przepis na kurczaka z pomarańczową nutą, natartego porządnie przyprawami i pieczonego w rękawie, dzięki czemu jest cudownie soczysty. Na pewno sprawdzi się na też na świątecznym stole;) Jeżeli to możliwe polecam natrzeć kurczaka przyprawami i nadziać pomarańczami dzień wcześniej, a następnego dnia wyjąć z lodówki 2 godziny przed pieczeniem, by nabrał temperatury pokojowej i do piekarnika. Podawaj kurczaka
karmelowyKolejna po szynce , schabie i indyku pieczona wędlina domowa doskonała zarówno na zwykłe kanapki jak i świąteczny stół. Powstała podobnie jak poprzednie - jako produkt uboczny jak zwykle ;) Tym razem z obiadowej produkcji pysznej karkówki w majonezie został kawałek mięsa. Został zagospodarowany na smaczny i zdrowy dodatek do kanapek. Składniki ( na niewielką porcję wędliny): 1/2 kg chudej karkówki 2 łyżki musztardy(...)musztardą wymieszaną ze startym drobno czosnkiem i odrobiną oliwy. Obsypuję dość obficie utartymi w moździerzu na pył majerankiem zielem i listkiem. Odstawiam do lodówki na całą noc. Piekę w rękawie do pieczenia w temperaturze 200, a potem 180 stopni przez ok 40 - 50 minut. Im większy i grubszy kawałek mięsa tym dłużej pieczemy. Karkówka dzięki musztardzie ma wyrazisty
Kuchnia po mojemudrzewa i krzewy, całe miasto, wyglądać będą jak na zimowej pocztówce. Aż ślady sanek prowadzić mnie będą do najbliższego parku. Aż małe rączki ulepią z radością bałwana. ŚWIĄTECZNY PASZTET. / źródło: PASZTET / 1 kg łopatki1 kg podgardla1 kg wątroby wieprzowejgarść suszonych grzybów3 marchewki1 pietruszkakawałek selera1 cebula szklanka bułki tartej3 liście laurowe6 ziaren ziela angielskiego6 ziaren czarnego pieprzusólpieprz6 jajek Łopatkę(...)jajka i dokładnie wyrabiam. Odpowiednie foremki (np. keksówki, czy jak u mnie, niskie naczynia małe do zapiekania) smaruję masłem i posypuję bułką tartą. Piekę godzinę w 180 stopniach.Studzę w foremkach. SMACZNEGO! Pozdrawiam świątecznie, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiWłaściwie to już nie kupuję wędlin. Jak sobie pomyślę co tam może być…. to wolę chleb z masłem No chyba, że wędlina domowa…. szynka
UgotujmyTo.plpieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 1 godzinę. Upieczone ciasto wystudzić i kiedy chłodne posypać cukrem pudrem. Świąteczne ciasto jabłkowe Smacznego! O czym warto pamiętać przygotowując świąteczne ciasto jabłkowe. Świąteczne ciasto jabłkowe Użyłam smażonych jabłek, które miałam przygotowane na zimę w słoiczku. W sklepach do kupienia jest puree jabłkowe więc możecie po nie sięgnąć. Możecie(...)małą ilością wody i smażyć, aż będą miękkie a później zmiksować. Forma do pieczenia, której użyłam była okrągła i miała średnicę 22-ch centymetrów. Lubisz ciasta z jabłkami? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Ciasto biszkoptowe z jabłkami i pianką . The post Świąteczne ciasto jabłkowe appeared first on MeCooks
mecooksłyżeczki) i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ważne, aby zachować większy odstęp między porcjami, dzięki czemu pierniki nie zlepią się w trakcie pieczenia. Tak przygotowane pierniczki wkładamy do piekarnika i pieczemy 11 – 12 minut. Po 10 minutach dobrze jest kontrolować ich kolor, aby się nie przypaliły. Każda minuta robi różnicę Po tym czasie wyciągamy pierniczki(...)koniecznie z kubkiem kawy lub kakao Może nie wyglądają tak ładnie, jak pierniczki wykrawane, za to smakują wybornie! Koniecznie dajcie znać, czy Wy też pieczecie na święta pierniczki. A może macie inne, ulubione ciasteczka świąteczne? Już dziś zapraszam Was na drugi przepis na pierniczki – tym razem wykrawane Smacznego! A jeśli szukacie przepisu na kruche ciasteczka deserowe, zapraszam tutaj
Okiem Blondynki by McBlondiroku krem szpinakowo – czosnkowy z jajkiem i rzeżuchą? Możesz skorzystać również z propozycji na dania mięsne, w tym oprócz bardzo prostego przepisu na kaczkę pieczoną w rękawie znajdziesz bardzo niekonwencjonalne rozwiązanie – tartę o smaku świątecznego żurku z białą kiełbasą, jajkiem i majerankiem , bo przecież smak Wielkanocy to smak żurku? No jasne A może tak podać go w zupełnie innej(...)orzechowe, wanilię i sól. Podgrzej, aż składniki się połączą. Przestudź lekko masę i dodaj mielone siemię lniane i dokładnie wymieszaj. W dużej misce wymieszaj mąki, skrobię i proszek do pieczenia. Do suchych składników dodaj mokre i bardzo dokładnie wymieszaj. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia i przełóż ciasto (może mieć grudki). Wyklej dłońmi kształt ciasta, wstaw do lodówki
Eat me! Fit me!Jeśli nie piekliście jeszcze sernika z sera ricotta - pora to nadrobić ! Niezwykle prosty w wykonaniu, a zarazem tak inny od wszystkich sernik. Mój sernik przygotowałam na piernikowym spodzie, wykorzystując tym samym niedojedzone pierniczki świąteczne. Zamiast pierników możecie użyć biszkoptów lub innych suchych okrawków ciast i ciasteczek. Składniki: 400 g suchych pierników lub innych ciastek około 200 g masła ( ilość(...)lekko lepić, ale nie mogą ociekać masłem. Masą z masła i okruszków wylepić dno tortownicy, można uformować niewielki rant. Spód podpiec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 stopni C. Piec max 10 minut. Zmielony ser twarogowy, ser ricotta, cukier, mąkę, budyń i żółtka jaj dokładnie połączyć - nie ubijać zbyt długo. Na koniec dodać otartą skórkę z wyparzonej pomarańczy. Możecie dodać
kolorowotorcikowowypieku piec na ostatnią chwilę, będzie za bardzo kremowy. Przepisy na serniki: Najlepsze świąteczne serniki. Zbiór przepisów na serniki Składniki na najlepszy sernik z brzoskwiniami, forma 24 x 35 cm: na ciasto kruche: 3 żółtka 125 g margaryny lub masła 1 szklanka mąki pszennej (poj. 250 ml) 1 cukier wanilinowy 3 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmąką, proszkiem, sodą, karobem i przyprawą do piernika. Zmiksować wszystkie składniki do uzyskania jednolitej konsystencji. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć ciasto i wyrównać. Piec w 180 stopniach 25-30 minut. Masa twarogowa: Twaróg utrzeć z serkiem wiejskim, cukrem kokosowym i ksylitolem. Dodać żółtka jajek, budyń i skórkę(...)osobnym naczyniu, wymieszać z masą twarogową, a na końcu dodać mleko. Wylać masę sernikową na podpieczony spód. Całość piec jeszcze około 50-60 minut w 170 stopniach. Studzić w piekarniku. Artykuł Świąteczny sernik na daktylowym spodzie – Blogmas 2019 #15 pochodzi z serwisu Fitkot
FitkotNiebawem święta. Pasztet, a piekłam ich już kilka rodzajów, koniecznie musi się znaleźć na świątecznym stole. Dzisiaj kolejny pasztet, jaki zrobiłam i kolejny jaki smakuje wyjątkowo. Do mojego pasztetu dodałam wszystko, co gotowało się z mięsem, czyli wszystkie warzywa, a nawet przyprawy, które znalazły się w maszynce podczas mielenia. To, co? Zaczynamy... Składniki: 500 g karczku 500 g tłustego surowego(...)piekłam około 1 godzinę, do czasu kiedy wierzch się zarumienił. Trzeba sprawdzić patyczkiem. Po upieczeniu, pasztet wyjęłam z piekarnika i zostawiłam do całkowitego wystudzenia. Potem wstawiłam w foremkach do lodówki (na całą noc), żeby pasztet stężał. Upiekł się doskonale, miał bardzo dobrą konsystencję, więc bez kłopotu dał się pokroić na „kromeczki”. * Jeżeli nie macie zamiaru piec wszystkiego
Kuchnia u Krysiprzełamana jest kwaśną żurawiną, a całość dopełniają korzenne blaty biszkoptowe. Taki tort pięknie prezentuje się na świątecznym stole, a do tego jest naprawdę pyszny! Składniki: Biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 3 łyżeczki octu 1 szklanka mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 40 g przyprawy do piernika 4 łyżki oleju szczypta soli Masa: 200 g masy marcepanowej
Kuchnia MagdaLenyDziś zapraszam Was na kolejną wielkanocną kulinarną inspiracje. Tym razem nie będzie to taki tradycyjny świąteczny przepis, ale smakowita gratka dla tych, którzy nie przepadają za słodkimi sernikami czy drożdżowymi babami pełnymi bakalii. Moja propozycja to owsiane ciasto z jabłkami i kremem daktylowym, czyli deser, który można jeść bez większych wyrzutów sumienia, ponieważ zawiera minimalną ilość cukru i tłuszczu(...)też niezmienna i tradycyjna metoda lokalna. A teraz, skoro już wiemy co nieco o naszych wspaniałych jabłkach, możemy się brać za pieczenie tego pysznego ciasta, a potem cieszyć się nim przy naszym rodzinnym świątecznym stole! Owsiane ciasto z jabłkami i kremem daktylowym Czas przygotowania: 70 minut Proporcje na tortownicę o średnicy 22 cm Składniki Ciasto: 3 jajka
Kulinarne przygody GatityMięso podajemy pokrojone w poprzeczne plastry i polane sosem, który powstał w naczyniu podczas pieczenia *** *** Do tak upieczonej szynki polecam podać pieczone ziemniaczki, które możemy przygotować w piekarniku razem z mięsem PRZEPIS TUTAJ *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ SURÓWKI
Blog z Apetytemjuż odpowiednią ilość - piekę ciasta, które nie mają w składzie żółtek. Oto jedno z nich, pyszne, świąteczne ciasto na białkach z dodatkiem maku, przekładane powidłami. Samo w sobie nie jest słodkie, dlatego można nie szczędzić mu lukrowej polewy, choć ja wybrałam wersję bez niej. 6 białek szczypta soli 3/4 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki
Szefowa kuchni