więc trzeba korzystać ile się da. Polecam cukinię faszerowaną mięsem i warzywami. Do farszu wykorzystałam cebulę, marchew, paprykę, pomidory. składniki: 2 cukinie po ok 700 g 450 g mięsa mielonego, u mnie łopatka 1 duża cebula 2 średnie marchewki 1 średnia papryka 500 g pomidorów sól,pieprz oregano garść posiekanej natki pietruszki olej do smażenia starty ser żółty(...)pokroić na kawałki. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Dodać mięso mielone i smażyć aż zmieni kolor. Następnie dodać startą marchewkę i pokrojone pomidory. Wszystko razem dusić aż marchewka zmięknie a pomidory się całkowicie rozpadną. Gdy już odparuje 2/3 płynu dodać
Monia miesza i gotujeSKŁADNIKI: 10 naleśników 500 g mięsa mielonego z indyka 3 marchewki 6pieczarek 2 szalotki 1 ząbek czosnku 2 lyżki koncentrat pomidorowych 3 łyżki ketchupu pikantnego Przyprawy sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka papryki chilli 1 łyżka czosnku(...)granulowanego 1 łyżeczka przyprawy gyros 1 łyżka papryki peperoni 1 łyżeczka suszonej bazyli PRZYGOTOWANIE: Na rozgrzaną patelnię wlewam łyżkę oleju. Następnie dodaję mięso mielone. Szalotkę i pieczarki obieram i drobno siekam,dodaję do mięsa. Dodaję przyprawy. Smażę na rumiano. Marchewkę obieram a następnie za pomocą obieraczki robię wstążki dodaję do farszu. Całość dokładnie mieszam. Dodaję ketchup i koncentrat
Gotowanie Patkipieczywem i sosami na bazie jogurtu. Nie są pracochłonne i można przygotować je na długi czas przed podaniem a w odpowiednim momencie jedynie wrzucić do piekarnika. 500g mięsa mielonego 1 czerwona papryka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko 1 kajzerka 1/2 pęczka natki pietruszki 1-2 łyżeczki przyprawy kebab/gyros 1/2 łyżeczki papryki(...)pietruszki i paprykę drobno siekamy. Kajzerkę moczymy w ciepłej wodzie, kiedy zmięknie odciskamy. 2. Wszystkie składniki i przyprawy zagniatamy razem do powstania gładkiej, lepkiej masy. 3. Mięsem oblepiamy patyczki. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut
Szefowa kuchnimiękkości cebulę oraz czosnek. Mozzarellę kroimy w kostkę średniej wielkości. Do miski wkładamy mięso mielone, dodajemy do niego cebulę oraz czosnek, posiekaną świeżą bazylię, pastę z pomidorów, zioła i przyprawy oraz sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy. Nabieramy ok. 2 spore łyżki mięsa, rozpłaszczamy na dłoni i na środku układamy mozzarellę (według uznania), zawijamy całość i formujemy podłużny kotlecik(...)Każdą roladkę owijamy plastrem boczku i układamy w żaroodpornej formie. Z podanej ilości składników wychodzi ok. 8 sporych roladek. Pieczenie: Temperatura - 180ºC z wiatrakiem, grzałką górną i grillem Czas - 20-25 minut Podczas pieczenia roladki powinny nabrać koloru, mięso jest upieczone, a boczek chrupiący. Swoje roladki podałam z puree z batatów i surówką colesław, ale można
Cooking MonsterPORCJE: 5 Mielone z groszkiem 30 dag mięsa mielonego 20 dag szynki 1 papryka (może być konserwowana) 1 por pęczek szczypiorku 20 dag zielonego groszku 3 jajka 3 łyżki mąki sól pieprz przyprawa kucharek tłuszcz do smażenia Mięso mielone włożyć do miski, do tego pokroić w kostkę szynkę. Następnie dodać paprykę oraz pokrojony w krążki(...)farszu, a także zielony groszek. Wszystko razem połączyć, posolić, popieprzyć, można dodać również przyprawę kucharek, aby mielone były bardziej pikantne. Jajka wybić do garnuszka, dobrze roztrzepać, dodać mąkę i zrobić z tego lane ciasto. Wlać do gotowego farszu, wymieszać i piec mielone na tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Podawać ciepłe, chociaż zimne są też bardzo dobre
Gotuję Testujęmisce mieszamy: cukinię, mięso mielone, ser żółty, cebulę, żółtka, olej oraz przyprawy. Białka jaj ubijamy na sztywno i dokładnie mieszamy z masą. Aby wiedzieć, czy masa jest dostatecznie słona (dużą rolę odgrywa tutaj gatunek sera - czasem jest bardziej słony bądź ostry, czasem mniej) można spróbować odrobinę masy. Ja jednak (podobnie jak przy smażeniu mielonych) formuję sobie małą kuleczkę(...)delikatnie podsmażam ją na odrobinie oleju. Po usmażeniu wiem czy moja pieczeń jest odpowiednio doprawiona. Masę nakładamy do aluminiowych keksówek. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 185 stopni i pieczemy 70 minut
Walijskie Pichceniedomu. Sprawa jest bardzo prosta, wystarczy kilka ulubionych składników, kawał mięsa i ulubiona bułka. Jeśli macie maszynkę do mielenia mięsa zawsze kupujcie mięso w kawałku – wtedy i tylko wtedy wiesz co zostało zmielone i co znajduje się w porcji mięsa. Do dzieła! A good burger ain’t a bad thing, you don’t have to spend(...)money and eat out, you can easily make a perfect, tasty burger at home. It’s very simple, you just need few favourite ingredients, a piece of meat and favourite bread. If you have a meat grinder, use it, buy a piece of meat – this the one and only way to be sure what was minced and what
Martyna Cooksdużych pieczarek, 400g mięsa mielonego wieprzowego, 1 cebula, 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 1 łyżeczka suszonej bazylii, 50g masła, 2 plasterki sera żółtego, olej, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Z pieczarek odkrawam trzonki. Trzonki oczyszczam i kroję w małą kostkę. Cebulę obieram i kroję w kostkę. Na patelnię z odrobiną oleju przekładam mięso mielone, cebulę i pokrojone trzonki(...)kapeluszach wypełniam przygotowanym farszem. Ser żółty kroję w paski. Kawałki sera układam na wierzchu pieczarek. 3. Pieczarki układam w naczyniu żaroodpornym. Obok rozkładam kawałki masła. Naczynie przykrywam. Pieczarki piekę 35 minut w temperaturze 170 stopni
Tradycyjna kuchnia Kasimięsa ewentualnie woda do podlania Krok 1 Karkówkę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Solimy karkówkę,posypujemy pieprzem ziołowym mielonym,majeranek wsypujemy na dłoń , rozcieramy w palcach i wcieramy w mięso.Czosnek obieramy i ścieramy na tarce, również wcieramy w mięso. Widelcem nakłuwamy karkówkę,zawijamy w folię spożywczą i na noc do lodówki wkładamy by przeszło przyprawami. Krok 2 Jabłka(...)myjemy i kroimy w ćwiartki-tak, właśnie razem ze skórką wkładamy do naczynia żaroodpornego, na jabłka wkładamy karkówkę,przykrywamy naszą "pokrywką" i do pieca na dwie godzinki w 200 stopniach pieczemy. Krok 3 Karkówkę po godzinie podlewamy czerwonym winem, ja daje słodkie ale może być też wytrawne.Karkówka puszcza sok który miesza się z winem podczas pieczenia.W wytworzonym sosiku
Różowa kuchniapapryki w proszku 3 łyżki otrąb pszennych 1 jajko opcjonalnie sól pieprz Przygotowanie: Do miski przełożyć mięso. Dodać posiekany czosnek, natkę pietruszki, przyprawy i otręby plus opcjonalnie jajko (ja pominęłam, zależy czy mięso się będzie kleić). Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Formować pulpeciki. Piec je w 180 stopniach ok. 20 minut pod przykryciem. Pod koniec odkryć, aby mięso się zarumieniło
Fabryka pomysłówgolonki z indyka 2 średnie cebule 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka majeranku gałązka świeżego rozmarynu 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki pół łyżeczki mielonej ostrej papryki 1 łyżeczka zmielonej kolendry pół łyżeczki grubo zmielonego pieprzu i soli 100 ml jasnego piwa 2 łyżki oliwy 3 łyżki miodu tłuszcz(...)łączymy ze sobą oliwę ,słodką i ostrą paprykę ,pieprz, sól, majeranek, kolendrę. Taką mieszanką nacieramy golonki i odstawiamy na noc do lodówki. Mięso wyjmujemy z lodówki 30 min przed pieczeniem. Kroimy cebule na pól, a czosnek grubo siekamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę gęsiego tłuszczu i obsmażamy po 3 min z każdej strony następnie dodajemy cebulę
Niezły Młynekobficie kurkumą. Rodzynki obrać z kwiatów i umyć. Kurczaka oprószyć przyprawami, ułożyć na blaszce. Masło pokroić w kostkę i wyłożyć na mięso. Wstawić do piekarnika na 1 godzinę - piec w 170 stopniach. Raz na jakiś czas podczas pieczenia otworzyć piekarnik i polać wywarem mięso. Na 10 minut przed zakończeniem pieczenia dołożyć cykorię i rodzynki. Podawać gorące
Poezja Smaków - blog kulinarnyBzdura... Jeśli dobrze rozplanujemy sobie kolejne etapy zrobimy to raz ,dwa... Zapraszam na gołąbki w trochę innym wydaniu. Składniki; 40 dag ryżu 20 dag kaszy jęczmiennej 40 dag mięsa mielonego 1 słoik mielonki (lub z puszki) około 30 dag. 20 dag pieczarek 1 łyżka masła 1 cebula 3 ząbki czosnku główka kapusty białej lub włoskiej sól, pieprz(...)gotowania ryżu) tak samo ugotować kasze. Wodę do gotowania należy posolić. Cebule zeszklić, dodać do niej czosnek przeciśnięty przez praskę, chwile podsmażyć i dodać do farszu ryżowego. Mięso mielone poddusić do miękkości, mielonkę również drobno pokroić i wszystko dodać do farszu. Pieczarki obrać, pokroić w kostkę i smażyć na łyżce masła do momentu odparowania całej wody
Radość kipiąca uśmiechem.m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); KURCZAK Z ROŻNA Składniki: - 1 kurczak - papryka słodka - papryka ostra - kurkuma - kolendra mielona - kmin rzymski - pieprz - sól - cukier - woda Przygotowanie: Kurczaka myjemy i osuszamy. Doprawiamy paprykami, odrobiną kurkumy, kolendry i kminu; pieprzem i solą. Zostawiamy do zamarynowania na kilka godzin. Najlepiej przyprawić(...)smaku do obiadu. Łyżkę cukru rozpuszczamy w połowie szklanki wody. Kurczaka nadziewamy na rożen, ściśle związując nogi i dbając o przyleganie do całości skrzydełek. Smarujemy mięso wodą z cukrem. Kurczaka pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 - 190 stopni; czas zależy od wagi: na 1 kilogram 60/70 minut. Pozwalamy mu chwilę odpocząć, by pozostał soczysty i porcjujemy. Voila! Smacznego
Życie zamknięte w smakuciasto musi być gęste, konsystencji gęstej śmietany.Dodaję czosnek i przyprawę kebab-gyros, mieszam. Do ciasta wkładam pokrojone mięso i odstawiam do lodówki na minimum 1 godzinkę. Po tym czasie pojedyncze kęski smażę na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia. Podaję z pieczonymi ziemniaczkami i dowolna surówką. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródchce mi się za bardzo siedzieć. Dzisiaj podam przepis na cannelloni z mięsem mielonym i sosem bolognese. Przepis na 4 duże porcje. 1 opakowanie cannelloni 500 g mielonego mięsa 2 średnie cebule 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 większy słoik gotowego sosu bolognese sól, pieprz do smaku 1 czubata łyżeczka suszonego majeranku 3 listki świeżej bazylii drobno(...)startego sera gouda lub jakiegoś innego Sposób wykonania: Cebulę obrać, pokroić w kostkę a następnie smażyć na małym ogniu do momentu aż się zeszkli. Do podsmażonej cebuli dodać mielone mięso, przyprawy, pokrojoną bazylię i majeranek. Całość smażyć około 30 minut. Pod koniec smażenia dodać łyżkę koncentratu i 4 łyżki gotowego sosu bolognese, smażyć wszystko jeszcze 10 minut. Po wystygnięciu
Na słodko lub wytrawniemłotkowany z kolendrą Kamis pęczek natki pietruszki 3 ząbki czosnku 3 łyżki bułki tartej Wykonanie: Do mięsa mielonego dodajemy jajko,bułke tartą ,posiekany drobno czosnek,natke pietruszki(odkładamy 3 łyżki natki do posypania gotowego dania),doprawiamy sola i pieprzem. Mięso wrzucamy na rozgrzaną patelnie na odrobinę oleju,obsmażamy do zrumienienia miesa. Ciasto francuskien rozwijamy,każdy płat kroimy(...)równych kwadratów.Na każdy nakładamy po ok.2 łyżki farszu mięsnego.Zwijamyw rolun,końce zaciskamy. Gotowe ruloniki układamy na papierze na blasze do pieczenia,smarujemy odrobiną rozkłóconego jajka,zapiekamy ok.15 minut w 170 st. Podajemy polane sosem czosnkowym i posypane natką pietruszki
Z Majeczką w kuchniprzygotowany zaczyn dodać do mąki ze szczyptą soli oraz oliwą. Zagnieść ciasto, odstawić do wyrośnięcia. Na rozgrzanej oliwie przesmażyć mięso, dodać sos pomidorowy, poddusić razem z ziołami. Ciasto rozwałkować, polać mięsem z sosem, wstawić do piekarnika i piec 15 minut, posypać pizzę serem i dopiekać aż ser się rozpuści. Piekarnik rozgrzać na maksymalną moc. Podawać z sosem jogurtowym
Magiczne Życie Martysuszone pomidory 10 sztuk średniej wielkości pieczarek cebula, majeranek, pieprz i sól do smaku 5 łyżek mielonego mięsa z rosołu (ugotowanego), ale nie koniecznie Przygotowanie : Cebule usmażyłam na szklisto na oleju, dodałam pokrojone drobno pieczarki oraz przemielone mięso Składniki przemieszałam, dodałam szczyptę majeranku, sól i pieprz do smaku, smażyłam chwilę, do połączenia składników Lekko rozmrożony płat ciasta(...)posmarowałam roztrzepanym jajkiem i ułożyłam na nim przestudzony farsz oraz pokrojone, osączone z oleju suszone pomidory Przykryłam żółtym serem, zwinęłam w rulon, pokroiłam i piekłam w temp. 220 stopni C do zarumienienia Uwagi : wyszły mi 4 duże roladki. Lepiej gdybym przekroiła ciasto na 5 kawałków. Byłyby zgrabniejsze
Proste Potrawymięso goździki oraz obłożyłam pokrojoną cebulą, przykryłam folią spożywczą i pozostawiłam na 2-4 godz. w chłodnym, ale nie zbyt zimnym miejscu Po tym czasie przełożyłam mięso do foremki i polałam mięso piwem, przykryłam folią aluminiową, piekłam wpierw w piekarniku nagrzanym do 220 *C. przez 30 min. a potem prawie 1 i 1/2 godz.w temp. 200 *C W trakcie pieczenia
Proste Potrawygram mięsa mielonego ja użyłam mięsa z indyka 10 płatów makaronu lasagne 1 cukinia olej rzepakowy do smażenia 1 mała papryczka chilli czosnek kieliszek białego wina bazylia, sól, pieprz, zioła prowansalskie 1 opakowanie przecieru pomidorowego naturalnego łyżka mąki łyżka masła szklanka mleka szczypta gałki muszkatołowej, mieszanka typu warzywko Mięso mielone podsmażamy dodajemy pokrojone chilli oraz(...)Cukinie ścieramy na tarce o grubych oczkach i podsmażamy na oleju. Następnie dodajemy do mięsa mieszamy. W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem układamy płat makaronu i farsz mięsny przykładamy kolejnym płatem i powtarzamy czynność do wyczerpania składników Górny płat polewamy delikatnie małą ilością przecieru pomidorowego. Pieczemy w tem 200 st około 25-30 min. W rondlu rozpuszczamy masło dodajemy mąkę zdejmujemy
NaKońcuJęzykaładnych kilku dni. Co wtedy robić? Piec, gotować i eksperymentować. Na szczęście na stragany zawitały już sezonowe warzywa i można poszaleć. Dziś proponuję szybki obiad lub kolację, która przeniesie nas do pięknej i słonecznej Prowansji. Tradycyjnie danie to przygotowywane jest bez mięsa, jednak mam w domu prawdziwego mężczyznę, dla którego obiad bez mięsa, to nie obiad. W związku(...)postanowiłam dodać pierś z kurczaka. Reszta właściwie bez zmian, więc gdybyście mieli ochotę na to danie w jego oryginalnej, wegetariańskiej odsłonie, wystarczy kurczaka pominąć. Ratatouille lub po prostu ratatuj jest idealnym rozwiązaniem, gdy za oknem szaro. Rozgrzeje zmarzniętych i przemokniętych, a dom wypełni pięknymi aromatami. Polecam serdecznie. Kurczak z duszonymi warzywami à la ratatouille porcja dla 5-6 osób Należy
Ratunku obiadłyżki oleju rzepakowego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka papryka słodka mielona 1 łyżeczka suszonego tymianku ok 50 g masła pieprz czarny mielony sól Polędwiczkę oczyścić odcinając białe błonki i obficie oprószyć solą oraz pieprzem. Odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Olej rzepakowy wymieszać z sosem sojowym, sokiem z cytryny i wszystkimi przyprawami(...)czosnku, włożyć do marynaty i dokładnie wymieszać. Przełożyć do formy do pieczenia, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C. Piec przez godzinę, mieszając wszystko parę razy. Pod koniec pieczenia warzyw, rozgrzać na patelni masło klarowane. Obsmażyć polędwiczkę po 2 minuty z każdej strony. Przełożyć mięso do warzyw, obłożyć kawałkami masła i dołożyć pokrojonego w ósemki pomidora
https:KKuchniaMniampojedynczo na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 150stopniach C przez około 8-10 minut aż tłuszcz się wytopi a z plasterka powstanie chips. Sos: Fileciki anchois bardzo drobno siekamy. Czosnek rozcieramy. Łączymy anchois z czosnkiem, 2 łyżkami oleju z filecików, majonezem, musztardą i jogurtem. Doprawiamy do smaku świeżo mielonym czarnym pieprzem i zostawiamy w lodówce(...)kroimy na 2-3 cm kawałki. Gotujemy w osolonym wrzątku do uzyskania pożądanej twardości. Odcedzamy. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w dowolnej wielkości kostkę. Mięso obtaczamy mieszanką przypraw (sól, czarny pieprz, sodka papryka, cynamon, zioła prowansalskie, granulowany czosnek, tymianek). Na dużej patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy na nim kurczaka przez kilka minut. Pieczywo kroimy
Pyry na Gazkratkę. Mięso natrzeć solą i pieprzem. Odstawić w zamkniętym pojemniku na minimum 12 godzin. Zamarynowane piersi przełożyć na zimną patelnię skórą do dołu. Smażyć kilka minut wytapiając tłuszcz. Mięso zdjąć z patelni, tłuszcz zlać do miseczki. Piersi ponownie umieścić na (pozbawionej już tłuszczu) patelni, tym razem czerwoną (mięsną) stroną do dołu. Obsmażyć,żeby mięso się zamknęło. Mięso przełożyć do przykrywanego(...)Zagotować razem, dodać wino, cynamon i gałkę muszkatołową. Gotować około minuty. Sosem zalać mięso. Naczynie przykryć. Piec 1-1,5 godziny w 170°C (termoobieg). Upieczone piersi przełożyć na półmisek. Odstawić na chwilę,żeby mięso odpoczęło. W tym czasie przygotować sos. Śliwki z sosem z pieczenia (bez rozmarynu), przełożyć na patelnię. Doprowadzić do wrzenia. Owoce rozgnieść na miazgę. Jeżeli
Pełny talerzbaraniny. Piekłam kiedyś pstrąga tandoori - był wyśmienity. Składniki proporcje dla 3-4 osób około 1 kg podudzi lub udek z kurczaka, czasami przygotowuję tandoori z piersi kurczaka (jak widać na zdjęciu) lub z całego kurczaka pokrojonego na kilka części. 2 łyżeczki mieszanki garam masala 2 łyżeczki mieszanki tandoori masala 1 łyżeczka kashmiri chilli (można zastąpić zwykłą mieloną papryką(...)mięso przekładam do dużej miski, skrapiam sokiem z limonki, oprószam solą i pieprzem. Pozostałe przyprawy mieszam z jogurtem, olejem, posiekanym czosnkiem i imbirem. Tak przygotowaną marynatą nacieram każdy kawałek kurczaka i odstawiam na noc do lodówki. Po wyjęciu z lodówki mięso pozostawiam na blacie w kuchni na około 30 minut, po czym układam kawałki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata