pieczarki - 22435 przepisów (strona:854/1496)

Wegańskie "chłopskie jadło" czyli ZIEMNIAKI Z PIECZARKAMI Z PATELNI 176

piórka albo w kostkę, wszystko jedno, dorzucam do ziemniaków i oczywiście mieszam, - dodaję łyżkę albo dwie oleju, mieszam i teraz podkręcam trochę ogień, - ziemniaki się smażą a ja szykuję pieczarki - obieram i kroję szybko w plastry, dorzucając cały czas do ziemniaków, - kiedy pieczarki już skrojone (ile? ile chcecie, 6,8,10) posypuję całość ziołami prowansalskimi i  łyżeczką soli, mieszam

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Sałatka śledziowa. 291

każdym przyjęciu, podany na różne sposoby pieści nasze podniebienie. Proponuję dziś sałatkę, która mam nadzieję, że Wam zasmakuje . SKŁADNIKI: 5 matijasów z zalewy octowej 1 średnie jabłko mały słoiczek pieczarek marynowanych 1 mała cebula biała jedna czerwona 5 jajek 4 średnie ogórki kiszone 2-3 łyżki majonezu pieprz kolorowy grubo mielony albo z moździerza sól WYKONANIE: śledzie kroimy w paski(...)jabłko, ogórki, jajka kroimy w drobną kostkę, cebulę drobno siekamy, pieczarki dzielimy na połowę lub na cztery części zależnie od wielkości, wszystkie składniki mieszamy dokładnie z majonezem i przyprawami

Kuchnia Beaty
TAGIATELLE Z SZYNKĄ I PIECZARKAMI 140

Lekki , smaczny posiłek.Szybki do zrobienia ,świetny dla osób które nie mają czasu na przygotowanie pracochłonnego obiadu dla rodziny.Rodzinka na pewno się ucieszy , zwłaszcza maluchy które uwielbiają szynkę , pieczarki i żółty ser.Danie dietetyczne jeśli podamy porcję makaronu czyli 10 dag.już ugotowanego z odrobiną sosu ,plasterkiem szynki drobiowej (porcja) i odrobiną parmezanu. 1 op.makaronu kolorowego 10 dag.chudej szynki drobiowej(...)puszka pokrojonych pomidorów 1 duży ząbek czosnku 1 cebula sól pieprz 30 dag.małych pieczarek 1łyżka kremówki 30% oliwa z oliwek *************** ********************************** Makaron ugotować al'dente.Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać.Szynkę pokroić w cienkie paski.Pieczarki oczyścić i pokroić na pół.Parmezan zetrzeć na tarce .Do garnuszka wlać odrobinę oliwy z oliwek .Na gorący tłuszcz wrzucić czosnek z cebulą

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Owsiana pizza 153

placek" to takie pospolite. Zresztą czy nazwa jest ważna? moim zdaniem to smak się liczy. Składniki - 1 szklanka płatków owsianych - 1/4 szklanki kapusty pekińskiej - 1 marchewka - 7 siedem pieczarek - 2 jajka - 1/2 małej cebuli - sól, pieprz do smaku Wukonanie - kapustę cebulę posiekać , marchewkę zetrzeć tarką o grubych oczkach, pieczarki pokroić drobno.   przełożyć wszystkie składniki do miski. - dodać płatki owsiane

Eli Gotowanie
kolorowa zapiekanka makaronowa... 124

Składniki: makaron 200 gram/kolorowy, pierś z kurczaka 1 podwójna, pieczarki 10 średnie, por 1 średni, olej rzepakowy 6 łyżek, serek śmietankowy 125 gram, ser żółty 150 gram, śmietana kremówka 100 gram, mleko niesłodzone skondensowane 100 ml, jajka 2 sztuki "XL", przyprawa do kurczaka 1/2 opakowania, sól - do smaku, pieprz czarny mielony - do smaku, natka pietruszki 1/2 pęczka makaron kolorowy ugotować(...)usmażyć, ser "morski" lub inny rozdrobnić w rozdrabniaczu lub utrzeć na tarce i wymieszać razem z kremówką, mlekiem, serkiem, jajkami w naczyniu żaroodpornym na przemian układać porcje makaronu, pokrojone pieczarki z porą, piersi, masę serową i tak do wyczerpania składników piec w 200 C około 40 minut, kroić na porcje ciut przestudzone - zapiekanka jest syta, aromatyczna i smaczna................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Roladki z boczku (z pieczarkami i fasolką szparagową) 118

Marynata: 1/2 szklanki oleju 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka papryki w proszku (rodzaj wg gustu) 2 ziarna pieprzu sól (do smaku) suszone zioła (opcjonalnie) Farsz: 1 duża cebula 100g pieczarek 50g zielonej fasolki szparagowej (użyłam mrożonej) sól, pieprz Składniki marynaty dokładnie wymieszać. (Czosnek powinien być przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany, a ziarna pieprzu zmiażdżone.) Boczek umyć, osuszyć, pokroić(...)odstawić na około 3 godziny do lodówki. Po tym czasie mięso lekko rozklepać tłuczkiem do mięsa. Przygotować farsz. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na patelni. Dodać pokrojone (w kostkę) pieczarki i fasolkę szparagową. Całość poddusić (farsz nie musi być idealnie miękki, dojdzie w piekarniku) i doprawić solą z pieprzem. Na każdy plaster boczku położyć odrobinę nadzienia i całość zwinąć

Di gotuje
ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA, TORT ZIEMNIACZANY 214

Najbardziej smakowała nam z sosem czosnkowym na bazie jogurtu, pycha... ;-) Piekłam w ciemnej tortownicy o śr.26cm . Składniki: - 1200-1400g obranych, ugotowanych ziemniaków - 5-6 dużych jaj - 500g pieczarek - 100-150g wędzonego boczku - 2 duże cebule - 2 ząbki czosnku - 100g startego żółtego sera - duży pęczek natki pietruszki - szczypta majeranku (dałam więcej) - 2 szczypty gałki muszkatołowej (pominęłam) - 1 łyżka(...)kostkę cebule, podsmażyć do miękkości, pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, zamieszać przełożyć do ziemniaków. Na łyżce masła klarowanego lub oleju kokosowego podsmażyć pokrojone na mniejsze kawałki pieczarki, doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Smażymy tak długo aż odparuje z nich cała woda. Przekładamy do ziemniaków z boczkiem i cebulą. Dodajemy starty ser (gdy nie zapomnimy

Smaczne Zdrowe
Pomidorowy kuskus z warzywami 165

połówkę piersi z kurczaka pokrojoną w kostkę, a następnie dodać do niej warzywa i postępować zgodnie z przepisem poniżej. Składniki na 1 porcję jako danie solo: 90g kuskusu kilka pieczarek garść mrożonej papryki lub 1 średnia świeża (u mnie czerwona) garść mrożonego szpinaku w liściach (może być też świeży baby) 1 marchewka starta na tarce o grubych oczkach(...)passaty (przecieru) pomidorowej 1 ząbek czosnku 1 łyżka oleju 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa sól pieprz Przygotowanie: Kuskus przygotować wg instrukcji na opakowaniu Pieczarki pokroić na półtalarki, ząbek czosnku posiekać, dodać resztę warzyw (bez szpinaku) i smażyć do miękkości na odrobinie oleju.  Następnie dodać szpinak i passatę, doprawić solą, pieprzem i przyprawą gyros. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Szynka drobiowa z warzywami 113

jest jedną z naszych ulubionych.  Składniki 70 dag filetu z kurczaka 1 marchewka 110 g 1/2 papryki ok. 100 g 1 cebula ok. 120 g 100 g pieczarek 2 płaskie łyżeczki soli morskiej 1 płaska łyżeczka cukru 1płaska łyżeczka pieprzu 1 płaska łyżeczka bazylii 80 ml przegotowanej wody 1 łyżka oleju Warzywa kroimy w drobną kostkę, a mięso mielimy(...)wkładamy do malaksera. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy marchewkę, chwilę smażymy następnie dodajemy cebulę i smażymy, aż cebulą się zeszkli, na koniec dodajemy pieczarki i paprykę całość delikatnie posolić. Wszytko dusimy przez 7 minut. Następnie studzimy. W wodzie rozpuszczamy sól i cukier następnie dodajemy do mięsa  wraz z przestudzonymi  warzywami i przyprawami. Wszytko mieszamy ok 5 minut. Masę

Delicious Titbits
Pizza neapolitańska według przepisu Marco Ghia na Międzynarodowy Dzień Pizzy 161

gramowe i uformować z nich okrągłe kulki - pozostawić na 5-6 godzin w hermetycznie zamykanym pojemniku (wcześniej posmarowane odrobiną oliwy). moje dodatki to: kawałek twardego żółtego sera kilka pieczarek średnia cebula zielony sos (proporcje na 1 większy placek): około 50 ml oliwy z oliwek spora garść świeżych liści bazylii sól 2-4 ząbki czosnku około 1/3 zielonej papryczki chili(...)stopni). Rozgnieść ciasto, zostawiając odrobinę wyższe brzegi (powinny mieć około 2 cm). Sosem posmarować placek pizzy, na nim rozłożyć połowę żółtego sera, posiekaną w cienkie piórka cebulę i plasterki pieczarek. Na wierzch rozsypać resztę  żółtego sera.  Pizzę piec przez 4-6 minut. Ciasto na tę pizzę może i wydawać się pracochłonne; przyznam się szczerze, że miałam

Codzienna kuchnia niecodzienna
Schab po bałkańsku 174

Myślę, że gdyby dodać zieloną pietruszkę i żółty ser, było by jeszcze smaczniej. 400g schabu 2 cebule 2 czerwone papryki 200ml przecieru pomidorowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 200g pieczarek  1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 1/2 łyżeczka cząbru sól, pieprz olej 1. Schab kroimy w kostkę, doprawiamy wolą i pieprzem. Podsmażamy razem z pokrojoną w kostkę cebulą(...)czerwoną papryką na rozgrzanym oleju. 2. Dodajemy pokrojone w półplasterki pieczarki. Dusimy do odparowania wody (jeśli papryka nadal będzie twarda, podlewamy 1/4 szklanki wody i odparowujemy), po czym dodajemy przecier pomidorowy, koncentrat i przyprawy. 3. Podajemy z kaszą lub z ziemniakami

Szefowa kuchni
Pizza z salami i mozarellą 95

warto poczekać :) Smacznego! :) Ciasto: 3 szkl mąki op. suchych drożdży jajko płaska łyżeczka cukru płaska łyżeczka soli łyżka oliwy szkl mleka Dodatki: 10 plasterków salami kulka mozzarelli 4 pieczarki pół czerwonej cebuli łyżka koncentratu pomidorowego 100g startego sera żółtego oregano lub przyprawa do pizzy oliwa z oliwek Ciasto: W większej misce wymieszać suche składniki. Dodać jajko, oliwę i mleko. Wyrobić(...)gładkie i elastyczne ciasto. Odstawić na ok  45-60 min.  w ciepłe miejsce aż podwoi objętość. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Przesmażyć na 2 łyżkach oliwy, lekko posolić. Cebulę pokroić na cienkie półplasterki. Wyrośnięte ciasto zagnieść i wyłożyć nim dużą blaszkę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować koncentratem i posypać pozostałymi dodatkami. Przyprawić oregano. Pizzę piec

Smakołyki Asi
Drożdżowe bułeczki z indykiem i pieczarkami 115

mąki łyżeczka cukru 50 g świeżych drożdży 1 szklanka mleka 100 g masła farsz 200 g mięsa mielonego z indyka 1 duża cebula 200 g pokrojonych w kostkę pieczarek sól i pieprz do smaku 1 łyżka śmietany 30 % do zagęszczenia  łyżka oliwy do smażenia ser cheddar starty do środka ok 100 g 1 zbełtane jajko do smarowania Ciekawe rozwiązania(...)rozpuszczone masło. Ciasto zagniatamy i pozostawiamy pod przykryciem aby powiększyło swoją objętość. Na patelni smażymy na oliwie cebulę posiekaną w kostkę, dodajemy mięso mielone i wszystko podsmażamy. Dodajemy pieczarki i wszystko doprawiamy, na sam koniec jak farsz się zagęści dodajemy śmietanę ( możecie również dodać łyżkę mąki rozpuszczonej w odrobinie wody, ale to tylko wtedy kiedy chcecie aby farsz był bardzo

Niezły Młynek
Sałatka z kolorowym tortellini i sosem jogurtowo- mjonezowym 271

mamy, a w zapas kolorowego tortellini (a nawet zwykłego) zaopatrzcie się już dziś ;)  Składniki: 1 ogórek świeży 2 pomidory 5 jajek 1 opakowanie kolorowego tortellini 1 średni słoik pieczarek marynowanych 1 ząbek czosnku 1 mały jogurt naturalny gęsty (ok 180g) 3 łyżki majonezu sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania: Tortellini ugotować w osolonej wodzie do miękkości, ostudzić. Ogórka obrać(...)pokroić wzdłuż na 4 części, a następnie w plasterki. Z pomidorów usunąć twarde, środkowe części i pokroić w kostkę, podobnie też pokroić pieczarki i ugotowane na twardo jajka. Majonez wymieszać z jogurtem naturalnym i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Wymieszać sos z sałatką, doprawić do smaku solą i pieprzem

Kuchnia w czekoladzie