Pyzy z mięsem w zależności od tego w którym regionie Polski się znajdujemy mają różne nazwy. Nie zmienia to jednak faktu, że jest to jednak z
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!zależności od wilgotności mąki, być może zajdzie potrzeba dolania wody lub dosypania mąki. Ciasto gotowe, przykrywam ściereczką, zostawiam, aby odpoczęło. dodatkowo: około 20 sztuk świeżych grzybów (mogą być pieczarki) 2 cebule gęsta, kwaśna śmietana (świeża) - około 8 łyżek ( może być również kefir ) kawałek wędzonego boczku na skwarki posiekany szczypiorek lub natka pietruszki świeżo zmielony czarny pieprz (grubo-mielony) PRZYGOTOWANIE(...)łyżki -możecie więcej) lub kefir, wierzch polewam boczkiem, cebulą i grzybami, oprószam posiekaną natką pietruszki i przykrywam. Tak przygotowane pierożki wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiekam kilka minut. Zamiast przykrywek, wierzch garnków możecie obłożyć ciastem francuskim i tak zapiekać - efekt murowany! :) Wówczas zapiekamy do momentu, aż ciasto będzie złocistobrązowe. Smacznego :) Kiedyś podobne jadłam w Bydgoszczy
Moja Książka Kucharskapapieru ryżowego odrobina letniej wody do moczenia papieru 1 kostka (ok. 170g) wędzonego lub naturalnego tofu sos sojowy warzywa: Szpinak – 200 g Boczniaki – 500 g (można zastąpić pieczarkami) Kiełki fasoli mung – 150 g 1 duża czerwona cebula (lub inna) 2 ząbki czosnku 3 papryki- żółta, pomarańczowa, czerwona pół główki średniej kapusty pekińskiej 1 duża marchewka Kukurydza – 150g Przygotuj warzywa(...)odrobinie z każdego rodzaju. Ściśnij cały farsz tak, aby wygodnie można było go zawinąć. Gotowe sajgonki układaj kolejno na przygotowanej blasze tak, aby nie stykały się ze sobą. Zapiekaj przez ok. 15- 20 min, w połowie pieczenia delikatnie odwróć je na drugą stronę. Warto od czasu do czasu zaglądać i sprawdzać, czy są już zarumienione i chrupiące. Podawaj
Roślinna - blog wegańskiW Anglii podaje się słynne na całym świecie „ Fish&Chips ” ale wcale nie musicie tam jechać aby skosztować smacznej, soczystej i niezwykle delikatnej
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Tym razem przepis na prostą w wykonaniu karkówkę. Pieczona karkówka jest inną niż wszystkie poprzednie, bo będzie zapiekana w winie. Samo przygotowanie zajmie nam niewiele
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!przepisów na takie właśnie wykorzystanie patelni, a używam jej także do pieczenia ciast. Poważnie! Wszystkie odwrócone ciasta i tarty tatin z mojego bloga piekę właśnie w patelni przystosowanej do zapiekania w piekarniku i sprawdza się to doskonale:). O, a tak piekłam indyka z poniższego przepisu, rewelacja! Moją drugą propozycją jest garnek z serii Selection marki Ambition . Pomijając fajny, klasyczny wygląd(...)żurawiną (4 porcje) Składniki: 1 pierś z indyka, rozkrojona i rozbita na płasko 2 łyżki oliwy ½ szklanki suszonej żurawiny, drobno posiekanej 1 mała cebula, drobno posiekana 3-4 pieczarki, drobno posiekane 120 g kiełbasy, bez osłonki, drobno posiekanej ½ szklanki białego wytrawnego wina 1 łyżeczka posiekanej świeżej szałwii ⅓ szklanki bułki tartej Przygotowanie: W średniej patelni rozgrzej na średnim ogniu 1 łyżkę
karmelowyZima to czas kiedy wracając po całym dniu pracy do domu mamy ochotę zjeść coś ciepłego, co nas ogrzeje i da uczucie sytości. Taka właśnie jest
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Zima to czas kiedy wracając po całym dniu pracy do domu mamy ochotę zjeść coś ciepłego, co nas ogrzeje i da uczucie sytości. Taka właśnie jest
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Pieczone faszerowane bakłażany. Zazwyczaj faszeruję je mięsem mielonym, pomidorami, generalnie passatą z dodatkami cebuli, chilli, pieczarek. Raczej tradycyjnie, bez wyszukanych dodatków. Dziś nieco inna wersja - nie ma passaty - jest śmietanka ze szczypiorkiem. Dodałam także marchewkę, pietruszkę i ugniecione ziemniaki gotowane w mundurkach. Inaczej, ale też pysznie. Czekają mnie jeszcze faszerowane cukinie, które mi polecaliście, ale jeszcze mi się nie udało(...)cytryny i lekko popieprzone. Po tym czasie wyjmujemy i faszerujemy: na dno układamy śmietanowo-szczypiorkowe ziemniaki, na to mięsny farsz, tarty ser mozzarella. I tak postępujemy z każdym bakłażanem. Zapiekamy 20-30 minut w temp. 180C bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika najpierw przykryte papierem do pieczenia / folią następnie bez. Po serze i zarumienionych po bokach bakłażanach poznacie
Zasmakuj KuchniPieczone faszerowane bakłażany. Zazwyczaj faszeruję je mięsem mielonym, pomidorami, generalnie passatą z dodatkami cebuli, chili, pieczarek. Raczej tradycyjnie, bez wyszukanych dodatków. Dziś nieco inna wersja – nie ma passaty – jest śmietanka ze szczypiorkiem. Dodałam także marchewkę, pietruszkę i ugniecione ziemniaki gotowane w mundurkach. Inaczej, ale też pysznie. Czekają mnie jeszcze faszerowane cukinie, które mi polecaliście, ale jeszcze mi się(...)cytryny i lekko popieprzone. Po tym czasie wyjmujemy i faszerujemy: na dno układamy śmietanowo-szczypiorkowe ziemniaki, na to mięsny farsz, tarty ser mozzarella. I tak postępujemy z każdym bakłażanem. Zapiekamy 20-30 minut w temp. 180C bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika najpierw przykryte papierem do pieczenia / folią następnie bez. Po serze i zarumienionych po bokach bakłażanach poznacie
Zasmakuj Kuchnideformuje się pod wpływem temperatury. Ze względu na odporne na temperaturę rączki i uchwyt nadają się do używania w piekarniku. W związku z tym można w nich też zapiekać nasze dania do 240 stopni Celsjusza. Takie rozwiązanie sprawdza się również doskonale, gdy chcemy przetrzymać nasze w piekarniku, na przykład w oczekiwaniu na gości. Wieloma testami została wysoka odporność powłoki(...)grzybami, wyszła pyszna ! Zapraszam po przepis. Kapusta z grzybami Czas przygotowania: 60 minut + czas moczenia Składniki: 500 g domowej kiszonej kapusty 1 duża cebula 200 g pieczarek 1 szklanka suszonych grzybów sól pieprz olej do smażenia mielony kminek Wykonanie: Grzyby wrzucamy do garnuszka, zalewamy wodą, tak aby były przykryte. Odstawiamy na no lub minimum na 5 godzin. Rano
Kulinarne przygody GatityPrawie sama ją przygotowywałam. Mąż pomagał mi jak mógł, ale jednak w garach siedziałam ja. Pamiętam jak w pewnym momencie poczułam się bezradna, bezsilna i byłam potwornie zmęczona. Pieczarki duszone wylądowały na kuchennej podłodze…. Wtedy też połączyłam dwie rzeczy: schab i kapustę młodą. Mózg mi pracował na największych obrotach a była już 22 godzina w sobotę Miałam zamarynowany(...)przyprawiłam pieprzem i kminkiem, dosypałam posikanego koperku ok. 2 łyżek. Kapustę wyłożyłam do naczynia żaroodpornego i wyłożyłam do niej pokrojone plastry schabu. Kroiłam na grubość ok 1 cm. Wszystko zapiekałam przez ok. 20 minut w 180 stopniach. Przyznam, że kapusta w smaku jest rewelacyjna Włoska ma podobny smak do młodej. Schab jest soczysty i smaczny – palce lizać! Schab można
Pieprzyć z FantazjąPrawie sama ją przygotowywałam. Mąż pomagał mi jak mógł, ale jednak w garach siedziałam ja. Pamiętam jak w pewnym momencie poczułam się bezradna, bezsilna i byłam potwornie zmęczona. Pieczarki duszone wylądowały na kuchennej podłodze.... Wtedy też połączyłam dwie rzeczy: schab i kapustę młodą. Mózg mi pracował na największych obrotach a była już 22 godzina w sobotę :D Miałam zamarynowany(...)przyprawiłam pieprzem i kminkiem, dosypałam posikanego koperku ok. 2 łyżek. Kapustę wyłożyłam do naczynia żaroodpornego i wyłożyłam do niej pokrojone plastry schabu. Kroiłam na grubość ok 1 cm. Wszystko zapiekałam przez ok. 20 minut w 180 stopniach. Przyznam, że kapusta w smaku jest rewelacyjna :D Włoska ma podobny smak do młodej. Schab jest soczysty i smaczny - palce lizać! Schab można
Pieprzyć z FantazjąPikantny kurczak to idealne danie na niedzielny obiad. Przygotowanie jest bardzo proste, szybkie, nie wymaga zbyt wielu składników. Kurczaka możecie podać z dowolnymi dodatkami, choć moim
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!