pieczeń świąteczna - 3003 przepisów (strona:25/201)

Piernikowa rolada z nutą czarnej porzeczki 255

wymieszaną z proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika, cynamonem, i kakao. Całość dokładnie wymieszać, wlać do formy o wymiarach 30 cm x 38 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez około 12 minut. Po tym czasie jeszcze ciepły biszkopt, krótszym bokiem wyłożyć na lekko oprószoną cukrem pudrem ściereczkę i zwinąć(...)zarówno podczas wyjątkowych okazji, jak i codziennego stosowania. To idealna oprawa świątecznego obiadu oraz kawy z przyjaciółką. Nie macie pomysłów na świąteczne prezenty?  Zajrzyjcie na  https://ambition.pl/kolekcja/kolekcja-fala  , a z pewnością znajdziecie wymarzone podarunki dla Waszych najbliższych. Idealnym dodatkiem w kuchni pomocnym zarówno podczas pieczenia jak i gotowania są rękawice kuchenne. Jeśli dodatkowo mają bajeczne kolory

Szalona Kuchnia Eweliny
Marmurkowa babka cytrynowo-czekoladowa 182

regionu. Niektórzy pieką ba bki drożdżowe, inni mazurki. Są też tacy, którzy nie wyobrażają sobie Świąt bez babki marmurkowej. Tradycyjna składa się z warstwy jasnej i kakaowej. Moja ma delikatny cytrynowy twist :) Jest pyszna, puszysta i niezwykle delikatna :) Nie zapomnijcie dodać jej do listy świątecznych wypieków! Składniki : 2 szklanki mąki pszennej 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta

Chocolate Muffin Blog
Biała kiełbasa z warzywami i cydrem 179

consome oraz kimchi i ramen. Ta biała kiełbasa to jak uboga krewna. Jeśli jednak pokombinujemy, to nawet taka kiełbasa może śmiało wjechać na świąteczny obiad. I na pohybel wszystkim snobom. Kiełbasa rządzi! Przygotowanie pieczonej białej kiełbasy jest proste jak twórczość sióstr Godlewskich. Dźwięki, które już słyszeliśmy i chwytliwy tekst z częstochowskim rymem – to się musi udać! Potrzebujemy: białą kiełbasę(...)kroimy na podobnej wielkości kawałki. W misce łączymy olej, majeranek, sok z cytryny i pokrojone drobno ząbki czosnku. Dokładnie obtaczamy w tym warzywa. Warzywa układamy na blasze do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym. Na tym układamy ponacinaną białą kiełbasę. Jabłko pozbawiamy gniazda nasiennego, kroimy na ósemki i układamy między kiełbasą. Podlewamy sokiem lub cydrem. Przykrywamy folią aluminiową bądź pokrywką

ladykitchen
Sernik puszysty 143

Naszym dzisiejszym deserkiem do kawy jest przepyszny sernik wg. przepisu Małgorzaty Caprari z książki "Robimy imieniny ".  Bardzo zachęcam do wypróbowania przepisu na świąteczne stoły. Goście będą zachwyceni :) Ciasto na blachę 28x40 Temp. pieczenia 160 C - sernik Temp. pieczenia  160 C - spód Składniki na ciasto: 1 szkl. mąki tortowej 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej 2 jajka 1/2 szkl

Różne smaki w kuchni
Migdałowe ciasto Babci Lusi 172

współpracy z moim osobistym ekspertem cukierniczo-kulinarnym: z Babcią Lusią :) Drożdżowe ciasto z karmelową polewą z migdałami, przełożone ciepłym budyniem to taki mój świąteczny smak dzieciństwa. Do tego to ciasto z tradycjami, bo piekła je jeszcze moja prababcia. Można przygotować je dzień wcześniej, a przed podaniem tylko przełożyć ciepłym budyniem, dzięki temu będzie smakować, jakby właśnie ktoś wyciągnął(...)Polewa musi gotować się tak długo, aż wszystkie składniki się rozpuszczą, a mieszanka cukru i masła zgęstnieje i zmieni kolor na miodowy. W czasie, kiedy polewa podgrzewa się na piecu, przygotowujemy ciasto. Mąkę przesiewamy, dodajemy cały cukier i cukier waniliowy oraz jajka. Mieszamy łyżką do połączenia składników. Do wymieszanych składników dodajemy wyrośnięte drożdże. Wyrabiamy rękami. Kiedy ciasto ma już jednolitą

Ciastkozercy
Pieczarki faszerowane 237

Prosta przekąska, doskonałe danie na przyjęcie, ciekawa opcja na kolecję. Faszerowane pieczarki. 4 duże pieczarki 1 szalotka 1 ząbek czosnku Granat 1 puszka pomidorów Kapary Pieprz

MarcinChef
Aromatyczne pierniczki pod złocistym lukrem 139

Świąteczny must-have bez którego święta nie są świętami. Piekę ja na około miesiąc przed Wigilią. Wytrzymują świeże i miękkie nawet kilka miesięcy. SKŁADNIKI: na około 25 sztuk: 500g maki 200g płynnego miodu 10g proszku do pieczenia 200g cukru pudru 120g masła jajko 3 łyżeczki domowej przyprawy do piernika  Do dekoracji: lukier (szklanka cukru pudru, 3 łyżki mleka

Pyry na Gaz
Babka Black & White 231

świąteczne dni cieszyć oczy i podniebienia wspaniałymi wypiekami. Tę babkę piekę najczęściej wtedy gdy mamy ochotę na coś słodkiego ,a niekoniecznie chcemy spędzać w kuchni  więcej niż 15 min na przygotowaniach . Wszystkie potrzebne składniki mamy zazwyczaj w szafkach kuchennych. Składniki : 2,5 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka oleju

Malinowa Kawiarenka
CYTRYNOWY PSTRĄG ŁOSOSIOWATY. 220

pieczenia wykładam folią aluminiową, którą następnie smaruję oliwą. Ryby opłukane i osuszone układam na natłuszczonej folii skórą  od strony folii. Pstrąga posypuję pieprzem, odrobiną soli i skrapiam sokiem  z jednej cytryny. Pozostałe cytryny kroję w plastry, które układam na powierzchni filetów. Wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę 30 -35 minut w 160 stopniach. SMACZNEGO! Pozdrawiam jeszcze świątecznie

W kuchni Karmel-itki
Kulinarne inspiracje na Boże Narodzenie 465

pieczarkami Pierogi z kapustą i grzybami Łosoś w czarnym pieprzu i cytrynie Ryba po grecku Sałatka z pieczonych buraków z rukolą i pomarańczą Sałatka z kaszą kus kus, łososiem i granatem Babeczki makowe - mini makowce Keks - najlepszy! Makowiec drożdżowy - gwiazda Makowiec świąteczny Chlebek bananowy Miodownik pszczelowolski - piernik Ciasteczka z masłem orzechowym i migdałami  Drożdżówki z konfiturą gruszkową i orzechami(...)śliwkowymi i bezą Ciastka grzybki Na świąteczny obiad Święta Bożego Narodzenia to nie tylko Wigilia, ale także dwa dni kulinarnej rozpusty. Tylko komu chce się wtedy stać przy kuchni i gotować? Proponuję kilka niezawodnych dań, które nie wymagają wiele pracy i wysiłku! Schab w sosie śliwkowym Kurczak w glazurze pomarańczowo-imbirowej Pieczone udka z kurczaka Sałatka ziemniaczana Kurczak

Kulinarne Inspiracje
Pieczeń wieprzowa z suszonymi owocami 156

pieczeń to łatwe do przygotowania i pierwszorzędne w smaku danie. Takie, którym można z pewnością pochwalić się na świątecznym stole. Jak już zapewne zauważyliście – jestem zwolenniczką podawania mięs i ryb na słodko. Wyniosłam to z kuchni kaszubskiej, na której się wychowałam. Pieczeń wieprzowa z suszonymi owocami 700 ml cydru (zastąpiłam redd

Pieguskowa Kuchnia
Karkówka długo pieczona - pieczeń staropolska na każdą okazję. 170

danie wykwintne, danie które sprawdza się na każdą okazję. Nie ważne czy to niedzielny obiad, świąteczny obiad, małe spotkanie rodzinne, czy większe np. chrzciny dziecka. Sprawdzi się zawsze. Do obiadu, lub na wytworną kolację.  Ja zawsze bałam się przygotowań takich pieczeni, czy pieczenia kurczaka w całości. Wydaje się to być trudne - ponieważ efekt zawsze zadowala. Prawda jednak

Poezja Smaków - blog kulinarny
Ciasto szafranowo – miodowe 136

chyba jedna z najdroższych przypraw na świecie, a ja jestem w nim zakochana. Uwielbiam jego zapach i ciepły, czerwono-pomarańczowy kolor. Ostatnio piekłam Lussekater – bułeczki z szafranem i rodzynkami, teraz postanowiłam zrobić ponowny wybieg świąteczny i upiec coś a’la piernik. Mieszkanie wypełniło się przyjemnym zapachem miodu, szafranu i orzechów – nieziemski klimat. Do tego samo ciasto okazało(...)ciasto?” Do przygotowania ciasta potrzebujemy: – 125 g masła – 150 g płynnego miodu – szczyptę szafranu – 4 jajka – szczyptę soli – 1 łyżeczkę proszku do pieczenia – 200 g mielonych migdałów W misce umieszczamy masło, miód, roztarty szafran i całość ubijamy mikserem na puszystą masę. Po kolei wbijamy jajka i cały czas miksują dodajemy porcjami

Szybko Tanio Smacznie
Moje ulubione świąteczne ciastka 127

Adwent. Odwiedzając znajomych zawsze mam ze sobą paczuszkę świeżo upieczonych ciasteczek. Domowe, pieczone z sercem! Takie prezenty cieszą! W zeszłym roku piekłam czekoladowe ciasta ala brownie . Te ciastka są niesamowicie smaczne i wyglądają bardzo efektownie. Uwielbiam te świąteczne ciastka, może i Wam przypadną do smaku. Jeśli lubicie orzechy to mam dla Was przepis na świąteczne ciastka thumbprint . Również niesamowicie pyszne

codojedzenia
Kaczka pieczona z jabłkami 177

jabłkami, to jedno z tradycyjnych dań kuchni staropolskiej. Będzie  idealne na elegancki świąteczny jesienny stół, lub na zimowy obiad. Kaczkę możemy też nadziać farszem przygotowanym z kaszy, jabłka i żurawiny. Wtedy będziemy mieć kompletne danie, wystarczy dodać tylko jakąś jarzynkę i pyszny obiad gotowy. ------------------------------------------------------------------------ Pieczona kaczka z jabłkami Czas przygotowania:  120 minut + marynowanie Składniki: oczyszczona kaczka(...)wkładamy do żaroodpornego naczynia, dodajemy masło przykrywamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 ° Celsjusza . Pieczemy przez 45 minut  w temperaturze 200 ° , a potem zmniejszamy do 170 ° i pieczemy kolejne 60 minut, pamiętając, aby często polewać kaczkę powstałym w trakcie pieczeni sosem. Po tym czasie zdejmujemy przykrywkę i pieczemy mięso przez 20 minut, aż się

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania