Kaczka pieczona w winie z szalotką i kasztanami Propozycja świąteczna: kaczka, a dokładnie jej udka, upieczone w winie z iście francuskim dodatkiem w postaci kasztanów. Jako dodatek świetnie sprawdza się purée z gotowanych ziemniaków oraz groszku. Zapraszam! Składniki: 2 kacze udka 200 g gotowanych kasztanów 6 szalotek 4 ząbki czosnku 2 gałązki suszonego tymianku(...)skórą do dołu, piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 30 minut, obracając co jakiś czas. Przed końcem dorzucić szalotkę, by mogła się przyrumienić. Po 30 minutach zebrać nadmiar tłuszczu powstałego z kaczki, dodać resztę ziół, zalać winem, piec pod przykryciem kolejne 30 minut. Po tym czasie dorzucić kasztany, dodać ocet balsamiczny oraz masło. Piec kolejne 30 minut doglądając
Wino Francja KuchniaKaczka pieczona w winie z szalotką i kasztanami Propozycja świąteczna: kaczka, a dokładnie jej udka, upieczone w winie z iście francuskim dodatkiem w postaci kasztanów. Jako dodatek świetnie sprawdza się purée z gotowanych ziemniaków oraz groszku. Zapraszam! Składniki: 2 kacze udka 200 g gotowanych kasztanów 6 szalotek 4 ząbki czosnku 2 gałązki suszonego tymianku(...)skora do dołu, piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 30 minut, obracając co jakiś czas. Przed końcem dorzucić szalotkę, by mogła się przyrumienić. Po 30 minutach zebrać nadmiar tłuszczu powstałego z kaczki, dodać resztę ziół, zalać winem, piec pod przykryciem kolejne 30 minut. Po tym czasie dorzucić kasztany, dodać ocet balsamiczny oraz masło. Piec kolejne 30 minut doglądając
Wino Francja KuchniaPieczeń z jajkiem to smaczne i efektowne danie świąteczne idealne na wielkanocny stół. Można ją podać na gorąco do obiadu z ziemniakami i surówką, bądź na zimno z sosem chrzanowym jako przystawkę. Składniki na formę do babki lub keksówkę: 5 jajek ugotowanych na twardo 1 kg mięsa mielonego wieprzowo- wołowego 2 mniejsze czerwone cebule 2 ząbki(...)posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą przekładamy połowę masy mięsnej i dokładnie ją rozprowadzamy delikatnie dociskając łyżką. Na mięsie układamy ugotowane na twardo jajka i przykrywamy je pozostałą masą. Pieczeń wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. C i pieczemy około godziny. Gotową pieczeń podajemy na zimno lub ciepło pokrojoną w grube plastry. Artykuł Pieczeń
Smakowite Daniagęsi pieczone na kapuście kiszonej z sokiem jabłkowym, śliwkami i żurawiną Sezon na gęsinę dobiega końca. Pomyślałam więc, że warto jeszcze przygotować coś z tym wspaniałym mięsem. To danie przygotowałam jeszcze przed Świętami. Okazało się, że uda udały się bardziej, niż się spodziewałam i okazały się hitem. Do tego wskoczyły w nasze świąteczne menu, zmieniając obiadowe plany. Święta już minęły(...)gęś, to polska owsiana. Jednak nawet jeżeli traficie na opakowanie z niemieckimi oznaczeniami, sprawdźcie producenta. Często jest to mięso zapakowane na eksport, ale pochodzi z polskich hodowli. 3. Czas pieczenia jest orientacyjny. Jeżeli mięso jest miękkie wcześniej, nie ma potrzeby dłuższego pieczenia, żeby nie przesuszyć gęsi. Składniki: 2 uda gęsi (ok. 800 g) 400 g kapusty kiszonej garść
Pełny talerzkorzennymi nutami, idealne na świąteczny stół.Czas przygotowania:40 minut SkładnikiKrem bezowy:2 duże białka,100 g cukru pudru,1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,Szczypta cynamonu.Ciasto:300 g puree z pieczonych batatów,*2 szklanki mąki,3 jaj,1/2 szklanki cukru pudru, 100 g oleju kokosowego,100 ml mleczka kokosowego,1 łyżeczka proszku do pieczenia,1 łyżeczka sody(...)angielskiego,szczypta soli,masło do posmarowania formy,łyżka oleju. Przygotowanie:Przepis na ciasto jest podobny do przepisu na BATATOR - świąteczny tort z batatów z kremem różanym.Połączyć suche składniki ciasta: przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, imbir, ziele angielskie, gałkę muszkatołową, goździki i sól.Olej kokosowy lekko podgrzać do roztopienia, zimny utrzeć z cukrem pudrem
SzczyptaSmaQokazji jeszcze podzielę się swoją błyskotliwą refleksją na temat tych moich orzechów laskowych. Oczywiście ciastka z ich dodatkiem to nie jest dla mnie żadna nowość, bo już wcześniej takie piekłam, ale używałam orzechów laskowych ze sklepu (o bardziej kulistym kształcie). W grudniu kupiłam na targu nieduże, podłużne orzechy laskowe, których smak znam, bo zdarzało mi się je jeść (najczęściej świeże(...)jeśli jest zbyt suche, można dodać odrobinę więcej mleka). Rozwałkować na grubość kilku milimetrów i wycinać ciasteczka. Ja wycinałam koła i użyłam ozdobnych pieczątek w świątecznym klimacie. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 10-12 minut w temperaturze 180 stopni. Artykuł Ciasteczka budyniowe z karobem i orzechami laskowymi pochodzi z serwisu Fitkot
Fitkotpochłonęły przygotowania do świąt- sprzątanie, zakupy, przyrządzanie potraw, że nawet nie miałam czasu włączyć komputera. Stąd moja nieobecność przez ostatnie dni. Szukając przepisu na świąteczny sernik wpadałam pomysł, aby wszystkie serniki, które do tej pory piekłam zebrać w jedno miejsce. Ułatwi to pracę zarówno Wam, jak i mnie 😊 Jeśli nie wiecie jaki sernik upiec 🍰- zapraszam do przeglądnięcia moich przepisów. Znajdziecie(...)twarogu, z sera ricotty, mascarpone, serniki bez sera - z kaszy jaglanej lub tofu, pieczone oraz na zimno w formie deseru. 1) SERNIK Z PIERNIKAMI Sernik dwu-smakowy, czekoladowo-waniliowy z piernikami, na herbatnikowym spodzie i z polewą czekoladową. Czytaj więcej >> 2) ŚWIĄTECZNY CYNAMONEK Z POMARAŃCZAMI Cynamonek to ciekawa wersja świątecznego sernika - z cynamonek i galaretką z pomarańczy
Kuchnia MagdaLenyblaszkę wkłada się do zimnego piekarnia; ciasto piecze bez termoobiegu. Zdecydowanie warto dodać tę babkę do listy świątecznych wypieków. składniki: 4 jaja 3/4 szkl cukru szczypta soli skórka i sok z cytryny łyżeczka ekstraktu z wanilii 35 dag serka homogenizowanego waniliowego 1/2 szkl oleju 40 dag mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia ponadto: tłuszcz i bułka tarta
6nieboTypowy niedzielny czy świąteczny obiad. Delikatne mięso z indyka, które wprost rozpływa się w ustach z dodatkiem lekkiej sałatki jarzynowej. Tradycyjnie, ale lekko i smacznie. :) Składniki: Pieczone skrzydło z indyka średnie skrzydło z indyka 1 łyżka octu winnego 1 łyżeczka musztardy Dijon 1 łyżeczka miodu naturalnego zioła do drobiu Sałatka jarzynowa 3 średnie marchewki 1 średnia pietruszka
Truskawkowa Fiestaindyka na kanapki. Mięsną masę wzbogaciłam słodko-kwaśną żurawiną, która fajnie smakowo skomponowała się z majerankiem. Prosta w przygotowaniu, dobra na codzienne kanapki ale pieczeń również pięknie będzie się prezentować wśród wędlin na świątecznym stole. składniki: 1 udziec z indyka ze skórką bez kości (ok 1,2 kg) 100 g suszonej żurawiny Helio 2 łyżki majeranku 2 łyżki(...)zmielonego mięsa dodać suszoną żurawinę, bułkę tartą i przyprawy. Masę dokładnie wyrobić. Keksówkę 30x10 natłuścić masłem. Mięsna masę przełożyć do keksówki dokładnie ubijając. Żurawinę na wierchu pieczeni wcisnąć do środka bo podczas pieczenia za bardzo się wysuszy, wierzch ładnie wyrównać. Foremkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C, piec ok 60 minut aż wierzch ładnie się przyrumieni, funkcja
Monia miesza i gotujewiększych porcji? mało mi:(. Myślę, że jedynie tę pierwszą jego uwag.ę względnie w proporcjach podanych dla was po niżej. Tym samym wracam do pieczenia, jutro możecie się spodziewać przepisu na sernik i keksa świątecznego. składniki:ciasto:2 szklanki mąkiszklanka cukrułyżeczka proszku do pieczenia6 jajekmasa:budyń czekoladowykostka margarynytabliczka czekolady gorzkiej3/4 szklanki cukru0,5 l mleka.Wykonanie:Białka ubijamy
ciastkarnia na kruchym spodziepiekę ....delikatna śmietankowa masa serowa połączona z wyraźnie śliwkowym spodem, polana czekoladową polewą tworzą pyszną całość. Polecam to ciasto na różne okazje także świąteczne. Składniki Blaszka 24/28 cm Ciasto śliwkowe: 30 dag śliwek w czekoladzie+kilka do dekoracji 10 dag masła 100 g brązowego cukru pudru 15 dag mąki tortowej 2 jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa
Wanilia i Kardamonzwanego stollen. Stollen to jedno z najbardziej znanych i lubianych ze wszystkich świątecznych wypieków na świecie. Słodkie ciasta z kandyzowanymi owocami charakteryzują świąteczne wypieki z różnych częściach świata. W Polsce piecze się keks z bakaliami, podobne ciasta piecze się w Europie: Birnenbrot w Szwajcarii, Bolo Rei w Portugalii, Jjulekake w Norwegii, Kerststol w Holandii i Buccellato i Panettone we Włoszech(...)będzie zachwycony smakiem tego wypieku. Do stollen można również dodać marcepan, ale nie jest to konieczne. Ciasto ma charakterystyczny nierówny kształt symbolizujący Boże Dziecię owinięte w pieluszkę. Tradycyjnie stollen piecze się w okresie adwentu i przechowuje szczelnie zamknięte, aż do świąt. Przygotowanie maślanej strucli z bakaliami tzw. butterstollen nie jest trudne, ale efekt końcowy jest genialny, ciasto z tego przepisu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięZjedliście już świąteczne resztki? To czas na gotowanie mniej tradycyjne. Pieczone klopsiki z fetą na sałatce z kuskusu to danie, które zachwyci i Was i waszych gości (wszak czas między Świętami a sylwestrem to doskonała okazja do spotkań towarzyskich). Klopsiki są miękkie, feta dodaje im ciekawego smaku, a dzięki temu, że są pieczone są zdrowsze. Ja podaję je na orzeźwiającej(...)jajko , pokruszona fetę, posiekane zioła, sok i skórkę z cytryny, śmietanę i przyprawy - całość dobrze wymieszać ręką. Z masy uformować małe klopsiki. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem, lekko skropić oliwą i ułożyć klopsiki i pokropić lekko oliwą. Piec ok 25 minut przewracając je w międzyczasie. Sałatka: Kuskus zalać wrzątkiem i odstawić na 5 minut
Smaczny zeszytWitam Kochani dziś zapraszam na ciasto, które kojarzy mi się z dzieciństwem. Moja mama bardzo często je robiła. Mowa o ptasim mleczku na mleku skondensowanym niesłodzonym
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokupingwin. My na śniadanie wybraliśmy American Slam za 124 UAH (tost, jajecznica, frytki, bekon, kiełbaski) i English Daddy za 139 UAH (jajka sadzone, kaszanka, bekon, pieczone ziemniaczki, fasolka, kiełbaski) oraz do picia kawę świąteczną i zieloną sypaną herbatę (po ok. 50 UAH). Za całość zapłaciliśmy ok. 360 UAH (ok. 54 zł). W menu były również lżejsze opcje typu tost
CzarnawisienkaDobry wieczór;) A co powiecie na propozycję obiadu lub kolacji niekoniecznie świątecznej, ale w sumie też dlaczego nie! Pstrągi pieczone na soli. propozycja pochodzi z książki Karola Okrasy z kuchni Lidla. Przepis zmodyfikowany przeze mnie, ponieważ zamiast piec pstrąga w skorupce z soli i białek upiekłam go po prostu w towarzystwie soli. Jak dla mnie bomba! Pyszny(...)Całość mieszamy. Następnie nacieramy marynatą pstrąga. Pstrągi układamy na warstwie solnej. Dokładnie przykrywamy całą powierzchnię ryb. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190-200°C na 35-40 minut. Temperatura pieczenia zależy od wielkości ryb, ryby o gramaturze 300-350 g pieczemy około 40 minut. Sos musztardowy: Sok z 1 cytryny wyciskamy do zimnego garnka, dodajemy 4 schłodzone żółtka, białe
Życie zaczyna się w kuchniokresie świątecznym i nawale obowiązków nie było czasu na pieczenie domowego chlebka. Zakwas, który został z poprzednich wypieków chyba za długo stał w lodówce i mimo, że nie był szczelnie zakręcony tylko przykryty gazą wyglądał na popsuty. Nie miałam innego wyjścia jak zrobić chleb na drożdżach, od którego już odwykłam. Co prawda przy produkcji chleba na drożdżach jest
Bon appetit mon amiewodą i olejem. 4. Wyrabiamy ciasto i wkładamy do lodówki na ok. 15 min. 5. Ciasto wałkujemy i wykrawamy dowolne w wzory (u mnie świąteczne choinki). 6. Nachosy wykładamy na papierze do pieczenia i pieczemy w 200 ⁰ C przez ok. 10 min. Tak przygotowane nachosy zawierają znacznie mniej tłuszczu ;-) Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachBez pieczystego dobrego mięsa nie ma Świąt Bożego Narodzenia, ma tę zaletę że można go podać na zimno z różnymi dodatkami wg upodobań, ja podałam
Wanilia i Kardamonświątecznych, a dziś zapraszam na chleb. Dokładnie ten piekę w domu raz za czas, bo zasmakował niektórym domownikom, którzy nie przepadają za typowymi razowcami(piekąc dla siebie korzystam właściwie z dwóch przepisów na chleby razowe i myślę, że wkrótce i one pojawią się na blogu). Przepis nie jest skomplikowany, wystarczy pamiętać o zrobieniu zaczynu, najlepiej wieczorem(wtedy chleb piecze się(...)wody.Wodę należy dozować ostrożnie, aby ciasto nie wyszło zbyt rzadkie. Ma być miękkie, ale zdecydowanie nie lejące, upostaciowane. Ciasto przełożyć do formy 29x11 cm, wyłożonej natłuszczonym papierem do pieczenia. Wyrównać mokrą reką(lub namoczoną w wodzie łyżką). Ciasto wyrasta około 3 godzin. Piec około 1 godziny w temperaturze 200 stopni(przepis oryginalny podaje inny sposób
FitKot