pieczeń z mielonym - 500 przepisów (strona:5/34)

Seromak - sernik z makiem 185

pieczenia i dokładnie ugniatamy, aby powstał równy spód. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 10 min, aż lekko się zrumieni. Masa serowa: Twaróg, cukier, jaja, roztopione i przestudzone masło umieszczamy w malakserze i mielimy na jednolitą masę. Jeżeli używamy już zmielonego twarogu z wiaderka, to po prostu łączymy składniki trzepaczką w misie, ja używam niemielonego(...)przygotowaniu maku, spodu, masy serowej rozpoczynamy ,,składanie" sernika. Na upieczony wcześniej spód wykładamy masę makową i dokładnie ugniatamy. Po tym na wierzch maku wylewamy masę serową i równamy. Pieczemy sernik w rozgrzanym do 150 stopni piekarniku przez ok. 50-60 min, aż masa serowa się zetnie.  Po upieczeniu, sernik studzimy i chłodzimy w lodówce przez najlepiej 5-6 godzin

Kuchnia Łukasza
Ciasteczka owsiane z żurawiną 130

ciasteczek) 250 płatków owsianych 2 garście żurawiny suszonej łyżka syropu z agawy łyżka masła 3/4 szklanki gorącej wody szczypta sody oczyszczonej/proszku do pieczenia szczypta soli pół tabliczki czekolady gorzkiej (min.70% kakao) Płatki owsiane mielimy w blenderze (dosłownie chwilkę). Dodajemy sodę i sól, następnie roztopione masło i wodę. Wsypujemy żurawinę, dosładzamy syropem. Ugniatamy ciasto, następnie wałkujemy. Jeśli ciasto jest zbyt

Powiedz dietom nie
Sernik idealny 174

Najważniejszym składnikiem jest porządny biały ser. Ja używam sera mielonego trzykrotnie sprzedawanego jako "kiełbasę" czyli w foliowej tubie. Zawsze dostaję go w Auchan lub osiedlowym sklepie. Dla mnie jest to idealny ser na sernik, żaden inny gotowiec w wiaderku nie może się równać. Drugim serem jaki idealnie pasuje do sernika jest ser śmietankowy zawijany w papier - najczęściej spotykany(...)piekarnika. Pieczemy 15-20minut w temperaturze 180* do momentu uzyskania pięknej jasno złotej skórki. Zmniejszamy temperaturę do 120*C i pieczemy około 2 godzin. Zaraz po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika a gdy upłynie 15 minut wyciągamy sernik i pozostawiamy w temperaturze pokojowej do całkowitego wystygnięcia. Sernik piekę z termoobiegiem.   Ser typu "kiełbasa" to tłusty twaróg mielony

Gotowanie i blogowanie
Rozgrzewamy się! Zupa z pieczonej dyni i czosnku z pomidorowo-paprykową salsą 211

pieczonej dyni i czosnku z pomidorowo-paprykową salsą przepis z książki Vegetarian Mediterranean Cooking, Beverley Jollands na 6 porcjiczas przygotowania: 1,5 godz. z czego 1 godz. na pieczenie warzywSkładniki: 1 dynia piżmowa, przekrojona na pół 2 główki czosnku, usunięte zewnętrzne łuski kilka gałązek świeżego tymianku 2 cebule, pokrojone w drobną kostkę 1 łyżeczka mielonej kolendry(...)czym wstaw blachę do piekarnika.  Warzywa piecz przez 25 min, po czym wyjmij pomidory, paprykę słodką i chilli. Zmniejsz temperaturę do 190 stopni C i dopiekaj dynię wraz z czosnkiem przez ok. 25-30 min., aż będą miękkie. W dużym garnku rozgrzej trochę oliwy i podduś na niej cebulę oraz mieloną kolendrę przez

Chilli Czosnek i Oliwa
SERNIK CREME BRULEE 390

folię aluminiową tylko na niższym poziomie umieszczam małą formę z wodą. Daje taki sam efekt a jest mniej skomplikowane.Przepis na tortownicę 24 cm , ja piekłam w 26 cm.Składniki na masę serową:- 750g twarogu mielonego ( dałam z wiaderka - dość gęsty)- 250g mascarpone ( dałam z Lidla , z Biedronki jest za rzadki)- 1 puszka  (400g) mleka słodzonego zagęszczonego- 1 łyżeczka(...)łyżki skrobi kukurydzianej ( maizena)W misie malaksera umieścić wszystkie składniki i zmiksować do połączenia składników. Nie miksować zbyt długo by nie napowietrzać zbytnio masy serowej.Formę wyłożyć papierem do pieczenia ( spód) . Jeżeli będziemy piec sernik w kąpieli wodnej , to dno dokładnie zawijamy najlepiej podwójnie w folię aluminiową ( woda nie może się dostać do formy z sernikiem) . Ja po prostu

Smaczne Zdrowe
Rolady schabowe z serem bałkańskim według Karola Okrasy. 128

oleju rzepakowego sól świeżo mielona pieprz biały mielony 2 łyżki cukru trzcinowego Przygotowujemy: folię spożywczą, patelnię grillową , tłuczek do mięsa , papier do pieczenia, naczynie żaroodporne z pokrywką i wykałaczki. Rozgrzewamy piekarnik do 180 C (termoobieg). Farsz do rolad: Ser bałkański kruszymy i wrzucamy do miski, rozgniatamy widelcem, doprawiamy mielonym białym pieprzem i niewielką ilością oleju(...)minut.  Rolady schabowe: Plastry schabu myjemy, osuszamy, zawijamy w folię i rozbijamy na grubość około ½ cm. Doprawiamy białym pieprzem i zawijamy w nie farsz. Spinamy wykałaczkami. Roladki pieczemy na natłuszczonej patelni grillowej ( ja zrobiłam je na grillu elektrycznym, a potem jeszcze włożyłam na chwilę do piekarnika razem z marchewkami i niewielką ilością sosu). Sos piwny: Do garnka wrzucamy

noteskulinarnyfiga
na szybko pizza na cieście francuskim... 204

podsmażyć na złocisto pieczarki pokrojone wsypać do cebuli i na większym ogniu podsmażać do odparowania wody co jakiś czas mieszając, na koniec dodać pieprz mielony, sól czosnkową ciasto francuskie rozwinąć na papier do pieczenia i ułożyć na blaszkę, ciasto posmarować sosem pomidorowym, posypać przyprawą do pizzy (użyłam swój sos domowy ze zmiksowanych pomidorów) wystudzone pieczarki z cebulą rozłożyć

W Mojej Kuchni Lubię
Bliskie spotkania trzeciego stopnia – sałatka, wędzona ryba i Vasco da Gama 159

wędzonej śliwki. Dobrze? Bo jeśli tak, to moją następną potrawą będzie aromatyczna wieprzowina, podana na chmurce z warzyw okopowych, w towarzystwie emulsji z długo pieczonego buraka z nutą chrzanu i karmelizowanym boczkiem. Znaczy mielony z ziemniakami i buraczkami zasmażanymi. Sałatka jest banalnie prosta, ale robiąca wrażenie. Potrzebujemy wędzonego pstrąga – lub dowolną wędzoną rybę, byleby poszarpaną na ładne kawałki ugotowane

ladykitchen
Migdałowy makowiec 184

ciasto kruche: - 500g mąki tortowej- 250g cukru pudru- 250g miękkiej margaryny (lub masła)- 4 żółtka surowe- 2 żółtka gotowane- 2 łyżeczki proszku do pieczenia       Masa makowo migdałowa: - 500g suchego maku- 1/2 litra mleka- 200g mielonych migdałów- 6 białek- 200ml słodkiej śmietanki- ok. 50g migdałów w płatkach- 4 łyżki miodu- rodzynki- suszona żurawina- skórka pomarańczowa- esencja migdałowaDodatkowo:- płatki migdałowe(...)Dodajemy mielone migdały, rozpuszczony miód, cukier puder, esencję migdałową, skórkę pomarańczową – mieszamy. Wsypujemy płatki migdałowe, , rodzynki, żurawinę, wlewamy śmietankę – dokładnie masę mieszamy, przykrywamy i odstawiamy do następnego dnia. Masę makową mamy prawie gotową, więc szykujemy ciasto (ja zrobiłam na drugi dzień i chłodziłam przez godzinę, ale polecam zrobić wieczorem). Do miski przesiewamy mąkę tortową, proszek do pieczenia

mojewypiekiinietylko
Wegańskie bezglutenowe pierniczki paleo bez cukru 150

nawet na dzień przed Wigilią i nie połamać zębów. Pierniczki te możecie również zrobić w wersji raw — wystarczy po wycinaniu kształtów ich nie piec. ;) * SKŁADNIKI na 2 blaszki bezglutenowych pierniczków 300 g daktyli 200 g mielonych migdałów 150 g mąki kokosowej 100 g oleju kokosowego 3 łyżeczki przyprawy do piernika (bez cukru i mąki, najlepiej zrobić samemu) * PRZYGOTOWANIE Daktyle(...)stanie się płynny i wlej go do mąki. Dodaj pastę z daktyli i zagnieć ciasto. Odstaw je na kwadrans, a następnie rozwałkuj na śliskim blacie lub papierze do pieczenia na grubość 2-3 mm. Za pomocą foremek powycinaj pierniczki. Poukładaj je na blaszkach pokrytych papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180ºC. Piecz 8-10 minut

Food Square
Piernik kawowy czyli poWeekendowe Łakocie odc.105 197

miodu 50 ml mocnej kawy 280 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka kakao 1,5 łyżeczki cynamonu 0,5 łyżeczki mielonego imbiru po 1/4 łyżeczki mielonych goździków, anyżku, ziela angielskiego i czarnego pieprzu 100 g śliwek suszonych 50 g orzechów włoskich lub migdałów słoik powideł śliwkowych Masło roztapiamy i mieszamy z miodem oraz(...)jajek dodajemy masę miodową. Mieszamy. Mąkę z proszkiem i przyprawami powoli dosypujemy do mieszanych składników. Wsypujemy śliwki z orzechami i dalej mieszamy. Ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 st.C ok 40 minut. Po tym czasie ciasto przykrywamy folia aluminiową i dopiekamy dalsze 20 minut. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy piernik się upiekł, patyczek

Dzieje kuchennej Wiewióry
Sernik 199

Wyłożyć na dno tortownicy tworząc wyższy brzeg (Moja tortownica to około 26 cm). Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec 10 minut. Wystudzić. 2. Twaróg zemleć trzykrotnie, ja użyłam takiego z wiaderka, więc go nie mieliłam. Partiami dokładać twaróg i miksując dodawać śmietanę, jajka, cukier, cukier wanilinowy oraz mąkę ziemniaczaną. Wylać na ostudzone ciasto. Całość wstawić do piekarnika

dom-agi.pl
Dip z pieczonych buraków z za'atarem 219

obiadem z mielonym i ziemniaczkami oraz z barszczem, a można z nich przygotować tyle pysznych dań. Choćby sałatkę z ugotowanych buraków, polanych octem balsamicznym i oliwą, posypanych natką i pokruszoną fetą... Jej przygotowanie zajmuje mi tylko 5 minut odkąd w sklepie odkryłam gotowane buraki pakowane próżniowo:) Całkiem nowe kulinarne możliwości dają buraki pieczone. Pieczenie zmienia

Chilli Czosnek i Oliwa
Cukinia faszerowana szynką, pieczarkami i serem. Zapiekana w piekarniku Pyszna i prosta. 173

cukiniowych miseczek układam kolejno szynkę pokrojoną w drobną kosteczkę, pieczarki z cebulką i starty na grubych oczkach tarki ser żółty. Całość posypuję mieloną czerwoną papryką. Cukinie wkładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piekę w nagrzanym piekarniku ( z termoobiegiem ) 180 stopni 25-30 minut. Podaje na ciepło posypaną zieloną pietruszką i koperkiem  Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Pieczona dorada w pomarańczach 185

ocierałem skórki. Całość bardzo dokładnie wymieszałem, aby uzyskać jednolitą konsystencję, a następnie odstawiłem do lodówki. Blachę do pieczenia wyłożyłem folią aluminiową, którą natłuściłem oliwą, aby ryba do niej nie przywierała. Skórę ryb natarłem niewielką ilością soli morskiej oraz czarnego świeżo mielonego pieprzu, sól i pieprz dodałem w niewielkiej ilości również do wnętrza ryb. Pozostałą część natki koperku również(...)pół i włożyłem po jednym półplasterku do każdej z ryb. Ryby delikatnie skropiłem oliwą, a na nich położyłem plasterki pomarańczy. Piekarnik rozgrzałem do 200 stopni z włączonym termoobiegiem i piekłem w nim rybę przez 30 minut. Tuż przed podaniem lekko podgrzałem puree, intensywnie je mieszając. Na talerze wyłożyłem niewielką ilość puree i sałatki oraz rybę. Na rybę położyłem odrobinę wcześniej

Wyprawy kulinarne

Proponowane wyszukiwania