pieczeń z mięsa mielonego - 5644 przepisów (strona:137/377)

Gołąbki z kapusty włoskiej – pieczone w piekarniku 99

wkładam mięso mielone, ugotowany ryż, wbijam jajko, dodaję sól, pieprz, kminek mielony, cebulę zeszkloną z czosnkiem na oleju. Mieszam wszystko. Układam w naczyniu żaroodpornym kilka liści, układam koło siebie gołąbki. Wlewam do naczynia 1 szkl. bulionu warzywnego. Zakrywam folią aluminiową. Pieczkę w piekarniku w 180 stopniach przez 40 minut.   Artykuł Gołąbki z kapusty włoskiej – pieczone

MojaQchnia.pl
Kurczak na ostro 172

płaska łyżka pieprzu mielonego czarnego płaska łyżka chili 2 łyżki suszonego lubczyku łyżka gałki muszkatołowej 2 łyżki kurkumy olej Przygotowanie : Składniki ziołowe połączyć z musztardą Uzyskaną mieszanką posmarować mięso, pozostawić w chłodzie do dnia następnego Następnego dnia mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, polać kilkoma łyżkami oleju i wstawić do nagrzanego piekarnika (180-190 *C) Piec na rumiano

Proste Potrawy
Pałki kurczaka z jabłkami i "Podarunek" 166

się na dobrze doprawione mięso, które mogę piec razem z chlebem na następny tydzień. Danie "robi się" jakby samo i przy okazji jednego włączenia piekarnika mam obiad i pieczywo. Składniki (na 2-3 porcje): 4 pałki kurczaka łyżka oliwy 2 spore szczypty soli 5 kardamonów 3 źdźbła trawy żubrowej łyżka czosnku niedźwiedziego pół łyżeczki mielonej kozieradki ćwierć łyżeczki zmielonych(...)ziaren kolendry duże słodkie jabłko pieprz mielony Na dnie formy do pieczenia ułożyć źdźbła trawy żubrowej i rozgniecione ziarna zielonego kardamonu. Pałki kurczaka ułożyć w formie. Polać olejem i posypać z obu stron przyprawami. Całość przykryć folią aluminiową i włożyć do lodówki na godzinę - dwie. Piec w temperaturze 180 stopni C. ok. 45 minut. Jabłko ze skórką pokroić

Weekendy w domu i ogrodzie
Fit sajgonki 142

sajgonki nie muszą ociekać tłuszczem, aby być smaczne. Wystarczy je po prostu upiec. Fanów wersji tradycyjnej odsyłam natomiast do starszego przepisu tutaj . Składniki na dużych 12 sztuk: 750g mięsa mielonego (u mnie z szynki) 2 marchewki Biała cześć pora 100g makaronu ryżowego nitki 12 płatów papieru ryżowego 2-3 łyżki sosu sojowego 1 jajko 50g grzybków(...)miski przełożyć mięso mielone. Dodać pokrojony makaron ryżowy, grzybki, zeszklone warzywa i jajko. Doprawić do smaku solą, pieprzem, sosem sojowym oraz cayenne. Wszystkie składniki ze sobą połączyć. Papier ryżowy zwilżyć wodą. Układać na środku sporą ilość mięsa (taki podłużny pulpet). Zwinąć (najpierw boki, a potem zrolować). Tak przygotowane sajgonki ułożyć na blasze do pieczenia, za pomocą pędzla posmarować

Fabryka pomysłów
Pasztet z mięsa rosołowego 143

dodaję pozostałe składniki i piekę pyszny pasztet. Składniki na 1 małą keksówkę: 700g mięsa rosołowego 70g suszonych grzybów 1 mała cebula 2 ząbki czosnku pół szklanki suszonej żurawiny 1 jajko sól, pieprz do smaku Dodatkowo: tłuszcz (np. margaryna) i bułka tarta do wysmarowania formy Sposób przygotowania: Grzyby namaczamy całą noc w wodzie. Odcedzamy i mielimy wraz z mięsem rosołowym, cebulą

Kuchnia w czekoladzie
Pasztet swojski – kuchnia podkarpacka 202

mięso i zaparzoną wątróbkę mielimy w maszynce do mięsa razem z namoczoną w wodzie i odciśniętą czerstwą bułką. Do masy dodajemy jajka i posiekaną, zrumienioną na smalcu cebulę. Wszystko dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Średniej wielkości keksówkę smarujemy olejem i wysypujemy bułką tartą. Wykładamy do niej masę pasztetową. Keksówkę przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w temperaturze  180 stopni

Trzeci talerz
Pieczone kotlety mielone / Odchudzone, dietetyczne mielone 123

500g mięsa mielonego 1 małe jajko 1 cebula 1 czerstwa bułka  4 łyżki posiekanej natki pietruszki po szczypcie: sól, pieprz, majeranek, czosnek granulowany, papryka słodka, papryka ostra 1. Cebulę drobno siekamy, bułkę moczymy w wodzie i odciskamy.  2. Wszystkie składniki na kotlety zagniatamy i przyprawiamy. Formujemy duże kulki, które rozpłaszczamy na blaszce do pieczenia

Szefowa kuchni
Wołowina sriracha z pikatnym sosem curry z orzechów nerkowca. 146

mielonego mięsa wołowego 1 jajko ⅓ szklanki kolendry (drobno posiekanej) 2 ząbki czosnku 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka sosu sriracha 2 łyżeczki imbiru sól i pieprz do smaku Przygotowanie meatballs: Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, w misce mieszamy wszystkie składniki i formujemy z nich kulki. Ustawiamy je na brytfannie i pieczemy 25-30 minut, albo do czasu

PaleoLife
Szybka i dietetyczna pierś kurczaka 513

przepisie wykorzystujemy tylko inne mięso. I inną panierkę. I inny olej. Reszta jest identyczna. Po czwarte: jest przejrzysty. Zmielone płatki owsiane są o niebo bardziej naturalne niż bułka tarta będąca produktem przetworzenia pieczywa, które – nie oszukujmy się – nie do końca wiemy, co zawierało i w jakim stanie w momencie mielenia było. Chyba że sami pieczecie chleb, który później suszycie

Proste-przepisy.pl
Tarta bolońska 152

Dodajemy mięso mielone, przeciśnięte ząbki czosnku, doprawiamy i smażymy na wolnym ogniu.  Mięso podczas smażenia rozgniatamy łopatką, tak by było możliwe jak najdrobniejsze.  Do podsmażonego mięsa dodajemy czerwone wino, słodkie pomidory i dusimy przez 30 minut na małym ogniu.  Sos wlewamy do upieczonej tarty, posypujemy go startym serem i całość wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez

Gotowanie i blogowanie
Kotlety mielone z piekarnika (pieczone) 171

przyprawa do mięsa mielonego ( Rafex ) majeranek sól, pieprz Dodatkowo: bułka tarta do obtaczania   Cebulę i czosnek drobno posiekać, a bułkę dokładnie odcisnąć z nadmiaru mleka. Wszystkie składniki na kotlety dokładnie wyrobić. Uformowane obtoczyć w bułce tartej i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. (Naczynie można uprzednio wysmarować odrobiną masła lub plastrem boczku. Nie jest to konieczne.) Piec około

Di gotuje
Makowiec z kremem wg. siostry Anastazji 242

proszek do pieczenia (15g), 100g masła, 200ml letniego mleka, 2 jajka, szczypta soli,  Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche, a następnie chłodzimy je w lodówce przez co najmniej godzinę. Po wyjęciu dzielimy na 6 równych części. 2 z nich rozwałkowujemy na wielkość blaszki (moja ma 35,5 na 23,5 cm) i pieczemy w 180 st. na złoty(...)której piekliśmy poprzednie placki. Pieczemy ok 25 minut w 170 st. C. Nadzienie makowe: 1 szklanka maku, 3 łyżki cukru, 2 łyżki miodu, 2 jajka, olejek migdałowy garść rodzynek i orzechów włoskich (można pominąć)  Mak zalewamy wodą i gotujemy przez chwilę, a następnie odcedzamy na sitku i mielimy co najmniej dwukrotnie w maszynce do mięsa. Żółtka ucieramy z cukrem

Cynamonowe szczęście
Ciastka kruche - przez maszynkę 99

mieć maszynkę do mięsa z odpowiednią nakładką , która nam pozwoli na kręcenie różnych ciastek. Wszystkie składniki zagniatamy ze sobą zaczynając od maki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, dodanie masła / margaryny, jajek, cukru pudru, cukru waniliowego. Następnie ciasto owijamy w folię i wkładamy na godzinę do zamrażalki. Nie jest to konieczne ale lepiej się ciasto mieli kiedy nie przywiera

W Moim Magicznym Domu
Ziemniaczana zapiekanka z mięsem mielonym 205

mięsa mielonego 1 czerwona papryka 1 duża cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego Sól Pieprz 200 g żółtego sera 1 kg ziemniaków Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej wodzie. Odcedzamy i  ubijamy. Cebulę oraz paprykę kroimy w kosteczkę. Podsmażamy na patelni. Gdy zmiękną dodajemy mięso mielone.  Dusimy pod przykryciem(...)pieprzem. Ser ścieramy  na tarce o średnich oczkach. Okrągłe naczynie  smarujemy dokładnie masłem. Na dnie wykładamy połowę ziemniaków. Następnie układamy mięso, posypujemy startym serem (zostawiamy troszkę na wierzch). Na wierchu układamy resztę ziemniaków i sera. Pieczemy w piekarniku przez 30 minut w 190*C. Dekorujemy natka pietruszki.  http://www.porcelanabogucice.pl/index.php

VioletoweKucharzenie
Pieczone gołąbki z farszem mięsno-pieczarkowym 144

Farsz z ziemniaków, mięsa mielonego i pieczarek daje im przepyszny smak. Składniki: duża kapusta włoska 0,5 kg ziemniaków 0,5 kg pieczarek 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego sól, pieprz łyżka przecieru pomidorowego olej Przygotowanie Do dużego garnka wkładamy kapustę z wyciętym głąbem. Kapustę zalewamy wodą. Wodę doprowadzamy do wrzenia, po chwili z kapusty odcinamy(...)oleju. Pieczarki i mięso mielone dodajemy do ziemniaków, przyprawiamy i dokładnie mieszamy. Z liści kapusty odcinamy zgrubienie z głównego nerwa, nakładamy po łyżce farszu i zawijamy. Formę do zapiekania natłuszczamy olejem, można również wyłożyć pozostałymi po gołąbkach liśćmi kapusty. Układamy ciasno gołąbki. W pół szklanki wody rozpuszczamy koncentrat i wylewamy na gołąbki. Całość przykrywamy. Pieczemy ok godzinę w piekarniku

e-PrzepisyKulinarne
Klops wieprzowy na kanapki 200

kawałki i dokładnie mielę. Cebulę i czosnek posiekać i dodać do mięsa. Bułkę odciskam i rozrywam na mniejsze kawałki. Dodaję do masy jajka oraz przyprawiam. Wszystko dokładnie mieszam ręką. Przekładam wszystko do keksówki nasmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką. Mięso ubijam dokładnie w formie i wkładam do nagrzanego piekarnika. Temperatura piekarnika : 170-180 °C Czas pieczenia: około 60 minut

Kuchnia co dnia
Duszony szponder wołowy z kminkiem i kolendrą 336

mała garść Papryka mielona czerwona 2 łyżeczki Sól himalajska Olej rzepakowy Przygotowanie: 1/ Nacieramy mięso przyprawami i podlewamy sosem. Gdy dobrze natrzemy mięso dolewamy olej i ponownie wcieramy. Odstawiamy na kilka godzin pod przykryciem do lodówki. 2/ Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego wraz z marynatą i przykryte wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 1,5 godziny

Kuchnia PROzdrowotna
Calzone d'amore 222

pizzę (gotowe) Mięso mielone podsmażyłam na oliwie z dodatkiem startego czosnku. Gotowe mięso doprawiłam przyprawami do smaku. Fix przygotowałam zgodnie z opisem na opakowaniu. Wlałam do mięsa i gotowałam, aż do odparowania nadmiaru płynu. Z ciasta za pomocą szklanki powycinałam kółka, które następnie wypełniłam nadzieniem. Każdy pierożek dobrze zakleiłam. Wszystkie ułożyłam na blasze do pieczenia (na papierze). Piekarnik

bastalena
Nadziewana cukinia z serem pleśniowym 202

kolację.  Składniki: - 2 cukinie - 1,2 kg mięsa mielonego -  120 g sera pleśniowego typu brie - 120 g sera pleśniowego lazur niebieski - 2 ząbki czosnku - 1 łyżka octu balsamicznego - 2 łyżki musztardy - 3 łyżki koncentratu pomidorowego - 1 łyżeczka delikatu czerwonego do mięs - kilka czarnych oliwek Przygotowanie: Mięso mielone podsmażamy i dodajemy 2 drobno posiekane ząbki czosnku(...)pomidorowy oraz delikat czerwony. Wszystko mieszamy i jeszcze chwilę podsmażamy. Oba gatunki serów kroimy w małe kawałki, dorzucamy do wcześniej przygotowanego mięsa i razem podsmażamy jeszcze około 2 minuty. Cukinie przekrawamy na pół, wydrążamy i napełniamy farszem. Pieczemy w 180 C przez 45 minut. Gotowe cukinie ozdabiamy pokrojonymi oliwkami

Zainspirowana w kuchni
Gołąbki golaski 349

upieczeniu polane keczupem. Ale z sosem pomidorowym też są dobre i bardziej tradycyjne.   Składniki: 1 kg mięsa mielonego 1 kg białej kapusty 1 szkl. surowego ryżu 1. szkl. kaszy manny 5 jajek sól, pieprz kostka rosołowa Wykonanie: Mięso mielone umieścić w misce, dodać posiekaną kapustę, ryż, kaszę manną, jajka i przyprawy. Wszystkie składniki wymieszać.  Formować(...)brytfanki. Zalać 1,5 szkl. ciepłej wody z rozpuszczoną w niej kostką rosołową. Dusić przez 1,5 godziny w 180 st.C.  Podawać z sosem pomidorowym.  przed pieczeniem po upieczeniu

Pasja Smaku
SCHAB ZAPIEKANY POD BESZAMELEM Z PIECZARKAMI 225

oraz posypujemy świeżo mielonym pieprzem i smażymy. Do sosu beszamel dodajemy sok z mięsa , który zebrał się w żaroodpornym naczyniu. Do sosu dodajemy pieczarki prosto z patelni. Sos beszamel rozsmarowujemy na plastrach schabu.Posypujemy całość dwoma łyżkami sera Grana Padano lub Parmezanu. Wkładamy do nagrzanego do 160*C piekarnika (termoobieg lub funkcja grilla)  i pieczemy ok.2-5 minut aż danie

Smaczne Zdrowe
Pieczona pierś z kurczaka marynowana w jogurcie - wersja pikantna :) 208

resztę" piersi kroimy wzdłuż na pół na cieńsze plastry. Razem otrzymujemy sześć kawałków ;) 3. Mieszamy dokładnie mięso z marynatą. Zostawiamy na pół godziny w temperaturze pokojowej. 4. Rozgrzewamy piekarnik do 210 stopni (bez termoobiegu). Przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego z całą marynatą i pieczemy bez przykrycia ok. 20 - 30 minut. Jeśli zdecydujesz się na wersję z serem, po przełożeniu piersi

Kraina Tysiąca Smaków
Cukinie faszerowane po meksykańsku 172

Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 40 min Czas całkowity 55 min Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 40 min Czas całkowity 55 min Składniki 3 cukinie 300 g mięsa mielonego wieprzowego 150 g pieczarek 1 średnia cebula 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki fasoli czerwonej 1 papryczka chilli 3 ząbki czosnku 4-5 łyżek koncentratu pomidorowego(...)patelni do duszenia rozgrzewamy oliwę. Dodajemy posiekaną cebulę, czosnek i drobno pokrojoną papryczkę chilli razem z pestkami. Kiedy cebula lekko się zeszkli dodajemy mięso mielone, mieszamy i podsmażamy do momentu, aż mięso zmieni kolor. W tym czasie pieczarki kroimy w większą kostkę. Następnie do sosu dodajemy wodę, koncentrat pomidorowy, kukurydzę i pieczarki. Doprawiamy do smaku wszystkimi przyprawami i dusimy

Wędrówki po kuchni
Biała kiełbasa z jabłkiem w ślimaczkach z ciasta francuskiego 182

Idealna zakąska do piwa. Tak prosta, że i facet da radę zrobić ją sam. Jeśli nie zrobi, drogie Panie – po wyjęciu ich z pieca od razu kilka sobie odłóżcie, bo znikną zanim się obejrzycie. Surowa kiełbasa i kwaskowate jabłko, chrupiące ciasto francuskie – wypróbujcie, to naprawdę świetne połączenie! Ciasto francuskie dostaniecie w każdym większym sklepie spożywczym. Dobrą surową kiełbasę – u każdego(...)osłonek kiełbasę i dodajemy ją do jabłka z cebulą. Najwygodniej i najefektywniej da się masę wymieszać i połączyć dłonią, przeciskając mielone mięso i jabłko z cebulą lekko przez palce – jak przy mieszaniu masy na kotlety mielone.   Piekarnik ustawiamy na 180⁰C. Ciasto francuskie wyjmujemy z lodówki, rozwijamy, można je lekko przewałkować. Masę mięsno-jabłkowo-cebulową rozsmarowujemy równą

Karo in the Kitchen
Nadziewane patisony i kabaczki 195

lekka sałatka i cały obiad gotowy ! Składniki: * około 5-6 małych patisonów i 2 kabaczki ( lub mniej jeśli są większe ) * 1,5 szklanki ugotowanego pęczaku * 250-300 g mięsa mielonego ( u mnie wieprzowe ) * mały koncentrat pomidorowy -  90 g * 1 cebula * 3-4 ząbki czosnku * 1 jajko * 3 łyżki sera żółtego + 2 do posypania ( u mnie Grana Padano(...)oliwa Wykonanie: Na patelni rozgrzać tłuszcz. Cebulę pokroić w kostkę , czosnek w plasterki. Cebulę z czosnkiem usmażyć. Do podsmażonej cebuli dodać mięso - chwilę smażyć. Nie musi się całkowicie wysmażyć, ma pozostać pół surowe. Mięso połączyć z pęczakiem. Dodać koncentrat pomidorowy, jajko, posiekane liście bazylii i starty żółty ser. Doprawić solą i pieprzem - dokładnie wymieszać. Kabaczki przekroić wzdłuż, z patisonów odciąć

kolorowotorcikowo
Kotleciki „dzikuski” z chrupiącymi frytkami i pieczoną papryką 270

czerwona) oliwa Przygotowanie: Filet z kurczaka myjemy i razem z obraną cebulą drobno siekamy. Ser ścieramy na tarce i dodajemy do mięsa. Jajka wraz z pozostałymi składnikami dołączamy do farszu i dokładnie wszystko mieszamy. Formujemy kotlety (jak spłaszczone mielone) i wykładamy na rozgrzaną patelnię (smażymy z każdej strony) lub do piekarnika na około 25-30 minut w 180 stopniach(...)Kroimy w ćwiartki i razem z frytkami delikatnie smarujemy oliwą i wkładamy d o rozgrzanego d o 220 stopni piekarnika na 15-20 minut. Super chrupiące frytki o aromacie pieczonej papryki oraz kotlety wykładamy na talerz. Smacznego

ChilliJemy
Gdzie kupować produkty bezglutenowe i przepis na bezglutenowe marchewkowe babeczki 159

szeroko wykorzystywany, np. dla poprawy sprężystości, elastyczności, lepkości czy plastyczności produktów spożywczych. Wymienione właściwości sprawiają, że gluten znajdziecie nie tylko w produktach mącznych, ale również np. w wędlinach, mielonym mięsie, sosach, ketchupach, przyprawach, przekąskach (jak chipsy), kremach, marmoladach, a nawet lodach. Wśród moich znajomych jest kilka osób na diecie bezglutenowej, dlatego tak ważną rolę przykładam do robienia zakupów(...)jajka 250 g koncentratu mąki bezglutenowej mix 220 g cukru 90 g oliwy 220 g startej na drobnych oczkach marchewki 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia 1 i 1/3 łyżeczki cynamonu Przygotowanie: Do przesianej mąki dodajemy cynamon, proszek do pieczenia i sodę. W drugiej misce miksujemy na puszystą masę jajka z cukrem. Następnie dodajemy oliwę

Słodkie okruszki
Pieczony kalafior z serkiem wiejskim 172

litr bulionu warzywnego 1 opakowanie serka wiejskiego light 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka kurkumy ½ łyżeczki ziół prowansalskich ½ łyżeczki suszonego czosnku garść zieleniny (rukola, szczypior, natka) sól grubo mielony pieprz Kalafiora kroimy, zostawiając same różyczki. W dużym garnku grzejemy bulion warzywny i na wrzący wrzucamy kalafiora. Gotujemy do miękkości, odcedzamy i odstawiamy. Serek wiejski mieszamy z oliwą(...)pomocą łyżki w miarę równomiernie smarujemy serkiem wiejskim. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 30 minut. Przed podaniem posypujemy posiekaną zieleniną - rukolą, szczypiorem lub natką. Pieczony kalafior z serkiem wiejskim może być oddzielnym daniem lub dodatkiem do mięsa. Kalafior to niskokaloryczne, bogate w minerały i witaminy warzywo. Zawiera cenny sulforafan - substancję, która może zapobiec niektórym nowotworom. Kalafiora

My Chcemy Jeść