włożeniem do piekarnika można naciąć ( w gwiazdę) ale nie jest to niezbędne. Spryskać wierzch bułek maślanych wodą i niezwłocznie wypiekać w temp 210-220oC 5 minut, następnie dalej piec w zmniejszonej do 180oC jeszcze 15 minut. Bułki dołączam do wrześniowej listy Wisełki : "Na zakwasie i na drożdżach
Moje domowe kucharzeniekażdego końca. Końce zawinąć pod spód i włożyć do środka przez powstałe nacięcie.Gotowe bułeczki kłaść na blaszce , pozostawić do napuszenia na 15 - 20 minut. Spryskać piekarnik wodą, piec około 20 - 25 minut w temperaturze 190ºC. Bułki dołączam do październikowej listy Wisełki : "Na zakwasie i na drożdżach
Moje domowe kucharzenieNaszła mnie chęć na ryż z jabłkami i cynamonem...a to wszystko przez Monikę...no i cóż ..musiałam zrobić...ale okazało się, że w domu brak
Moje domowe kucharzeniesojowym, miodem i przyprawami. Całość dokładnie wymieszać Udka zalać marynatą i wymieszać. Wstawić na godzinę do lodówki. Przełożyć wraz z marynatą na blaszkę , dodać pokrojoną cebulę i marchewkę i piec w nagrzanym do 180° C piekarniku około 50 minut.[ do miękkości
Moje domowe kucharzeniepodzielić na części i z każdej części zrobić wałeczek, na środku zawiązać supełek i wetknąć końce jeden na górze, drugi na dole .Zostawić bułeczki do wyrośnięcia na 20 minut .Piec około 20 minut w 180 stopniach. Bułeczki dołączam również do październikowej listy Wisełki : "Na zakwasie i na drożdżach
Moje domowe kucharzenieBardzo prosty i szybki deserek.. jogurt owocowy [ u mnie truskawkowy] herbatniki Ciastka pokruszyć.Układać w pucharkach na przemian z jogurtem.
Moje domowe kucharzenieKażdy delikatnie naciąć nożem 3-4 razy [ u mnie więcej] , a następnie ułożyć na blasze wysmarowanej masłem. Układając z każdego ciasteczka zrobić półksiężyc tak, aby nacięcia się otwarły. Piec 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem
Moje domowe kucharzenieBrak chęci na robienie jakiegoś ciasta....a domownicy domagają się słodkości ..i tak oto jest prosty i szybki deserek..Wystarczy jogurt owocowy lub naturalny - w
Moje domowe kucharzeniepodsmażyć na maśle, dodać posiekane jajka ugotowane na twardo.Doprawić do smaku.Wylać roztrzepane jajko [ ja dodałam do farszu i razem wymieszałam] i posypać serem.Wstawić do piekarnika i piec,aż wierzch się zetnie.Podawać na gorąco , posypany natką pietruszki
Moje domowe kucharzeniekażdej bułeczki naciąć krzyżyk i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Piekarnik nagrzać do temp. 230 st.C. Tuż przed włożeniem bułek wstawić na dno piekarnika blaszkę z wodą. Piec przez 12-15 minut - do momentu , aż bułeczki będą złoto-brązowe
Moje domowe kucharzenietrójkątów i zwijać w rogale zaczynając od podstawy. Układać na przygotowanej blasze, odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Następnie smarować rozmąconym jajkiem i posypać migdałami i cukrem. Piec ok. 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Rogaliki dołączam do listopadowej listy Wisełki : "Na zakwasie i na drożdżach
Moje domowe kucharzeniedługości wałek. Uformować supełki i przełożyć na natłuszczoną blachę. Zostawić do podwojenia objętości,pod przykryciem na około 30 minut. Wyrośnięte bułki posmarować białkiem i posypać pieprzem. Piec około 15-18 minut w temperaturze 220 stopni . Studzić na kratce. Bułeczki dołączam do listopadowej listy Wisełki : "Na zakwasie i na drożdżach
Moje domowe kucharzeniegodzinę do zamrażarki. Następnie ciasto rozwałkować na okrąg i przekrawać po linii średnicy tworząc trójkąty. Na szeroką część trójkąta kłaść nadzienie i zwinąć w rogal. Ułożyć na blasze i piec około 15 minut – do zarumienienia w temperaturze 180 stopni
Moje domowe kucharzeniechleby tuż przed wstawieniem do piekarnika można posypać dowolnym składnikiem, np. pestkami słonecznika lub dyni, czarnuszką, makiem, płatkami owsianymi [ posypką wileńską ]. Wstawić do nagrzanego piekarnika na środkową półkę i piec ok. 40 minut, chleb ma się zarumienić. Po wyjęciu z piekarnika chleby wyjąć z foremek i studzić na kratce. Dopiero po całkowitym ostygnięciu (ok. 1 godzina) chleb można kroić
Moje domowe kucharzenieBajaderka to dobry sposób na wykorzystanie suchego lub nieudanego ciasta..dodatki są dowolne...orzechy , rodzynki, wiórki itd. 50 dkg dowolnego ciasta 150 ml mleka 2
Moje domowe kucharzenie