podczas wyrabiania ciasta na sos: 2 pomidory 1/4 szkl. wody szczypta soli szczypta pieprzu szczypta bazylii szczypta tymianku 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka oregano nadzienie: 5-6 pieczarek 250 gramów sera 10 plasterków szynki 1 cebula 1/2 czerwonej papryki kilka sztuk oliwek - opcjonalnie 1 camembert - opcjonalnie 1 ząbek czosnku szczypta oregano Najpierw robimy ciasto: drożdże mieszamy z wodą(...)kształt koła Ser zółty ucieramy na tarce o grubych oczkach Nakładamy najpierw sos, ale tylko na połowie ciasta Potem posypujemy startym serem i układamy składniki na na nadzienie: cebulę kroimy w plasterki... ... szynkę w mniejsze kawałki... ... pieczarki w plasterki... ... paprykę paseczki... ... a czosnek siekamy Następnie składamy ciasto na pół i lepimy duży pieróg, posypując go oregano Nagrzewamy piekarnik
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comłyżeczka drożdży 3 łyżki chudego twarogu 2 jajka Farsz: papryczki jalapeno w zalewie lub papryczka chili salami (można użyć light - dostępne w Lidlu) 30 g sera mozzarella (startego) 3-4 pieczarki Przygotowanie: Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni. Salami kroimy na mniejsze kawałki. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Twaróg rozgniatamy(...)Staramy się formować bułki w kształt spiczastych kupek. Ciasto w trakcie pieczenia opadnie, dlatego dobrze aby na samym początku bułeczki były wyższe. Na środku nakładamy odrobinę pieczarek, salami i papryczki. Posypujemy serem. Pieczemy około 30 minut, aż bułki się zrumienią. Wyciągamy z piekarnika i czekamy aż lekko ostygną
Mania Gotowaniabagietki ( bądź małe długie bułeczki 6 sztuk ) pęczek szczypioru 2 łyżki masła ( dobrej jakości ) ząbek czosnku 1 papryka 2 szt kabanosa 10 pieczarek 20 dag sera ( twardego ) sól pierz Wykonanie Do miski przekładam nasze masło , posiekany szczypior , czosnek , doprawiam do smaku solą pieprzem i smaruje nasze przekrojone bułki , następnie na rozgrzana(...)patelnie przekładam posiekane pieczarki oraz naszego kabanosa w kostkę , i przesmażamy razem 10 minut często mieszając aby się nie przypaliło , po przesmażeniu wykładam na nasze wysmarowane masłem bułki przesmażony farsz . Kiedy farsz mamy wyłożony , ścieramy ser żółty na drobnych oczkach i posypuję nasze zapiekanki i dłonią dociskam do naszej bułki , tak aby nie obsypywał się za mocno , następnie wstawiam
Mój SmakSkładniki: 1 op. makaronu lasagne 500g mięsa mielonego z indyka 1 puszka pomidorów 1 ząbek czosnku (lub więcej - wg upodobań) 2 cebule 10szt. pieczarek 200g startego sera żółtego 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka słodkiej papryki Szczypta bazylii i oregano Sól, pieprz Przepis: Cebule i pieczarki kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię na rozgrzaną oliwę. Dodajemy zmiażdżony ząbek(...)Dodajemy przyprawy, mieszamy i dusimy jeszcze 5 minut. Do naczynia żaroodpornego wlewamy łyżeczkę oliwy i rozcieramy na dnie i bokach. Układamy trzy plastry makaronu, nakładamy warstwę nadzienia, posypujemy startym serem, przykrywamy kolejnymi plastrami makaronu, nakładamy warstwę nadzienia posypujemy startym serem i tak aż do wykończenia składników. Ostatnia warstwa to makaron posypany żółtym serem. Całość nakrywamy pokrywką i pieczemy w piekarniku
Emcia Pichcidrożdży 60 g roztopionego masła 2 jajka 350 ml letniego mleka 2 łyżeczki soli 0,5 łyżki cukru farsz 250 g pieczarek 1 cebula olej 250 g żółtego sera sól i pieprz Cebulę pokroić w kostkę(...)podsmażyć na oleju. Do cebuli dodać oczyszczone i pokrojone pieczarki. Posolić. Smażyć wszystko, aż wyparuje cała woda- popieprzyć do smaku. Do przestudzonych pieczarek dodać starty na tarce ser. Wszystko wymieszać. Ciasto : Drożdże rozpuścić w połowie mleka. Pozostałe mleko, jaja, masło i cukier połączyć . Mąkę przesiać do miski. Dodać sól. Dodać rozpuszczone drożdże i pozostałe składniki
Kuchcikowoasi...Kawałek mnieSkładniki: 4 bułki kajzerki 1 cebula 200g szpinaku mrożonego 150g sera żółtego 100g pieczarek 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżka masła sól pieprz SOS KIELECKI KANAPKOWY firmy WSP SPOŁEM Sposób przygotowania: Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle. Dodajemy dowolnie pokrojone pieczarki. Smażymy ok. 5 min. Następnie dodajemy szpinak i dusimy. Gdy odparuje woda przyprawiamy solą(...)nadziewamy farszem, posypując resztą sera i przykrywamy. Zapiekamy w 180 stopniach C przez 10 minut. Do przyrządzenia zapiekanek wykorzystałam SOS KIELECKI KANAPKOWY firmy WSP SPOŁEM . Sos idealnie wpasował się w charakter zapiekanek, nadając im pikantnego smaku z nutą orientu. Wytworzony jest z bez substancji konserwujących. Charakteryzuje się kawałkami warzyw i grzybów konserwowych tj. ogórka, cebuli, pieczarek i kopru. Polecam
Prosto i Smacznie z AnetąFrytki z posypką Składniki: - 1 paczka frytek ( ja kupuję w Biedronce 2 kg ) - 1 puszka groszku zielonego - 1 puszka kukurydzy - pieczarki - 2 piersi z kurczaka - kostka sera żółtego - sól - ketchup, majonez - tłuszcz do smażenia To jest danie, które przypomina mi najlepsze lata mojego szkolnego licealnego życia. Chodziłyśmy często z koleżankami do pewnego lokalu właśnie na tą potrawę. Postanowiłam(...)samo i najpierw kroję go w mniejszą kostkę. Gdy frytki będą gotowe wsypuję je do miski, solę i kładę na talerz na to sypię pieczarki, groszek, kukurydzę i ścieram na wierzch żółty ser. Wkładam na ok 1,5 minuty do mikrofalówki aby ser się rozpłynął. NA tak gotowe danie daję ketchup i/lub majonez i smacznego !!! Podsumowanie: Więc podsumowując drugie danie
Tanio smacznie i prostofalse false false PL X-NONE X-NONE 800 g ziemniaków 2 puszki filetów z makreli w sosie musztardowym z chrzanem Graal 300 g pieczarek 1/ 2 pora 200 g żółtego sera 100 ml kwaśnej śmietany 1 łyżka masła 1 łyżeczka rozmarynu sól, pieprz Przygotowanie: Ziemniaki obieramy, kroimy w 0,5 cm plasterki, gotujemy przez około(...)żaroodpornym naczyniu układamy zapiekankę warstwami najpierw ziemniaki, przyprawiamy je solą i pieprzem oraz rozmarynem, później układamy filety z makreli wraz z sosem, kolejno pieczarki z porem, a następnie polewamy śmietaną i posypujemy żółtym serem. Zapiekamy około 20-30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 stopni. Smacznego
Symfonia smakowaUwielbiam pieczarki i wszystkie potrawy z ich udziałem. 50 g żółtego sera 50 g cameberta 50 g niebieskiego sera 4 łyżki startego parmezanu duże pieczarki ok 10 sztuk 1 cebula sól, pieprz 1 łyżka masła Nóżki pieczarek obciąć, a za pomocą łyżki trochę wydrążyć w środku kapelusze pieczarek. Nóżki i wydrążone środki pokroić na drobno i razem z poszatkowaną(...)cebulką podsmażyć na maśle. Doprawić, dodać wszystkie sery i delikatnie smażyć do całkowitego ich rozpuszczenia. Gotowy farsz nałożyć do kapeluszy pieczarek i zapiec w 170 stopniach przez 30 minut
Jadło i czytadłolekko oliwą i położyłam na niej 1 płat tortilli. Na nim mięso z sosem pomidorowym, posypałam startym serem żółtym i znowu płat tortilli. Tym razem rozłożyłam pieczarki z kukurydzą i znowu zasypałam serem żółtym. Na wierzch położyłam 3 tortillę i lekko oprószyłam pozostałym serem i oregano. Teraz wszystko wylądowało w piekarniku na 15 min. (180szt.). Po wyjęciu z piekarnika odczekałam
bastalenaczas warto ją przygotować. Papryka zielona dodaje bardzo fajnego smaku a dodatkowo wzbogaca go czerwona cebula i ser żółty. Zapraszam:) SKŁADNIKI: 20 dag brązowych pieczarek(oczywiście mogą być zwykłe) 10 dag sera żółtego 1 czerwona cebula 1 zielona papryka 3 jajka 50 g świeżego szpinaku 3 łyżki majonezu sól i pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Pieczarki obieramy, kroimy
Gotowanie PatkiMożna sobie wcześniej przygotować, a przy gościach tylko włożyć do piekarnika na 20 minut :) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego, 4 plasterki polędwicy sopockiej Tradycyjne Jadło , 4 plasterki żółtego sera, 150 g pieczarek, 1/2 małej cebuli, 4-5 suszonych pomidorów w oliwie, suszone oregano. Przygotowanie: Ciasto francuskie kroimy na 12 kwadratów (3x4). Pieczarki i cebulkę drobno kroimy, podsmażamy(...)cebulką na małej ilości oleju.Przyprawiamy odrobiną pieprzu i soli. Układamy pieczarki na kawałkach ciasta, kawałki szynki, a na nich kawałki suszonych pomidorów. Każde ciasto posypujemy żółtym serem pokrojonym drobno i suszonym oregano. Boki ciastek po przekątnej lekko zaginamy do środka. Zapiekamy do zarumienienia się ciasta ok. 20 minut w 180 stopniach
Aga w kuchniświeżych drożdży 1 szklanka letniej wody Dodatkowo: 3 łyżki keczupu 2 łyżki oregano 10 plastrów wędliny 2 czerwone papryki 1 zielona papryka 3 cebule 500 g pieczarek 300 g sera Olej do smażenia Do miski wsypujemy mąkę, cukier i sól. Dolewamy olej. Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, wlewamy do mąki. Zagniatamy ciasto tak aby miało jednolitą masę. Odstawiamy pod przykryciem(...)plasterki. Cebulę z paprykami smażymy na patelni do miękkości. Na cieście rozsmarowujemy keczup, posypujemy oregano. Kolejno układamy wędlinę, pieczarki i usmażone papryki z cebulką. Wstawiamy do nagrzanego do 230*C piekarnika na 15-20 minut. Pod koniec wierzch posypujemy startym serem
VioletoweKucharzeniekrakersy oraz jako dip do nachos. Czas wykonania: 15 min Ilość porcji: 300 g Składniki: 100 g serka topionego (1 bloczek) 100 g sera pleśniowego 1 mały ogórek konserwowy 6 szt. pieczarek marynowanych 2 łyżki jogurtu ½ łyżeczki pieprzu czarnego Przygotowanie: Pieczarki i ogórka pokroić a serki połamać na kawałki. Wszystkie składniki wymieszać za pomocą
KuchniaWeDwoje.plsmaku. Kto nie wierzy, niech sam spróbuje :) Składniki: Ciasto: 6g suszonych drożdży, 150ml ciepławej wody, 250g mąki pszennej chlebowej, 1/4 łyżki soli, 8g cukru. Farsz: 350g pieczarek, 200g startego sera żółtego, 1 cebula, sól, pieprz. Ponadto: olej. Przygotowanie: Ciasto: Do miski wsypać mąkę i odgarnąć ją na boki. W połowie ilości wody rozpuścić drożdże z cukrem i solą(...)kulę, przykryć ściereczką i odłożyć do podwojenia swojej objętości (u mnie to trwało ok.1h10min.). Farsz: Umyte i pokrojone pieczarki podsmażyć razem z pokrojoną w półksiężyce cebulą - na małej ilości tłuszczu.Podczas smażenia posolić i popieprzyć. Ostudzić i wymieszać z serem żółtym. Bagietka: Gdy ciasto podwoiło swoją objętość, podzielić je na pół. Uformować dwa wąskie i długie prostokąty. Farsz
W kuchni u Moniki