pieczenie - 19054 przepisów (strona:860/1271)

Słodkie środy - walentynkowe deserki z kasztanami i jabłkami 137

boki. Na ciasto wykładamy masę jabłkowo-cynamonowo-kasztanową, aż po brzegi. Z pozostałego ciasta wycinamy kółka, aby przykryć kokilki. Dociskamy ciasto aby skleiło się z tym którym wykładaliśmy naczynka. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do ok 190 stopni ok 20 minut. Całość po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Ziemniaki faszerowane indykiem z pieczarkami i żółtym serem 153

Osobiście bardzo lubię ziemniaki, staram się przygotowywać je na różne sposoby poczynając od klasycznych ziemniaków z masełkiem i koperkiem przez purre, ziemniaki pieczone, po faszerowane. Dzisiaj chciałyśmy zaprosić na ziemniaki, które szybko znikają z talerza i są świetnym daniem obiadowym. Wybieramy ziemniaki duże aby łatwo było je nafaszerować. Kompozycja farszu jest dowolna i możemy dodać wszystko to, co lubimy. Ziemniaki

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Ziemniaki na miętowo - koperkową nutę 128

wrzucamy koperek, miętę, dodajemy musztardę, oliwę i odrobinę soli. Ziemniaki przekładamy do naczynia żaroodpornego i w miejscu nacięcia nakładamy przygotowany farsz. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy 10 minut. Posypujemy świeżo zmielonym kolorowym pieprzem

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Bułeczki meksykańskie 131

każdej części robimy płaski placuszek, na środek którego nakładamy farsz i zamykamy tworząc bułeczkę.      Z wierzchu smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy czarnuszką.        Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni 20 minut. Smacznego

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Słodkie środy - mazurek kajmakowy z powidłami śliwkowymi 127

oraz żółtka. Ciasto zagniatamy, owijamy w folię i zostawiamy na 30 - 40 min w lodówce. Następnie ciasto wykładamy na blaszkę, podnosimy brzegi ciasta bądź formujemy warkocz, całość nakłuwamy widelcem - pieczemy w 190-200 stopniach przez około 30-40 minut do uzyskania złotego koloru.   Po przestudzeniu upieczonego ciasta, wykładamy na ciasto powidła. Na wierzch nakładamy kajmak, całość dekorujemy. Zostawiamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Ziemniaczane puree z jajkiem sadzonym 135

złoto.  Następnie z puree wyciskamy na papier ułożony na blaszce wianuszki, wykładamy ich środek szpinakiem i boczkiem, następnie wbijamy jajko.  Wkładamy do piekarnika na 180 stopni i pieczmy całość do ścięcia się jajka  (białka nie powinno być zbyt dużo by nie zakryło nam żółtka

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Słodkie środy - Wielkanocny wianuszek makowy z pomarańczowym lukrem 193

Ciasto zwijamy w roladę i łączymy jej końce tworząc koło.  Nacinamy je co ok 2 cm i wywijamy kawałki w bok.  Wianuszek smarujemy rozmąconym jajkiem i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok 30 minut.  Z cukru pudru i soku wyciśniętego z pomarańczy przygotowujemy lukier.  Dodajemy do niego skórkę pomarańczową i polewamy wystudzony wianuszek

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
"Słodkie środy" - Kruche babeczki z musem brzoskwiniowym 143

lodówce na 30 minut.  Następnie ciasto rozwałkowujemy (ja użyłam foli spożywczej) na około 4 mm i nakładamy na foremki do babeczek, dociskamy ciasto, dolepiamy palcami i nakłuwamy widelcem, Pieczemy w piekarniku w 180 - 200 stopniach przez około 12-14 minut. Masa serowo-śmietankowa i mus brzoskwiniowy: SKŁADNIKI: 6 brzoskwiń 150 g serka mascarpone 200 ml śmietany 36% 1 łyżka

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Karp z piekarnika z cytryną i cebulą 178

plasterki. Na wierzchu ryby układam plastry cebuli i cytryny. Przykrywam z wierzchu folią aluminiową i wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30 minut. Następnie ściągam folię i piekę jeszcze 5 minut

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Drożdżowe bułeczki z meksykańskim farszem 159

dzielimy na 10 części. Każdą część rozwałkowujemy na placuszek i układamy w foremce do babeczek. Od razu nakładamy przygotowany farsz do środka łyżką.  Z wierzchu smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni 25 minut. Podajemy posypane zieloną cebulką

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Rolada szpinakowa z serkiem i łososiem 149

ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do szpinaku i mieszamy łyżką.      Masę szpinakową przekładamy na blaszkę (u mnie miała wymiary 24 na 28 cm), wyrównujemy powierzchnię i pieczemy ok 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.    Wystudzone ciasto szpinakowe smarujemy serkiem, następnie z jednej strony (węższej) układamy łososia i zaczynając od tej strony zwijamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Parówki w cieście francuskim z dodatkiem czarnuszki 188

rozmącamy w miseczce z dodatkiem niewielkiej ilości soli i  smarujemy nim wszystkie ruloniki. Ruloniki przecinamy na dwie części, a następnie nacinamy co kilka milimetrów. Z wierzchu posypujemy czarnuszką. Pieczemy w nagrzanym do 190 stopni piekarniku do zrumieniania ciasta ok 15 minut

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Szparagi w szynce i cieście francuskim 166

francuskie kroimy na ok 1,5-2 cm paski i każdego szparaga owijamy jednym paskiem ciasta.  Jajko roztrzepujemy i smarujemy nim z wierzchu przekąski i posypujemy czarnuszką.  Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 15-20 minut

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Polędwiczki w cykorii z szynką szwarcwaldzką 171

minut. Liście cykorii składamy po 3 w łódkę, następnie nakładamy polędwiczkę, oprószamy dodatkowo czubricą i zawijamy w szynkę szwarcwaldzką. Układamy w naczyniu do zapiekania, polewamy pozostałą marynatą i pieczemy w 180-190 stopniach przez około 30 minut

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Jabłka z kaszanką, orzechami i żurawiną z grilla 167

żurawiną. Całość doprawiamy do smaku pieprzem. Wydrążone jabłka napełniamy przygotowanym farszem z kaszanki,    przykrywamy wierzchem z jabłka. Przygotowane jabłka owijamy w folię aluminiową, układamy na grillu i pieczemy ok 25-30 minut

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki