zmielonych orzechów ziemnych ok. 50g pulpy warzywnej (u nas marchewka) 3 miarki mielonych muszli ostryg i skorupek jajka kurzego (ok. 15 g) szczypta soli himalajskiej (użyjcie jeśli pies jest przyzwyczajony do jej spożywania) Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajka, dodajemy lekko zmielone orzechy, zmielone mięso (lub drobno posiekane), warzywa oraz zmielone muszle i skorupki. Z braku masła dodałam olej(...)mięsa, to lepiej pomiń ten składnik. Wszystko dokładnie mieszamy, by powstało raczej gęste ciasto. Na blaszce do pieczenia układamy arkusze papieru do pieczenia i wykładamy całą masę i równomiernie ją na nim rozprowadzamy. Można także uformować kulki (ale ciasto jest lepiące, więc nie będzie to łatwe) i je spłaszczyć. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczenie
Cooking Monsterporcji -500 g mięsa mielonego -300 g kapusty białej -2 jajka -pół szklanki kaszy bulgar/jęczmiennej (nie gotujemy) -1 cebula sos -2 kostki drobiowe -1 słoiczek koncentratu pomidorowego +płaska łyżka skrobi ziemniaczanej+łyżka śmietany Przygotowanie: 1. Kapustę siekamy i przelewamy wrzątkiem. Cebulę kroimy drobno. 2. Surową kaszę, kapustę, cebulę, mięso, jaja przyprawiamy wedle uznania i mieszamy dokładnie. Formujemy(...)Gotujemy wodę (ok.półtorej litra) i wrzucamy kostki, aby się rozpuściły. Dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i powstałym sosem zalewamy kotlety. Można zagęścić sos skrobią ziemniaczaną zmieszaną ze śmietaną. 4. Pieczemy ok 60 min 180 stopni. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Zdrowie i pysznie na talerzumleka 6 łyżek startego sera typu parmezan suszone oregano szczypta mielonej słodkiej i ostrej papryki sól i pieprz Sposób przygotowania: Na dużej patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy mięso. Cebulę i czosnek obieramy i siekamy, dodajemy do mięsa i smażymy , cały czas mieszając ok. 5 minut. Mięso doprawiamy solą , pieprzem, oregano i papryką. Dodajemy 1/3 puszki krojonych pomidorów. Dusimy kolejne(...)makaronowe rurki nadziewać przygotowanym farszem. Następnie ułożyć w naczyniu i przykryć resztą pomidorów. Ricottę wymieszać z mlekiem, doprawić solą i pieprzem. Sosem polać makaron i posypać tartym parmezanem. Piec ok. 30 minut w temp. 200 C ( pilnujemy jak danie się pięknie rumieni, może to być krócej albo dłużej w zależności jaki posiadamy piekarnik ) Smacznego
Różne smaki w kuchniprzykład na kulinarne eksperymenty. Dlatego zamiast ugotować spaghetti polecam wypróbować przepis na nadziewane muszelki z mascarpone. Prawda, że to pysznie rozwiązanie? * SKŁADNIKI na 4 porcje 500 g mięsa mielonego z indyka 1 czerwona cebula 3 ząbki czosnku 1 opakowanie Spaghetti Bolognese „ Naturalnie Smaczne! ” 1 puszka krojonych pomidorów 24-30 makaronowych muszelek conchiglioni 100 g serka mascarpone kawałeczek parmezanu(...)sól, pieprz do smaku * PRZYGOTOWANIE Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj drobno posiekaną cebulkę oraz czosnek. Delikatnie podsmaż i podziel na 2 naczynia - część przełóż do rondelka. Na patelnię wrzuć mięso mielone i smaż na złoto. Następnie dodaj zawartości saszetki Spaghetti Bolognese „Naturalnie Smaczne”. Wlej około 100 ml wody i dokładnie wymieszaj. Gotuj jeszcze krótką chwilę i dopraw solą
Food Squaresosu pomidorowego (mogą być pomidory w puszce drobno pokrojone) szczypta pieprzu 1/3 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki bazylii Klopsiki: 1 łyżka masła 1/2 cebuli 250 dkg mięsa mielonego (mieszanka mięsa wołowego z wieprzowym) 1/4 łyżeczki pieprzu 1/3 łyżeczki soli 5 łyżek bułki tartej 100 ml mleka 1 jako olej do smażenia Klopsiki: Masło rozpuścić na małym ogniu, dodać pokrojoną(...)cebulę i smażyć do momentu, w którym uzyska ona złoty kolor. Dodać mleko, zagotować. Do całości wsypać 3 łyżki bułki tartej. Zdjąć z ognia i wystudzić. W misce wymieszać mięso mielone, jako, sól, pieprz oraz schłodzoną bułkę z cebulą. Formować klopsiki wielkości 3 na 3 cm. Obtaczać w pozostałej ilości bułki tartej. Gotowe smażyć na średnim ogniu na jasno
mecookspewno przypadną do gustu niejednemu imprezowiczowi. Karnawał zakończy się tradycyjnie we wtorek tzw. śledzikiem, który tym razem wypada 28 lutego. Składniki: • 250 g mięsa mielonego z indyka • 1 jajko • 1 kajzerka • 1 cebula • 1 ząbek czosnku • sól, pieprz do smaku • olej do smażenia • 1/2 opakowania ciasta francuskiego • 3 łyżki mleka(...)kostkę. • Cebulę dodać do mięsa, wymieszać z czosnkiem przepuszczonym przez praskę, bułką, solą, pieprzem. • Z masy mięsnej formować mokrymi rękoma okrągłe pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. • Obsmażyć je na oleju i odsączyć na ręczniku papierowym. • Z ciasta francuskiego wyciąć małe gwiazdki, ułożyć na blaszce do pieczenia, na papierze. Upiec tyle
To co kochamłyżki papryka słodka mielona 2 łyżki pieprz mielony 1/2 łyżeczki koper suszony 1 łyżka olej do smażenia METODA: Schab myjemy i osuszamy. Rozcinamy go tak, aby powstał duży płat mięsa. Lekko go "bijemy" tłuczkiem. Przyprawiamy solą, pieprzem, koprem i papryką. Zwijamy w roladę i odstawiamy na noc do lodówki. Mięso odwijamy i układamy po całości szpinak(...)patelni rozgrzewamy olej. Podsmażamy roladę z każdej strony. Przekładamy do brytfanki wysmarowanej olejem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 30 minut. Potem zmniejszamy do 160 i pieczemy jeszcze 35-40 minut
Kuchnia PaulettesNADZIENIE SPAGHETTI: 150 g makaronu spaghetti 1 cebula 2 ząbki czosnku 300 g mięsa mielonego wieprzowego 2 szklanki przecieru pomidorowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka bazylii 1/2 łyżeczki oregano 1 łodyżka świeżego tymianku sól pieprz czarny mielony szczypta cukru papryka słodka mielona ok 100 g sera mozzarella oliwa z oliwek Pomidorom ściąć „czapeczki(...)kiedy zacznie pachnieć, dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Należy uważać, żeby czosnku nie przypalić, bo stanie się gorzki. Kiedy cebula się zeszkli dodać mięso mielone. Smażyć krótko, mieszając i rozdzielając kawałki mięsa. Kiedy lekko się obsmaży, wlać przecier pomidorowy i koncentrat. Przyprawić i dusić, aż sos zgęstnieje. W tym czasie ugotować makaron według wskazówek na opakowaniu. Makaron powinien
https:KKuchniaMniamPrawda, że danie czaruje barwami?, a co dopiero przepysznym smakiem! Polecamy je na wystawny obiad, na pewno oczaruje gości, jest proste, aczkolwiek imponująco wygląda i dlatego
kgwjanczewoOkres świąteczny to przygotowania. Kuchnia pracuje pełną parą. Pieczemy, gotujemy i sięgamy również po przepisy na domowe wyroby. Na mięsne wyroby domowe porwałam się po raz pierwszy, a na pierwszy ogień poszła biała kiełbasa domowa. Zdradzę tajemnicę, że w lodówce już się „przegryza” mięso na kiełbasę długodojrzewającą, a schab czeka w kolejce na swój świąteczny „lifting”. Składniki(...)chudego)- 100g soli morskiej- 16 g majeranku (2 op.)- 2 główki czosnku- 3 łyżki pieprzu czarnego drobno zmielonego- 1 łyżka pieprzu grubo zmielonego- 1 łyżeczka rozmarynu- 1,5 łyżeczki mielonej kolendry- ok. 650ml lodowatej wody- 280g pinhead rusk (dostałam od rzeżnika)- oczyszczone jelita Mięso mielimy maszynką. Idealnie by było – tłuste zmielić na oczkach 4 mm, a chude
mojewypiekiinietylkomielonego (ja użyłam wieprzowego), 50g ryżu pełnoziarnistego, cebula, 1/2 czerwonej papryki, 1/2 żółtej papryki, puszka krojonych pomidorów, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, sól, pieprz, szczypta ostrej papryki. Wykonanie Ryż ugotować do miękkości, odcedzić. Cukinie przekroić na pół. Środek wydrążyć i pokroić w kostkę. Cebulę posiekać, zeszklić na łyżce oleju, dodać mięso(...)około 8 minut na małym ogniu. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką. Wydrążone cukinie delikatnie posolić, nadziać przygotowanym farszem. Piec około 40 minut w temp. 180st. Można także posypać startym serem na 10 minut przed końcem pieczenia
Z miłości do słodkościusmażyć mięso. Gdy zrobi się „szare” dodać do niego pieczarki i cebulę. Smażyć do odparowania wody. Posolić i popieprzyć do smaku. Przed końcem smażenia dodać paprykę. Odstawić do ostygnięcia. Dodać do mięsa kukurydzę i starty ser żółty. Całość wymieszać. Ciasto francuskie podzielić na 10 części. Nakładać farsz na środek ciasta i składać na pół. Należy dobrze skleić brzegi. Piec
Fabryka pomysłówJeśli chodzi o krokiety najbardziej lubię z mięsem. Do tego pyszny i gorący barszcz czerwony na zakwasie klik . Ja robię nie tylko na święta. Krokiety można
Ala piecze i gotujeWędzone mięso kurczaka to nie lada gratka - po prostu frykas, a przyrządzone w domowej wędzarni to naprawdę wyjątkowy i niezrównany smak, jeśli macie domową wędzarnię, to
kgwjanczewoBywają takie dni w życiu, kiedy brak nam czasu na ugotowanie obiadu. Wtedy najlepsze są szybkie w przygotowaniu oraz sycące zupy. Najlepiej ugotować trochę więcej i
kgwjanczewoświęto. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SKŁADNIKI opakowanie makaronu 200 g mielonego mięsa wieprzowego 1 jajko 1 l przecieru pomidorowego 50 g boczku 200 g mozzarelli lub żółtego sera olej z oliwek mała cebula bułka tarta, sól, pieprz 3 łyżki tartego sera SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Przygotować pulpeciki z mięsa, 1 jajka i bułki tartej.Dodać sól i pieprz do smaku(...)minut. Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu minus 2 minuty. Makaron należy gotować krócej, żeby był trochę nie dogotowany, czyli "al dente" (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); W naczyniu do pieczenia układamy warstwowo najpierw trochę przecieru , potem makaron, pulpeciki, znowu przecier pomidorowy, pokrojony w kostkę ser.Zużyć wszystkie składniki i na samej górze polać jeszcze sosem pomidorowym i posypać tartym serem
zielonacukinkawszystkim domowo. MARYNATA 🌲 woda 1 szkl. 🌲 peklosól 18 g. 🌲 ziele angielskie 2 szt. 🌲 liść laurowy 2 szt. 🌲 kumin rzymski 1/3 łyżeczki 🌲 papryka słodka mielona 1 łyżeczka 🌲 papryka słodka wędzona 1/2 łyżeczki 🌲 pieprz ziołowy 1/2 łyżeczki 🌲 cynamon 1/2 łyżeczki 🌲 przyprawa do piernika 1/2 łyżeczki 🌲 tymianek suszony 1/2 łyżeczki 🌲 pietruszka suszona(...)wstawiamy do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie filety odsączamy. Robimy mieszankę przypraw i nacieramy filety. Mięso zawijamy w folię aluminiową błyszczącą stroną na zewnątrz. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni na około 35-40 minut. Pod koniec pieczona odwijamy filety i przypiekamy jeszcze 5 minut. PÓŁMISEK SALSA AMBITION
Kuchnia Paulettespodać z ulubionymi sosami. Dodatkowo dobrze się mrożą. Alternatywa dla tradycyjnych mielonych. 250 g Mielonego mięsa z kurczaka lub indyka 1 Średni batat 1 Mała czerwona cebula Natka kolendry 2 Ząbki czosnku 1 łyżeczka Suszonego oregano 2 łyżeczki Mielonego kuminu 1 łyżeczka Suszonego Jalapeno 1 łyżeczka Wędzonej papryki 2 łyżki Oliwy z oliwek 2 łyżki(...)kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę, posiekaj natkę kolendry. Wymieszaj wszystkie składniki w misce. Uformuj kotlety wielkości piłki golfowej, następnie lekko je rozpłaszcz i wyłóż na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Piecz przez ok. 25-30 minut przewracając je raz w trakcie pieczenia. Podawaj np. z meksykańskimi salsami z tego przepisu The post Meksykańskie nuggetsy appeared first on Oslov
Oslov.zachęcić do spróbowania czasem dań bez mięsa. Na dzisiaj przygotowałam falafel, czyli klasyczne i chyba najbardziej znane danie kuchni wege. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Domowy falafel składniki 450 g suchej ciecierzycy 1/2 pęczka świeżej kolendry 1/2 pęczka świeżej natki pietruszki 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka mielonego kminu 1 ostra papryczka chili Ciecierzycę(...)czosnkiem i papryczką chili. Dodajemy część ciecierzycy i wszystko dokładnie miksujemy. Przekładamy do osobnego naczynia, następnie miksujemy na gładko pozostałą ciecierzycę. Całość doprawiamy solą, dodajemy dwie łyżeczki proszku do pieczenia, kmin, bułkę tartą i dokładnie mieszamy. Za pomocą dwóch łyżek formujemy falafele, należy pamiętać aby je dobrze zbić. Smażymy we fryturze przez około 10 minut, aż będą miały
Delusional Trinepuszce Przygotowanie: Ryż ugotować. Mięso podsmażyć na oleju i przyprawić. Do mięsa dodać odcedzoną kukurydzę, fasolkę oraz przecier. Pomidory sparzyć, pokroić w kostkę i dodać mięsa. Całość wymieszać. Ryż przełożyć do pudełka, a na górę wyłożyć farsz. Obiad do pudełka : Naleśnik z mięsem, serem i warzywami Czas wykonania(...)Składniki: Ciasto naleśnikowe: 1 jajko 5 łyżek mąki 5 łyżek mleka 1 łyżeczka ulubionych przypraw (u mnie przyprawa do kurczaka) ½ proszku do pieczenia Dowolne dodatki: podsmażony kurczak, boczek lub szynka ser (mozzarella, feta, ser żółty) warzywa (papryka, kukurydza, pieczarki) Przygotowanie: Przygotować ciasto naleśnikowe: zmiksować wszystkie składniki. Do ciasta dodać ulubione (resztki z lodówki
KuchniaWeDwoje.plkawałek mięsa dwukrotnie ponacinać (udka nacinać od strony skóry), posolić. Mięso natrzeć marynatą, odstawić na minimum godzinę. Piekarnik rozgrzać do 180°C (najlepiej z funkcją nawiewu i grzaniem górnym). Cytrynę pokroić na plasterki, rozłożyć na blasze lub w naczyniu do zapiekania. Kawałki kurczaka wyłożyć na plasterki cytryny. Piec na środkowej półce piekarnika około 40 minut, w połowie pieczenia mięso
Even Better Foodmielonego - kto jakie lubi koncentrat pomidorowy 2 cebule 2 ząbki czosnku ulubione przyprawy i zioła (u nas pietruszka, koperek, pieprz i słodka papryka) kostka rosołowa Przygotowanie: 1. Gotujemy ziemniaki, odcedzamy. Wrzucamy masło, wlewamy mleko i solimy. Rozdrabniamy. Puree gotowe! 2. Cebulę i czosnek drobno kroimy, podsmażamy na oleju. Wrzucamy mięso mielone i dalej smażymy, aż się mięso(...)mieć czerwony kolor, więc cały koncentrat dodajemy. 5. Do naczynia żaroodpornego wlewamy masę mięsną. 6. Na mięso wykładamy pokrojone pomidory. 7. A na koniec ziemniaczane puree, które dziobiemy widelcem, by sos z mięsa mógł trochę odparować. 8. Wstawiamy do piekarnika na środkowy poziom. Pieczemy godzinę w temperaturze 180 stopni. 9. I gotowe! Smacznego
dobra gospodyni dom wesołym czyniłyżeczki majeranku, 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich, łyżka octu jabłkowego, szczypta mielonego czosnku, 2 łyżki bułki tartej, łyżka oleju rzepakowego (użyłam Rapso ). Wykonanie Schab umyć, osuszyć i rozciąć wzdłuż dłuższego boku, lecz nie do końca - tak, by można było rozłożyć mięso jak książkę. Oprószyć z obu stron obficie solą i pieprzem, owinąć w folię spożywczą(...)pieprzem, dodać ostrą paprykę, czosnek, zioła prowansalskie, majeranek, ocet jabłkowy oraz bułkę tartą. Wymieszać. Mięso rozłożyć wzdłuż jednego dłuższego brzegu rozłożyć farsz. Ciasno zwinąć roladę i obwiązać sznurkiem. Owinąć folią aluminiową i piec około 1,5 godziny w temp. 180st. Pół godziny przed końcem pieczenia rozciąć folię
Z miłości do słodkościziemniaczanym... Potrzebne będą: 70 dkg mięsa wieprzowego mielonego 2 kiełbasy śląskie (jak dla mnie zbędne) papryka 2 cebule 2 pomidory ząbek czosnku ziemniaki masło mleko 3 łyżki ketchupu majeranek natka pietruszki sól, pieprz starty ser Obieramy ziemniaki i gotujemy w osolonej wodzie. W tym czasie przygotowujemy resztę składników. Mięso mielone przesmażamy na patelni bez tłuszczu (wytopi się(...)żaroodpornego. Patelnie wycieramy ręcznikiem papierowym, polewamy łyżką oliwy, wrzucamy pokrojoną w paski paprykę i cebulę w piórka, posypujemy solą, pieprzem i przez chwilę dusimy, lekko chrupkie warzywa przekładamy na mięso mielone. Następnie układamy kiełbasę pokrojoną w cienkie plasterki, choć dla mnie jest ona zupełnie zbędna, nie potrzebna. Na to pomidory, mogą być obrane ze skórki
Pelusiowa KuchniaMięso oddzielić od kości, włożyć do kubka blendera, dodać ugotowane warzywa, zalać 1 szkl rosołu i zmiksować na jednolitą masę, następnie stopniowo dodać mięso surowe i resztę rosołu, dodać kaszę kukurydzianą lub manną i ponownie zmiksować, gdyby była potrzeba , dodać jeszcze rosołu. Masa powinna być niezbyt gęsta. doprawić do smaku solą i pieprzem. Napełnić jedną lub dwie keksówki. Piec
Gotowanie jest łatweokoło 10 minut jeśli ciasto jest zbyt twarde dolewamy do niego nieco letniej wody - powinno być miękkie wyrobione ciasto odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia i zajmujemy się farszem do mięsa mielonego dodajemy drobno pokrojoną cebulę i nać pietruszki oraz koncentrat pomidorowy (lub zredukowane istotnie na patelni pół pomidora bez skóry), a także pastę paprykową (możemy 1/5 czerwonej papryki(...)ciasta formujemy łódeczki (grubsze boki i cienkie dno) i nakładamy łyżeczką farsz (ma być surowy) - ilość wedle uznania - 0,4-0,8cm grubości chlebki układamy na papierze do pieczenia na blasze i pieczemy w piekarniku przez 15 minut w temperaturze 250 stopni pięć minut przed końcem pieczenia na wierzch dodajemy nieco pokruszonego sera typu greckiego chlebki podajemy ciepłe
zobacz ich smaktartej mozzarelli słodka papryka w proszku zioła prowansalskie sól morska świeżo mielony pieprz olej do smażenia PRZYGOTOWANIE Cukinie myjemy, odkrawamy końce i przecinamy wzdłuż na połowy. Za pomocą łyżki wydrążamy gniazda nasienne. Solimy. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Dodajemy mięso, przyprawiamy solą i pieprzem i smażymy. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, posiekane pomidory(...)minut. Cukinie oprószamy pieprzem i słodką papryką. Nadziewamy gotowym farszem, posypujemy tartą mozzarellą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, podlewając niewielką ilością wody. Pieczemy przez 30-40 minut, aż cukinia będzie miękka. Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjejajko sól pieprz Farsz mięsny: 50 dag mielongo mięsa cebula marchewka 2 ząbki czosnku 1 jajko 2-3 łyżki bułki tartej 1 łyżka śmietany 1 łyżka posiekanego koperku słodka mielona papryka pieprz sól Dodatkowo: 10 dag startego sera żółtego koperek 1-2 łyżki śmietany Obieramy ziemniaki i ścieramy na tarce o małych oczkach. Dodajemy posiekaną cebulę, śmietanę, mąkę, jajko(...)obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę i marchewkę mieszamy z mięsem, czosnkiem i pozostałymi składnikami farszu. Doprawiamy solą i pieprzem. Placki smarujemy farszem i zwijamy roladki. Naczynie żaroodporne natłuszczamy i układamy roladki. Roladki smarujemy śmietaną i posypujemy startym serem i połową koperku. Pieczemy pod przykryciem ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni. Zdejmujemy pokrywkę i pieczemy
Salonik smakówzeszklić cebulę pokrojoną w kostkę. Dodać mięso i podsmażyć wraz z cebulą do momentu , kiedy nie będzie już surowe. Doprawić solą , pieprzem, majerankiem i papryką. Napełniać kalarepy przygotowanym farszem mięsnym i układać w naczyniu żaroodpornym . Podlać bulionem warzywnym i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na około 20 minut. (czas pieczenia zależy od wielkości kalarepy) Ser zetrzeć
O kuchni z uczuciemmięsa wbić jajka, dodać zmiażdżony czosnek i zarumienioną wcześniej na patelni, drobno pokrojoną cebulę. W międzyczasie namoczyć płatki jaglane w mleku- lekko zagotować, a następnie dodać do mięsa razem z 1 łyżką otrębów, siemieniem lnianym i mąką owsianą. Przyprawić do smaku, formować małe kuleczki, obtaczać delikatnie w otrębach (wymieszanych z kaszą manną) ułożyć na blasze (wyłożonej papierem do pieczenia
Tradycyjna Kuchnianiezidentyfikowanego pochodzenia się w nim znajdują, dlatego też w niedzielę podjęłam się przygotowania domowego pasztetu. Przejrzałam internet i znalazłam ten oto przepis , który stanowił moją bazę; ) Składniki: 50dkg mięsa mielonego drobiowego (najlepiej samemu zmielić pierś z kurczaka czy indyka) 4 łyżeczki puree z fasoli 0,5 czerwonej papryki 1 spora cebula 2 jajka 1 łyżeczka słodkiej papryki(...)jednej małej marchewki puree z jednej pietruszki (korzenia) PORCJA = CAŁOŚĆ Sposób przygotowania: Mięso mieszamy z jajkami, koncentratem, puree z fasoli, marchewki i pietruszki oraz przyprawami cebulkę i paprykę kroimy w kosteczkę, dodajemy do mięsa i mieszamy tak przygotowaną masę przekładamy do formy/naczynia żaroodpornego wyłożonego folią aluminiową pieczemy w temp. 170 stopni przez 45-50 minut po upieczeniu studzimy, a następnie
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćPołączenie kolendry i octu jabłkowego uwalnia głębie smaku mięsa drobiowego. Składniki - 1 kg skrzydełek kurczaka Marynata - półtorej łyżki słodkiej papryki - łyżeczka pieprzy cayenne - pół łyżeczki mielonej kolendry - 2 łyżki octu jabłkowego - 3 łyżki przecieru pomidorowego - 3 łyżki oliwy - sól Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz za przydatne(...)wystarczy tylko tyle i aż tyle :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Z góry dziękuję. Wykonanie Mięso umyć, osuszyć. Składniki marynaty połączyć ( prócz soli ), zamarynować mięso, odstawić na kilka godzin ( najlepiej na całą noc ). Mięso wyłożyć na folię aluminiową posmarowaną olejem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 o C. Piec 40 minut ( po 20 minut z każdej strony ). Po upieczeniu posolić. folię aluminiową
Świat Smakubrandy 200 ml wina różowego 100 ml oleju rzepakowego lub oliwy 2 łyżki musztardy z gorczycą 1 łyżeczka musztardy delikatesowej 1/4 płaskiej łyżeczki soli 1 płaska łyżeczka czarnego pieprzu mielonego 1 duża puszka pomidorów bez skórki (560 g, np. taka ), najlepiej krojonych Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do temperatury 220C (termoobieg). Kurczaka umyć i osuszyć. Pokroić na 10 części(...)plaster szynki ( ja miałam 8 plasterków w paczce, więc owinęłam wszystkie części za wyjątkiem skrzydełek ) i zawiązać sznurkiem wędliniarskim. Przełożyć do dużego garnka glinianego przeznaczonego do pieczeni ( użyłam żeliwnego ). Do garnka z mięsem wrzucić liście laurowe, obrane cebulki w całości (odkroić tylko niejadalne końcówki) oraz obrane i lekko zmiażdżone nożem ząbki czosnku. Wina wymieszać w misce z musztardami, olejem
Moja Delicjawarzywnego (może być bulion z kostki) oliwa z oliwek pieprz rozmaryn słodka, mielona papryka ok. 2-3 łyżki mąki na zdjęciu ze składnikami widać też jogurt naturalny, ale tym razem go nie dodawałam, ponieważ sos spod mięsa wyszedł tak pyszny, że dodanie śmietany byłoby grzechem;) Mięso oczyszczamy, jeśli jest taka potrzeba, myjemy i kroimy w plastry o grubości(...)robię tak, że nabieram mąkę łyżką i sypię bezpośrednio na mięso, ręką rozsmarowując na wszystkie kawałki z obu stron. Następnie lekko przyklepujemy (nie używając tłuczka!) i rozpłaszczamy mięso ręką. Dzięki tak przygotowanemu mięsu nie musimy już potem, podczas duszenia, dodawać mąki, aby zagęścić sos. Sos, podczas pieczenia, trochę się zredukuje i jego konsystencja będzie w sam raz. Mniam
www.szczesliwakuchnia.blogspot.commałym domowym sukcesem. Mąż był zachwycony i zjadł wszystko jak leciało, dobrze że się wogóle załapałam na kawałek ;p Składniki: Opakowanie makaronu cannelloni, sos pomidorowy: 0,5 kg mięsa mielonego (mieszane), 2 duże cebule, 3-4 ząbki czosnku, 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego lub puszka pomidorów bez skórki, 1/2 puszki kukurydzy, bazylia, oregano, sól, pieprz; sos brokułowy(...)Ugotowany makaron układamy na blacie, jeden obok drugiego, aby się nie posklejał. 2. Czosnek i cebulę obieramy. Kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na rozgrzany olej na patelni. Szklimy, dodajemy mięso mielone. Po ok 15-20 minutach dodajemy pomidory oraz kukurydzę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, bazylią i oregano. Odstawiamy do ostygnięcia. 3. Przygotowujemy sos brokułowy. Gotujemy brokuła w osolonej
Kuchnia Pełna Pasjimieli np. tartą marchewkę z poprzedniego dnia lub szczypiorek, również możecie dodać. Śmiało można nazwać moje kotlety nawinie, czyli co mi się nawinie. Zaczynamy. Składniki: 500 g mielonego mięsa drobiowego (u mnie indyk) Pół opakowania szpinaku mrożonego ¾ szklanki soczewicy czerwonej pół torebki kaszy gryczanej dwa jajka od szczęśliwej kurki łyżka mąki razowej łyżka bułki tartej łyżka siemienia(...)zdjąć przykrywkę. Gotować soczewicę i kaszę według wskazówek na opakowaniach. W większej misce połączyć przestudzony szpinak, kaszę, soczewicę, mięso, jajka, mąkę wraz z bułką i przyprawami. Mieszać dokładnie. Blachę posmarować olejem/oliwą. Mokrą ręką formować kotleciki i układać na blachę. Piec ok. 1 godzinę w 180 st. C. Kotleciki do spożycia na gorąco lub na zimno, na obiad
pieprzny smaczek