pieczenie - 19054 przepisów (strona:866/1271)

Bajecznie proste ciasto z figami 202

ekstrakt, wymieszać.Wlać mokre składniki do suchych, wymieszać łyżką tylko do połączenia składników.Przelać ciasto do formy wysmarowanej masłem i obsypanej mąką.Na wierzchu poukładać plastry fig, posypać kruszonką.Piec w 180 st. C. przez 45-55 minut, do suchego patyczka.Ostudzić w formie.Smacznego!Za oknami szaro i ponuro, taka pogada zniechęca mnie do wszystkiego. Na szczęście mam moje cudowne

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto marchewkowe dla gości 177

olejem. Dodać startą marchewkę i skórkę z cytryny, wymieszać.Mokre składniki wlać do suchych, wymieszać tylko do połączenia składników. Dodać morele, wymieszać.Masę przelać do formy wysmarowanej masłem.Piec w 180 st. C. przez 50-60 minut, do suchego patyczka.Ostudzić w formie.Smacznego!Ciasto bierze udział w konkursie na blogu Moje wypieki w kategorii dla gości, gdzie do wygrania

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Mglisty listopad i babeczki Rocher 137

płyną powoli, podobne, wszystkie zasnute mgłą. Jestem pewna, że wampiry z całej Europy przybyły na ten niewielki półwysep, strach więc wychodzić wieczorami. I co na to wszystko poradzić...?Ja piekę babeczki. Czekoladowe.Te konkretnie upiekłam jako drugi przysmak na zakończenie mojej przygody ze szkołą językową. Bardzo mi się spodobały u Doroty - nie są trudne, a prezentują się niezwykle elegancko, wręcz wykwintnie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bananowe muffinki z morelami 206

kusić. I leżą sobie potem w misce biedne, zapomniane... I wtedy do akcji wkracza C.: A może byś tak ciasto upiekła...? No przecież szkoda wyrzucić...Ano szkoda, więc piekę. I nie żałuję, bo ciasta z bananami są wyjątkowo pyszne. Słodkie, sycące, idealne na podwieczorek albo drugie śniadanie. C. często zabiera takie ze sobą do pracy, i potem słyszę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Grudniowe pierniczki. Moje pierwsze z nadzieniem! 268

tylko spadnie, pójdziemy z Ptysią na spacer do ośnieżonego, białego, cichego parku, i będzie wdychać jego atmosferę. Aż się rozmarzyłam...Grudzień najlepiej, moim zdaniem, przywitać pierniczkami. Co roku piekę sporo świątecznych ciasteczek, w tym jednak postanowiłam skupić się właśnie na różnych rodzajach pierniczków. A jest ich całe mnóstwo! Każde zachwycające i godne wypróbowania.Na pierwszy ogień poszły nadziewane pierniczki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pasztet jajeczno - pieczarkowy 397

smaku.Keksówkę (u mnie o wymiarach: długość 34 cm, szerokość:12 cm, pojemność 2l) dokładnie wysmarować margaryną i obficie posypać bułką tartą;Powstałą masę wylać do keksówki i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez około 60 minut (grzałka górna i dolna).SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Dokładnie odmierzyć ilość majonezu i śmietany, aby masa nie była zbyt

Gospodyni Miejska
Chicken burgery 228

wychodzą 4 duże chicken burgery.Jogurt naturalny czy grecki w sosie można zastąpić gęstą, kwaśną śmietaną o zawartości tłuszczu 18%, nastomiast biały ocet winny octem spirytusowym.Burgery można podawać z frytkami, pieczonymi ziemniakami czy nachosami.Dodatki do burgerów można zmieniać zgodnie z własnym upodobaniami smakowymi

Gospodyni Miejska
Odrywane bułeczki cynamonowe 423

włożyć do nagrzanego do 50 stopni piekarnika (3 półka, grzałka górna i dolna) na 30 minut do wyrośnięcia.Po upływie tego czasu podnieść temperaturę piekarnika do 180 stopni i piec ciasto przez około 25 - 30 minut, aż do zarumienia (3 półka, grzałka górna i dolna).SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Margarynę w cieście i paście cynamonowej można zastąpić masłem.Do ciast

Gospodyni Miejska
Wytrawny placek drożdżowy z twarogiem, cukinią i papryką 197

Przyprawić solą i pieprzem.Tortownicę wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na dno natłuszczonej tortownicy. Na ciasto wylać masę tawrogową, a na masę wyłożyć podsmażone warzywa.Placek piec w piekarniku nagzranym do 200 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 30 minut.Podwać na ciepło.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Jest to przepis na tortownicę o średnicy

Gospodyni Miejska
Filety z kurczaka zapiekane w zupie cebulowej 569

śmietana dokładnie pokryła kurczaka.Na wierzch potrawy wyłożyć pieczarki i całość delikatnie posolić i popieprzyć. Należy uważać z solą, gdyż zupy są słone.Naczynie żaroodporne przykryć (ja przykryłam folią) i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut.Podawać z ulubionymi dodatkami (u mnie z ryżem i surówką z marchewki, selera i jabłka).SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych

Gospodyni Miejska
Zapiekanka makaronowa z brokułem i kalafiorem w sosie serowym 359

brokuła, następnie pozostałą część makaronu. Całość zalać sosem serowym i posypać startym żółtym serem.Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez około 10 - 15 minut, aż ser  na wierzchu się rozpuści a warzywa staną się miękkie.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Makaron penne można zastąpić świderkami czy kolankami, a masło

Gospodyni Miejska
Szpinakowa rolada z łososiem 473

wylać masę szpinakowo-jajeczną, pilnując aby masa była równomiernie rozłożona i tworzyła prostokąt.Ciasto szpinakowe wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez 15 minut.Po upieczeniu ciasto wyłożyć papierem do góry na rozłożoną czystą ściereczkę. Ściągnąć papier, a ciasto wraz ze ściereczką zwinąć w roladę i odstawić do przestygnięcia.Wystudzone ciasto rozwinąć

Gospodyni Miejska
Tarta farmerska 193

wyłożyć nim formę do tart. Ciasto dokładnie ponakłuwać widelcem.Na ciasto wyłożyć farsz kapuściano - kiełbasiany i zalać masą śmietanowo-jajeczną.Na wierzch ułożyć plasterki ziemniaków i posmarować je olejem.Tartę piec w piekarniku nagzranym do 200 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 35 minut.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z dodatku tymianku można zrezygnować.Ciasto dość ciężko się rozwłkowuje. Można

Gospodyni Miejska
Gołąbki bez zawijania 271

bazie mięsa mielonego i ryżu.Z dodatkiem drobno poszatkowanej kapusty i cebuli.Dobrze przyprawione kminkiem, czosnkiem oraz słodką i ostrą papryką.Smażone jak kotlety - na gorącym oleju i dodatkowo pieczone w bulionie.Szybsze, prostsze od tradycyjnych, a tak samo smaczne.Zapraszam!Składniki:500 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka);Mała główka białej kapusty;100 g białego ryżu (u mnie 1 torebka

Gospodyni Miejska
Drożdżowe pierogi z kapustą i grzybami do barszczu 263

mnie o średnicy 10 cm).Na każdym krążku ciasta układać farsz i formować pierożki.  Tak przygotowane pierożki odstawić do wyrośnięcia.Wyrośnięte pierożki posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać kminkiem i piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 15 minut.Podawać na ciepło lub zimno.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzi od 40 dużych

Gospodyni Miejska