wszystkiego, do mięs, warzyw, jajek ;) a nawet makaronu. Składniki: 2 czerwone papryki 1 bakłażan 1/2 łyżeczki chili mielonego 2 łyżki octu z czerwonego wina 1 łyżeczka miodu 1 ząbek czosnku sól i pieprz Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Papryki i bakłażana układamy skórką do góry na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez około
Życie zaczyna się w kuchnipowie upał, a ona picze mięso. Fakt gorąco jak diabli dziś dlatego mięsko zapeklowałam wieczorem a dziś o 5 rano wstawiłam. Piekło się spokojnie półtorej godziny w 200 stopniach,przykryte folia aluminiową. Pod koniec odchyliłam i dopiekłam Składniki : Karkówka podłużny kawałek 1.5 kg ( można dociąć jeśli nie podoba się kształt ) sól pieprz mielony ziołowy papryka czerwona słodka(...)myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Nacieramy solą, pieprzem papryką mieloną,majerankiem i suszonymi pomidorkami z czosnkiem. Nacinamy w poprzek paski i wkładamy czosnek pokrojony w plasterki. Zalewamy winem i zakrywamy folia aluminiową i do lodówki. Rano wstawiamy do pieca i pieczemy w 200 stopniach półtorej godziny, Pod koniec pieczenia odkrywamy mięsko i dopiekamy je. Podajemy z ziemniaczkami
Różowa kuchniapomocą maszynki do mielenia mięsa mielimy: wątróbkę (dwa razy), mięso, warzywa, czosnek i bułkę. Do powstałej masy dodajemy jajka, majeranek, ostrą i słodką paprykę, pieprz i solimy. Całość dokładnie wyrabiamy, aż składniki dobrze się połączą. Foremki dokładnie smarujemy smalcem i nakładamy pasztet mniej więcej do 3/4 wysokości formy (zostawiamy miejsce na galaretkę). Pieczemy w 160°C przez około 50 minut
PatiGotujełyżki papryki mielonej - 250 ml mleczka kokosowego Radix-Bis - 5 sztuk Pomidorków Suszonych Radix-Bis - 80g ryżu czarnego jaśminowego Radix-Bis - 3 łyżki siekanej natki pietruszki PRZYGOTOWANIE: Mięso myję, osuszam a następnie dokładnie doprawiam przyprawami. Pomidorki kroję drobno. Mięso przekładam do naczynia żaroodpornego. Dodaję pomidorki i cebulkę . Piekę ok 1.5 godziny
Gotowanie Patkiwzdłuż na pół. Lekko rozbijamy wszystkie kawałki mięsa, solimy, nacieramy rozdrobnionym czosnkiem i zalewamy olejem z pomidorów. Najlepiej jest odstawić mięso do lodówki na ok.godzinę. Do mięsa wołowego dodajemy drobno pokrojone korniszony i pomidory, posiekaną cebulę, wlewamy dwie łyżki zalewy octowej z korniszonów, sos sojowy, pieprzymy i solimy do smaku. Wyrabiamy mięso na gładką, pulchną masę i również odstawiamy(...)wystudzenia. Wyciągamy mięso z lodówki. Jeżeli udało Wam się uzyskać zgrabne plastry piersi to rozkładamy na nie równomiernie mięso wołowe i zwijamy w roladkę spinając wykałaczkami. Mnie wyszły tylko dwie roladki. Na mniejsze kawałki piersi nałożyłam mięso i przykryłam drugim, podobnej wielkości, kawałkiem piersi. Na dwa boczne, wcześniej odkrojone, kawałki piersi, nałożyłam po prostu warstwę mięsa mielonego
Kulinarne przemysleniałyżeczki soli 2 łyżki oleju Dodatki: 150g mozzarelli 250g mięsa mielonego 1 cebula 4 łyżki koncentratu pomidorowego 4 łyżki keczupu 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1.Cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy wraz z mięsem mielonym. Dodajemy przyprawy, keczup i koncentrat pomidorowy tak by powstał nam gęsty(...)ciepłym mleku, łączymy z mąką, cukrem, solą i olejem. Wyrabiamy gładkie ciasto. Rozwałkowujemy na kształt koła, zaginamy do środka brzegi. Na ciasto wykładamy farsz, posypujemy startym serem. 3. Pieczemy w temperaturze 210 stopni przez 15-20 minut, do zarumienienia brzegów
Szefowa kuchnigotowała), mieszamy a następnie mielimy w maszynce do mięsa, lub blenderem. Zmieloną masę przyprawiamy solą, pieprzem, szczyptą cukru i wbijamy jajka. Masę dokładnie wyrabiamy, a następnie przekładamy do foremek ( ja użyłem dwóch 8 na 21 cm) wysmarowanych oliwą i przesypanych tartą bułką. Foremki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 50 minut
Miód i pieprzgotowała), mieszamy a następnie mielimy w maszynce do mięsa, lub blenderem. Zmieloną masę przyprawiamy solą, pieprzem, oraz lubczykiem i wbijamy jajka. Całość dokładnie wyrabiamy, a następnie przekładamy do foremek ( ja użyłem dwóch 8 na 21 cm) wysmarowanych oliwą i przesypanych tartą bułką. Foremki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 50 minut. Pasztet możemy
Miód i pieprzmielonych goździków i cynamonu sól, pieprz bułki lub ziemniaki w dowolnej formie do wyboru surówka do podania, u mnie coleslaw z czerwonej kapusty Przecier, cukier, posiekany czosnek i przyprawy mieszamy w naczyniu do zapiekania. Wkładamy do niego mięso i obtaczamy je w sosie. Naczynie szczelnie przykrywamy i pieczemy ok 4-5 h w 140 st.C. W połowie pieczenia
Dzieje kuchennej Wiewiórysmaczna,soczysta i idealna przekąska na wszelkiego rodzaju przyjęcia.Możemy ją podać zarówno na ciepło jak i na zimno,w obu wersjach smakuje rewelacyjnie. Składniki: 60 dag mielonego mięsa po 1/2 czerwonej i żółtej papryki 1 cebula 1 jajko ser żółty,parmezan lub mozzarella sól,pieprz 3 ząbki czosnku smażony boczek do dekoracji Papryki umyć,usunąć(...)talerzyk,odstawić do ostygnięcia. Mięso mielone doprawić solą,pieprzem,czosnkiem dosyć intensywnie,dodać duszone warzywa,doprawić według uznania.By ożywić moje muffiny dodałam jeszcze posiekaną pietruszkę- akcent zielony.starannie wszystko połączyć. Formy do muffin wyłożyć wyłożyć papilotkami,wypełnić do połowy przygotowanym farszem,posypać tartą bułką,dodać starty ser,wyłożyć resztę mięsa.Tak przygotowane muffiny piec ok 30 min w 180st
Niespełnione zdolności kulinarneSkładniki: 4 szt papryki 500 g mięsa mielonego 1 szklanka pęczaku 2 jajka spora podsmażona cebula (pokrojona w kostkę) rosół lub woda kolo 2 szklanek sol ,pieprz Wykonanie: Paprykę myjemy i odcinamy "czapeczkę" Oczyszczamy paprykę z nasion W garnku doprowadzamy do wrzenia 4 szklanki wody , solimy i wsypujemy szklankę pęczaku . (lub gotujemy wg instrukcji na opakowaniu(...)jajka i mięso mielone - doprawiamy Farsz dokładnie mieszamy i napełniamy nim papryki - zakładamy czapeczki Układamy w szybkowarze zalewamy rosołem (możemy potem na jego bazie przygotować sos np : pomidorowy) lub wodą Zamykamy szybkowar ustawiamy na 2 poziom Od momentu ujścia pary gotujemy koło 15 minut w zależności od wielkości papryk Jeśli pieczemy : Układamy
Od kuchni czyli o wszystkim po trochęduszenia konieczne ) 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu 1 płaska łyżka mąki do zagęszczenia sosu woreczek do pieczenia Wieprzowinę tradycyjnie już płukamy , oczyszczamy i jeśli się da ładnie kształtujemy w kulkę ( można użyć sznurka ) , układamy osuszoną ręcznikiem papierowym w metalowej misce . Cebulę , czosnek i pietruszkę obieramy i kroimy w duże kawałki , posypujemy nimi mięso – trochę wciskamy
Ogrodnik w podróżysosu sojowego sól pieprz mielony Mięso związać mocno białym sznurkiem z przeznaczeniem do kulinariów. Związanie musi być tym bardziej mocne, jeśli mięso nie jest zwartą kulką. Mięso polać sosem sojowym, a następnie posypać przyprawami i obłożyć liśćmi i trawą żubrową. Odstawić pod przykryciem na kilka godzin do lodówki. Mięso zapakować w folię aluminiową i piec ok. 40 minut(...)folię. Po upływie tego czasu wyjąć szynkę na talerz i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Sos zlać i zachować do innych celów (np. do przygotowania pasztetu/wątrobianki na kanapki bez pieczenia ). Przed podaniem usunąć trawę żubrową, liście laurowe i sznurek
Weekendy w domu i ogrodzieoczywiście zdarza się też, że farsz wygląda tak jak na tradycyjne gołąbki. Dzisiaj ta pierwsza opcja, polecam i zapraszam po przepis. Składniki: 4 papryki 200 g mięsa mielonego 150 g fety 4 pieczarki 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 1 średnia cebula 1 łyżka masła sól i pieprz do smaku 1/2 łyżeczki suszonego tymianku Salsa(...)pestek. Łączę ze sobą mielone mięso, pokruszony ser feta i pokrojone podsmażone na maśle, pokrojone w kosteczkę pieczarki i cebulę. Doprawiam farsz solą, pieprzem i tymiankiem, pamiętając, o tym, że feta jest dość słona. Papryki nadziewam farszem i przykrywam odkrojonymi wierzchami. Na dno naczynia żaroodpornego wlewam warzywny wywar i układam papryki. Piekę w piekarniku z termoobiegiem nastawionym
Gosia gotujepapryki 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 1 woreczek ugotowanego ryżu 3 łyżki ketchupu cebula sól pieprz zioła prowansalskie słodka papryka 0,5 l bulionu 20 dag żółtego, starkowanego sera Według mnie papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem, to ciekawa alternatywa dla gołąbków, a jednocześnie wyśmienity pomysł na mało pracochłonny, a za to bardzo ciekawy obiad. Można(...)niej: mięso mielone, ugotowany i wystudzony ryż, drobno posiekaną i podsmażoną na patelni cebulę, ketchup i przyprawy. Całość dobrze wymieszać. Papryki dokładnie umyć i odciąć im "czapeczki". Usunąć gniazda nasienne, ponownie wymyć i napełnić farszem. Papryki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, do którego należy wlać około 0,5 l bulionu. Piec 45-50 minut w temp
Świat Domowej Kuchnikulkę" mięsa mielonego. Zawijamy karkówkę i obtaczamy w mącę tak jak na zdjęciu : 2. Nastawiamy piekarnik na 180 C. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i podsmażamy zrazy ( do 10 minut). Następnie wykładamy je na blachę. Obieramy i kroimy cebulę w piórka i kładziemy ją na zrazy. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez(...)godzinę. Pod koniec pieczenia kostkę rosołową rozpuszczamy w kubku gorącej wody i podlewamy zrazy. Przepyszne zrazy gotowe ;) A dziś ode mnie nowa piosenka Foster The People ;) Pozdrawiam
Gotuj Z Muzykąłyżki * mąka – 2 łyżki * mleko – 0,5 l * sól , pieprz , gałka muszkatałowa , papryka * sok z cytryny – 1 łyżeczka * cukier – 1 szczypta * żółtko- 1 szt MIĘSO : * mielone mięso ( np.łopatka ) – 500 g * cebula – 2 szt * czosnek – 4 ząbki * pieczarki – ok. 300 g * sól , pieprz , chili , papryka * przecier pomidorowy – 4 łyżki * olej(...)mięso mielone , dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem, chili i papryką. Gdy mięso się już zarumieni dodajemy koncentrat pomidorowy. Dusimy pod przykryciem około 10 minut. CAŁOŚĆ : Ser żółty ścieramy na grubych oczkach. Makaron podgotowujemy. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Układamy warstwami: - makaron – mięso – ser – sos – makaron – mięso – ser … aż do wyczerpania składników. Pieczemy około
Ostra na SłodkoKiedy wszystkie składniki nam przestygną, mielimy je w maszynce do mięsa. Do zmielonej masy dodajemy jajka, bułkę tartą i doprawiamy dobrze do smaku (pasztet ma być pikantny, muszę powiedzieć że dość sporo trzeba tych przypraw wsypać). Dokładnie wszystko razem łączymy, a następnie przykładamy do aluminiowej foremki lub do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika
charlotte gotujełyżki mąki 6 łyżek białego wina 2 szklanki wywaru drobiowego sok z 1 cytryny otarta skorka z połówki cytryny (bez białego miaższu) 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka miodu sól, pieprz cytrynowy * Dałam zdecydowanie więcej bo są naprawdę bardzo smaczne ** Dla głodomorów dodać jeszcze 4 nóżki przygotowanie: ziemniaki obrać zalać(...)zgęstnienia, mieszając. Na koniec wmieszać miód, cynamon i startą skórkę cytrynową. Polać sosem mięso. Ziemniaki oprószyć solą i pieprzem cytrynowym. Wstawić do rozgrzanego piekarnika (200°C). Piec pod przykryciem 45 minut (aż ziemniaki będą miekkie). W połowie czasu pieczenia , obrócić mięso, polać sosem Ostatnie 10 minut piec bez przykrycia, do lekkiego zrumienienia
Stare Garyzimno. Spróbujcie. 'chińska rolada' Składniki: * ciasto: - 16 łyżek mąki pszennej - 2 szklanki mleka - 0,5 szklanki oleju - 2 jajka - szczypta soli * farsz: - 0,5 kg mięsa mielonego (użyłam drobiowego) - 0,5 kg mieszanki chińskiej - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 2 łyżeczki startego na drobnej tarce świeżego imbiru - papryczka chilli wg smaku - sól, pieprz * sos: - 3 łyżki sosu(...)gładką masę. Blachę z piekarnika (tą największą i najgłębszą), wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Dokładnie rozprowadzić tworząc prostokąt. Wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180C i piec 20 minut. W międzyczasie na 1 łyżce oleju podsmażyć imbir, czosnek i cebulę na złoty kolor. Dodać mięso i dokładnie przesmażyć. Przyprawić wg smaku. Dodać mieszankę chińską i smażyć do miękkości
CookYourselfBardzo często piekę różne pasztety, tym razem upiekłam z mięsa kaczki oraz z dodatkiem suszonej śliwki i żurawiny. Wyszedł bardzo smaczny i aromatyczny, ma lekki słodki posmak suszonych owoców. Domowy pasztet smakuje zupełnie inaczej niż ten ze sklepu, do pasztetu użyłam zestawu od firmy Tradismak . Składniki: 1 kaczka o wadze ok. 2 kilogramów 300 gram wątróbki indyczej 2 marchewki(...)przykryciem do miękkości mięsa. Cebule obieramy, kroimy w pióra podsmażamy na rozgrzanym oleju do momentu aż się zeszkli. Na tłuszczu po smażeniu cebuli podsmażamy wątróbkę, pozostawiamy do ostudzenia. Ostudzone mięso z kaczki oddzielamy od skóry i kości, kajzerki namaczamy w wodzie , odciskamy. Mięso z kaczki, podsmażoną cebulę i wątróbkę, marchewki, selera, pietruszkę i namoczoną bułkę mielimy na sitku o drobnych
Bajeczna Kuchniaklęskę bo nic nie dorówna buraczkom mojej mamy, które mogłaby jeść kilogramami! ;) nie potrafię ich odpowiednio przyprawić;/ może Wam się uda ;) Składniki: kotlety (11 sztuk): 500g mięsa mielonego z indyka 5 łyżek sera białego (Emilka) mała cebula sól (około 2 łyżeczek) pieprz (0,5 łyżeczki) słodka papryka (1 łyżeczka) opcjonalnie dla podkreślenia smaku musztarda(...)blendujemy na miazgę i wszystkie składniki na kotlety mieszamy z tak przygotowanej masy lepimy kotlety możemy je piec w piekarniku lub tak jak ja na patelni lekko posmarowanej oliwą z oliwek (nie powinny wam się przypalić, bo mięso puści sok) kotlety smażymy z każdej strony, aż mięso nie będzie surowe (około 20-30 minut) buraki obieramy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćjednak i mam ochotę na więcej :). Razem ze smakoszem na Wielkanoc zrobiliśmy białą kiełbasę. W smaku jak na pierwszy nasz wyrób kiełbasa jest bardzo dobra, chociaż najlepiej smakuje pieczona. Nie jest to takie trudne jakby się wydawało. W internecie można znaleźć kilkanaście przepisów i porad, my korzystaliśmy z tej strony z kilkoma zmianami (nie gotowałam kiełbasy tylko ją parzyłam(...)pieprzu świeżo mielonego 6 ząbków czosnku 1 łyżeczka cukru 1 opakowanie jelit cienkich (kupiłam na ebay) Zaczynamy od przygotowania mięsa. Z łopatki i szynki odcinamy tłuszcz i kroimy w małą kostkę. Boczek również kroimy w małe kawałki. Przygotowane mięso odstawiamy do lodówki na dwie godziny. Po tym czasie łopatkę mielimy na średnich oczkach, resztę mięsa i tłuszcz
NA MOIM TALERZUKotleciki z kurczaka z pieczarkami i serem to ciekawa alternatywa dla kotletów schabowych czy kotletów mielonych . Do ich przygotowania nie potrzebujecie umiejętności, bo wyjdą każdemu
Kuchnia Bazyliimnie w tej wersji są idealne, polecam ;) Składniki na skrzydełka w marynacie pomarańczowej: 20 skrzydełek 125 ml sosu sojowego 100 ml soku pomarańczowego 1 łyżka miodu 1/4 łyżeczki mielonego imbiru 2 zgniecione ząbki czosnku Skrzydełka myjemy, wycieramy i odcinamy najcieńszą część (lotki). W misce mieszamy wszystkie składniki marynaty, na końcu wrzucamy skrzydełka i dokładnie mieszamy(...)blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy skrzydełka, a marynatę przekładamy do rondelka. Skrzydełka pieczemy około 40 minut. Gdy skrzydełka się pieką podgrzewamy marynatę i gotujemy, aż zrobi się gęściejsza i bardziej kleista. Po 40 minutach otwieramy piekarnik i ostrożnie za pomocą pędzelka smarujemy skrzydełka zredukowaną marynatą. Zamykamy piekarnik i dopiekamy mięso około 10 minut, aż się apetycznie zarumieni. Gotowe
Rozpustne gotowaniemięsa mielonego wołowego 1 nieduża kajzerka mleko do namoczenia kajzerki 1 jajko 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki 1/2 łyżeczki imbiru mielonego sól do smaku 2 większe ząbki czosnku 1 niewielka czerwona cebula 1 średnia świeża papryka (użyłam połowy czerwonej i połowy żółtej, ale mogą być dowolne) 2 łyżki drobno(...)sztorc w wysmarowanej olejem formie. Wstawić (bez przykrywania) do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na około 50 minut. W połowie pieczenia można włączyć termoobieg. Upieczone roladki mają dość dużo wody, która jednak szybko zostaje wchłonięta przez mięso. Wystarczy po wyjęciu z piekarnika pozostawić na kilka minut przed nałożeniem na talerz. Podawać z ryżem, ziemniakami lub chrupiącym pieczywem
Codzienna kuchnia niecodziennaostrą paprykę. foremki aluminiowe do pieczenia Przygotowanie Wołowinę, wieprzowinę, warzywa, liście laurowe, ziele angielskie gotujemy do całkowitej miękkości mięsa, nawet od 4 do 6 godzin Następnie całość schładzamy, wyjmujemy mięso z warzywami, przepuszczamy wszystko przez maszynkę do mięsa używając bardzo drobnego sitka. Tłuszcz który zebrał się na powierzchni zdejmujemy i dokładamy do zmielonego mięsa. Część wywaru odlewamy i moczymy(...)obróbce wątroby należy uważać, aby jej nie przegotować. Zbyt mocne (długie) gotowanie może spowodować, że wątroba będzie za twarda i w pasztecie będą wyczuwalne grudki. Wątrobę z namoczonymi bułkami mielimy w maszynce i łączymy z masą mięsną, dodajemy jajka i przyprawy (sól, pieprz, gałkę muszkatołową, imbir i mieszankę Pasztet - typ wielkanocny). Całość dokładnie mieszamy. W moim wydaniu w pasztecie dominuje
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataprzygotować z połowy składników z przepisu na tartę z czerwoną porzeczką. Pierniczki zmielić w maszynce do mięsa wcześniej można je odrobinkę spryskać mlekiem żeby maszynka nam się nie zapchała. Można też zmielić w foodprocesorze – malakserze na proszek. Na tortownicę, wyłożoną papierem do pieczenia (samo dno), wyłożyć 3/4 masy pierniczkowej. Podpiec w piekarniku przez(...)polecam gotowego maku z puszki, ponieważ jest zbyt słodki i zbyt mokry, poza tym nie wiadomo, co w nim jest oprócz maku. Mak zmielić dwa razy w maszynce do mielenia mięsa na najdrobniejszych sitkach. Żółtka utrzeć z cukrem na kogiel mogel, cukier ma się rozpuścić, a masa zjaśnieć i podwoić objętość. Dodać zmielony mak, bułkę tartą, dodać bakalie, dodać olejek
moj przepis naskóry i kości 1 średnia zielona papryka (250g) 1 średnia czerwona papryka (250g) 1 średnia cebula (150g) 1 dość duże słodkie jabłko (250g) 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego 1 łyżeczka soli 3-4 łyżki oleju rzepakowego 200g ryżu do podania Instrukcje Salami kroimy na 12 kawałków o grubości 1 cm. Boczek(...) papryką. Szaszłyki obsmażamy na patelni grillowej, na średnim ogniu, przez ok. 1 minutę z każdej strony. Następnie niezwłocznie umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni. Pieczemy 20 minut, w połowie pieczenia odwracamy szaszłyki na drugą stronę. Szaszłyki podajemy na ciepło, np. z ugotowanym równolegle ryżem. Przez Krystian Zainspirowany przez Podróże Kulinarne – Kuchnia węgierska Zainspirowany przez Podróże Kulinarne
Kulinarna PokusaSkładniki: 1/2 średniej papryki czerwonej (ok. 100 g) 100 g mięsa mielonego z indyka 1 łyżka oleju rzepakowego (ok. 10 g) 1 ząbek czosnku (ok. 3 g) 1/2 dużej cebuli (ok. 75 g) 1/2 średniej cukinii (ok. 250 g) 1 łyżeczka natki pietruszki (ok. 5 g) 1 porządna łyżka koncentratu pomidorowego(...)plastry o grubości około 1 cm. Cebule pokrój na ósemki. Paprykę połóż na folię, obok cukinię i cebulę. Piecz 15-20 min w 230 st. C. Po 10 min odwróć paprykę, cukinię i cebulę zamieszaj. Mięso podduś podlewając wodą na niepełnej łyżce oleju, dodaj koncentrat i czosnek, dopraw wybranymi przyprawami. Paprykę po wyjęciu z piekarnika zawiń
Vroblewska-fitlifemięsko jest mięciutkie i niesamowicie wilgotne. Tak przygotowane mięso dodaję do sałatki gyros oraz do tortilli. Zazwyczaj jednak gyros z kurczaka jest dla mnie daniem obiadowym. Podaję go wówczas najczęściej w następujących zestawach: - gyros z kurczaka, ziemniaki pieczone w piekarniku , sos czosnkowy , sałatka z ogórków kiszonych , - gyros z kurczaka, ziemniaki pieczone w piekarniku, sos tzatziki , Składniki: cała podwójna(...)wrzucamy do miski. Dodajemy pozostałe składniki, całość dokładnie mieszamy, przykrywamy i wkładamy do lodówki na 2 godziny. Kurczaka wrzucamy partiami na dużą, bardzo mocno nagrzaną patelnię. Taką ilość mięsa trzeba podzielić na 2 -3 części. Gdy wrzucimy na patelnię za dużo kurczaka na raz, zamiast się obsmażać, zacznie puszczać sok. Takie mięso będzie suche. Kurczaka obsmażamy krótko, około
Smak mojego domu