Smoothie z mango i fig to bardzo prosty i pyszny koktajl, który może zastąpić Ci codzienna owsiankę czy kanapkę z serem. Różnorodne śniadania spowodują, że chętniej
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!łyżkę oleju lub masła 4 małe ząbki czosnku sól i pieprz do smaku ok. 500 g sosu pomidorowego z pieczarkami (ja używam gotowego sosu pomidorowego z papryką i pieczarkami, który przygotowujemy do słoików na zimę) żółtego sera (ja używam sera bez laktozy) Wykonanie krok po kroku: 1. Najpierw przygotowujemy ciasto na naleśniki. W tym celu rozkłócamy jajka ze szczyptą soli(...)czwarty znowu sos szpinakowy. 13. Piąty, ostatni naleśnik, smarujemy sosem pomidorowym i posypujemy starty serem lub przykrywamy plasterkami sera. 14. Gotową lasagne wkładamy do rozgrzanego piernika i zapiekamy przez 25 minut. 15. Po tym czasie wyciągamy ją z piekarnika i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia, zanim przystąpimy do krojenia. I to już wszystko. Nasza naleśnikowa lasagne ze szpinakiem jest już
Okiem Blondynki by McBlondiBruschetta z pomidorami i świeżą bazylią to błyskawiczna przekąska na każde przyjęcie. Tak przygotowane bruschetty mogą również zastąpić naszą kolację. Składniki i przepis są poniżej…
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Pieczony kurczak to idealne danie na niedzielny obiad. Kurczak jest takim mięsem, które smakuje praktycznie każdemu. Warto jednak wiedzieć jak upiec kurczaka, aby był soczysty, miękki
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!rozdrabniamy drobno seler naciowy, cebulę oraz czosnek. Pieczarki myjemy i kroimy w półplasterki. Gdy boczek się podsmaży dorzucamy do niego rozdrobnione warzywa i podsmażamy aż wszystko zmięknie. Następnie dorzucamy pieczarki i dodajemy nieco soli, podsmażamy do momentu aż odparuje cały płyn. Po tym czasie dorzucamy mięso mielone, podsmażamy chwilę i dodajemy wino oraz bulion. Zagotowujemy i dodajemy przecier pomidorowy(...)parmezan. Pieczenie: Temperatura - 200 ºC z termoobiegiem Czas - ok. 15 minut Danie gotowe! :) Możecie wcześniej przyrządzić naleśniki i zająć się tylko sosem, składanie lasagne to już sama przyjemność. Czas zapiekania jest znacznie krótszy niż w przypadku tradycyjnej lasagne, gdyż naleśniki nie muszą się "ugotować" w sosie beszamelowym tak jak makaron. Możecie użyć Waszego ulubionego sosu pomidorowego i eksperymentować
Cooking MonsterPrzepis na raclette został wymyślony przez szwajcarskich pasterzy w XIX wieku w kantonie Valais. Wtedy danie nie nazywano “raclette”, ale “fromage rôti”
Tajemnice SmakuParówki zawijane w ciasto francuskie to błyskawiczna przystawka na spotkanie ze znajomymi, albo kiedy odwiedzą nas niezapowiadani goście. Parówki zawijane w ciasto francuskie to z całą
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Chciałabym dzisiaj zaproponować Wam dwie wersje zapiekanego pasztetu. Pierwsza wersja będzie bardziej delikatna, dietetyczna- z mięs drobiowych z minimalną ilością wieprzowiny, druga jest z przewagą mięs wieprzowych. Obydwa pasztety są bardzo smaczne, choć nam bardziej przypadł do gustu ten drugi. Wyglądają z pozoru bardzo podobnie dlatego zamieszczam je pod jednym postem, ich przygotowanie jest również bardzo zbliżone. Przy(...)osobno białka i żółtka)- 2 kopiaste łyżki aromatycznego majeranku- 1 duża bułka (u mnie orkiszowa domowego wypieku)- 2 średnie cebule- 2-3 ząbki czosnku (duże)- 600-700g pieczarek- ok.3/4 płaskiej łyżeczki soli himalajskiej lub morskiej- ok.1/3-1/2 płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej- 2-3 ziarna ziela angielskiego- sporo świeżo mielonego kolorowego pieprzu- conajmniej 2-10 łyżek tłuszczu*** - W pierwszej wersji miałam
Smaczne Zdrowewarzywami oraz sosem z pieczonej papryki. Spróbujcie sami! Polecam! Składniki: główka białej kapusty 200 g kaszy gryczanej białej 200 g czerwonej soczewicy 250 g boczniaków 250 g brązowych pieczarek 1 duża cebula 2 łodygi selera naciowego 2 marchewki 100 g suszonych pomidorów 2 łyżki oliwy Przyprawy: sól pieprz 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki płatków drożdżowych (opcjonalnie) 1 łyżeczka wędzonej(...)liście kapusty, na nich kładziemy gołąbki, które też przykrywamy kapustą. Gołąbki podlewamy wodą, w której gotowaliśmy kapustę. Naczynie przykrywamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 st. C. i zapiekamy około 45 minut. Podajemy z sosem z pieczonej papryki. Sos: Papryki kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne i układamy na blaszce skórą do góry, można posmarować oliwą. Zapiekamy około
Smakowity Blog KulinarnyTrafiły mi się bakłażany więc znowu nakupiłam ich jak głupia. Większe nafaszerowałam soczewicą i pieczarkami a małe wykorzystałam do tej zapiekanki. Jedzonko choć nie fotogeniczne to przepyszne. Zapiekankę bakłażanową można podać samą lub z dodatkiem ryżu bo zawiera sporo sosu. składniki: 3 bakłażany, moje były małe miały po ok 250 g 2 kulki mozzarelli 1 słoik pomidorów krojonych (słoik(...)Całość polać 4-5 łyżkami sosu pomidorowego. Na wierzchu ułożyć drugą połowę grillowanych plastrów bakłażana. Całość zalać pozostałym sosem pomidorowym. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 30 minut. Podawać na ciepło
Monia miesza i gotujeskładniki w różnych daniach, poznasz listę wszystkich produktów, koszt całego koszyka, podpowiemy też jak obniżyć cenę. Najpierw zobacz co jest w menu: Poniedziałek: Spagheti al ragu Wtorek: Dynia makaronowa zapiekana z sosem Środa: Polędwiczki pieczone w miodowym sosie Czwartek: Strogonoff z ryżem z kalafiora Piątek: Dorada pieczona po baskijsku 14 zł za obiad Kiedy na początku poprzedniego tygodnia wrzuciliśmy(...)znalazła się w spaghetti, a drugą połowę zachowaliśmy na dzień następny. We wtorek była Dynia makaronowa zapiekana z sosem al ragu Sos był już gotowy, wystarczyło tylko upiec dynię: rzecz prosta jak grzywka Donalda Trumpa. Czas: 40 minut. Potem 20 minut zapiekania z sosem. Sos al ragu niby ten sam co w poniedziałek, ale jednak inny, gdyż wzbogaciliśmy
Niedzielny kucharzPiękny poranek. Ptaszki ćwierkają, wietrzyk powiewa. Na oścież pootwierane wszystkiemożliwe okna, a mnie i tak parno, duszno, gorąco! i to już od samego świtu, była bowiempiąta
W kuchni Karmel-itkiCzosnkowe grzanki idealnie sprawdzają się jako dodatek do wielu potraw choćby sałatek. Jednak mogą być także świetną przekąską albo lekką kolacją. Czosnkowe grzanki bardzo często są
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!/2016/01/przygotowanie-makaronu-na-lazanie.html lub kupić gotowy w sklepie i przygotować według przepisu na opakowaniu. Najpierw przygotuję sos mięsny: Cebulę kroję w drobną kostkę. Czosnek drobniutko kroję i dodaję do cebuli. Umyte pieczarki kroję w cienkie półplasterki. Teraz na rozgrzanym oleju podsmażam cebulę z czosnkiem przez około 5 minut tak aby cebula się zeszkliła – sos możemy przygotować na dużej patelni lub rondlu(...)polewam obficie sosem beszamel. Pozostałym żółtym serem posypię górę lazanii pod koniec pieczenia. Pieczenie lazanii: Naczynie wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na drugą od dołu półkę i zapiekam około 40 minut – piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu. Pod koniec pieczenia górę lazanii posypuję serem i wstawiam jeszcze na chwilę naczynie do piekarnika
Uwaga Babcia Gotuje