niewielkie cukinie - 50 g kaszy kuskus - pojedyncza pierś z kurczaka - 100 g gorgonzoli - pęczek natki pietruszki - 3 ząbki czosnku - średnia cebula - Olej z suszonych pomidorów - sól, pieprz, zioła prowansalskie Cukinię przekrajam wzdłuż na równe połowy, łyżeczką wydrążam środek zostawiając ok. pół centymetra z każdej strony. Układam na blasze do pieczenia. Na rozgrzanym oleju z suszonych pomidorów szklę drobno posiekaną cebulę(...)dodaję pokrojony na mniejsze kawałki miąższ z cukinii, dodaję sól i smażę aż woda odparuje. W tym czasie umytą i osuszoną pierś z kurczaka kroję w bardzo drobną kostkę. Gdy woda z cukinii odparuje zwiększam ogień i dodaję kurczaka aż z wierzchu przestanie być surowy. Dodaję pokruszoną w kostkę gorgonzolę(można zostawić kilka kawałków, aby położyć na farszu aby się
Cook&LoveDanie dwa w jednym, bo za jednym razem przygotowujemy ryż i mięso do obiadu. Mo żna powiedzieć, że taki obiad robi się sam :) A w s
Kuchnia domowa Aniosób, które dbają o linię. Składniki: co najmniej 1 kg dynia 1 duża pierś z kurczaka 2 średniej wielkości marchewki 2 małe cebule sól, pieprz suszony imbir ewentualnie jogurt grecki lub śmietana Dynię umyć, przekroić na 4 części i wstawić do piekarnika rozgrzanego d 180. Piec tak długo, aż dynia będzie miękka (ja piekłam około 45 minut). W międzyczasie(...)marchewki obrać, umyć i pokroić na mniejsze części. Cebulę obrać i przekroić na 4 kawałki. Do garnka wlać 1,5 l wody i dodać warzywa, a także umytą pierś z kurczaka. Przyprawić solą oraz pieprzem. Gotować na średnim ogniu tak długo, aż mięso i warzywa będą miękkie. Upieczoną dynię obrać ze skórki, np. za pomocą łyżki (pestki i skórki
Ugotowaćzawsze musi być pieczony tradycyjnie czy z rożna, można go także upiec na sposób indyjski w marynacie z jogurtu, limonek i curry. Chrupiąca, lekko pikantna skorka i kwaskowate, soczyste mięso, nie trzeba nic więcej. Kurczak w indyjskiej marynacie cały kurczak ok 1,5 kg 1 szklanka(...)osuszyć. Połączyć wszystkie składniki marynaty i "wymazać" nią całego kurczaka, z zewnątrz i od środka. Delikatnie poluzować skórę na piersi kurczaka i także wmasować marynatę pod skórę. Łyżka pozostały marynaty do jamy kurczaka. Umieścić kurczaka na blasze do pieczenia, odłożyć na min 1 godzinę, żeby lekko skruszał. Następnie rozgrzać piekarnik do 180 st. i umieścić kurczaka w piekarniku
Bernika - moj kulinarny pamietnikkruszyłam -pomidorki koktajlowe -czerwona cebula -mozzarella -oliwki – moje przywędrowały z Monfalcone -świeża bazylia -chleb pieczony w domu -wino opcjonalnie A po obiedzie? Kawa, u mnie Magnifico -Gusto italiano, ze sklepu PRZYJACIELE KAWY , ale o niej innym razem Zabieramy się za szybki obiad. Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy ściereczką. Kroimy w kotlety. Do dziś dnia nie opanowałam sztuki krojenia
Z Kuchni Do KuchniOdłożony szpinak mieszamy z łyżką oliwy i rozkładamy na dnie brytfanny. Piersi z kurczaka nacinamy wszerz co jeden centymetr, na 3/4 głębokości. Szpinak mieszamy z serkiem, doprawiamy pieprzem. Masą wypełniamy nacięcia kurczaka, układamy w formie na szpinaku, posypujemy papryką i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy 25 minut. Po tym czasie posypujemy piersi parmezanem i zapiekamy jeszcze
Kulinarne życieSkładniki : 400g piersi z kurczaka 3 łyżki octu 3 łyżki wody sok z połowy cytryny 1 łyżeczka przyprawy libańskiej siedem smaków pół niedużego bakłażana sól, pieprz ziarenka granatu do przybrania ryż lub chlebek pita do podania Przygotowanie : Kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w niezbyt grube paski. W misce wymieszać ocet, wodę, sok z cytryny, dodać kurczaka i odstawić(...)marynowania, najlepiej na całą noc, a co najmniej na 2 godziny. Piekarnik nagrzać do 180 st C, kurczaka ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia, oprószyć solą, pieprzem i przyprawą libańską siedem smaków, dodać bakłażana pokrojonego w niewielką kostkę. Wszystko dokładnie wymieszać. Wstawić do piekarnika i piec około 20 minut lub do czasu aż kurczak będzie upieczony. Podawać
Codzienne Gotowaniefrancuskiego 2 łyżki masła 1 łyżka mąki 3/4 szklanki mleka zioła prowansalskie przyprawa do kurczaka sól pieprz 1 jajko Wykonanie: Pierś z kurczaka nacieramy przyprawą do kurczaka i ziołami prowansalskimi. Odstawiamy na 10 minut, po tym czasie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 minut ( tak aby mięso nie było surowe). Cebulę kroimy w kostkę i smażymy(...)wyciętą dziurką (2 kółka z dziurką na 1 bez), smarując z każdej strony jajkiem. Małe kółeczka układamy również na blaszce i smarujemy jajkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15-20 minut. Upieczoną pierś kroimy w kostkę i dorzucamy do cebuli i pieczarek. W garnku roztapiamy masło, dodajemy mąkę, smażymy, dolewamy mleko. Ciągle mieszając, czekamy
Czerwona PorzeczkaPolecam! Składniki: 2-3 piersi z kurczaka pokrojone w grubsze paski. Ja użyłam, mięsa z wyfiletowanych udek z kurczaka, jest ono bardziej soczyste. zielone pesto sól, pieprz pół kulki mozzarelli słodka i ostra papryka (opcjonalnie) Przygotowanie : Naczynie żaroodporne posmarować pesto. Kawałki kurczaka oprószyć solą i pieprzem, a następnie obtoczyć w pesto i ułożyć w naczyniu. Piec w piekarniku nagrzanym
Codzienne Gotowanieprzepis. Potrawa jest przepyszna, ale należy podkreślić, iż cukinię trzeba mocno posolić, ponieważ bardzo wchłania sól. Spokojnie można też przedłużyć czas pieczenia o kilka minut. Cukinia faszerowana kurczakiem i pieczarkami (4 porcje): Jeszcze nieupieczona. 2 cukinie 2 piersi kurczaka pieczarki około 200 g cebula białe wytrawne wino około 100 ml starty parmezan 100 g jajko sól ostra papryka pieprz kminek(...)miąższu cukinii. Kurczaka pokroić w kostkę. Smażyć na patelni około 3 minuty, doprawiając solą, pieprzem i papryką. Wlać wino, dusić do odparowania nadmiaru alkoholu. Wszystkie składniki wymieszać razem w garnku lub misce (miąższ, pieczarki z cebulą, winny kurczak), dodać roztrzepane jajko i ponownie wymieszać. Faszerować łódeczki cukinii, a wierzch posypywać startym parmezanem. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, piec w temperaturze
Karola gotujewyjdzie nam wszystkim na zdrowie. Na zdrowie i to w dosłownym tego słowa znaczeniu. SKŁADNIKI: 2 duże piersi z kurczaka ze skórą (bez skóry też się uda) sól pieprz słodka mielona papryka czosnek granulowany świeże zioła: tymianek, cząber, rozmaryn rękaw do pieczenia A jak to zrobić: Mięso umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Oprószyć solą, pieprzem, papryką, granulowanym czosnkiem i dokładnie
Kuchnia w opałachPierś z indyka w taki sposób jak poniżej opisałam piekę od kilku lat. Przepis pozostaje niezmienny, jedynie modyfikuję skład marynaty, aby danie nie znudziło się rodzinie. Nie byłam fanką indyka, ale życie zmusiło mnie do polubienia jego mięsa. Moje dziecko nigdy nie chciało(...)jeść wędlin ani czerwonego mięsa (wyjątkiem są kotlety mielone;) Jedynym akceptowanym mięsem w kanapkach okazał się pieczony indyk lub kurczak. I tak musiałam znaleźć sposób na uczynienie zjadliwym mięso, którego nie lubiłam. Najbardziej przeszkadzał mi zapach i ,,wiórowatość" piersi indyka. Po kilku mniej lub bardziej udanych próbach dopracowałam przepis. Mięso przygotowane wg tego przepisu jest soczyste
Codziennik Kuchennydawna miałam ochotę na pasztet! ale powiedziałam zdecydowanie NIE kupnym produktom, a nadchodzące święta jak najbardziej sprzyjają pieczeniu domowego pasztetu więc nie pozostało mi nic innego i wzięłam się do dzieła ! Przepis znalazłam na stronie kotle.tv polecam! ;) Składniki: 2 piersi z kurczaka (około 450g) 500g mięsa mielonego z indyka plaster selera (grubość około 1 cm) 1 cebula 1 pietruszka (korzeń(...)łyżeczka gałki muszkatołowej 1 łyżeczka pieprzu mielonego 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 jajka (L) Sposób przygotowania: Na oliwie podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę dodajemy mięso mielone oraz piersi z kurczaka pokrojone w kostkę, włoszczyznę i zalewamy około 3 szklankami wody (żeby zakryła mięso i warzywa) doprawiamy listkami laurowymi, pieprzem w kulkach, jałowcem i zielem angielskim całość dusimy na średnim ogniu
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćjednogarnkowe. Nic dodać nic ująć. Pozostaje mi tylko polecić. Składniki: 2 małe pojedyncze piersi z kurczaka 1 papryka żółtka 1 papryka czerwona 2 marchewki 4 ziemniaki 2 ogórki kiszone 1 młoda cukinia Pomidory krojone w puszce Czubryca 3 ząbki czosnku Sól Pieprz Olej bulion Parmezan Wykonanie: Kurczaka kroimy na małe kawałki, dodajemy 1 łyżkę oleju i przyprawiamy czubrycą ( oczywiście(...)można użyć innej przyprawy ). Pozostawiamy do zamarynowania. Paprykę kroimy na kawałki ( 4 ) i pieczemy około 15 minut. Odstawiamy. Ziemniaki i marchewkę obieramy i kroimy, marchewkę w plasterki a ziemniaki w dużą kostkę. Do wysokiej patelni dodajemy 1 łyżkę oleju. Przesmażamy pierś z kurczaka. Dodajemy ziemniaki i marchewki wraz z bulionem ( około ½ l ). Dusimy pod przykryciem około 10 minut
Smaki EwyPrzepis na smaczne danie obiadowe czyli kurczaka pieczonego w piekarniku z kiszoną kapustą. Składniki: ok. 1 kg udek z kurczaka (mogą być skrzydełka, ćwiartki, piersi) 500 g kapusty kiszonej cebula 200 g pieczarek 150 g koncentratu pomidorowego sól, pieprz, papryka ostra Przygotowanie Części z kurczaka oczyszczamy, posypujemy solą, pieprzem i papryka. Odstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki. Cebulę(...)koncentrat pomidorowy. Dusimy ok. 10-15 minut. Na końcu przyprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie papryką. Kapustę z pieczarkami wykładamy na dno naczynia do zapiekania wysmarowanego masłem. Na niej układamy kurczaka. Pieczemy około godziny pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 C. 15 minut przed końcem pieczenia, zdejmujemy pokrywkę
e-PrzepisyKulinarne