pingwin. My na śniadanie wybraliśmy American Slam za 124 UAH (tost, jajecznica, frytki, bekon, kiełbaski) i English Daddy za 139 UAH (jajka sadzone, kaszanka, bekon, pieczone ziemniaczki, fasolka, kiełbaski) oraz do picia kawę świąteczną i zieloną sypaną herbatę (po ok. 50 UAH). Za całość zapłaciliśmy ok. 360 UAH (ok. 54 zł). W menu były również lżejsze opcje typu tost
CzarnawisienkaDobry wieczór;) A co powiecie na propozycję obiadu lub kolacji niekoniecznie świątecznej, ale w sumie też dlaczego nie! Pstrągi pieczone na soli. propozycja pochodzi z książki Karola Okrasy z kuchni Lidla. Przepis zmodyfikowany przeze mnie, ponieważ zamiast piec pstrąga w skorupce z soli i białek upiekłam go po prostu w towarzystwie soli. Jak dla mnie bomba! Pyszny(...)Całość mieszamy. Następnie nacieramy marynatą pstrąga. Pstrągi układamy na warstwie solnej. Dokładnie przykrywamy całą powierzchnię ryb. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190-200°C na 35-40 minut. Temperatura pieczenia zależy od wielkości ryb, ryby o gramaturze 300-350 g pieczemy około 40 minut. Sos musztardowy: Sok z 1 cytryny wyciskamy do zimnego garnka, dodajemy 4 schłodzone żółtka, białe
Życie zaczyna się w kuchniokresie świątecznym i nawale obowiązków nie było czasu na pieczenie domowego chlebka. Zakwas, który został z poprzednich wypieków chyba za długo stał w lodówce i mimo, że nie był szczelnie zakręcony tylko przykryty gazą wyglądał na popsuty. Nie miałam innego wyjścia jak zrobić chleb na drożdżach, od którego już odwykłam. Co prawda przy produkcji chleba na drożdżach jest
Bon appetit mon amiewodą i olejem. 4. Wyrabiamy ciasto i wkładamy do lodówki na ok. 15 min. 5. Ciasto wałkujemy i wykrawamy dowolne w wzory (u mnie świąteczne choinki). 6. Nachosy wykładamy na papierze do pieczenia i pieczemy w 200 ⁰ C przez ok. 10 min. Tak przygotowane nachosy zawierają znacznie mniej tłuszczu ;-) Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachBez pieczystego dobrego mięsa nie ma Świąt Bożego Narodzenia, ma tę zaletę że można go podać na zimno z różnymi dodatkami wg upodobań, ja podałam
Wanilia i Kardamonświątecznych, a dziś zapraszam na chleb. Dokładnie ten piekę w domu raz za czas, bo zasmakował niektórym domownikom, którzy nie przepadają za typowymi razowcami(piekąc dla siebie korzystam właściwie z dwóch przepisów na chleby razowe i myślę, że wkrótce i one pojawią się na blogu). Przepis nie jest skomplikowany, wystarczy pamiętać o zrobieniu zaczynu, najlepiej wieczorem(wtedy chleb piecze się(...)wody.Wodę należy dozować ostrożnie, aby ciasto nie wyszło zbyt rzadkie. Ma być miękkie, ale zdecydowanie nie lejące, upostaciowane. Ciasto przełożyć do formy 29x11 cm, wyłożonej natłuszczonym papierem do pieczenia. Wyrównać mokrą reką(lub namoczoną w wodzie łyżką). Ciasto wyrasta około 3 godzin. Piec około 1 godziny w temperaturze 200 stopni(przepis oryginalny podaje inny sposób
FitKotniej pieczeń. Wiadomo ze to mięso jest trudno kupić w ładnym zwartym kawałku, dlatego postanowiłam je związać formując zgrabny kawałek na pieczeń. Do tego zioła, marynata i wyszło pyszne, świąteczne danie. Łopatka zyskała całkiem nowe oblicze. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikzrobić doskonale pulchną babkę wielkanocną, by zachwycała nie tylko swoim smakiem, ale i wyglądem? Przy jej wypieku musimy być wyjątkowo ostrożni. Pieczenie babki wymaga cierpliwości, dlatego warto poznać sposoby, które pomogą w stworzeniu tego świątecznego ciasta. Składniki (9 porcji): szklanka maki pełnoziarnistej drobno mielonej szklanka zwykłej maki uniwersalnej 1/2 szklanki brązowego cukru łyżka proszku do pieczenia łyżka
The Slow Life Wifemróz, czyli wszystko tak jak trzeba. Dziś jadę na ostatnie przedświąteczne zakupy, mam w planach ubranie mojej 3 metrowej choinki i zrobienie świątecznych dekoracji owocowych. No ale mimo wszystko większość czasu poświęcę na pieczenie. Będzie keks, domowy makowiec, piernik i oczywiście jakieś czekoladowe ciasto - szczególnie zastanawiam się nad tym. Pierniczki już gotowe, dziś pokażę Wam przepis na Biscotti(...)jeszcze przygotuję chyba rogaliki drożdżowe. Sami widzicie, sporo tego jeszcze przede mną, ale chcę aby wszystko było na świątecznym stole aromatyczne i świeże. Wracając do biscotti - te kruche, podwójnie wypiekane ciasteczka idealnie nadają się do ciepłej kawy albo herbaty. Są mega chrupiące i świetnie komponują się z rozpuszczoną gorącą czekoladą. Tak naprawdę można do nich dodać wszystko co Mamy
Słodkie Przyjemnościmoim świątecznym stole nie mogło zabraknąć pysznego, aromatycznego piernika korzennego z powidłami śliwkowymi. Ten zapach podczas pieczenia… to pierwszy znak zbliżających się Świąt Już jutro wraz z całą rodziną zasiądziemy przy stole i będziemy delektować się wszystkimi potrawami, również wspomnianym piernikiem. Piernik możecie upiec dosłownie w ostatniej chwil. Jest miękki, puszysty… nic tylko jeść i cieszyć się(...)nadarzającej się okazji życzę Wam wszystkim zdrowych, wesołych, rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia. Piernik dowolnie dekorujemy. Moja rodzina (i ja) uwielbia migdały i czekoladę… więc te elementy zdobią moje świąteczne ciasto. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 słoiczek powideł korzennych śliwkowych Stovit 280 g 1 szklanka cukru 1 szklanka mleka (u mnie 2%) 1/2 szklanka oleju 1 duża łyżka kakao
Słodkie okruszkisię nie śpieszy. Jeśli zastanawiacie się jeszcze co podać na świąteczny stół, czym zaskoczyć gości, myślę że te mięciutkie pierniczki będą prawdziwą ozdobą świątecznego stołu. Korzenne aromaty jakie uwalniają się podczas ich pieczenia rozgrzewają ciało i umysł. Warto zaangażować do ich przygotowania szczególnie najmłodszych, niech aromat pieczonego piernika kojarzy się dzieciom z ta podniosłą atmosferą, jaką jest(...)całą noc. Po leżakowaniu ciasto podsypując delikatnie mąką, wałkujemy na grubość pół centymetra, literatką wycinamy jednakowe kółeczka. Wyciąć tyle aby ich liczba była parzysta, układamy na blasze wyłożonej pergaminem, pieczemy około 15 minut w temp 180*c. Po upieczeniu studzimy. Połowę pierniczków obklejamy rozwałkowanym lukrem plastycznym, zostawiamy w temp pokojowej aż stwardnieje, wtedy dekorujemy malując wzorki przygotowanym wcześniej
Wanilia i Kardamonkolejnym sernikiem. Pysznym, idealnym i pachnącym. Bardzo, bardzo cudownie pachniało podczas pieczenia. Uwielbiam gdy mój dom pachnie pieczonym, domowym ciastem. A taki sernik możecie przygotować na świąteczny stół. Zachwyci smakiem i wyglądam. Masa serowa wyszła mi bardzo delikatna i aksamitna. Wierzch ciasta posmarowałam masą krówkową i posypałam płatkami migdałowymi przez to sernik i ładnie jest wykończony i te dodatki(...)jednym jajku i ucieramy, wsypujemy budynie w proszku, dodajemy ser i dokładnie ucieramy. Na koniec dodajemy masę krówkową i ponownie dokładnie ucieramy. 3. Do pieczenia: Na schłodzone ciasto wykładamy równomiernie masę serową. 4. Pieczenie: Sernik pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 60-70 minut do zrumienienia. Upieczony studzimy. Ja studzę w piekarniku, a następnie zimny przekładamy
Izabelawkuchnimnie w domu już pachnie piernikami. Ile one frajdy sprawiają, bo każdy może sobie swojego piernika stworzyć :) A wy już pieczecie? Czekam na choinkę, z utęsknieniem do tego śnieg i będę w raju świątecznej magii :)porcja na ok 160 piernikówSkładniki:200 g masła550 g miodu250 g cukru1200 g mąki 1 opakowanie przyprawy di piernika1 łyżka kawy rozpuszczalnej4(...)rozpuszczamy masło, miód, cukier, przyprawę do piernika, kawę, kakao, cynamon i podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia się cukru i złapania ładnego koloru - ostudzamy.Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, dodać jajka, sól i masę miodową. Zagnieść na gładka masę. Ciasto rozwałkować podsypując mąką na grubość 0,5 cm wyciskać foremki i gotowe pierniczki układać
Niezły MłynekDziś mam dla Was przepis na pyszną kaczkę pieczoną w pomarańczach. Mięso z powodzeniem można przygotować na świąteczny obiad dla najbliższych. Kaczka ma pyszną chrupiącą skórkę, a mięso jest miękkie i rozpływa się w ustach. SKŁADNIKI: 1 średniej wielkości kaczka, 3 pomarańcze, ½ łyżki papryki słodkiej mielonej, ½ łyżki majeranku, ½ łyżki pieprzu, 1 łyżeczka soli, 5 łyżek oleju , PRZYGOTOWANIE(...)godziny w chłodne miejsce. 2. Pozostałe dwie pomarańcze kroję w plasterki. Owoce wkładam do środka kaczki. Związuję nogi. Kaczkę układam na blaszce. Polewam pozostałą marynatą i przykrywam. Kaczkę piekę około 2 godzin w temperaturze 190 stopni. Co jakiś czas mięso polewam utworzonym sosem. Upieczoną kaczkę wykładam na półmisek i dzielę na porcje
Tradycyjna kuchnia KasiKochani, w te Święta postanowiłam zrobić ciasta typowo Wielkanocne! Mazurki, które piekłam do tej pory, były wielowarstwowe. A te typowo świąteczne są na kruchym spodzie, polane masą krówkową i posypane bakaliami. A zatem radośnie wzięłam się do dzieła i wyszły spod moich rąk dwa mazurki. Jeden z nich prezentuję Wam dziś: uwaga - jest baaardzo słodki! Ale taka(...)bakalie Mąkę przesiać przez sitko. Masło posiekać i dodać do mąki. Do tego dodać żółtka, cukier i śmietanę. Całość szybko zagniatamy. Blachę wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyłożyć na blaszce, po bokach można zrobić dekoracyjny "warkocz". Całość włożyć na ok. 1-2 godziny do lodówki. Schłodzone ciasto wyjąć. Piec
Kuchnia smaków