Następnie rozwałkować na grubość około 0,5 cm i wykrawać foremkami ciastka np. gwiazdki, serduszka itp. Posmarować jajkiem i posypać cukrem kryształem. Ułożyć na posmarowanej tłuszczem blaszce i od piec w piekarniku w temperaturze 180 C na jasno złoty kolor
Przepisy i porady kulinarneinnymi zmarszczkom. Zawarte w nich substancje fitoaktywne mają działanie przeciw zapalne, przeciwbakteryjne oraz poprawiają działanie układu immunologicznego. Dlatego spożywanie papryki jest zalecane w okresie jesienno-zimowym. Duszona lub pieczona papryka wspomaga procesy trawienne, dlatego warto ją jeść przy niedostatecznym wydzielaniu soków żołądkowych, wzdęciach i zaparciach. Wszystkie papryki kuszą swoim wyglądem i smakiem, zdobią nasze potrawy, a przede wszystkim wzmacniają
Przepisy i porady kulinarneGotując ziemniaki w mundurkach, należy wodę osolić wtedy łupiny nie popękają. Jeśli zaraz po ugotowaniu ziemniaki w mundurkach przelejemy zimną wodą , łatwiej dadzą się obierać. Pieczone ziemniaki w plastrach będą chrupiące jeśli przed położeniem ich na rozgrzany tłuszcz oprószymy lekko mąką. Smak ziemniaków nabierze walorów , jeśli podcas gotowania dodamy ząbek czosnku lub odrobinę suszonego kopru
Przepisy i porady kulinarneodporność, a witaminy z grupy B wspomagają pracę układu nerwowego, a tym samym działają uspokajająco i pomagają łagodzić objawy stresu. Młody rabarbar możemy jeść na surowo, jednak lepiej go piec, gotować lub dusić. Doskonale nadaje się do komputu. Najsmaczniejsze są odmiany, które mają łodygi o intensywnym, czerwono-krwistym kolorze. Surowy lub przetworzony jest polecany osobom, które jedzą dużo
Przepisy i porady kulinarnewszystkie kółka, a następnie posypujemy dość grubo cukrem kryształem. Przy smarowaniu kółek jajkiem uważajmy, aby nie smarować blaszki, ponieważ po upieczeniu będzie ciężko nam oderwać je od blachy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku ( 200 C ) na złoty kolor. Gdyby nasze kółeczka nie chciały nam się odkleić od blaszki, możemy je podważyć szpachelką. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe. Ja je takie uwielbiam
Przepisy i porady kulinarnesmaku,pieprz,sól,jajka i wyrabiamy mięso na jednolitą masę. Gotową masę wkładamy do wąskich foremek aluminiowych lub do blaszek keksówek. Posypujemy kminkiem i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 2 godzin w temperaturze 180 C. Jest pyszny,zrobiłem go kilka dni temu. Polecam ! Rada : Można do masy pasztetowej dodać trochę całego lub mielonego kminku, będzie miał ładny
Przepisy i porady kulinarneCukinia żółta - odmiana Atena Polka F1 Cukinia jest spokrewniona z kabaczkiem. Najsmaczniejsze są małe owoce, nie dłuższe niż 30 cm. Można ją przyrządzać na wiele sposobów, smażyć, piec,marynować, kisić, możemy też jeść ją na surowo. Można też robić z niej sałatkę na zimę. Warzywo to zawiera witaminy B,C,PP oraz cenny dla oczu beta-karoten. Cukinia pozytywnie wpływa
Przepisy i porady kulinarne