pieczarki - 22435 przepisów (strona:851/1496)

Boeuf bourguignon - wołowina po burgundzku 96

dobrego mięsa. ;) * SKŁADNIKI na 4-6 porcji 1 kg polędwicy wołowej 150 g wędzonego boczku 3 marchewki 20 dag szalotek lub małych cebulek 3 ząbki czosnku 50 dag małych pieczarek 2 listki laurowe 6 ziarenek czarnego pieprzu 300 ml czerwonego wytrawnego wina, np. bordeaux 400 ml bulionu wołowego kilka gałązek świeżego rozmarynu kilka gałązek świeżego tymianku natka selera naciowego(...)sporą kostkę (2-4 cm). Następni przysmaż do zrumienienia z każdej strony na wytopionym z boczku tłuszczu. Pamiętaj, że wołowina powinna w środku nadal być krwista. Marchew, szalotki, pieczarki i czosnek obierz. Marchew pokrój w talarki, zaś szalotki możesz przekroić na pół. Warzywa podsmaż na tłuszczu. Wymieszaj z wołowiną i umieść wszystko w rondlu. Zalej całość bulionem oraz czerwonym winem

Food Square
Zupa pieczarkowa i spaghetti bezglutenowe 185

bardzo ucieszyło) Tak  więc mieliśmy smaczne obiadki, dzisiaj podam Wam dwie propozycje, szybka zupa pieczarkowa, z bezglutenowym makaronem, i bezglutenowe spaghetti bolognese:)  Na zupę potrzebujemy: 50 dag pieczarek masło klarowane 2 kostki warzywne Bio  pieprz mielony przyprawa w płynie Bio   śmietana makaron bezglutenowy KLIK Pieczarki obieram, przepłukuję i smażę na maśle klarowanym, zalewam gorącym bulionem ( kostki

Takie tam pichcenie
Jajka z pieczarkami 180

Jajka z kremowym farszem :) Składniki 5 jajek 10 dkg dobrej szynki 15 dkg pieczarek kilka gałązek szczypiorku majonez sól, pieprz Sposób przygotowania Jajka ugotować na twardo, przekroić na pół … Czytaj dalej Jajka z pieczarkami

czarrna od kuchni
Pizza z serowym brzegiem 348

łyżki oleju 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki cukru 20 g świeżych drożdży 3/4 szklanki letniej wody Dodatkowo: 4 łyżki sosu meksykańskiego Kilka plastrów ulubionej wędliny Kilka pieczarek 1/2 czerwonej papryki 3 łyżki słodkiej kukurydzy 300 g żółtego sera Ciasto: Mąkę mieszamy z solą i cukrem. Dolewamy olej. Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, wlewamy do mąki. Wszystko wyrabiamy(...)ścieramy na tarce o średnich oczkach. 2/3 sera wykładamy po brzegach placka. Zwijamy je do środka. Środek pizzy smarujemy sosem meksykańskim. Następnie układamy pokrojone w plastry pieczarki oraz kawałki czerwonej papryki. Na wierzchu całość obsypujemy kukurydzą.  Pizzę wstawiamy do nagrzanego do 220*C na ok. 15 minut. Pod koniec rozkładamy resztę sera

VioletoweKucharzenie
Paprykowo – pieczarkowy pęczak 110

się zaszczepić w dzieciach odrobinę miłości do zdrowego odżywiana , tym bardziej warto Składniki : 2 szklanki suchej kaszy pęczak 1/2 czerwonej papryki ,świeżej 1 mała cebulka 6-7 pieczarek 1 kostka rosołowa drobiowa 1 łyżka słodkiej , mielonej papryki – czubata 1/2 łyżeczki ostrej , mielonej papryki ( można więcej , lub mniej jak , ktoś lubi ) 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki cukru ( lub łyżeczka(...)miodu ) łyżka masła , parę kropli oleju Warzywa , cebulę , paprykę i pieczarki , siekamy drobniutko i podsmażamy na złoty kolor – odstawiamy . Na głębszej , patelni, roztapiamy masło z odrobiną oleju ( zapobiega przypalaniu ) , wsypujemy pęczak i smażymy , prażymy go kilka minut 2-3 minuty , ciągle mieszając – ten proces nadaje kaszy smak . Następnie wsypujemy mieloną paprykę ( obie ) , czosnek i chwilkę -dosłownie parę zamieszań

Ogrodnik w podróży
placki ziemniaczane z gulaszem 152

placka nałożyć gulasz i nakryć drugą połówką placka. Udekorować i podawać .   Gulasz: Składniki: czyszczenie lodówki --u mnie resztki kiełbasy różnej i nogi z kurczaka gotowane 15-20 dag pieczarek 1-2 cebule ząbek czosnku około 3/4 szkl. śmietanki około 1 szkl. bulionu (drobiowego lub warzywnego) 2-3-ziarnka ziela angielskiego kilka łyżek oleju do smażenia pieprz sól Wykonanie Rozgrzać(...)garnek z oliwą i wrzucić pokrojona cebulkę ,dusić jakieś 2-3 minuty. Następnie dołożyć pokrojone mięso i kiełbasę .Wszystko zarumienić i dołożyć pokrojone pieczarki. Dodać ziele angielskie, przeciśnięty przez praskę czosnek, (w razie potrzeby dolać bulion, tylko tak by przykryć mięso), i dusić około8-10 minut. mieszając od czasu do czasu. Na koniec doprawić solą i pieprzem,wymieszać ,całość zagęścić

w mojej kuchni
INDYK A ' LA BOUEF STROGONOW Z CHLEBEM - OBIAD DIETA 1500 KCAL. 162

mniej kalorii niż normalny Strogonow. Danie ma 520 KCAL. kawałek mięsa z podudzia indyka bez skóry 180 g. 1 strąk papryki czerwonej 120 g. 120 g.małych pieczarek sól pieprz 1 łyżka oleju 10 g. 2 średniej.wielkości kromki żytniego chleba razowego chleba 60 g. 1 szkl.soku pomidorowego 200 ml. ********************************************* Mięso pokroić w paski i obsmażyć ,przełożyć do rondelka(...)pozostałym  oleju udusić  pokrojone warzywa - cebulę , pieczarki , paprykę.Wszystko razem połączyć ,przyprawić ,zalać wodą tak ,aby lekko zakrywało warzywa i dusić do miękkości .Podawać z pieczywem i sokiem

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Filet z pieczarkami w maślanym sosie 157

Składniki: 1 pojedynczy filet z kurczaka 1 cebula 15 kapeluszy z pieczarek 1 papryczka chili 2 łyżki masła klarowanego 2 łyżki masła śmietankowego 1 łyżka śmietany 1/2 kostki rosołowej 2 … Czytaj dalej Filet z pieczarkami w maślanym sosie

czarrna od kuchni
Tofu z warzywami w curry. 149

czerwona cebula, drobno pokrojona 2 ząbki czosnku, przepuszczone przez praskę 1 czerwona papryka, pokrojona w cienkie paski 2 duże marchewki, obrane i pokrojone w plasterki/kostkę 200 g pieczarek, pokrojonych w plasterki 1 kostka tofu naturalnego, użyłam serka z Polsoji (link) - pokrojonego w kostkę 2 szklanki mleka kokosowego (z kartonu) 1 szklanka bulionu warzywnego 1 łyżka przyprawy curry w proszku(...)następnie zmniejsz ogień, przykryj i gotuj kilkanaście minut aż ryż będzie miękki. 2. W tym czasie na patelni podsmaż cebulę na oleju. Następnie dodaj czosnek, imbir, marchew, paprykę i pieczarki, gotuj jeszcze przez 2 minuty. 3.  Dodaj curry, kurkumę, mleko, bulion i tofu, wymieszaj. Doprowadź do wrzenia, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 10 - 15 minut, aż marchewka

Powiedz dietom nie
Zapiekanka – przepis miesiąca 146

kulka około 130 g 1½ łyżeczki soli 200 ml śmietanki lub mleka 2 łyżki posiekanej natki pietruszki ½ łyżeczki białego pieprzu 1 czubata łyżka masła Do podania 250 g usmażonych pieczarek 1 ugotowany brokuł polędwica wołowa Obierz ziemniaki i szalotki. Pokrój ziemniaki i cebulę w cienkie talarki. Utrzyj mozzarellę. Ułóż ziemniaki na przemian z cebulą w wysmarowanej formie. Posól i oprósz(...)wstaw do nagrzanego na 175ºC piekarnika na termoobiegu. Piecz zapiekankę przez 30 minut, po czym zdejmij folię i piecz jeszcze przez 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Usmaż pieczarki z odrobiną świeżego rozmarynu i udekoruj nimi wierzch zapiekanki. Do zapiekanki z ziemniaków najlepiej pasują ziemniaki na puree. Młode ziemniaki można nie obierać, przy czym należy dodać mniej śmietanki, bo zawierają

codojedzenia
Francuskie pierożki z szynką i serem 142

Składniki ciasto francuskie 2 płaty ser żółty 10 dkg szynka 10 plasterków pieczarki 10 szt jajko 1 szt czarny sezam sól i pieprz Sposób przygotowania Pieczarki pokroić w plasterki, posypać … Czytaj dalej Francuskie pierożki z szynką i serem

czarrna od kuchni
Paszteciki z kapustą i grzybami 134

drożdży 2 żółtka 100 g masła 200 ml ciepłego mleka 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli farsz: 400 g kapusty kiszonej 100 g suszonych grzybów lub 10 pieczarek i 5 grzybów mun 2 cebule ziele angielskie kilka sztuk 3-4 liście laurowe sól, pieprz do smaku oliwa do smażenia do posmarowania: 1 żółtko 1 łyżka mleka kminek Przygotowanie: ciasto: Drożdże(...)około godzinę do wyrośnięcia.  farsz: Grzyby moczymy przez całą noc w zimnej wodzie, a następnie gotujemy w lekko osolonej wodzie,aż zmiękną (około godzinę). Ugotowane kroimy. (Jeśli używamy pieczarek to obieramy je, kroimy w kostkę i smażymy na patelni z zeszklona cebulą) Kapustę kiszoną przepłukujemy wodą, odsączamy, kroimy. Przekładamy do oddzielnego garnka, dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie

Bon appetit mon amie
Łazanki z kapustą i grzybami 414

przed świętami można się pokusić o zrobienie domowego makaronu ŁAZANKI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI Składniki: 250 g makaronu typu łazanki 200 g kapusty kiszonek 100 g grzybów suszonych lub pieczarek 1 cebula 3-4 ziarna ziela angielskiego 3-4 liście laurowe oliwa do smażenia sól i pieprz do smaku  Przygotowanie: Makaron łazanki gotujemy według przepisu na opakowaniu. Grzyby suszone(...)moczymy przez całą noc w chłodnej wodzie, a następnie odsączamy i gotujemy aż zmiękną w lekko osolonej wodzie.  Jeśli używamy pieczarek kroimy je w kostkę i podsmażamy na odrobinie oliwy. Cebulę siekamy i także podsmażamy aż nabierze złotego koloru. Kapustę gotujemy z liściem laurowym i zielem angielskim w około 1 litrze wody aż zmięknie. Ugotowaną odsączamy i po przestudzeniu

Bon appetit mon amie
SZTUKA WOŁOWINY W SOSIE Z CZERWONEGO WINA 117

mięsa wołowego  2 cebule 3 ząbki czosnku 200 g pieczarek 1 duża marchew 200 ml wytrawnego, czerwonego wina 2 łyżki musztardy sarebskiej 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka brązowego cukru 1 łyżka mąki pszennej masło klarowane / olej rzepakowy z łyżką masła słodka, mielona papryka sól morska świeżo mielony pieprz Dwie godziny przed pieczeniem mięso wyjmujemy z lodówki, aby nabrało(...)marchew, dolewamy wino, wlewamy 100 ml wody, przykrywamy i dusimy do miękkości  2,5 godziny. Mięso wyjmujemy z garnka i odstawiamy  na talerz, wrzucamy pokrojone w ćwiartki pieczarki i dusimy kilka minut. Sos zagęszczamy mąką rozmieszaną w zimnej wodzie. Całość przyprawiamy cukrem trzcinowym i sosem sojowym. Na koniec wkładamy do sosu mięso. Podajemy z tłuczonymi ziemniakami z dodatkiem

KuchcikoweLove
Placek po CYGAŃSKU 303

też właśnie z sosem . Nam bardzo smakował sos jak placuszek. Zamierzam zrobić go w Święta Wielkanocne :)  Gulasz: 1 kg schabu 200 g karkówki  300 g pieczarek  2 czerwone papryki marchew 4 szt pora 150 g sól i pieprz biały do smaku  3-4 ziarnka ziela angielskiego przecier pomidorowy 4 łyżki 3 listki laurowe(...)nacieramy mięso. Wkładamy szczelnie zakryte na noc do lodówki.  Krok 2 Następnego dnia mięso wyjmujemy z marynaty i obsmażamy je na patelni  na rozgrzanym oleju. Pieczarki pokrój na takie większe kawałki i usmaż na drugiej patelni, teraz przełóż do mięsa . Dodaj paprykę drobno pokrojoną. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy , por i marchew ,koncentrat pomidorowy

Różowa kuchnia