ziołach Schab z pończochy, czyli domowa wędlina Domowy baleron Schab ze słoika w pikantnej panierce Schab w majeranku nadziewany śliwką Domowa biała kiełbasa Szynka pieczona w ziołach Drobiowa pieczeń rzymska Terrina z golonki Schab ze słoika Schab karkowy z pończochy Schab pieczony w przyprawach Domowa podsuszana kiełbasa żywiecka Domowa polędwica wędzona Domowa wędzona kiełbasa chłopska Polędwica wileńska Schab
Kulinarne przygody Gatitykurczakiem i ananasem Sałatka ziemniaczana Sałatka z kurczakiem, selerem naciowym i winogronami Klasyczna sałatka jarzynowa Domowy majonez w słoiku Pasztet mięsnyPate z drobiowych wątróbek Szynka pieczona w ziołachDrobiowa pieczeń rzymska Terrina z golonki Schab ze słoika Schab karkowy z pończochy Schab pieczony w przyprawach Domowa podsuszana kiełbasa żywiecka Domowa polędwica wędzona Domowa wędzona kiełbasa chłopska Polędwica wileńskaSchab karkowy
Kulinarne przygody Gatitymojego dobrego humoru. Zjem sam, trudno. Uczta jest na tyle wyjątkowa, że golonkę jem mniej więcej raz na 5 lat. Więc trzeba tę chwilę celebrować. A golonkę naprawdę lubię. Taką pieczoną. Na piwie. I z piwem :) Kawał konkretnego, solidnego mięsa. Prawdziwa mięsna uczta. Wyszła genialnie. Cudownie upieczona z fantastycznie przyrumienioną skórką. I powiem wam szczerze, że nie zmogłem(...)godzin, najlepiej ze 12. Cebulę kroimy na piórka i wykładamy nią dno naczynia żaroodpornego. Cebulę podlewamy piwem i na to wszystko kładziemy golonkę. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30 minut. Pieczemy z termoobiegiem. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze 2,5 godziny. Na ostatnie 30 minut zdejmujemy pokrywę
Marder&Marder Manufacturepokrojone na kawałki marchewki, pietruszkę i cebulę. Podlewać wodą i dusić do miękkości ok godzinę, półtorej. Na koniec wyjąć mięso, a warzywa zmiksować dodając śmietanę. Sosem polać golonki. Podawać z pieczonymi ziemniakami
Gotowanie jest łatwedegustacji nasuwa mi się smak i aromat wędzonej śliwki. Zatem świetnie ten trunek będzie komponował się przede wszystkim z kaczką ale także i wieprzowiną (np. z żeberkami, golonką). Rzeczową kaczkę piekłbym w piekarniku, a pod koniec pichcenia rozprowadziłbym miód pitny połączony z sokiem z cytryny albo pomarańczy po powierzchni mięsa. Tak kilkakrotnie polewałbym ptaszysko aby cukry skarmelizowały się, tworząc
Right Behind The Kitchenokazało się dobrym wyborem. Pasztecik bardzo smaczny i świeży, a żurek podany w podgrzewanym kociołku – gorący i w przesadnej wręcz ilości. Na drugie poprosiliśmy o żeberka i pieczoną w piwie golonkę – i tym razem także się nie zawiedliśmy. Dobrze dobrane i smaczne dodatki, wszystko podane na ładnie skomponowanych talerzach. Oczywiście popijaliśmy to wyprodukowanym na miejscu piwem o rozmaitych smakach
Smaki Ewykiszonej i ziemniaków zaczerpnięte jest z kuchni śląskiej. Nie należy do wykwintnych lecz urzeka doskonałym smakiem i prostotą. Jest potrawą gotową doskonale pasującą w kuchni śląskiej do pieczonych czy gotowanych golonek, żeberek czy schabowego. Składniki : 0,6 kg kapusty kiszonej 100 g boczku wędzonego garść grzybów suszonych 0,3 kg ziemniaków 2 ząbki czosnku 2 łyżki smalcu liść
Mechanik w kuchniwodzie przez 40 minut. W połowie czasu przewracamy. 3/ Cebulę zesmażamy z odrobiną papryki, soli i cukru na koniec lekko zagęszczając wodą z mąką. 4/ Uduszoną golonkę wyjmujemy z wody i pieczemy 10 minut w 200 stopniach. 5/ Podajemy golonkę na duszonej cebulce z dodatkami. SMACZNEGO
Kuchnia PROzdrowotnachwili zasyczenia pary gotować na mniejszym ogniu z 40 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie, zostawić na drugi dzień pod przykryciem w lodówce bigos z golonkami przełożyć do blaszki, piec w piekarniku w 200 C około 25 minut - smaczny bigos na sycący obiad z golonką podany z ziemniakami tłuczonymi...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięmają problemy z górnymi drogami oddechowymi i cukrzycą. ---------- Przepisy zgłoszone do akcji w Mikserze Kulinarnym: Czosnkowo-miodowe podudzia kurczaka Sałatka z pieczonych buraków z pomarańczami Pieczona pierś indyka w smakach Podlasia Golonka w piwie i miodzie i "Sezon na cuda" Zimowa chata bartnika i "Lato leśnych ludzi" Piernikowo-serowy torcik bez pieczenia i "Mój Egipt" Chleb dyniowy(...)blog: Weekendy w domu i ogrodzie Czosnkowo-miodowe podudzia kurczaka autorka: Badylarka | blog: Weekendy w domu i ogrodzie Golonka w piwie i miodzie i "Sezon na cuda" autorka: Badylarka | blog: Weekendy w domu i ogrodzie Sałatka z pieczonych buraków z pomarańczami autorka: Badylarka | blog: Weekendy w domu i ogrodzie Pieczona pierś indyka w smakach Podlasia autorka: Badylarka | blog
Weekendy w domu i ogrodziemięso w marynacie. Odstawiam na godzinę w chłodne miejsce. Golonki układam w naczyniu żaroodpornym, zalewam piwną marynatą. Piekę około godziny w temperaturze 200 stopni. W czasie pieczenia mięso polewam kilkakrotnie marynatą spod golonek
Tradycyjna kuchnia KasiIdealne danie na niedzielny obiad, bardzo dobry sos. Mięsko delikatne, rozpadające się w ustach. Podawać z ziemniakami, kluseczkami lub kaszą. Golonkę pokroić na mniejsze kawałki. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem, papryką ostrą i słodką, kurkumą. Wymieszać dokładnie, tak żeby przyprawy były na każdym kawałku mięsa. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso na złoty kolor. Szalotki obrać i przekroić na pół(...)chwilkę jeszcze smażyć. Wlać wodę trochę mniej jak do 1/2 wysokości mięsa. Dodać musztardę listki laurowe i ziarenka ziela angielskiego. Zagotować, wymieszać i sprawdzić smak w razie potrzeby doprawić. Pieczenie – piekarnik nagrzać do 180 C i piec 1,5 godziny do 2 godzin. Naczynie musi być przykryte. Podczas pieczenia sos nabierze pysznego smaku. Mięso musi być mięciutkie. Gotowanie
Kuchnia Pokoleńwyrabiamy jednolite, gładkie ciasto. W razie potrzeby dodajemy mąki. Ciasto rozwałkowujemy na okrąg o średnicy ok. 30 cm i przekładamy na podsypana mąką blachę do pieczenia. Piekarnik nastawiamy na 220°C. Golonkę oczyszczamy z nadmiaru tłuszczu, galarety i dzielimy na kawałeczki. Ciasto smarujemy sosem chili za pomocą np. sylikonowego pędzla, bardzo cienką warstwę, żeby nie przesadzić z ostrością(...)całe ciasto nakładamy ser, dodajemy golonkę i kapary. Doprawiamy mieloną papryczką. Pizze wkładamy do gorącego piekarnika i pieczemy ok. 15 min. Podajemy z świeżą bazylią. Smacznego
Moniki Smakołykipowinno zabraknąć ciepłych dań głównych. Zazwyczaj bawimy się przez kilka godzin, umilając sobie czas procentowymi płynami, warto więc na podkładkę zaserwować jakiś gorący poczęstunek. *** Żeberka pieczone w kapuście ( Przepis TUTAJ ) *** *** Golonka po bawarsku ( Przepis TUTAJ ) *** *** Burrito ( Przepis TUTAJ ) *** *** Kurczak zapiekany z ryżem i warzywami ( Przepis TUTAJ ) *** *** Kurczak pieczony z warzywami ( Przepis TUTAJ ) *** *** Makaronowe gniazdka z klopsikami ( Przepis TUTAJ
Blog z ApetytemDziś kolejny pasztet z tych co szybko się robi i bez pieczenia. Zrobiony z duszonych golonek indyczych i gotowanych udek z rosołu. Szybko i smacznie. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniOdstawiamy je na godzinę lub dwie, aby przeszły przyprawami. Kapustę kiszoną gotujemy. Jeżeli jest bardzo kwaśna to płukamy. Następnie przekładamy golonki do rękawa do pieczenia i obkładamy kiszoną kapustą. Pieczemy w 180C ok. 1 godziny. Podajemy z pieczonymi ziemniakami oraz z musztardą i chrzanem. Smacznego
Passion of Cookingjuż dobiegają końca, ale nic nie stoi na przeszkodzie aby taki chrzan przygotować sobie na co dzień. Pasuje on doskonale jako dodatek do wszelkich wędlin, kiełbas, mięs pieczonych i gotowanych np. golonka :) U mnie sprawdza się nawet do kiełbas i mięs z grilla... a sezon grillowy już tuż, tuż :) Polecam. Składniki - słoiczek tartego chrzanu 170 g. - 2-3 jajka
Kuchnia z widokiem na ogród