razem postanowiłam zrobić szaszłyki. Kawałki kurczaka przekładałam na przemian z cukinią, papryką i porem. Podawałam z pieczonymi ziemniakami i marchewką oraz sosem czosnkowym. I taki oto obiad zaserwowałam moim chłopakom po powrocie z wycieczki rowerowej. Byli zadowoleni :) Składniki: 300 g piersi z kurczaka 1 papryka czerwona 1 por (tylko biała i jasnozielona część) 1 mała cukina 150 g jogurtu
zadanie-gotowanieprzystawka na imprezie. Świetnie smakują na zimno, jeszcze lepiej na ciepło. Wielbiciele dipów mają duże pole do popisu, mogą maczać pieczone pierogi i zajadać je z sosami takimi jak; czosnkowy, ziołowy czy śmietanowy Składniki: Farsz: pierś z kurczaka przyprawa Kotani Gyros pół opakowania świeżego baby szpinaku ( biedronka) kilka suszonych pomidorów w oleju ( najlepsze z Biedronki z dynią ) Pierś(...)Pierogi układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy. Górę pierogów smarujemy białkiem żeby się pięknie zarumieniły. Na wierzch można położyć kilka pestek dyni, które znajdziecie w zalewie olejowej z pomidorów suszonych. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 15min, aż się pięknie zarumienią. Artykuł Najlepsze ciasto na pieczone pierogi pochodzi z serwisu Rusty fork
Rusty Forkwodzie lub mleku. Z kurczaka zdjąć skórę uważając, aby nie zrobić w niej dziur. Skórę odłożyć. Odkroić piersi kurczaka wycinając z nich 6 -8 ładnych długich kawałków jednakowej wielkości. Resztę mięsa zemleć razem z odciśniętą bułką. Korpus i pozostałe resztki kurczaka włożyć do garnka, dodać obraną włoszczyznę i przyprawy, zalać zimną wodą i ugotować bulion. Z pomidorów zdjąć skórkę, pokroić(...)pianę. Delikatnie wymieszać z masą mięsną Foremkę keksówkę (około 19x10 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Papier wysmarować oliwą od pomidorów. Skórę z kurczaka ułożyć w formie wykładając dno i brzegi i wykładając nadmiar skóry poza formę. Ułożyć trochę masy mięsnej, na niej paski z piersi, przykryć masą mięsną i dokładnie przykryć skórą. Wierzch grubo posmarować oliwą z pomidorów. W środek
królestwo garówPrzygotowanie: Czas przygotowanie: 25 minut, Czas grillowanie 120 min. Kurczaki oczyścić, przyciąć nadmiar skóry i tłustych elementów, Przemyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Składniki przyprawy połączyć i natrzeć nią kurczaka na zewnątrz i wewnątrz. Kurczaka umieścić w dużym najlepiej zamykanym naczyniu i odstawić na 1 godzinę do lodówki. Podczas marynowania kurczaka przygotować glazurę doprowadzając do wrzenia jej składniki. Zagotowanej glazurze pozwolić(...)średniej temperatury. Do każdego kurczaka włożyć jedną połówkę cytryny i cebuli. Umieścić kurczaki na rożnie i grillować około 1 ½ godziny do 2 godzin. Po pierwszych 30-40 minutach grillowania natrzeć przygotowaną glazurą. Przed cięciem i serwowaniem kurczaka z rożna pozwolić mięsu odpocząć około 5-10 minut. Kurczak z rożna Huli Huli Oto kolejny przepis na kurczaka z rożna do wypróbowania
naRuszciepuszki ananasa pokrojonego w drobną kostkę 1,5 łyżki jogurtu greckiego 1/2 łyżeczki soli solidna szczypta ziół prowansalskich szczypta płatków chili 2 łyżki drobno posiekanej i usmażonej piersi z kurczaka 2 łyżki sera żółtego pokrojonego w kostkę na 6 babeczek kokosowo - limonkowych 150 gram mąki 50 ml mleka 2% 4 łyżki cukru trzcinowego 1 jajko 1/4 puszki ananasa(...)gram) z proszkiem do pieczenia. Dzielę na dwie równe części. W drugim naczyniu mieszam łyżką 2 jajka z 3 łyżkami jogurtu, mlekiem oraz 1/2 puszki ananasa wraz z odrobiną soku. Dzielę na dwie równe części. babeczki chili: do mąki z proszkiem dodaję: sól, chili, zioła, pokrojony ser żółty i podsmażoną, wystudzoną pierś kurczaka (przyprawioną solą, kurkumą, majonezem i pieprzem). Dokładnie
Kuchnia po mojemuarabskiej baba ghanoush, czy rosyjskiego kawioru z bakłażana nazywanego również kawiorem biedaków. Można go smażyć, dusić, gotować, piec, zapiekać, grillować… Bakłażany faszerowane mięsem i zapiekane z mozarellą. Składniki: - 2 średnie bakłażany - 600g mięsa mielonego z drobiu (zmieliłam 2 piersi z kurczaka) - 1 cebula - kilka szt. dymki - 4 ząbki czosnku - kawałek czerwonej papryki - 2 pomidory - kilka pomidorków koktajlowych(...)wody. Mielone mięso drobiowe dodajemy wraz z kawałkami odsączonego bakłażana, pokrojoną papryką i smażymy 15-20 minut. Połówki bakłażanów skrapiamy olejem i układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C na 10-15 minut. Podsmażone mięso solimy, oprószamy pieprzem, posypujemy oregano, dodajemy obrane, pokrojone pomidory i dymkę. Smażymy jeszcze przez 5 minut. Podpieczone połówki
mojewypiekiinietylkoSkładniki na 8 sztuk: -4 piersi z kurczaka -8 cienkich plastrów boczku -4 plastry sera żółtego -sól -pieprz -mąka -bułka tarta -jajko -margaryna do smażenia Sposób przygotowania: Plastry boczku rozkładamy na blaszce i pieczemy w 180 stopniach aż będą chrupiące. Piersi myjemy, Przekrawamy w poprzek na równe płaty. Jeśli jest konieczność rozbijamy je troszkę tłuczkiem. Delikatnie solimy i pieprzymy
Magia jedzenia.Kurczak z sosem musztardowo serowym, szparagi i jeszcze pieczone ziemniaki…Uczta na całego! Kurczak w sosie to szybki obiad, chociaż w jego przygotowaniu występuje kilka momentów. Najlepiej zacząć od ziemniaków, bo one wymagają najwięcej czasu. Wrzucam je do piekarnika i prawie o nich zapominam…Na końcu smażę mięso. Piersi z kurczaka wymagają tylko kilka minut. Wtedy mięso(...)posyp solą, pieprzem i rozmarynem. Polej ziemniaki oliwą i wymieszaj. Piecz przez 40 minut w nagrzanym na 175ºC piekarniku. Szparagi pokrój i z groszkiem blanszuj w lekko osolonej wodzie przez 5 minut. Odcedź i opłucz zimną wodą. Pozostaw na sicie. Rozgrzej masło na patelni i ułóż piersi z kurczaka skórą do dołu. Smaż po około 3-4 minut po każdej
codojedzeniapłatków kukurydzianych. Zdrowe i lekkostrawne, bo pieczone bez dodatku tłuszczu. Podałam je z pieczonymi młodymi ziemniaczkami (przepis wkrótce pojawi się na blogu), sałatką z pomidorkami i słonecznikiem oraz pysznym, lekkim sosem jogurtowo-czosnkowym. Serdecznie polecam! Składniki : 1 podwójna pierś z kurczaka (ok. 0,5 kg) 2 szklanki pokruszonych płatków kukurydzianych pół szklanki mleka/jogurtu jajko(...)umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić na mniejsze kawałki i delikatnie rozbić tłuczkiem. Każdy kawałek mięsa zanurzyć w marynacie i obtoczyć w panierce. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Gotowe. Smacznego
Kuchnia EllieSkoro jedną połówkę dyni zjedliście w zupie, czas zjeść drugą. Pieczona jest nie mniej pyszna! A jeśli posypiecie ją suszoną lawendą i tymiankiem, Wasz dom będzie pachniał niczym prowansalski. Składniki: 1/2 dyni suszona lawenda suszony tymianek 3 czerwone cebule gruba sól morska pieprz w ziarnach pierś z kurczaka suszona kolendra kilka łyżek oliwy Wykonanie: Pierś kurczaka myjecie pod bieżącą
GRUBY WAŁEKrobi :) ja tylko zrobię szybką sałatkę i czekam leżąc do góry brzuchem aż się upiecze :D Ale nie zawsze piekę jako obiad - czasem jako przekąskę z dipem czosnkowym lub śmietanowym :) choć możliwości jest jeszcze wiele :) Składniki: 2,5 piersi z kurczaka mały jogurt naturalny 3 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej 1/2 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki(...)łyżeczka pieprzu ziołowego płatki kukurydziane Sposób przygotowania: Pierś z kurczaka kroimy na pół (z grubości) i na mniejsze kawałki, nie rozbijamy. Przekładamy do miski, wlewamy jogurt naturalny, dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 20 minut. Płatki kukurydziane drobno kruszymy (ja wsypywałam partiami do woreczka i rozbijałam tłuczkiem do mięsa). Kawałki kurczaka wyjmujemy pojedynczo z "sosu", obtaczamy w pokruszonych płatkach
Kolorowy PrzepisownikSKŁADNIKI : 500 g piersi z kurczaka 2 szklanki mąki pszennej do panierowania sól, słodka i ostra papryka do smaku olej do smażenia(...)pieczenia i dokładnie mieszamy ciasto. Będzie konsystencji ciasta naleśnikowego tylko troszkę gęstsze. Do miski wsypujemy mąkę do panierowania. Kawałki mięsa maczamy dokładnie w cieście a później w mące. Układamy je na desce i rozgrzewamy ojej. Kiedy olej jest bardzo gorący wkładamy kolejno kawałki kurczaka i pieczemy około 2-3 minuty z jednej i drugiej strony, ( piekłam je we frytkownicy
Kulinarne Fantazje MarioliWyrosło i było bardzo smaczne. Nie wiem jak On (SO) napisał ten przepis;) Zdj. Maciej Stankiewicz Suszone i pieczone pomidory z gotowaną cielęciną Zdj. Maciej Stankiewicz Sardynka z marynowanymi warzywami Zdj. Maciej Stankiewicz Pierś kurczaka od Renaty Osojcy z brzoskwinią, pęczakiem i lubczykiem. Zjecie.Marianna Dziękuję Cisowniance http://gotujmyzdrowo.pl/ za wspaniałą lekcję gotowania
AZgotuj!staram się;) 10.Twoja ulubiona rzecz? telefon 11.Twój najlepszy przyjaciel? z czasów podstawówki A TERAZ PRZEPIS: Składniki (dwie porcje): 2 piersi z kurczaka 3/4 szklanki jogurtu naturalnego 4 łyżeczki przyprawy ziołowej do kurczaka firmy Prymat jako dodatek pieczona marchewka Sposób przygotowania: Kurczaka myjemy i wykrawamy tłuszcz oraz inne nieciekawe kawałki jogurt mieszamy z przyprawą kurczaka przekładamy do miski dodajemy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćMięso dodać do marynaty i wymieszać aby każdy kawałek był pokryty marynatą. Odstawić do lodówki na około 4 godziny. Każdy pasek piersi z kurczaka nadziewać na patyk do szaszłyka tworząc harmonijkę. Szaszłyki ułożyć na folii aluminiowej i piec około 25min w 180C (po 15min szaszłyki odwrócić na drugą stronę). Szaszłyki podałam z ryżem oraz sosem czosnkowym
Amatorka kuchennabłonnika i zawierają dużo witamin oraz są pomocne w prawidłowym funkcjonowaniu układu pokarmowego. Ja bardzo lubię dodawać otręby do pieczywa gdy piekę domowy chleb lub bułki. Ale dodałam je także właśnie do panierki smażąc kotlety z piersi kurczaka. Niby zwykła panierka a jednak zdrowsza niż z samej bułki. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchni