fasolowe to nic nowego. W czasie wojny robiono nawet na słodko. Tutaj mieszanka świąteczna czyli fasola, kasza jęczmienna i śliwki. Połączenie śliwek z fasolą jest bardzo popularne na południu Polski. Składniki: - paczka fasoli - woreczek kaszy jęczmiennej - opakowanie suszonych śliwek - szklanka mąki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Fasolę moczymy przez kilka godzin w wodzie, a następnie gotujemy do miękkości(...)Dodajemy pokrojone śliwki, mąkę, ugotowaną kaszę oraz proszek do pieczenia i wstawiamy do piekarnika 45minut/180stopni. Tosty z makiem Mak ma podobne znaczenie co grzyby. Oczywiście w naszym kraju można kupić tylko mak wyjałowiony ze smaku, dlatego ma on znaczenie tylko symboliczne, ale właśnie dlatego jest na każdym polskim świątecznym stole. Oczywiście nie sam tylko w towarzystwie zboża
Kryzysowa Książka KucharskaMaślane ciasteczka świąteczne z malinami Dziś zapraszam na kruche, delikatne i wspaniale maślane ciasteczka przełożone dżemem malinowym. Przepyszne, a do tego bardzo efektowne i pięknie się prezentujące ciastka, które można zrobić na prezent Składniki: 125 g masła 125 g cukru pudru 1 jajko ok 300 g mąki 1 mały cukier waniliowy dżem malinowy *** Wszystkie składniki razem(...)POLECAM RÓWNIEŻ: POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA PRZEPIS TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Maślane ciasteczka świąteczne pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z Apetytemmyślicie, co postanowiłam? Oczywiście! Żurawiny powędrowały do mojej propozycji świątecznego ciasta. Owe ciasto składa się z trzech podstawowych składników używanych w święta : żurawiny, orzechów i pomarańczy! Cóż mogę dodać, lubicie kontrasty smakowe? W tym wypadku połączenie słodyczy z kwaskiem żurawiny. Smakuje świetnie, dlatego polecam wykorzystać ten przepis na świąteczne stół. "Składniki:2 jajka150 g cukru2 łyżeczki cukru waniliowego1/3 szklanka mleka75(...)razem z cukrem i cukrem waniliowym, po paru minutach ubijania dodajemy mleko, rozpuszczone masło połączone z olejem i wszystko mieszamy łyżką. Kolejnym krokiem jest wymieszanie mąki, z proszkiem do pieczenia, otartą skórką pomarańczową i zmielonymi orzechami. Wszystko dodajemy do masy jajecznej i łączymy do połączenia się składników. Ostatnim krokiem jest dodanie świeżej, umytej żurawiny ( można użyć również mrożonej
Słodkie PrzyjemnościPyszne słodziutkie ciasto bez pieczenia na herbatnikach z cieniutką warstwą kremu czekoladowo-orzechowego i puszystą mleczną warstwą na bazie śmietanki, niesolonego masła orzechowego i mleka w proszku, kaloryczna bomba ale bardzo dobra i na mały kawałek na pewno każdy sobie pozwoli z filiżanką kawy, polecam na słodki poczęstunek również na świąteczny czas. Znika szybko. Foremka 23/29(...)POLEWĘ: 10 dag gorzkiej czekolady 8 dag mlecznej czekolady 150 ml śmietanki kremówki 30% 10 dag orzechów laskowych SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Foremkę o podanych wymiarach wykładamy papierem do pieczenia, układamy pierwszą warstwę herbatników umoczonych na chwilę w mleku, smarujemy lekko podgrzanym kremem czekoladowo-orzechowym, przykrywamy drugą warstwą herbatników którą również moczymy w mleku przed położeniem. 250 ml śmietanki przelewamy
Wanilia i KardamonWszyscy dookoła pieką te korzenne cuda, więc presji pierniczkowej uległam i ja. Pokażę Wam dzisiaj moje świąteczne pierniczki, które smakują wybornie nie tylko ciepłe wyjęte z piekarnika, ale także już po wystygnięciu i nie muszą leżakować w puszce (choć moje pewnie trafią do pojemnika, żeby dotrwać przynajmniej w części do świąt).Moje pierniczki są grube i pulchne, bo takie lubię(...)łyżkę śmietany- sodę rozpuścić w mleku, dodać do ciasta - ze składników wyrobić gładkie ciasto- gotowe ciasto schłodzić w lodówce (moje leżakowało kilka dni, bo nie miałam czasu na pieczenie)- po wyjęciu z lodówki pozostawić na pewien czas, żeby zmiękło - rozwałkować na placek o grubości około 4-5mm i wykrawać pierniczki foremkami- wykrojone kształty układać na blasze wyłożonej
Smakołyki BerenikiCiasteczka biszkoptowe z konfiturą żurawinową, obsypane makiem, to szybka w przygotowaniu, chrupiąca propozycja świątecznych wypieków. Składniki: 3 jajka 80g cukru 75g mąki pszennej szczypta proszku do pieczenia 2 łyżki maku 120g gęstej konfitury żurawinowej szczypta soli olej do wysmarowania formy Wykonanie: 1. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, cały czas ubijając dodawać po łyżce cukru aż białka będą
Szalona Kuchnia Ewelinyciasteczka które bardzo szybko znikają z talerza :). Bardzo łatwe w przygotowaniu aromatyczne, delikatne, przepyszne z nutą cynamonu idealnie wpasują się w zimowy, świąteczny klimat. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 350 gram mąki pół łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 120 gram cukru pudru cukier wanilinowy 200 gram masła szczypta soli 2 łyżeczki cynamonu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Mąkę, sól
Blog kulinarny S9.PLblacie na grubość około 0,5 cm *** *** Foremkami wycinamy ciasteczka i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia *** *** Ciasteczka wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 10 minut – do zrumienienia *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: CIASTA I WYPIEKI ŚWIĄTECZNE KLIKNIJ TUTAJ PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA
Blog z Apetytemczytasz mój blog. Nie przegap żadnego wpisu – obserwuj PATCHWORK w serwisie Facebook – Instagram – Google+ – Pinterest – Bloglovin’ PS. Pieczenie przebiega znacząco przyjemniej, jeżeli robimy to z przyjaciółmi, a w tle gra świąteczna muzyka :) Artykuł Pierniczki z witrażykiem na ostatnią chwilę pochodzi z serwisu Patchwork
Patchworkcienkie wałeczki. Kroić je na kawałki, zawijać w laseczkę i układać na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Smarować jajkiem i posypywać cukrem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 15 min. źródło: 'Ciasta świąteczne
Słodkie inspiracjesmażcie do momentu, aż wyparuje płyn. Dodajcie śmietankę, chrzan, przyprawcie do smaku i odstawcie do przestudzenia. W tym czasie przygotujcie formę do pieczenia pasztetu. Wyłóżcie ją papierem do pieczenia, wylepcie (spód i ścianki) płatem ciasta francuskiego (tak, aby pozostał kawałek do przykrycia pasztetu także od góry). Przestudzoną rybę lekko zmiksujcie, dodajcie 1 całe jajo(...)białko rozbełtajcie i odstawcie. Do wyłożonej ciastem formy włóżcie pasztet. Przykryjcie pozostałym fragmentem ciasta, dobrze pozlepiajcie brzegi. Wierzch posmarujcie rozmąconym białkiem. Pieczcie około 35-40 minut- ciasto powinno osiągnąć złoty kolor. Inspirację zaczerpnęłam ze świątecznego Kukbuka
OliveandThymeTakie małe pierniki są bardzo fajną ozdobą świątecznego stołu, ładnie wyglądają i w dodatku są bardzo smaczne i wilgotne. Do pieczenia użyłam jednorazowych foremek w kształcie gwiazdki i choinki. Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 szklanka utartej marchwi 0,5 szklanki oleju 2 jajka 2 łyżki przyprawy do piernika
Bajeczna Kuchniaświąteczną nutę, słodzony nie cukrem a prawdziwym miodem o wyraźnym zapachu prawdziwej wanilii, pieczony na kruchym , zmrożonym i startym cieście, wykwintności dodaje mu biała polewa i pokrojone trufle. Arystokracja wśród serników. Mój ulubiony. Idealny na święta Bożego Narodzenia. Składniki: Tortownica 22 cm Ciasto: ½ szklanki mąki pszennej 1 żółtko 2 łyżki cukru pudru 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Wanilia i KardamonDobrej zabawy! Cieszę się, że czytasz mój blog. Nie przegap żadnego wpisu – obserwuj PATCHWORK w serwisie Facebook – Instagram – Google+ – Pinterest – Bloglovin’ PS. Pieczenie przebiega znacząco przyjemniej, jeżeli robimy to z przyjaciółmi, a w tle gra świąteczna muzyka :) Artykuł Pierniczki z witrażykiem na ostatnią chwilę pochodzi z serwisu Patchwork
PatchworkŚwięta zazwyczaj rządzą wieprzowe i drobiowe pieczenie. Nie każdy jednak za takimi przysmakami przepada. Dla pragnących nieco orientu proponuję świąteczny tażin z wołowiny. Tażin to potrawa marokańska. Jest to gulasz z dodatkiem suszonych owoców i charakterystycznych dla tej kuchni przypraw. Swoją nazwę zawdzięcza specjalnemu naczyniu z pokrywką zwężaną ku górze, w którym tażin się przygotowuje. Ja takiego naczynia
Poezja smakuDawno nic nie dodawałam , ze względu na czas świąteczny i zamówienia indywidualne na ciasta i pierniczki , w ostatnim tygodniu uczyłam się piec makaroniki , troszkę migdałów moja nauka pochłonęła, ale makaroniki innym razem. Chociaż do walentynek nie cały miesiąc to mam jedną propozycję, która zdobędzie serce nie jednego twardziela . Sernik z musem wiśniowym , masa serowa nie jest za słodka(...)czekoladą wypełnia całą słodycz. Składniki na spód: paczka herbatników 220 g 50 g masła lub margaryny Herbatniki zmielić na piasek , dodać rozpuszczony tłuszcz, wymieszać , wyłożyć obłożoną papierem do pieczenia tortownicę 24 cm . Odstawić na 10 min do zamrażalki. Składniki na masę serową : 600g sera białego trzykrotnie zmielonego 1 całe jajko 2 żóltka 1/3 szk, cukru 2 łyż. mąki
Wypieki UliDzisiaj mój początek zamieszczania świątecznych przepisów. Oj masę mam roboty, ale to nic. Uwielbiam krzątaniny w kuchni. Pieczenie mnie uspokaja. Tak więc dzisiaj zaczynam od małego co nieco, na słodki poczęstunek w święta. Super cukiereczki na choinkę.Składniki:(na ok. 17 sztuk)125 g czekolady deserowejgrudka masła4 łyżki rumu100 g pokruszonych herbatników17 suszonych śliwektabliczka mlecznej czekoladyWykonanie:Czekoladę
Moje pyszne gotowanieradości, wystarczy kilka foremek o świątecznych kształtach i nieco kreatywności. Dzieci na pewno chętnie przyłączą się do pracy i zdobienia. Tradycyjne świąteczne kruche ciasteczka Składniki: 400 g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g chłodnego masła 4 żółtka 1 łyżka śmietany 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 1/2 laski wanilii Dodatkowo
Mania Gotowania