pieczona ryba - 4000 przepisów (strona:133/267)

Naan – indyjskie chlebki 165

kilkukrotnie. To co mnie urzekło to naan. To rodzaj chlebków pieczonych w rozgrzanym piecu tandoori. Temperatura w takim piecu jest zdecydowanie wyższa niż w piekarniku kuchennym i sięga coś koło 500-600 stopni C. Piec tandoori ma kształt dzbana lub beczki a chlebki naan przyklejane są na bokach pieca. Kiedy chlebek jest gotowy albo sam odpada, albo jest zdejmowany(...)przez kucharza. To nieco podobny sposób wypieku jak w kuchni gruzińskiej. Specyfiką kuchni indyjskiej jest to, że zwykle je się tam coś na kształt potrawki – z mięsem, rybą lub wegetariańską zawsze w przepysznym sosie. Sosy mogą być przeróżne, ja polecam te na bazie orzechów, pomidorów i szpinaku. Do tego podaje się jako tzw. zapychacz ryż lub naan. Chlebkiem

Mieszam w Garnku
Szparagi w szynce z sosem chrzanowym 132

Sezon na szparagi dobiega końca, postanowiliśmy przygotować szparagi w szynce z sosem chrzanowym. Pyszna i lekka kolacja do przygotowania w kilka minut. Sprawdź, wszystkie potrzebne składniki

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pstrąg łososiowy z buraczkami 119

Pstrąg łososiowy to ryba polecana osobą na diecie. Zawiera niewiele kalorii i ma delikatny smak. 100g pstrąga łososiowego zawiera ok. 90-100 kcal. Oczywiście wszystko zależy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zapiekanka makaronowa z łososiem i szparagami 202

łyżkach oliwy, przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na por wyłożyć makaron i rybę, wymieszać, żeby kawałki ryby rozłożyły się równomiernie. Na makaronie poukładać szparagi. Śmietankę wymieszać z jajkiem i jogurtem, doprawić solą, pieprzem, tymiankiem. Zalać zapiekankę. Na wierzchu pokruszyć ser. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 30 minut w temp. 180stC. Jeśli ser i szparagi będą za mocno się przypiekać

Obiad gotowy
Parówki w cieście francuskim z czarnuszką 168

Wyśmienite na słodko i takie samo na wytrawnie. Wspaniale się komponuje z owocami, warzywami, mięsem, rybami, przeróżnymi masami i dodatkami. Na równi z drożdżowym – oba wypieki sprawiają mi wielką frajdę. Dodatkową zaletą ciasta francuskiego jest to, że można kupić bardzo dobre – gotowe do pieczenia. Z takim ciastem przygotowanie wypieku to kwestia kilkunastu minut (nie licząc oczywiście czasu pieczenia, który

mojewypiekiinietylko
Parówki w cieście francuskim z czarnuszką 190

Wyśmienite na słodko i takie samo na wytrawnie. Wspaniale się komponuje z owocami, warzywami, mięsem, rybami, przeróżnymi masami i dodatkami. Na równi z drożdżowym – oba wypieki sprawiają mi wielką frajdę. Dodatkową zaletą ciasta francuskiego jest to, że można kupić bardzo dobre – gotowe do pieczenia. Z takim ciastem przygotowanie wypieku to kwestia kilkunastu minut (nie licząc oczywiście czasu pieczenia, który

mojewypiekiinietylko
Pasztet z makreli 126

przepuszczamy 2 razy przez maszynkę do mielenia razem z cebulą, czosnkiem i koperkiem. Do zmielonej ryby dodajemy startą dynię, jajka, mannę oraz przyprawy. Dokładnie mieszamy masę na pasztet i przekładamy do dużej keksówki. Posypujemy ziarnami słonecznika. Pasztet rybny wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 1 godz 30 min w temperaturze 180 stopni. Gotowy pasztet kroimy ostrym nożem np. nożem

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Polenta 90

domu jeszcze nie gościła, więc ostatnio postanowiłam to zmienić. Piekłam łososia w ziołach i nie mogłam się zdecydować na dodatki, ziemniaki, kasza, może ryż? Padło na kaszę kukurydziną o neutralnym smaku, pasującą do każdego mięsa, więc do ryby również. Polenta to włoska potrawa ludowa, pierwotnie przyrządzana z mąki kasztanowej, obecnie

To co kocham
Bułeczki francuskie z migdałami 159

Wyśmienite na słodko i takie samo na wytrawnie. Wspaniale się komponuje z owocami, warzywami, mięsem, rybami, przeróżnymi masami i dodatkami. Na równi z drożdżowym – oba wypieki sprawiają mi wielką frajdę. Dodatkową zaletą ciasta francuskiego jest to, że można kupić bardzo dobre – gotowe do pieczenia. Z takim ciastem przygotowanie wypieku to kwestia kilkunastu minut (nie licząc oczywiście czasu pieczenia, który

mojewypiekiinietylko
Ryba pieczona w folii 212

ząbki olej lub oliwa Przygotowanie Czosnek ścieramy na tarce bardzo drobno lub przeciskamy przez praskę. Rybę nacieramy przyprawą, czosnkiem i skrapiamy sokiem z cytryny. Folię aluminiową smarujemy cienko olejem lub oliwą po błyszczącej stronie. Przekładamy filety i zamykamy każdy z osobna formując kieszonkę. Pieczemy w temperaturze 200st około 40 minut

Gotowanie moimi oczami
Kolorowe szaszłyki z łososia i pomidorków z cukiniową falą 241

skórę i pokroić w 2-3cm kawałki. Zalać marynatą,tak aby pokryła wszystkie całą rybę. Odstawić na 30 minut. Cukinię umyć, pokroić szczelinowym nożem w cienkie paski. Pomidorki koktajlowe umyć. Na patyki do szaszłyków nakładać na przemian składniki formując fale z cukinii. Piec na ruszcie w piekarniku 10- 13 minut (obracając w połowie pieczenia) lub smażyć na patelni grillowej

Pełny talerz
Ziemniaki au gratin. 248

śmietaną i posypać częścią sera.Ułożyć następną warstwę ziemniaków i polać śmietaną.Przykryć folią alu i piec w temp.180-200 stop.,60min.Zdjąć folię, posypać serem i zapiekać jeszcze 10min,do rozpuszczenia sera.Gratin możemy przygotować jednowarstwowe lub kilkuwarstwowe .Wyśmienicie komponuje się z mięsem i rybą. Łatwo można się uzależnić od tego delikatesu

Kulinarny karnet Christophera
Niedzielny obiad: Szybka kaczka po chińsku 122

Prosty przepis na pieczoną kaczkę po chińsku z chrupiącą skórką i bardzo aromatycznym mięsem, przesyconym przyprawami. Wspaniały efekt osiągnięty w niespełna godzinę. Przygotowanie : 10 minut Pieczenie : 50 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 2 Szybka kaczka po chińsku Takie przepisy lubimy najbardziej: wyszukane i równocześnie bardzo proste, składające się z prostych składników, ale niesamowicie smaczne. Takie są kacze udka(...)chińsku. W określeniu „po chińsku” nie na grama ściemy. To nie jest danie w stylu ryba po grecku, czy fasolka po bretońsku, w których konotacje geograficzne nie mają nic wspólnego z lokalnymi kuchniami. Nasza kaczka po chińsku ma smak i aromat Azji i chrupkość jakiej nie powstydziłaby się kaczka po pekińsku. Tyle, że kaczka po pekińsku wymaga mnóstwo zachodu

Niedzielny kucharz
Wtorek: Kaczka po chińsku 114

Prosty przepis na pieczoną kaczkę po chińsku z chrupiącą skórką i bardzo aromatycznym mięsem, przesyconym przyprawami. Wspaniały efekt osiągnięty w niespełna godzinę. Przygotowanie : 10 minut Pieczenie : 50 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 2 Szybka kaczka po chińsku Takie przepisy lubimy najbardziej: wyszukane i równocześnie bardzo proste, składające się z prostych składników, ale niesamowicie smaczne. Takie są kacze udka(...)chińsku. W określeniu „po chińsku” nie na grama ściemy. To nie jest danie w stylu ryba po grecku, czy fasolka po bretońsku, w których konotacje geograficzne nie mają nic wspólnego z lokalnymi kuchniami. Nasza kaczka po chińsku ma smak i aromat Azji i chrupkość jakiej nie powstydziłaby się kaczka po pekińsku. Tyle, że kaczka po pekińsku wymaga mnóstwo zachodu

Niedzielny kucharz
Łosoś w Cieście Naleśnikowym 418

octem miksujemy, a następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz pieprz - dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto powinno mieć konsystencje gęstej śmietany. Odstawiamy na ok. 10 minut do "napęcznienia". Łososia kroimy na filety o grubości ok. 2 cm i przyprawiamy niewielka ilością soli, pieprzu oraz koperku. Rybę zanurzamy w przygotowanym cieście i wykładamy bezpośrednio na rozgrzany olej ( łososia

Słodka Strona