chwile podsmażamy, następnie dodajemy szpinak doprawiamy do smaku i chwile smażymy. Na cały płat naleśnika nakładamy farsz z mięsa, a farsz ze szpinaku nakładamy w poziomy słupek, i posypujemy serem żółtym i mocno zwijamy. Robimy tak ze wszystkimi naleśnikami... Pieczemy około 30 min. w tem. 160- 180 st. pod koniec posypujemy żółtym serem. Pomidory kroimy na mniejsze kawałki przekładamy
NaKońcuJęzykadelikatnym sosie pomidorowym , delikatna zupa porowa z kukurydzą i kurczakiem , proste i szybkie, wegetariańskie leczo , zupa pomidorowo-imbirowa z zieloną soczewicą . Przyzwyczajam się do tego, by piec, zamiast smażyć i wykorzystywać w kuchni jak najwięcej warzyw. Przepis, który chcę dziś zaprezentować to kwintesencja zdrowego, pięknego, a także pysznego jedzenia :) Roladki z polędwicy wieprzowej nadziane cukinią oraz kolorową(...)koncentratu pomidorowego 100 g brązowego, naturalnego ryżu przyprawy: sól morską, świeżo mielony czarny pieprz, tymianek, 0,5 łyżeczki cukru 2 łyżki (+ odrobinę do natłuszczenia naczynia) oliwy (użyłam czosnkowej) Polędwicę oczyszczamy z błon i tłuszczu i nacinamy z dwóch przeciwnych stron tak, by powstał jeden, duży płat. Mięso następnie przekrawamy na pół (w poprzek) i delikatnie rozbijamy każdy kawałek. Oprószamy
Ratunku obiadsztuk: Mąka pszenna – 400g Mąka żytnia – 200g Drożdże – 20g Woda – 400ml Olej rzepakowy – 50ml Sól – 1 łyżeczka Cukier – ½ łyżeczki Żółtko – 1 sztuka Sezam do posypania + białko do posmarowania Składniki: Mięso mielone wołowe (lub wieprzowo-wołowe) – 800g Jajko – 1 sztuka Czosnek – 2 ząbki Sól, pieprz Natka pietruszki – 1 pęczek Sos: Musztarda np. miodowa – 4 łyżki Jogurt naturalny – 4 łyżki Passata(...)smarujemy białkiem jaja i posypujemy sezamem Pieczemy przez około 25 - 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone – patyczek musi być suchy. Wykonanie – burgery: Sos przygotowujemy mieszając musztardę z jogurtem, passatą pomidorową i czosnkiem. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami. Mięso mieszamy z jajkiem, drobno posiekanym czosnkiem, natką
Kuchnia Bon AppetitChicken Pie, to placek ciasta francuskiego wypełniony nadzieniem z kurczaka i warzyw. Pie (czyt. paj) piecze się w wysokim naczyniu wyłożonym i przykrytym ciastem. Paje wypełnia się wytrawnymi nadzieniami (mięso, warzywa, ryby, owoce morze, grzyby) lub słodkimi (owoce). Upiekłam paj, który należy do klasyki gatunku:) Kurczak, pieczarki, groszek zanurzone w gęstym sosie, przykryte zrumienionym ciastem okazały się pyszne. Składniki(...)mielona, tymianek żółtko do posmarowania ciasta gotowe ciasto francuskie (275 g) Przygotowanie: Pierś z kurczaka pokroić w niewielką kostkę, obsmarzyć na łyżce oleju. Mięso smażyć aby było lekko zrumienione, a następnie przełożyć do miski. Na patelnię dodać łyżkę oleju i wrzucić pokrojone w plastry: pieczarki, marchew, pora (drobno pokrojonego). Warzywa krótko obsmażyć i przełożyć do miski z mięsem. Następnie
Codziennik KuchennyBardzo zachęcam przygotować na niedzielny obiad we dwoje pieczonego kurczaka. Po pierwsze jest to efektowne danie, które pięknie prezentuje się na stole. Po drugie nie wymaga dużego nakładu pracy, a po trzecie smakuje wyśmienicie :). Ten kurczak jest aromatyczny i idealnie zamarynowany, dzięki czemu mięso nie jest suche, tylko soczyste, a skórka idealnie wypieczona. Kurczaka natarłam pod skórką, dlatego nie tylko(...)oprószenia papryka ostra mielona 2 łyżki METODA: Kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Skórkę lekko nacinamy na na środku i po bokach, aby lepiej natrzeć. Nacieramy dokładnie olejem. Następnie oregano pod skórą. Wierzch nacieramy przyprawą do mięs i papryką. Środek także nacieramy. Oprószamy pieprzem. Wstawiamy do lodówki na noc. Kurczaka umieszczamy w woreczku do pieczenia. Pieczemy
Kuchnia PaulettesSkładniki: 4 filety z kurczaka 300 gram pieczarek 1 papryka czerwona 1 cebulka 200 gram sera żółtego lub sera camembert szczypta słodkiej wędzonej mielonej papryki
kgwjanczewodokładnie umyty boczek i odstawiamy na min. dobę w chłodne miejsce tak, aby mięso było w całości zanurzone (można marynatę rozrobić odrobinę z wodą). Mięso dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem i nacieramy z każdej strony sosem przygotowanym ze składników glazury. Zawiązujemy w "cukierek" w rękawie do pieczenia i nacinamy rękaw w kilku miejscach. Pieczemy około 2,5 godz
Kolorowy Przepisownikpokrojoną pierś kurczaka i smażyć razem, aż mięso zbrązowieje. Dodać brzoskwinie lub namoczone wcześniej suszone morele. Zamieszać, doprawić kuminem, solą i pieprzem. Odstawić do ostygnięcia. EMPANADILLAS Z CHORIZO 2 łyżki oliwy 1 drobno posiekana cebula 2 wyciśnięte ząbki czosnku 150 mielonej jagnięciny (u mnie jest niedostępna, zastępuję mielonym mięsem wieprzowym lub wołowym) 1/2 kiełbaski chorizo(...)cebulę i czosnek. Mieszać do momentu aż cebula zmięknie. Dodać mielone mięso i smażyć nadal, aż mięso lekko się zarumieni. Dodać pozostałe składniki i podgrzewać na wolnym ogniu bez przykrycia przez ok. 5 minut lub do momentu aż większość płynu odparuje. Odstawić do ostygnięcia. EMPANADILLAS Z MIĘSEM, POMIDORAMI I ZIELONYMI OLIWKAMI 2 łyżki oliwy 1 drobno posiekana cebula
KUCHARNIApieczonego lub gotowanego kurczaka , bez kości 1 cebula 2 ząbki czosnku 4-5 pieczarek 2 papryczki jalapeno , czerwona i zielona 150 ml słodkiej gęstej śmietany 2 łyżki masła sól , pieprz do smaku dodatkowo olej rzepakowy do smażenia Mąkę , olej , sól umieszczamy w maszynie do wyrabiania . Zaczynamy wyrabiać ciasto , dolewając tyle wrzątku , żeby powstało gładkie , sprężyste ciasto . Odstawiamy do przestygnięcia . Mięso(...)kurczaka przepuszczamy przez maszynkę do mielenia . Na patelni podsmażamy siekaną drobniutko cebulę i wyciśnięty praską czosnek . Jak nabiorą złocistego koloru , dodajemy zmielonego kurczaka i nadal smażymy . Jak już farsz będzie pachniał smakowicie , czyli zostanie przesmażony , wlewamy śmietanę , mieszamy , doprawiamy solą i pieprzem . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Odstawiamy do przestygnięcia . Na drugiej patelni , również na maśle , smażymy pokrojone pieczarki i papryczki jalapeno
Ogrodnik w podróżykurczaka (użyłam Skworcu ) Wykonanie: Mięso umyć, dobrze osuszyć. Do miski wlać olej, dodać sól i przyprawy, wymieszać. Dodać do marynaty mięso i dobrze wymieszać, aby przyprawy pokryły mięso. Odstawić do lodówki na około 4-5 godzin. Po tym czasie mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160'C i piec około 25 minut, po tym czasie
Zrób to smaczniemięsa mielonego (u mnie z łopatki wieprzowej) - 1 opakowanie Winiary Pomysł na... Klopsiki w sosie bolońskim - 1 puszka krojonych pomidorów - 1 mała cebula dodatki: - makaron pełnoziarnisty gniazda wstążki Forma: naczynie żaroodporne Przygotowanie: Danie przygotowałam według przepisu, który znajduje się na opakowaniu Pomysł na... Winiary. Jedynie cebulę czerwoną zastąpiłam białą cebulą. Mięso mielone mieszam z łyżeczką przyprawy(...)oraz resztę przyprawy. Wszystko dokładnie mieszam. Z mięsa robię małe klopsiki wielkości orzecha włoskiego. Wrzucam je do woreczka, który znalazłam w opakowaniu z przyprawą. Całość zalewam powstałym pomidorowym sosem. Zamykam worek specjalnym zamknięciem i przekładam do naczynia żaroodpornego. Tak przygotowane klopsiki wkładam do nagrzanego piekarnika. Temperatura piekarnika: 190 °C Czas pieczenia: 35 minut W czasie pieczenia gotuję
Kuchnia co dniaciepłej wody 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 4 łyżki oliwy Sos bolognese: 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 1 puszka pomidorów krojonych 250 ml soku pomidorowego 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 1/4 łyżeczki papryki chili 1/2 łyżeczki cukru sól, pieprz 200 g sera żółtego olej(...)podwoi swoją objętość. Sos: Cebulę oraz czosnek obieramy, drobno siekamy i podsmażamy do zeszklenia na rozgrzanym oleju. Dodajemy mięso mielone i przyprawiamy pieprzem, solą, ziołami prowansalskimi, papryką słodką i papryką chili. Smażymy do momentu, aż mięso nie będzie surowe. Dodajemy pomidory krojone z puszki, rozdrabniamy je i chwilę podsmażamy, a następnie wlewamy sok pomidorowy. Dodajemy cukier, mieszamy i trzymamy
Kuchnia MagdaLenymielonego mięsa z indyka 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka papryki czerwonej ostrej Sól i pieprz Olej do smażenia PRZYGOTOWANIE: Ciasto rozwijam i rozwałkowuję. Smaruję koncentratem pomidorowym. Mozzarellę odcedzam i rwę w kawałki. Natkę pietruszki myję i drobno siekam. Posypuję posmarowane ciasto. Na patelnię rozgrzewam olej. Dodaję mięso i przyprawy. Smażę(...)rumiano. Posypuję ciasto. Cebulę obieram i kroję w plastry. Posypuję pizze. Piekę pizzę w 200 stopniach ok 30 min. Podaję z ulubionym sosem
Gotowanie Patkiłyżka mielonego grubo czarnego pieprzu Mięso oczyścić ze zbędnego nadmiaru tłuszczu, o ile jest takowy. Umyć, można podzielić na trzy części i natrzeć solą. Przyprawy jeżeli są w ziarnkach zmielić w moździerzu. Wymieszać wszystkie razem i wetrzeć w mięso. Przykryć folią i do lodówki najlepiej na całą noc. Piekarnik rozgrzać do 130°C góra - dół. Mięso ułożyć(...)naczyniu żaroodpornym wysokim, gdyż będzie sporo sosu, i najlepiej z przykryciem. Piecz około 5 godzin, nie krócej. Można mięso w między czasie odwracać. Zostaw w piekarniku do ostygnięcia. I to tyle. Podawaj w hamburgerze, albo na tortilli , z warzywami , na kanapce lub z ryżem. SMACZNEGO. CMOK
Pasje Jolkikwaśnej śmietany z kubeczka 12 lub 18% - 2 jajka Farsz ( przykładowy ) - 70-80 dag mięsa ( u mnie jak pisałam wyżej kilka gatunków upieczonych i gotowanych mięs ) - 30 dag pieczarek - 1 cebula - 1 jajko - sól, pieprz do smaku Dodatkowo - papier do pieczenia - posypka do pasztecików np. roztarty majeranek, ziarna sezamu itp. ( opcjonalnie ) Wykonanie Ciasto: Mąkę przesypuję do większej miski(...)blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy pasztecik smaruję przy pomocy pędzelka rozbełtanym białkiem i posypuję roztartym majerankiem ( nie jest to konieczne ). Paszteciki piekę w nagrzanym piekarniku w temperaturze 170 stopni z termoobiegiem do zrumienienia. Farsz: Jeśli nie mamy upieczonych lub gotowanych mięs. Proponuję ugotować w wywarze z włoszczyzną i przyprawami co najmniej dwa gatunki mięsa np. kurczak i wieprzowina
Kuchnia z widokiem na ogród