pieczenia - 22046 przepisów (strona:1107/1470)

Niby gulasz z szaszłyka 176

zasadzie jest to pół przepisu bo używam szaszłyka który kiedyś piekłam w piekarniku ( Rozsypany gulasz z piekarnika ). U mnie ( i chyba nie tylko u mnie ) często jest tak , że zrobię za duże porcje jakiegoś dania i potem mrożę pozostałości. Potem albo je odgrzewa w niezmienionej formie , albo używam jako pół produkt do innego dania. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Pizza z cukinią 160

pesto pomidor (opcjonalnie) rukola (do podania)   Wykonanie: Na rozwałkowane ciasto rozsmarowujemy pesto.  Na to układamy pokrojoną w plastry cukinię i mozzarellę.  Można też dodać pomidory.  Pieczemy w 240 stopniach przez około 8 - 10 minut.  Gotową posypujemy rukolą i podajemy

Sto kolorów kuchni
Pikantne paluszki z mięsa mielonego 134

masłem, solą i przyprawą " Ras El Hanout do Tajin" Wstawić na ok. 1 godzinę do lodówki . Zwilżyć dłonie i formować paluszki o długości 5 cm a szerokości 2 cm . Piec albo na grillu ogrodowym albo na patelni grillowej ok. 15 minut, przewracając bardzo często z jednej strony na drugą. Paluszki powinny być miękkie i brązowe. Po upieczeniu od razu podawać

Słodkości i nie tylko
Tarta śliwkowa z orzechami i czekoladą 221

powstała kratka - brzegi ciasta możemy posmarować roztrzepanym białkiem, wtedy łatwiej będzie nam przykleić do nich ciasto, białkiem można też posmarować gotową kratkę - gotową tartę wstawić do piekarnika i piec w 180 stopniach przez 35-45 minut Tarta śliwkowa łączy w sobie kwaskowate, soczyste śliwki, gorzką czekoladę oraz dużą ilość drobno posiekanych orzechów. Pod wpływem ciepła czekolada roztapia się, co sprawia

Smakołyki Bereniki
17 dań jednogarnkowych! 395

cukinią w pomidorach z oregano i chilli z cayenne na kuskusie Kurczak z cukinią i zieloną papryką w pomidorach Leczo Ogórkowa na skrzydełkach z dymką Pieczarkowa z kuskusem Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem Polędwiczka wieprzowa z marchewką i czosnkiem w pomidorach Ratatuja z soczewicą Ravioli z semoliny z ricottą, cukinią i suszonymi ziołami skropione oliwą z oliwek

Moja smaczna kuchnia
Przetwory. Sałatka z czerwonej kapusty z kukurydzą i jabłkami 189

słoików będę miała tylko dla siebie i ew. gości. Razem z kukurydzą czerwona kapusta wygląda bardzo ładnie a sałatka jest słodko kwaśna i wyrazista. Będzie świetnym dodatkiem np. do pieczonej kaczki. Zobacz inne przepisy na proste i pyszne przetwory domowe ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Ciasto francuskie z brzoskwiniami i limonką 203

napompowane lekko dociskamy, serek dzielimy na pół i rozsmarujemy na dwa placki, następnie układamy brzoskwinie ( możemy pokroić a mogą być w całości) posypujemy cukrem i pieczemy przez 15 minut. Po wyciągnięciu ciasta spryskujemy sokiem z limonki i gotowe :)  Smacznego

Niezły Młynek
Pączusie w polewie czekoladowej 110

Najzdrowsza wersja pączków jaką znam. Te pączki są małe, pieczone prawie bez tłuszczu i polane wartościowym kakao :-) Składniki : 600 g mąki (typ 480 -650) 25 g świeżych drożdży (lub 12 g instant) szklanka mleka 5 żółtek 1 jajko 60 g cukru łyżka wódki sok z cytryny lub pomarańczy ok. 3 łyżek powidła lub dowolny dżem olej lub smalec cukier puder

w kuchni i w ogrodzie
Chleb irlandzki (soda bread) 136

naszej tradycyjnej kuchni piecze się zazwyczaj chleby na drożdżach, tych piekarniczych lub na naturalnym zakwasie. Wymaga to zrobienia zaczynu i czasu na wyrośnięcie ciasta. Dziś przedstawię szybki sposób na chleb popularny na wyspach Brytyjskich, zwany często chlebem irlandzkim. Zamiast drożdży używa się sody. Poza tym chleb ten robi się na mleku. Polecam jednak zastosowanie kwaśnych produktów fermentacji mlekowej jak zsiadłe

w kuchni i w ogrodzie
Po prostu pizza 166

Placki smarujemy oliwą, posypujemy szczyptą soli, majeranku, bazylii czy oregano. Nakładamy sos pomidorowy i farsz. Jeśli nie używamy sera żółtego czy sosu to farsz warzywny musimy skropić oliwą. Pizzę pieczemy w temperaturze 200 stopni przez ok. 20 minut uważając by się nie przypaliła

prawdziwe jedzenie
Jak zwykle udane pieczywo zwijane 178

ciasta rolujemy i układamy w formie. Znów zakrywamy ściereczką i zostawiamy do podrośnięcia nie dłużej niż godzinę.  Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Ciasto smarujemy jajkiem rozmieszanym z ziarnami. Pieczemy 35 minut

prawdziwe jedzenie
Pączuszki super bomba 161

usmażone pączki i obtaczamy. Oprócz tego możemy posypać pączki dodatkowo drobnym cukrem z prawdziwą wanilią lub cukrem wanilinowym. Jeśli wolisz wypróbować inny sposób na zrobienie pączków to wybierz pączki pieczone i sprawdź mój przepis na pączki w polewie czekoladowej

prawdziwe jedzenie
Pączuszki na karnawał w Rio 156

zimne. Do strzykawki nabieramy ajerkoniak. Delikatnie i powoli wbijamy strzykawkę i wlewamy trochę nadzienia. Smacznego wieczoru ... Jeśli wolisz wypróbować inny sposób na zrobienie pączków to wybierz pączki pieczone i sprawdź mój przepis na  pączki dla początkujących

prawdziwe jedzenie
Kolorowe szaszłyki 159

Pasuje tu także boczek albo łata wołowa. Mięso z indyka (zwłaszcza pierś) może być w szaszłykach zbyt suche. Z drobiu raczej wybrałabym kurczaka. Szaszłyki podajemy do chleba lub do pieczonych ziemniaków i surówki

prawdziwe jedzenie
Borówka brusznica do mięsa i sera 157

odstawiamy nakrętkami w dół aż do ostygnięcia. Do podstawowej borówki możemy dodać też przyprawy jak imbir czy cynamon.  Można też dodać kilka czarnych jagód.   Tradycyjnie podajemy do pieczonych mięs (zwłaszcza do dziczyzny) oraz do twardych serów

prawdziwe jedzenie