pieczona ryba - 4000 przepisów (strona:127/267)

Dieta śródziemnomorska - zasady diety 246

mniejsze użycie soli (wiadomo nadmiar soli = nadciśnienie) oraz zawierają przeciwutleniacze. 2. Dwa razy w tygodniu sięgaj po ryby i owoce morza. Chyba każdemu kuchnia śródziemnomorska kojarzy się ze wspaniałymi daniami z ryb i owoców morza. Grecy w latach 50. jadali świeże, lokalne ryby, najczęściej były to tłuste małe rybki – sardynki oraz sardele (czyli anchois), cenne ze względu na zawartość kwasów(...)zielonymi warzywami, czasem przygotowywano z nich zupę lub grillowano.W diecie śródziemnomorskiej rekomenduje się spożywanie ryb i owoców morza co najmniej 2 razy w tygodniu, szczególnie tych bogatych w kwasy omega-3: sardynek, anchois, łososia, śledzia i tuńczyka. W Polsce dostęp do naprawdę świeżych ryb jest ograniczony, dlatego możecie sięgać również po sardynki oraz anchois w puszce, tylko wybierajcie takie, które

Chilli Czosnek i Oliwa
TORT PIERNIKOWY Z KREMEM KARPATKOWYM 249

Nie potrzeba wielkiej okazji, by raczyć się słodkościami. Ale tort to wyższy poziom elegancji. Na specjalny czas. W moim rodzinnym domu torty piecze się naprawdę rzadko

W kuchni Karmel-itki
PIECZONE ZIEMNIAKI Z ZIOŁAMI 147

pory gotowane ziemniaki nie są moim ulubionym dodatkiem do dań, ale ziemniaczki pieczone w piekarniku z ziołami to co innego 😉 Zakochałam się w nich od momentu, kiedy pierwszy raz je zrobiłam. Mogę je jeść same, z sosem koperkowym oraz jako dodatek do mięsa czy ryb. Są pyszne! Nigdy mi się nie nudzą - ostatnio dodaje je prawie do każdego dania(...)oliwek z solą, pieprzem, papryką słodką mieloną oraz ziołami prowansalskimi. Wrzucamy do miski pokrojone ziemniaki i obtaczamy w oliwie z przyprawami. Następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 20-30 min, aż ziemniaczki zrobią się rumiane i chrupiące

Kuchnia MagdaLeny
Pieczony halibut na szpinaku 160

mówić o uczuciach w stosunku do roślin. Człowiek dojrzewa jak widać również smakowo i jego gusta się zmieniają diametralnie. Zatem jeśli macie niezbyt dobre wspomnienia związane ze szpinakiem czy rybami, to spróbujcie tego połączenia. Może i Wam się odmieni? :)  Składniki: szpinak - świeży bądź mrożony cebula biała kilka ząbków czosnku ser z błękitną pleśnią - lazur filet z halibuta olej roślinny(...)posmarowaną odrobiną oleju roślinnego blaszkę. Dla większej wygody możemy położyć go na papierze do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Rybka nie potrzebuje zbyt wiele czasu. 10 - 15 minut wystarczy. Pod koniec możemy włączyć funkcję grilla.  Jeśli sam szpinak i ryba to za mało na obiad, to śmiało do zielonego możemy dodać ugotowany makaron czy też ryż

Karczma Honorietty
Ryba po grecku bez smażenia 164

200g) sól, pieprz ziele angielskie, liść laurowy cytryna 1/2 kostki rosołowej  Rybę rozmrażamy i dokładnie osuszamy. Nacieramy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Zawijamy w folię aluminiową i odstawiamy na 1-2 godziny do zamarynowania (można też ją upiec od razu). Następnie układamy na blasze i pieczemy w 190 stopniach przez 30 minut.  Pod koniec pieczenia można(...)ugotowaniu odcedzamy, wyjmujemy liść i ziele. Cebulę siekamy drobno, podsmażamy na łyżce oleju i dodajemy do reszty warzyw. Doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy koncentrat. W naczyniu układamy na przemian, warstwę ryby, następnie warstwę warzyw, ponownie warstwę ryby itd. Odstawiamy na noc. Danie można podawać na zimno lub odgrzać w piekarniku. Życzę smacznego! :) PS. Porcja dosyć solidna, także można zrobić z połowy

Czerwona Porzeczka
Łosoś w porach 128

Ryba w papilotach gości u mnie bardzo często. Zazwyczaj na kołderce z cebuli i marchewki. W magazynie Good Food (02/17) znalazłam ciekawy i prosty pomysł na przygotowanie jej na porach. Łosoś w porach pasuje praktycznie do wszystkiego – gotowanych ziemniaków, frytek, ryżu czy czarnej soczewicy. A smakuje wyśmienicie – jest delikatny i soczysty. Mięciutkie pory doskonale się z nim komponują(...)ognia. Na blacie rozkładamy dwa (lub trzy, jeśli przygotowujemy 3 porcje) duże kawałki papieru do pieczenia. Na każdym rozkładamy na środku pory. Na porach układamy łososia. Posypujemy go wcześniej startą skórką, a na wierzchu posypujemy posiekanym koperkiem i kaparami, które nadadzą rybie wyrazistego smaku. Zwijamy krawędzie papieru tak, aby stworzyć szczelną paczuszkę. Paczuszki z papieru przekładamy na blachę i wstawiamy

Poezja smaku
PIECZONE SZPARAGI W PANIERCE PARMEZANOWEJ Z DIPEM CZOSNKOWO - CYTRYNOWYM 213

Dziś mam dla Was prosty przepis na fajną przekąskę (lub nawet samodzielne danie) - pieczone szparagi w panierce z parmezanu, otrębów i płatków migdałowych. Podane wraz z pysznym dipem czosnkowo - cytrynowym są świetną przekąską na imprezy, pasują idealnie do dań mięsnych czy ryb, a także mogą stanowić wartościową kolację lub lunch. Idealnie sprawdzą się również jako dodatek(...)chili sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku odrobina cukru WYKONANIE: Piernik nagrzej do temperatury 200 stopni C. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Szparagi umyj, oderwij zdrewniałe końcówki, obierz.  Zmiksuj na sypko otręby, płatki migdałowe, ser, czosnek, sól i pieprz. Szparagi obtaczaj w roztrzepanym jajku, a następnie panieruj w zmiksowanej panierce. Ułóż

Słodko-Słony Świat Ilony
Dania z makaronem - 20 najlepszych przepisów 95

Dania z makronem od zawsze na blogu cieszą się dużą popularnością. Dlatego postanowiłam ułatwić Wam szukanie i zebrałam 20 najlepszych przepisów na dania makaronowe. Do wyboru dania z mięsem, rybą oraz wegetariańskie. I prawie z każdego rodzaju makaronu - spaghetti, cannelloni, tagliatelle, kolanka, łazanki, muszle, a także z makaronu bezglutenowego z fasoli mung. Jest nawet przepis na danie z domowym makaronem(...)jest bardzo proste i nie zajmuje więcej niż 15 minut! Czytaj dalej >> 3) Spaghetti z pesto z buraków Makaron typu spaghetti podany z buraczanym pesto przygotowanym z pieczonych buraków z dodatkiem czosnku, twardego sera żółtego oraz ziaren słonecznika. Pyszne wegetariańskie danie o przepięknym kolorze i lekko słodkawym smaku. Czytaj dalej >> 4) Łazanki z młodą kapustą

Kuchnia MagdaLeny
Cukinie faszerowane wołowiną z pomidorami 99

Przepis na cukinie faszerowane mięsem wołowym, pomidorami i pieczarkami w towarzystwie pieczonych pomidorów. Dobry pomysł na obiad lub kolację z niskim indeksem glikemicznym i ograniczoną ilością węglowodanów. Cukinia to po marchewce moje ulubione warzywo, a w moim domu często pojawiają się cukinie faszerowane czy to mięsem, czy rybą czy kaszą i orzechami. Dzisiaj wersja nie wymagająca szczególnych przygotowań(...)cukinie żółte 400g mielonej wołowiny 100g pieczarek 4 pomidory śliwkowe 1 duża cebula cukrowa 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy sól, świeżo mielony pieprz, suszona bazylia Do podania pieczone pomidory : 8 pomidorów śliwkowych 1 łyżka oliwy sól pieprz (opcjonalnie) kilka liści świeżej bazylii Cukinie dokładnie umyć i przeciąć wzdłuż na pół. Nie obierać. Wydrążyć nasiona, tworząc w cukiniach miejsce

Dietolog
Ryba z sosem cebulowym (224 kcal) 191

zawijamy pojedynczo w folię aluminiową i układamy na blaszce. Pieczemy w piekarniku ok 20 min. W tym czasie cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na tłuszczu na patelni. Kiedy się zezłoci posypujemy ją mąką i curry. Podsmażamy jeszcze chwilkę i wlewamy bulion. Przyprawiamy i gotujemy dopóki sos nie zgęstnieje. Rybę podajemy polaną sosem

e-PrzepisyKulinarne
Łosoś zawijany w kruche ciasto z wkładką :) 124

Przepyszne danie, ja byłam zachwycona. Smak przepyszny i nie trzeba już nic nic więcej, po takim obiedzie każdy będzie syty i zadowolony. Nie przeraźcie się tego

Kuchnia Pokoleń
Salsa dodatkiem na grilla 85

jakie smaki preferujemy – dzięki zielonej salsie warzywna potrawa zyska głęboki, ziołowy aromat, a salsa czerwona sprawi, że pieczone warzywa staną się wyrazistsze i ostrzejsze w smaku. Guacamole może posłużyć jako dip do chipsów, pasta do smarowania pieczywa albo sos do grillowanej ryby i chudego mięsa. Sos z awokado nadaje się też do sałatek, na przykład z pomidorków, zielonej sałaty

jakszef.pl
Tagliatelle z łososiem w azjatyckich smakach 97

Danie z klasycznego makaronu w kształcie długich, płaskich, grubych wstążek, delikatnego, soczystego pieczonego łososia, które dzięki wyrazistym, pachnącym składnikom, takim jak sos sojowy, orzeźwiający sok

Szalona Kuchnia Eweliny
RYBA W CIEŚCIE FRANCUSKIM ZE SZPINAKIEM 249

dodać odrobinę mąki, aby zagęścić sos. Studzimy. Ciasto francuskie rozkładamy, nacinamy lekko boki. Na środku kładziemy płat ryby, a na nią połowę sosu szpinakowego. Posypujemy startym serem (ja położyłam ser w plastrach) i zawijamy boki ciasta francuskiego. Wierzch smarujemy rozbitym jajkiem. Pieczemy 30 minut w 200 stopniach. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, bardzo proszę o jego zdjęcie

Słodki Zakątek
Jabłecznik z budyniem 855

Jabłecznik z budyniem. Thermomix przepisy. Składniki na ciasto: 500 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 130 g cukru pudru 200 g masła 2 łyżki

Themo przepisy
Suszone przysmaki dla psa 191

mgnieniu. Zróbcie je, a Wasze psiaki już nigdy nawet nie powąchają tych sklepowych. ;)   Suszone mięso i ryby dla psa: ok. 30 wędzonych szprotek 200 g piersi z kurczaka 200 g mięsa z udek kurczaka 250 g wątroby indyczej papier do pieczenia patyczki do szaszłyków Mięso, którego używacie powinno pochodzić z zaufanej hodowli i być jak najbardziej chude. Tłuszcz

Cooking Monster
Podpłomyki z łososiem i malinami 106

Podpłomyki kojarzą mi się z dzieciństwem i babcią która je robiła na piecu angielce. Teraz ciężko taki piec spotkać ale można zrobić je na patelni. Bardzo

wesoła kuchnia
Pizza pełnoziarnista 155

oraz użyć wysokiej jakości składniki jako dodatki do pizzy np. biała mozzarella oraz łosoś (dodatkowy bonus spożywania ryb, których w Polsce je się stanowczo za mało). Fakt jest taki, że przygotowanie jest trochę pracochłonne (wyrabianie ciasta, czas oczekiwania aż ciasto wyrośnie, pieczenie) ale jeżeli uświadomimy sobie, że podczas zamawiania pizzy na telefon zazwyczaj czekamy godzinę a cena zazwyczaj też jest

wysmienity
Kampania na rzecz ochrony różnorodności biologicznej mórz i oceanów - konferencja prasowa i warsztaty kulinarne 125

kulinarnych, które w najbliższym czasie zostaną wyprodukowane w ramach projektu. A w trakcie warsztatów oczywiście prym wiodły ryby. Przygotowaliśmy między innymi karpia disco panko, sałatkę śledziową z ziemniakami, czarniaka gotowanego w mleku, przegrzebki z groszkiem i pieczarkami oraz smażone sardynki z pieczonymi ziemniakami

Kulinarne przygody Gatity
Ziemniaki pieczone w mące. 138

Pieczone ziemniaki obtoczone w mące – trochę nietypowo ale pysznie Pierwszy raz jadłam tak przyrządzone ziemniaki u znajomych, którzy przepis ten dostali też od swoich znajomych. Przepis ten lekko zmodyfikowałam o zioła i przyprawy. W wersja którą wtedy jadłam była tylko z mąką -również rewelacyjna – polecam! Składniki: dowolna ilość ziemniaków, mąka sól, pieprz, przyprawy dowolne – takie jakie(...)mąka dostała się do wszystkich ziemniaków. Następnie ziemniaki delikatnie przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku przez ok. 20-30 minut w 200 stopniach. Przydatne: Na blasze rozłożyć ziemniaki tak by tworzyły tylko jedną warstwę. Idealne do ryby, mięs a nawet same podawane z dipami. Smacznego

rozgotowana
Śledź po kaszubsku 111

nachodzi mnie ogromna ochota na śledzie ! A ponieważ i mój mąż jest wielbicielem tej pysznej ryby, przyrządzam je na różne sposoby. Na blogu znajdziecie także  śledzia w oleju z cebulą ,  śledzia w sosie czosnkowym  oraz  śledzia w oleju z pieczonymi burakami .  Będą jak znalazł na święta lub na imprezy sylwestrowe i karnawałowe. Śledź

Kulinarne przygody Gatity
Mój dzienny przykładowy jadłospis :) 226

składnika).  Źródła danych wartości spożywanych przeze mnie: Białko: Mięso: kurczak, indyk, prosciutto, szynka drobiowa (najczęściej domowa) Ryby i owoce morza: dorsz, tuńczyk z puszki, łosoś (bardzo rzadko), krewetki, mieszanka owoców morza Jajka (na miękko, twardo, jajecznica, jajko sadzone, w koszulce, pieczone) Odżywka białkowa Ok. 5 razy w tygodniu: Twaróg chudy Ser feta/żółty Jogurt naturalny Mleko bez laktozy/ro

Czarnawisienka
Łosoś w porach i cieście francuskim 565

pietruszka. Na nim układamy rybę. Skrapiamy sokiem z cytryny i przykrywamy pozostałą częścią pora. Tak przygotowana rybę przykrywamy druga połowa ciasta francuskiego. Brzegi ciasta zlepiamy dociskając widelcem i tworząc wzór na rantach. Ciasto smarujemy żółtkiem jajka i posypujemy płatkami papryki. Pieczemy w temperaturze 200 stopni C przez około 15 minut do zarumieniania ciasta

Pyry na Gaz
Naleśniki z wędzoną makrelą i mozzarellą 165

panowie.Ja wykorzystuję do nich makrelę – Wy śmiało możecie pokusić się o swoją ulubioną wędzoną rybę.Do tego smażona cebulka , ulubione przyprawy i trochę mozzarelli – pycha! Polecam!SKŁADNIKI:* mąka – 1 szkl* mleko – 2 szkl* jajko – 2 szt* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka* sól – 1 szczypta * olej – ok. 70 mlFARSZ:* wędzona makrela

Ostra na Słodko
Sandacz po polsku z wody. 164

kolendrą i tabasco. Stopić masło i połączyć z sokiem cytrynowym i pieprzem. Naczynie żaroodporne natłuścić i ułożyć rybę posmarowaną sokiem cytrynowym z masłem i pieprzem. Na wierzchu ułożyć masę pomidorową i posypać serem wymieszanym z drobno posiekanym miękiszem chlebowym. Wstawić do pieca ,temp.180stop. i piec 15 min. Podawać z cytryną

Kulinarny karnet Christophera
Powrót do klasyki- omlet z pomidorami i łososiem 175

zalecane są osobom chorym na serce oraz odgrywają ważną rolę we wspomaganiu odporności organizmu. Zdecydowanie warto jeść ryby często i dobrze by od czasu do czasu wśród nich pojawił się też pyszny i zdrowy łosoś. Obojętnie czy wybierzemy postać wędzoną czy pieczoną- zarówno jedna i druga jest świetnym wyborem i z pewnością nikomu nie zaszkodzi.  Przy przepisie podaję

peanutbuttermonster