów te banany! Karmel-itka kolejny raz dostała wielgachną reklamówkę z dojrzałymi bananami. Nie miała czasuna wymyślanie skomplikowanych przepisów. Pakowanie czeka! Zerknęła do lodówki. Jogurt

W kuchni Karmel-itki
Mąki roślinne – bezglutenowe. Mąki niechlebowe, rodzaje i zastosowanie mąk bezglutenowych 164

słodkich) jak i dodatek do wypieku chleba czy naleśników (nie więcej niż 10%). Idealna do ciast kruchych. Pasuje do wanilii, czekolady ale też do czerwonego mięsa i grzybów. Podczas pieczenia i podgrzewania zmienia kolor na ciemniejszy.   Mąka kokosowa – powstaje z wysuszonego i odtłuszczonego miąższu orzecha kokosowego. Słodka, kokosowa w smaku, bardzo delikatna. Idealna do wzbogacania deserów i ciast, najlepiej(...)kwasami tłuszczowymi i dosyć ciężkostrawna, polecana jako dodatek. Wysokobłonnikowa.   Mąka migdałowa – używana jest zamiennie jak powyższa – idealna do kruchych ciast i omletów. Jako panierka do delikatnych białych mięs, ryb i warzyw. Główny składnik słynnych ciasteczek – makaroników. Dostępna w dwóch wariantach – z migdałów blanszowanych, czyli zalanych płynem i pozbawionych skórki – jasna, lepsza na makaroniki i mąka z migdałów całych – ciemniejsza

Karo in the Kitchen