pieczenie - 19054 przepisów (strona:862/1271)

Ciasteczka - amoniaczki. 145

Następnie rozwałkować na grubość około 0,5 cm i wykrawać foremkami ciastka np. gwiazdki, serduszka itp. Posmarować jajkiem i posypać cukrem kryształem. Ułożyć na posmarowanej tłuszczem blaszce i od piec w piekarniku w temperaturze 180 C na jasno złoty kolor

Przepisy i porady kulinarne
Papryka słodka - prawdziwa kopalnia witaminy C. 178

innymi zmarszczkom.  Zawarte w nich substancje fitoaktywne mają działanie przeciw zapalne, przeciwbakteryjne oraz poprawiają działanie układu immunologicznego. Dlatego spożywanie papryki jest zalecane w okresie jesienno-zimowym. Duszona lub pieczona papryka wspomaga procesy trawienne, dlatego warto ją jeść przy niedostatecznym wydzielaniu soków żołądkowych, wzdęciach i zaparciach. Wszystkie papryki kuszą swoim wyglądem i smakiem, zdobią nasze potrawy, a przede wszystkim wzmacniają

Przepisy i porady kulinarne
Ziemniaki - kilka wskazówek i porad. 131

Gotując ziemniaki w mundurkach, należy wodę osolić wtedy łupiny nie popękają.  Jeśli zaraz po ugotowaniu ziemniaki w mundurkach przelejemy zimną wodą , łatwiej dadzą się obierać.   Pieczone ziemniaki w plastrach będą chrupiące jeśli przed położeniem ich na rozgrzany tłuszcz oprószymy lekko mąką.  Smak ziemniaków nabierze walorów , jeśli podcas gotowania dodamy ząbek czosnku lub odrobinę suszonego kopru

Przepisy i porady kulinarne
Rabarbar - wzmacnia skórę i włosy oraz łagodzi stres. 137

odporność, a witaminy z grupy B wspomagają pracę układu nerwowego, a tym samym działają uspokajająco i pomagają łagodzić objawy stresu. Młody rabarbar możemy jeść na surowo, jednak lepiej go piec, gotować lub dusić. Doskonale nadaje się do komputu. Najsmaczniejsze są odmiany, które mają łodygi  o intensywnym, czerwono-krwistym kolorze.  Surowy lub przetworzony jest polecany osobom, które jedzą dużo

Przepisy i porady kulinarne
Obrączki francuskie z cukrem. 124

wszystkie kółka, a następnie posypujemy dość grubo cukrem kryształem.  Przy smarowaniu kółek jajkiem uważajmy, aby nie smarować blaszki, ponieważ po upieczeniu będzie ciężko nam oderwać je od blachy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku ( 200 C ) na złoty kolor. Gdyby nasze kółeczka nie chciały nam się odkleić od blaszki, możemy je podważyć szpachelką. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe. Ja je takie uwielbiam

Przepisy i porady kulinarne
Pasztet domowy a'la wątróbka. 152

smaku,pieprz,sól,jajka i wyrabiamy mięso na jednolitą masę. Gotową masę wkładamy do wąskich  foremek aluminiowych lub do blaszek keksówek. Posypujemy kminkiem i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 2 godzin w temperaturze 180 C. Jest pyszny,zrobiłem go kilka dni temu. Polecam !  Rada : Można do masy pasztetowej dodać trochę całego lub mielonego kminku, będzie miał ładny

Przepisy i porady kulinarne
Cukinia - pomoże Ci schudnąć parę kilogramów. 137

Cukinia żółta - odmiana Atena Polka F1 Cukinia jest spokrewniona z kabaczkiem. Najsmaczniejsze są małe owoce, nie dłuższe niż 30 cm. Można ją przyrządzać na wiele sposobów, smażyć, piec,marynować, kisić, możemy też jeść ją na surowo. Można też robić z niej sałatkę na zimę. Warzywo to zawiera witaminy B,C,PP oraz cenny dla oczu beta-karoten. Cukinia pozytywnie wpływa

Przepisy i porady kulinarne