kukurydzy i pora Tort "Biały Napoleon" Gotowany sernik Zapiekane tortellini Ciasto Prince Polo Jajka na twardo w sosie tatarskim Ciasteczka ziarenka kawy Placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków Pieczeń z mięsa mielonego i papryk Kurczak w papirusie
Przepisy AleksandryKurczak po polsku to tradycyjne danie, które gości na polskich stołach co najmniej od kilku stuleci. Kurczak pieczony w całości, z pysznym nadzieniem - to rozwiązanie idealne na rodzinne biesiadowanie. Soczysty, aromatyczny, z cudownie chrupiącą skórką. Podstawą jest nadzienie z wątróbki, bułki tartej, masła, żółtka i osobno ubitej piany, która nadaje farszowi niebywałej lekkości. Clou nadzienia i cały jego(...)łyżka masła - 30 g 2 łyżki bułki tartej lub mała czerstwa bułeczka 1/2 szklanki mleka lub wody sól, pieprz spory pęczek zielonej pietruszki 2 łyżeczki papryki słodkiej - opcjonalnie 2 łyżki oleju - opcjonalnie masło do pieczenia Wykonanie: kurczaka umyć, osuszyć, natrzeć solą. Odstawić na godzinę. Wymieszaj 2 łyżeczki papryki z olejem i natrzyj kurczaka, gdy chcesz by miał wyjątkowy kolorek przygotuj
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!smaczna i łatwa do zrobienia. SKŁADNIKI: ROLADA: 250 G UGOTOWANEGO RYŻU 500 G MIELONEGO MIĘSA ( WIEPRZOWE, WOŁOWE LUB MIESZANE) 1 GŁÓWKA KAPUSTY 1 CEBULA 2 PAPRYKI CZERWONE PAPRYKI GARŚĆ KOPERKU 2 ZĄBKI CZOSNKU CZERWONA PAPRYKA, MAJERANEK, PIEPRZ I SOL DO SMAKU OLEJ DO SMAŻENIA SOS: 750 ML PASATY POMIDOROWEJ 1/2 SZKLANKI WODY 1 ZĄBEK CZOSNKU 1 LIŚĆ LAUROWY 3 ZIARNA(...)SIEBIE. NA LIŚCIACH WYŁOŻYĆ FARSZ, ZOSTAWIAJĄC MIEJSCE NA BRZEGACH. ZA POMOCĄ FOLII UFORMOWAĆ ROLADĘ, BRZEGI ZAWIJAJĄC DO ŚRODKA. LIŚCIE KTÓRYCH NIE ZUŻYLIŚMY WYŁOŻYĆ NA BLASZCE DO PIECZENIA, RAZEM Z POKROJONA DRUGA PAPRYKA. NA LIŚCIACH UŁOŻYĆ ROLADĘ I ZAPIEC PRZEZ 15 MINUT W PIEKARNIKU NAGRZANYM DO TEMPERATURY 180 ST. C. W MIĘDZYCZASIE ZROBIĆ SOS : DO GARNKA WLAĆ PASSATĘ, DODAĆ WODĘ ORAZ
Pani M - kuchnia smakowitaPieczona polędwiczka wieprzowa Pieczona polędwiczka wieprzowa jest idealna na kanapki lub na obiad. Soczysta polędwica z piekarnika z sosem śmietanowym to dobry pomysł na Święta, Sylwestra i inne okoliczności. Zobaczcie, jak łatwo przygotować polędwicę z piekarnika na poniższym filmie : Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube Polędwica pieczona w całości uda się idealnie, jeśli będziemy(...)obsmażyć je na patelni - dzięki temu soki z mięsa nie wypłyną podczas pieczenia i polędwica się nie wysuszy. Poza tym, nie należy kroić jej natychmiast po wyciągnięciu z pieca. Polędwiczka wieprzowa pieczona może być doprawiona Waszymi ulubionymi przyprawami. Ja wybrałam suszone zioła, moją ulubioną słodką paprykę i czosnek, ale możecie poprzestać na samych ziołach lub ulubionej mieszance przypraw
Lekcje w kuchnipierś z kurczaka 2 "puszyste" kajzerki garść sałaty kilka plastrów ogórka kiszonego sos majonezowy panierka (proporcje a oko): szklanka mąki 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia sól, pieprz, imbir mielony, papryka ostra i słodka, czosnek granulowany miseczka z letnią wodą Pierś dzielimy na małe kotlety, które lekko rozbijamy. Odrobinę solimy i pieprzymy. Mąkę mieszamy z przyprawami i proszkiem
Kuchnia po mojemuKolejne danie przygotowane z myślą o konkursie. Piekłam razem z kąskami, na które przepis tutaj . Ciekawy pomysł na obiad. Upieczone pałki mają słodką skórkę, a mięso w środku ma delikatnie paprykowy posmak. Szczerze mówiąc - zaskoczyły mnie smakiem :) robiłam podobne w powidłach morelowych, a te są równie pyszne. I z wielką przyjemnością ogryzałam kosteczki :) Składniki: 4 pałki kurczaka 2 łyżki powideł(...)którym będziemy piec - dno smarujemy 1,5 łyżki marynaty. Pałki odsączamy z wody, układamy na marynacie w naczyniu, pokrywamy pozostałą marynatą i posypujemy pokrojoną papryką. Odstawiamy na około pół godziny. Formę przed pieczeniem przykrywamy folią aluminiową - błyszczącą stroną do mięsa. Pieczemy 1 godzinę w temperaturze 180 stopni, następnie zdejmujemy folię, mieszamy - aby pałki znalazły się na wierzchu i dopiekamy
Kolorowy PrzepisownikDziś przedstawiam doskonałą sałatkę z pieczonym kurczakiem w świątecznym wydaniu, bo z żurawiną, papryką, orzechami włoskimi i słodką chrupiącą kukurydzą Bonduelle . Lubię w sałatkach słodkie i chrupiące elementy a kukurydza ta świetnie się tutaj sprawdziła, gdyż jest naturalnie słodka, bez dodatku cukru i bez GMO Można ją jeść klasycznie z pieczywkiem, bądź w formie sandwicza, jak komu wygodnie, zapraszam(...)Scroll down for recipe in English Sałatka z pieczonym kurczakiem (4 porcje) Składniki: 2 szklanki posiekanego mięsa pieczonego kurczaka (lub innego mięsa jak masz pod ręką) ¼ szklanki posiekanej suszonej żurawiny ¼ szklanki posiekanych orzechów włoskich 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę 1/2 szklanki słodkiej kukurydzy Bonduelle , odsączonej z zalewy 1 łyżka posiekanej natki pietruszki ¼ szklanki majonezu sól i pieprz
karmelowyPapryki dokładnie myjemy, odcinamy "wieczka" i oczyszczamy wnętrze z gniazd i pestek. Do tak wydrążonej papryki wkładamy farsz, posypujemy serem i przykrywamy odciętą częścią. Faszerowaną paprykę wkładamy do naczynia żaroodpornego. 6. Całość pieczemy ok. 30 minut w temperaturze ok. 190C - do momentu aż papryka zmięknie. Za sprawą kaszy jaglanej i ciecierzycy, papryki te są bardzo sycące i zdrowe. Świetnie smakują
two broke sisterspikantne i mięciutkie. Powiem, że to super pomysł na obiad, może nie szybki, ale za to nie wymagający dużego wysiłku. Polecam i zapraszam! KARKÓWKA PIECZONA W KETCHUPIE Z CEBULĄ I PAPRYKĄ. Składniki: około 600 g karkówki 400 g ketchupu pikantnego 1 duża cebula 1/2 papryki czerwonej, zielonej i żółtej 2 ząbki czosnku(...)godziny. Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w piórka, a czosnek na bardzo drobno. Papryki przekroić na pół, oczyścić z pestek, opłukać i pokroić w paski. Dno naczynia żaroodpornego posmarować ketchupem. Rozłożyć połowę cebuli i papryki. Ułożyć plastry karkówki. Posypać resztą cebuli i papryki oraz czosnkiem, zalać pozostałym ketchupem. Całość posypać suszonym majerankiem i cząbrem. Karkówkę zapiekać pod przykryciem
Zakątek rozkoszy kulinarnychpapryka bez skórki Można też pobawić się z wcześniejszym opieczeniem papryki i zdjęciem z niej skórki, jeszcze przed dodaniem do garnka wraz z mięsem i cebulą. Paprykę ułożoną na papierze do pieczenia wstawia się wtedy do piekarnika rozgrzanego do 200C. Kiedy jej skóra przypiecze się na czarno, wyjąć ją z piekarnika i odstawić przykrytą szczelnie folią spożywczą do ostygnięcia
Grunt to przepis!żeberek -puszka czerwonej i puszka białej fasoli -puszka krojonych pomidorów -10 pomidorów suszonych -3 marchewki -czerwona papryka -2 ząbki czosnku -olej i 2 dkg masła -czosnek niedźwiedzi, sól, pieprz, słodka papryka oraz składniki do peklowania mięsa ( patrz mięsa pieczone ) Mięso wkładamy do solanki i pozostawiamy na noc. Marchew kroimy w plasterki, paprykę w paski, czosnek
Maminek kulinarnypowtykać między plasterki ziemniaka. Ziemniaki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, lub bezpośrednio na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdego ziemniaka nałożyć pół łyżeczki masła. Piec ok godziny w 180 stopniach. Po upieczeniu doprawić solą. Ziemniaki z papryką Składniki: kilka ziemniaków oliwa z oliwek słodka papryka chili sól przyprawa do ziemniaków Przygotowanie: Ziemniaki myjemy, nie obieramy. Nacinamy(...)żeby plastry się trzymały. Ziemniaki smarujemy z wierzchu i miedzy plastrami lekko oliwą z oliwek i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 50 minut w temperaturze 200 stopni. Po tym czasie obsypujemy papryką ostra, chili i przyprawą do ziemniaków z wierzchu. Wkładamy do piekarnika jeszcze na 15 minut. Przed podaniem posypujemy delikatnie solą
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiZiemniaki są bardzo popularnym warzywem. Możliwości ich przyrządzania są niezliczone. Dziś pokażę dwa pomysły na pieczone ziemniaki. Pierwsza wersja jest delikatna, miękkie i chrupiące ziemniaczki, takie akurat dla dzieci. Wersja druga raczej dla dorosłych, polecam doprawić ostrzejszymi przyprawami.Do pieczenia ziemniaków (jak i do frytek) używam zazwyczaj odmian Irga lub Irys. Składniki: ziemniaki cebulka olej lub smalec sól, pieprz, majeranek(...)ziemniaki mieszamy w misce z olejem, cebulą i przyprawami. Możemy dodać sproszkowaną słodką lub ostrą paprykę. Wykładamy na folię do pieczenia lub do naczynia żaroodpornego. Nastawiamy piec na 220 stopni. Pieczemy ok. godziny. Co jakiś czas ziemniaki mieszamy by się zbyt nie przypaliły.Do pieczonych ziemniaków polecam zsiadłe mleko
prawdziwe jedzenietarce o dużych oczkach. 5 jajek rozmącić, wymieszać z serem i majonezem. Blachę wysmarować olejem i wyłożyć pergaminem, też natłuszczonym. Wylać masę serową i piec 15 minut w temperaturze 200oC. Wyjąć z piekarnika i wystudzić. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w małą kostkę. Mięso wymieszać z pozostałymi jajkami, papryką i odrobiną bułki tartej. Doprawić solą, pieprzem i vegetą(...)Wyłożyć na wypieczony ser i zwinąć w roladę. Piec 30 minut w temperaturze 200 oC. Uwaga – sprawdzona rada 1) zamiast papryki do mięsa można dodać 10 dag pieczarek, pokrojonych w plastry i podduszonych na odrobinie masła Życzę smacznego i zapraszam również na mój kanał na YouTubie Świat Smaku. Komentarze oraz lajki mile widziane
Świat Smakupłaskie łyżeczki soli pół łyżeczki mielonego pieprzu pół łyżeczki słodkiej papryki 2 czubate łyżeczki majeranku 2 łyżeczki octu winnego 2 łyżeczki oleju rzepakowego Pieczony schab środkowy Wykonanie: W miseczce wymieszałam dokładnie sól, pieprz, paprykę, majeranek, obrany i wyciśnięty przez praskę czosnek, ocet winny i olej. Schab opłukałam, dokładnie osuszyłam i natarłam marynatą ze wszystkich stron. Umieściłam w zamykanym
Kuchenne zapiski Edyty