pieczona ryba - 4000 przepisów (strona:178/267)

SEROWA ZAPIEKANKA Z ŁOSOSIEM I SZPINAKIEM W CIEŚCIE FILO 223

sól, pieprz, gałka muszkatołowa masło klarowane do smażenia + do smarowania ciasta filo 1 opakowanie ciasta filo (6-7 płatów) Przygotowanie Szpinak umyjcie* , posiekajcie. Cebulę i czosnek drobno pokrójcie. Z ryby odkrójcie skórę, pozbądźcie się ewentualnych ości, pokrójcie ją w dosyć grubą kostkę. Przygotujcie sery i wino. W głębokim rondlu rozgrzejcie masło. Na rozgrzany tłuszcz wrzućcie cebulę i czosnek, zeszklijcie. Dorzućcie(...)kilku minutach dosypcie pokruszone sery, chwilę przesmażcie. Dobrze przyprawcie (nadzienie nie powinno być mdłe). Wymieszajcie, spróbujcie, jeśli trzeba doprawcie jeszcze raz. Piekarnik nagrzejcie do 200 st., przygotujcie formę do pieczenia (u mnie klasyczna forma do tarty o średnicy 25 cm), roztopcie trochę masła. Płaty ciasta filo przytnijcie do kwadratu o bokach ok 30-35 cm. Każdy płat posmarujcie roztopionym masłem

OliveandThyme
Domowe Ciastka XXL 126

powinno się dodawać żółtka - mi jednak w takim wydaniu smakują najlepiej. Przepis jest prosty, szybki i na prawdę przyjemny dla wszystkich - i tych którzy w kuchni czują się jak ryba w wodzie i tych, którzy na co dzień omijają ją szerokim łukiem. Dlatego polecam ten przepis wszystkim smakoszom słodkości. Psst. ciastka można przechowywać w szczelnym pojemniku przez kilka(...)żółtko, wodę i mleko.Czekoladę drobno siekamy i mieszamy razem z mąką pszenną, dodając ją stopniowo do masy maślanej.Z przygotowanego ciasta za pomocą łyżeczki wykładamy na blachę do pieczenia kulki które spłaszczamy łyżką zwilżoną wodą.  Tak przygotowane ciasteczka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180`C na około 8-10 minut.Studzimy  na blaszce.Podajemy z szklanką zimnego mleka.Smacznego

Słodkie Przyjemności
KULECZKI Z KASZKI RYŻOWEJ. 144

Deszczowe chmury zasnuły niebo. Liście? Opadły z drzew, ale nie szeleszczą pod nogami - mokre od deszczu, przyklejająsię do podeszwy. Zgrabiałe ręce próbuję ogrzać, rozcierając jedną dłoń

W kuchni Karmel-itki
Puszyste, naleśnikowe koreczki z wędzonym łososiem 184

Sporo u mnie tych "koreczkowych" odsłon:)  Lubię takie małe, zgrabne przekąski, które nie tylko pysznie smakują ale i całkiem ładnie prezentują się na stole. Też

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Kuchnia gruzińska 313

chaczapuri – odmiana występująca w Adżarii. Ma kształt łódki, w której oprócz sera znajduje się lekko ścięte jajko. Żółtko symbolizuje słońce. Tak jak tradycyjne chaczapuri piecze się je w piecu opalanym drewnem. Jest bardzo chrupiące! Gdyby nie zbyt słony ser, byłoby dla mnie idealne. Na pewno przygotuję takie w domu.Adżarskie chaczapuri w formie łódki. Po ukształtowaniu, nałożeniu sera(...)kotle na żywym ogniu. My nazwaliśmy danie gruzińską owsianką.Gomi - potrawa weselna z kaszy kukurydzianej i seraRybyTradycyjnym daniem rybnym jest ryba w soku z granatów. Nad Morzem Czarnym oczywiście dostaniemy świeże ryby od okolicznych rybaków. Na zdjęciu różne gatunki ryb Morza Czarnego z frytury.Sos z soku z granatów świetnie pasuje do pstrągaCzarnomorskie smażone rybyDania mięsneJagnięcina w sosie ze szpinakuDocierając

Poezja smaku
KRUCHE BABECZKI Z GRZYBAMI 186

Zamykam się w swoim kulinarnym laboratorium, gdzie garnuszki, miseczki, talerze, łyżeczki niczym laboratoryjny sprzęt, którym posługuję się podczas codziennych eksperymentów. Kuchnia jest jak laboratorium. Bo zaiste

W kuchni Karmel-itki
KONKURS. 142

Zapach drewna działa tak kojąco. Kojarzy się z zakładem stolarskim wujka, gdzie wióry sypały się spod hebla niczym płatki śniegu zimową porą. Zawsze lubiłam drewno. Gładkie

W kuchni Karmel-itki
Jakie przyprawy do jakich potraw? 106

jest kapusty kwaszonej octem, a tej lepiej unikać. Podczas przyrządzania bigosu pamiętajmy, by nie solić go aż do końca, a nawet wtedy zachować dużą dozę umiaru. Wędliny, boczek czy pieczone mięso, które zwykle dodajemy do tego tradycyjnego dania już zawierają w sobie sól i to wcale w niemałych ilościach, dlatego dodatkowe solenie potrawy może skończyć się zbyt słonym bigosem(...)ryby? Większość ryb jest delikatna w smaku, dlatego podczas ich przyrządzania należy szczególnie uważać z rodzajem i ilością przypraw, gdyż łatwo smak ryby zdominować. Podstawowymi przyprawami stosowanymi w daniach rybnych są sól, pieprz i sok cytrynowy. Rybę soli się w niewielkiej ilości i tuż przed obróbką termiczną – jeśli posolimy ją wcześniej i co gorsza dodamy za dużo soli, wtedy ryba

Kulinarne Przeboje
Łosoś na cytrynach! 135

łososia, to łosoś z piekarnika na cytrynach, z dużą ilością warzyw. Całe danie robi się około 25 do 30 minut. Najbardziej lubię jeść ryby właśnie tak bardzo prosto przyrządzone, bez zbędnych przypraw. Świeża i pyszna ryba to klucz sukcesu.  Dodatek odrobiny masła, cytryny ewentualnie świeżej natki pietruszki czy odrobiny czosnku to totalny max! Polecam na niejeden obiadek! Przepis(...)czasie w naczyniu żaroodpornym układam plastry z połowy cytryny, na nich dzwonka łososia, do środka dodaję pietruszkę i po kawałeczku masła. Wstawiam do warzyw (po 15 min ich pieczenia) i piekę razem dalej kolejne 10 minut (na warzywa dodaje resztę cytryny i 2 łyżki masła). Wyjmuję oprószam solą i gotowe! Pyszne proste i najlepsze połączenie

SMYKWKUCHNI
Quiche serowy z młodymi szparagami zielonymi 142

quiche robię często. Jest szybki i można do niego włożyć naprawdę wszystko. W okresie letnim mamy mnóstwo warzyw, które możemy użyć. Niekonieczne jest dodawanie do quichu mięsa czy ryb, same warzywa też sprawdzają się bardzo dobrze. Quiche można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno. Rewelacyjnie sprawdzi się jak przekąska serwowany na przyjęciach. Spokojnie możemy go podać naszym gościom(...)minutach wyjąć z piekarnika. Usunąć papier do pieczenia oraz nasiona grochu po czym wylać na ciasto nadzienie. Włożyć z powrotm do piekarnika i kontynuować pieczenie przez kolejne 50 minut. Upieczony quiche przed podaniem należy wystudzić. Quiche serowy z młodymi szparagami zielonymi O czym warto pamiętać przygotowując quiche. Forma do pieczenia, której użyłam była ceramiczna i miała średnicę 25-u centymetrów

mecooks
Przepisy na grilla! Dania z rusztu, sałatki i dodatki do grilla! 405

rusztu oraz sałatki i dodatki do potraw z grilla. Sezon na imprezy na świeżym powietrzu rozpoczęty! W dzisiejszym wpisie podsyłam Wam pomysły i inspiracje na pyszne grillowane mięsa, ryby, sery i warzywa oraz sosy, sałatki i inne dodatki do potraw z grilla. Zapraszam Przy każdej propozycji podlinkowałam przepis z instrukcją wykonania potrawy, wystarczy kliknąć w napis „PRZEPIS TUTAJ(...)ZAWIJAŃCE PRZEPIS TUTAJ GRILLOWANY FILET Z KURCZAKA PRZEPIS TUTAJ SHISH KEBAB Z GRILLA PRZEPIS TUTAJ GRILL ROLADA Z MIĘSA MIELONEGO PRZEPIS TUTAJ GRILLOWANE BURGERY Z WARZYWAMI PRZEPIS TUTAJ PSTRĄG PIECZONY Z MASŁEM ZIOŁOWYM PRZEPIS TUTAJ CAMEMBERT Z GRILLA PRZEPIS TUTAJ GRILLOWANE ROLADKI WARZYWNE PRZEPIS TUTAJ SZPARAGI W BOCZKU PRZEPIS TUTAJ   SAŁATKI DO GRILLA: SAŁATKA ZIEMNIACZANA DO GRILLA PRZEPIS

Blog z Apetytem
Francuskie pizzerinki warzywno-rybne 150

talarki, a paprykę w krótkie słupki. Lekko posolone smażymy na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu. Do smażących się warzyw dodajemy umytą, osuszoną, pokrojoną w kostkę i oprószoną przyprawą do ryb mirunę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.  2. Jeden płat ciasta francuskiego dzielimy na 6 kwadratów, z drugiego odcinamy 2 tej samej wielkości kwadraty. Resztę ciasta dzielimy(...)skręcamy do 150st C i włączamy termoobieg. Wkładamy pizzerinki na około 5 minut. Po tym czasie z powrotem włączamy grzanie "góra- dół" i podwyższamy temp. do 180 st C. Pieczemy jeszcze ok 10-15 minut, w zależności od możliwości naszego piekarnika.  Efekt końcowy

Kuchnia w czekoladzie
Pojemniki próżniowe Vacuum marki Dafi - recenzja 143

Z marką Dafi zetknęłam się pierwszy raz, kiedy podczas Spotkania Blogujących Babeczek otrzymałyśmy dzbanki filtrujące wodę. Do dziś korzystam z tego dzbanka

Codzienna kuchnia niecodzienna
Torcik ze śledziem. 129

rodziny śledzi. Żyją w dużych ławicach, latem pod powierzchnią morza, zimą w głębinach i tam się rozmnażają. Rybacy na Morzu Śródziemnym wabią je w nocy reflektorami i wtedy ,tysiące ryb wpada we włóki denne o drobnych oczkach. Świeże sardele mają długość 10-12 cm. Ich oczy są błyszczące, a ciało sztywne i łamliwe. Kiedy głowa jest oddzielona ,bez wysiłku zrobimy(...)wzdłuż i wyjąć kręgosłup. To filetowanie idzie naprawdę łatwo. Małych ości nie trzeba usuwać. Na denku małej tortownicy ,lekko natłuszczonej, ułożyć rybki w kształcie rozety, posolić. Tak przygotowane rybki piec w temp.200 stop.10-15 min. Wcześniej zacząć gotować ziemniaki. Przygotować puree z łyżką masła i śmietany. Kiedy gotują się ziemniaki i pieką rybki przygotować masę pomidorową. Posiekaną cebulę zeszklić ,dodać posiekane

Kulinarny karnet Christophera
BEZGLUTENOWY TORT CZEKOLADOWY 219

     Lubię słodycze, a w szczególności czekoladę. Zresztą któż jej nie lubi? Najlepszy poprawiacz nastroju, humoru, co dostarcza potrzebnej w zimowe i długie popołudnia

W kuchni Karmel-itki
świeże śledzie z piekarnika w przyprawie Harissa.. 160

Składniki: śledzie 1 kg, olej rzepakowy 3/4 szklanki, przyprawa Harrisa Royal Brand 4 łyżki, kucharek 1 łyżeczka, sok z cytryny 1 cytryna nieduże świeże śledzie bez

W Mojej Kuchni Lubię
KRUCHY PLACEK Z BUDYNIEM, TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ. 272

Truskawki tu, truskawki tam.  I ja na ogródeczku swe truskawki mam. Kiedy byłam mała, uwielbiałam biegać do ogrodu. Najbardziej cieszyłam się, gdy codziennie rano znajdowałam

W kuchni Karmel-itki