pieczenie - 19054 przepisów (strona:862/1271)

Serniczki 168

masa twarogowawypełniła środek jabłka.   Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C z termoobiegiemna 15 minut.   Są rumiane, czyli gotowe do wyciągnięcia z pieca.   Po przestudzeniu wyjmujemy z foremek i podajemy na stół.Smacznego

Maminek kulinarny
Pierogi z grzybami 209

pieprzem do uzyskania zdecydowanego smaku.Podsmażamy na patelni z niewielką ilością oleju, aby odparować pozostałą wodę.Farsz musi być gęsty i lekko zrumieniony.Studzimy.Farsz możemy również wykorzystać do pierogów z pieca ( są na naszym blogu).   Teraz ciasto.Rozcieramy drożdże z odrobiną cukru, dodajemy 2 łyżki ciepłej wody, łyżkę mąki, mieszamy i pozostawiamy na chwilę.Do miski wsypujemy 3 szklanki mąki

Maminek kulinarny
Łosoś smażony 169

patelni na półmisek i układamy na niej łososia.   Dekorujemy, aby na stole ładnie się prezentował ( wersja na stół wigilijny ) lub...   ... możemy podać na obiad z pieczonymi ziemniaczkami i zimową surówką.Smacznego

Maminek kulinarny
Boże Narodzenie 2013 192

czas,dla nas wyjątkowy, bo jesteśmy wśród Was.Dzielimy się swoją wiedzą, by Wam też było miło,aby w Waszych kuchniach wszystko się darzyło.   Wszystkim, którzy z nami pieką, gotują i smażą,aby spełniło się wszystko, o czym teraz marzą.Niech Wam zdrowie zawsze dopisuje,bo wtedy wszystko dobrze smakuje.Wesołych i szczęśliwych Świąt życzyMaminek kulinarny

Maminek kulinarny
Łopatka w warzywach 183

Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st.C na 75 minut.Nasze mięso jest delikatne, kruche ale jednocześnie soczyste a warzywa dodatkowo podkreślają smak. Jeśli dodamy pieczone ziemniaczki i dowolną surówkę uzyskamy świetne danie obiadowe

Maminek kulinarny
Konserwa mięsna domowa 211

domowe wyroby.Mięsko z konserwy na domowym chlebie z cebulką smakuje wyśmienicie.Składniki:-ok. 1 kg łopatki-golonka o wadze ok. 1 kg-solanka o składzie, jak w mięsach pieczonych-pieprz   Z golonki usuwamy kość i skórkę.Łopatkę i mięso z golonki dokładnie płuczemy lub moczymy przez ok. 30 minut w zimnej wodzie a następnie wkładamy do solanki

Maminek kulinarny
Chleb z ziarnami 211

odstawiamy do wyrośnięcia.   Wyrośnięte nacinamy w kilku miejscach ostrym nożem.   Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 50 st. C i ustawiamy temperaturęna 180 st. C. Pieczemy ok. 40 minut.Po tym czasie smarujemy przygotowanym gęstym krochmalem i wstawiamy do piekarnika na kolejne 5 minut.Chlebek jest pięknya kromeczka z upieczoną wcześniej szyneczką rozpływa się w ustach.Smacznego

Maminek kulinarny
Babka bakaliowa 157

wyrośnięciu smarujemy roztrzepanym jajkiem i nacinamy, aby zapobiec pękaniu ciasta.   Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 50 st. C i ustawiamy temperaturę160 st. C. Pieczemy 35-40 minut.Babka pięknie upieczona.   Wyjmujemy z formy i dekorujemy według uznania.Smacznego

Maminek kulinarny
Ciasto marchewkowe 178

mieszamy łyżką.   Przekładamy do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 30 minut.Zmniejszamy temperaturę do 160 st. C i pieczemy kolejne 30 minut.Sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.Ciasto jest upieczone.   Wyjmujemy z formy i gotowe.Smacznego

Maminek kulinarny
Ciasto drożdżowe z jabłkami i serem 155

czasu, aż się wchłonie.Odstawiamy do wyrośnięcia.   Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części.   Na stolnicy formujemy prostokąty o długości blaszki, na której będą się piekły.W dwa prostokąty zawijamy jabłka.   Układamy je na dnie blaszki.   Trzeci prostokąt układamy na dwóch poprzednich wałkach, wykładamy twaróg i zbieramybrzegi ciasta.Pozostawiamy do wyrośnięcia.   Smarujemy

Maminek kulinarny
Karpatka 172

minut.   Na delikatnie posmarowaną blaszkę wykładamy połowę ciasta i wstawiamy do piekarnikanagrzanego do temperatury 180 st. C na ok. 30 minut.   Tak samo pieczemy drugą połowę ciasta.Placki wyjęte z blaszki studzimy.   Przygotowujemy krem.Margarynę ucieramy z cukrem pudrem a następnie dodajemy budyń i miksujemy.Możemy dodać odrobinę soku z cytryny.W piekarniku powstały piękne góry

Maminek kulinarny
Rogaliki maślane 131

roztrzepanym białkiem jajka.   Posypujemy cukrem.   Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. C na ok. 15 minut.   Gdy są rumiane wyciągamy z pieca i gotowe.   Dodatek dżemu doda im smaku.Smacznego

Maminek kulinarny
Kolorowa zapiekanka z serem feta 175

Wszystko razem dokładnie mieszamy z oliwą w naczyniu żaroodpornym. Doprawiamy czarnym pieprzem, ale nie solimy- slony smak nada potrawie ser feta (poza tym sól sprawia, że warzywa puszczają sok).Pieczemy około 45 minut- warzywa powinny być upieczone, a nawet gdzieniegdzie przyrumienione. Teraz musimy nastawić piekarnik na maksimum lub włączyć górną grzałkę- grill. Na wierzchu zapiekanki układamy plastry sera feta. Wstawiamy

Smakowity Blog Kulinarny
Jegomość Kurczak! 272

lodówki na 2 godziny.Po tym czasie do wnętrza kurczaka wkładamy gałązki ziół i nakładamy "jegomościa" na otwartą butelkę z piwem. Wstawiamy go do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C. Pieczemy około godziny, aż kurczak będzie miękki, a skórka rumiana

Smakowity Blog Kulinarny
Pizza z gruszką, orzechami włoskimi i kozim serem 244

wałkujemy, następnie wykładamy na blaszkę (wyłożoną pergaminem lub wysmarowaną oliwą). Na cieście układamy gruszkę pokrojoną w plastry, orzechy włoskie, ser i delikatnie polewamy miodem i posypujemy grubo mielonym pieprzem. Pieczemy 15-20 minut w temperaturze 220 stopni, aż brzegi pizzy będą złociste. Podajemy z listkami świeżej mięty

Smakowity Blog Kulinarny