pieczenie - 19054 przepisów (strona:861/1271)

Słodkie środy - drożdżówki odrywane z masą kajmakową 138

każdą część masę krówkową.    Formujemy z kwadratów kulki, z masą krówkową w środku. Układamy na blaszce, połączeniem do dołu.      Smarujemy z wierzchu odstawionym mlekiem. Pieczemy ok 20 minut w piekarniku w 190 stopniach. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Słodkie środy - Tartaletki z herbacianymi różami z jabłek na kremie kasztanowym 183

folię. Następnie posypujemy stolnicę mąką i rozwałkowujemy ciasto i wykładamy warstwą ciasta foremki (uprzednio wysmarowane masłem). Nakłuwamy ciasto widelcem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy ok 15-20 minut, ciasto ma być upieczone, ale jasne, nie spalone.  Jabłka myjemy, kroimy na połówki, usuwamy gniazda nasienne, a następnie kroimy na cienkie plasterki, ostrym nożem, aby ciąć

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Łopatka duszona z białą cebulą 402

Dzisiaj u nas klasyczny przepis na duszoną łopatkę. Zazwyczaj podaję ją jako pieczony kawałek dobrego mięska ale taka duszona cieszy się w naszym domu powodzeniem. Mięsko jest mięciutkie i tak naprawdę rozchodzi się w ustach. Dodatek białej cebuli komponuje się z całością idealnie. Łopatka duszona z białą cebulą   SKŁADNIKI : 800/1000 g ładnej łopatki wieprzowej 1 biała cebula

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Słodkie środy - Tartaletki z budyniem i owocami czyli wspomnienie lata 126

cukier puder, zagniatamy ciasto, które wkładamy na pół godzinki do lodówki. Następnie rozwałkowujemy i wykładamy warstwą ciasta foremki. Nakłuwamy widelcem ciasto. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy do zrumienienia na złoto ciasta. Z mleka odlewamy pół szklanki i mieszamy w nim budyń. Resztę mleka zagotowujemy. Do gotującego się mleka wlewamy budyń i mieszamy jeszcze minutkę. Na ostudzone

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Słodkie środy - Pluszki - czyli rosyjskie bułeczki drożdżowe z makiem lub kremem kasztanowym 176

przecinając do końca.  Końce wywinąć pod spód i włożyć do środka przed rozcięcie.  Gotowe bułeczki ułożyć na blaszce i odstawić na 20 minut,  po tym czasie piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni ok 20 minut. Do przygotowania babeczek - bułeczek użyłam majonezu Kieleckiego - który dostałyśmy w paczce do przetestowania od WSP "SPOŁEM" . Ja myślę, że tego majonezu

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Słodkie środy - Rogaliki z kandyzowanym aloesem, gruszką i suszonymi śliwkami 145

być całkiem gładka.  Na każdy trójkąt ciasta nakładamy łyżeczkę farszu i zwijamy w rogalika. Układamy na blaszce,  z wierzchu smarujemy żółtkiem jajka. Pieczemy ok 15 minut w piekarniku w 190 stopniach.  Z cukru pudru i soku wyciśniętego z cytryny robimy lukier, dodajemy do niego drobno posiekane orzechy. Lukrem polewamy ostudzone rogaliki. Do przygotowania

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Słodkie środy - Świąteczne bułeczki drożdżowe z masą makową z bakaliami 481

bułeczki, zamykając masę makową z bakaliami w środku.     Układamy na blaszce, połączeniem do dołu, w niewielkich odstępach. Smarujemy z wierzchu mlekiem lub rozmąconym żółtkiem.      Pieczemy ok 20 minut w piekarniku w 190 stopniach.    Z cytryny wyciskamy sok i mieszamy z cukrem pudrem. Lukrem polewamy wystudzone babeczki. Posypujemy dekoracjami.   Do przygotowania bułeczek wykorzystałam

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Konczi i Szpileczka w programie Ewy Wachowicz 178

Wachowicz jeden przepis. Jeden dosłownie! A dlaczego właśnie ten? Już się tłumaczymy, tym przepisem były "piernikowe choinki" i jest to jedyny na blogu Nasz wspólny przepis. Pierniczki razem piekłyśmy, sklejałyśmy i razem opisałyśmy przepis. Ku Naszemu zaskoczeniu, bo już zupełnie o fakcie wysłania przepisu zapomniałyśmy zadzwoniła do Nas sympatyczna Pani Ania i poinformowała, że Nasz

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Słodkie środy - Drożdżówki z serem, żurawiną i jabłkiem 105

około układamy żurawinę    i pokrojone jabłka    i zawijamy ciasto do środka.    W powstały dołek nakładamy ser.  Ciasto naokoło sera smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni 20 minut

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Mussels in tomato sauce 224

covered for 5 - 7 minutes. 4. Then season with salt, pepper and chopped parsley. 5. Thicken the sauce with 1 tablespoon of cold butter. Serve with warm baguette, a piece of lemon and a glass of white wine. Happy Valentine

W kuchni Katie
Łosoś z piekarnika w ziołowej oprawie 207

tymiankiem. Łososia przełożyć do naczynia żaroodpornego, przyprawić lekko solą, pieprzem cytrynowym, oprószyć tymiankiem i przyprawą do ryby. Na koniec posypać dosyć mocno ziołami prowansalskimi. Nałożyć pokrywę naczynia żaroodpornego i piec 15-20 minut. Jeżeli macie w lodówce brokuła lub inne warzywa, to można ułożyć kilka różyczek wraz z łososiem. Jeżeli chcecie robić równocześnie łososia i frytki, to nie stanowi

Passions hobbies life
Ciasto na pizzę z majerankiem. 134

blaszkę posmarowaną tłuszczem lub olejem. Zostawiamy na parę minut do wyrośnięcia a następnie smarujemy sosem pomidorowym i posypujemy warzywami ,pieczarkami w zależności jaką chcemy pizzę. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 25 minut.  Jest to przepis na bardzo dobre ciasto,nie jest ono twarde,jest bardzo mięciutkie i pulchne. Nie robi się z niego zakalec. Polecam ten przepis,jest

Przepisy i porady kulinarne
Przepis na ciasto kruche z amoniakiem. 230

dwie przed wyrabianiem.Następnie zagnieść na jednolitą masę i wstawić na kilkanaście minut do lodówki. Po schłodzeniu możemy je wałkować na blaty,ciasteczka i wygniatać z niego babeczki. Piec na złoty kolor w temperaturze 200 C. Ciasto to jest bardzo kruche

Przepisy i porady kulinarne