pieczona golonka - 239 przepisów (strona:10/16)

Golonka w glazurze z piwa i miodu pitnego 160

zalałem wrzątkiem i gotowałem pół godziny. Po tym czasie wrzuciłem oczyszczoną włoszczyznę i przyprawy. Gotowałem kolejne pół godziny. Golonki wyjąłem z wywaru, ostudziłem, naciąłem skórkę , posmarowałem połową glazury. Następnie ułożyłem w formie, wstawiłem do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Piekłem ok. półtorej godziny, odwracając i polewając kolejnymi porcjami glazury co jakiś czas

R'n'G Kitchen
Golonka w piwie 153

wolnym ogniu 1,5 do 2 godzin (zależy jak duża jest golonka). Do żaroodpornego naczynia włożyć podgotowaną golonkę, posypać solą, majerankiem, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posmarować miodem. Do naczynia wlać piwo, dodać jałowiec i pokrojoną w pióra cebulę. Piec 20 - 30 minut w temperaturze 180 stopni C, jeśli chcemy by była bardzo zapieczona to dłużej. W czasie pieczenia

Kuchcik gotuje
Golonka z indyka w sosie pomidorowym 218

Składniki: 2 golonki z indyka 5 ząbków czosnku 2 duże cebule 1/2 łyżeczki papryki ostrej 2 łyżki masła  2 łyżki oleju 2 łyżki mąki pszennej

kgwjanczewo
Zupa kalafiorowa na golonce z indyka 253

Składniki: 2 golonki z indyka 1 pęczek włoszczyzny 4 ziemniaki 1 kalafior 1 śmietana 30% 1 łyżkę octu winnego 2 listki laurowe 3 ziarnka ziela angielskiego

kgwjanczewo
Pieczone goloneczki rodem z Wielkopolski 163

goździkiem Liść laurowy Ziele angielskie Kilka ziarenek pieprzu Sól 1 butelka piwa 1 łyżka smalcu Wykonanie: Golonki gotujemy w porządnie osolonej wodzie z warzywami, cebulą z wbitym goździkiem, liściem laurowym, zielem i pieprzem. Gotujemy około od 1 godziny do 1 ½ . Blaszkę do pieczenia smarujemy łyżką smalcu. Wykładamy goloneczki i warzywa. Podlewamy piwem. Wstawiamy do gorącego piekarnika ( 180 ) i pieczemy

Smaki Ewy
Golonka 201

Sposób przygotowania; W rondlu rozpuszczamy masełko, dodajemy skrojoną cebulkę i czosnek na drobno, szklimy, Wkładamy golonkę, zalewamy wodą i dusimy przez 20 minut Przyprawiamy Vegetą, solą, pieprzem, zielem angielskim, liściem laurowym, Gotujemy kolejne 40 minut na najmniejszym ogniu. Rozgrzewamy piekarnik na 180stopni i pieczemy 45 minut Po 20 minutach zalewamy piwem. Gdy wyjmiemy dodajemy do sosu mąki i trzepiemy

pichciszto
Indyk z miodem i cytryną 203

cytryny, olej, pieprz, majeranek, liście laurowe, ziele angielskie oraz 1 łyżeczkę soli: dobrze wymieszać. Golonki można ponabijać widelcem i dokładnie natrzeć marynatą. Wstawić na noc do lodówki. Po zamarynowaniu obsmażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju, po czym przełożyć do żaroodpornego naczynia. Piec w tem 180C przez 70-90 minut, można obracać mięso podczas pieczenia. Kilka minut przez wyjęciem

Apetyczna babeczka
Golonki indycze w sosie BBQ 138

golonki ze wszystkich stron, na ładny brązowy kolor ( w kilku miejscach można trochę przypalić ). Obsmażone golonki przełożyłem do żaroodpornego naczynia, posmarowałem dokładnie sosem barbecue. Wstawiłem bez przykrycia do piekarnika rozgrzanego do 120 stopni C, zapiekałem 3 godziny, co jakiś czas polewałem sosem. Pod koniec pieczenia zwiększyłem temperaturę do 220 stopni ( około 10-12 minut

R'n'G Kitchen
Tradycyjnie- Gołąbki 386

obiad coś nadzwyczajnie zwyczajnego. Ja, zdeklarowany wróg zup wszelakich(poza jedną) i tłustych golonek, a przede wszystkim kapusty, w każdej innej postaci niż dobra kwaśnica. Jednym słowem nie darzę sympatią tradycyjnej kuchni. Lubię jeść lekko, uwielbiam makarony, dziki ryż, ryby, dziczyzne wolno pieczoną w czerwonym winie. Wybór padł na Gołąbki- sprofanowałam tradycyjny przepis mojej babci- białą kapustę zastąpiłam włoską

Zapiski Młodej Żony
Kiszona kapusta z wieprzowiną po alzacku z wolnowaru 199

typowa  potrawa dla tego rejonu Francji. Nigdy nie miałam okazji spróbować oryginału, wiec moje danie jest raczej daniem insiprowanym tym przepisem. Jedną z parówek wrzuciłam na początku pieczenia - wbrew moim obawom nie popękała, zyskała natomiast ciemniejszy kolor, co widać na zdjęciach. Tak więc można też włożyć parówki na początku gotowania. Wspierałam się przepisem z  tej  strony składniki(...)plasterki  sól świeżo zmielony czarny pieprz ok 700 g   kapusty kiszonej,  2 łyżeczki kminku 10 ziarenek czarnego pieprzu 5 jagód jałowca 2 liście laurowe 2 golonki gotowane 3  - 4 parówki, dobrej jakości ( dałam z szynki ) 250 g  kiełbasy ( u mnie bronowicka), w kawałku 1/2 szklanki bulionu z kurczaka 1/2 szklanki białego wytrawnego wina gotowane ziemniaki

Stare Gary
Roladki z golonek indyka (z bazylią, czosnkiem i marchewką) 201

ilość do własnych potrzeb. (1 sztuka) 1 golonka z indyka (średnia) 5 listków świeżej bazylii 3 ząbki czosnku 1 marchewka (mała, lub kawałek większej) 1 łyżeczka soli Dodatkowo: olej Golonkę z indyka dokładnie umyć, rozciąć i pozbawić kości. Mięso porządnie natrzeć solą. Na rozłożonym płacie ułożyć listki bazylii, plasterki czosnku i z brzegu - marchewkę. Całość zrolować i wsadzić w siatkę(...)wędlin. (Można związać nitką.) Tak przygotowaną roladkę wstawić do lodówki - najlepiej na całą noc. Po tym czasie mięso posmarować olejem, obwinąć folią aluminiową i umieścić w naczyniu żaroodpornym. Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 40 minut w 180 stopniach. Następnie roladę rozwinąć (ostrożnie!) z folii (można ściągnąć też siatkę) i podpiec dodatkowo z 15 minut (aby nabrało rumianego koloru). Podawać

Di gotuje
Schabowe z pieczarkami i cebulką 224

Tymczasem zabrałam się już za przygotowania sylwestrowych potraw. Golonka w piwie jest już w piekarniku, a klopsiki z pieczarkami są już ostatecznie przygotowane, zwarte i gotowe czekają na sylwestrowy wieczór. Na jutrzejszy dzień zostawiam m. in ciasto, będzie to znana już z bloga  gostyńska krówka z dżemem porzeczkowym bez pieczenia (przy okazji postaram się ładniej ją sfotografować, bo dotychczasowe

Kuchenne aromaty
Dania Wielkanocne 250

CIASTO KRUCHE CIASTO PANI WALEWSKA GALARETA Z GOLONEK INDYCZYCH GALARETA JAJKA GALARETKA KOLOROWA- TERRINA JAJKA FASZEROWANE KURCZAK FASZEROWANY PASZTET Z KRÓLIKA PASZTET Z KACZKI ROLADKI Z SZYNKI ROLADKI Z SZYNKI PARMEŃSKIEJ SAŁATKA WIOSENNA  SAŁATA LODOWA Z SERKIEM BAŁKAŃSKIM SERNIK KRÓLEWSKI SERNIK NA ZIMNO SCHAB FASZEROWANY SCHAB FASZEROWANY GRZYBAMI SCHAB PIECZONY SNIKERS SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne

W kuchennym oknie Ewy
Biała kaszanka 173

Smakowita, prawda, że apetycznie wyglądająca, to przykład tradycyjnego wyrobu domowego, w warunkach domowych możliwa do wykonania, stanowi doskonały przykład, że "swojskie - najlepsze"! Składniki: 2 kg głowizny

kgwjanczewo
Golonka na kapuście 177

ziarenek ziela angielskiego, zalać 2 szklankami wywaru z golonki, gotować do miękkości. W razie potrzeby podlać wywarem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Do żaroodpornego naczynia przekładamy ugotowaną kapustę na nią układamy goloneczki, wlewamy 2/3 szklanki wywaru, posypujemy słodką mieloną papryką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 st. C i pieczemy przez 20-25 minut, aż się przyrumieni

magiczna kuchnia Kasi