smaczną i tanią zapiekankę z makaronem i kiełbasą w sosie pomidorowym. Składniki: ok 300 g makaronu świderki 250 g ulubionej kiełbasy puszka pomidorów duża cebula 5-6 pieczarek puszka groszku 150 g sera żółtego sól, pieprz, papryka słodka i ostra pęczek szczypiorku Przygotowanie Makaron gotujemy al dente i hartujemy zimną wodą. Kiełbasę kroimy w plasterki, cebulę w piórka. Składniki podsmażamy(...)patelni, następnie dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki. Kiedy wszystkie składniki będą podsmażone, całość zalewamy pomidorami z puszki. Dusimy ok 10 minut, następnie dodajemy groszek i przyprawy. Taki sos mieszamy z makaronem i wykładamy do naczynia żaroodpornego. Wierzch posypujemy serem żółtym. Zapiekankę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez ok 15-20 min, do roztopienia się sera. Po wyjęciu można
e-PrzepisyKulinarnesłodkich. Polecam. Składniki: ciasto 3 szklanki mleka 1,5 szklanki mąki 4 żółtka 4 białka 2 łyżki masła szczypta soli farsz 75 dag pieczarek 1 cebula 4 łyżki posiekanej natki pietruszki 20 dag żółtego sera 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich sól, pieprz ponadto tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Masło roztapiamy w garnuszku. Mleko mieszamy z żółtkami, dodajemy mąkę i szczyptę(...)Dodajemy stopione masło. Białka ubijamy. Dodajemy do ciasta. smażymy na patelni grube naleśniki. Cebulę kroimy w kostkę. Szklimy na tłuszczu. Dodajemy pokrojone w plastry pieczarki. Czekamy aż pieczarki odparują nadmiar wody. Ser ścieramy na tarce. Przekładamy do naczynia. Łączymy z pietruszką, orzechami. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Farsz wykładamy na naleśniki. Składamy na pół. Podajemy na ciepło. Można podać
Pobite gary Barbarydrożdży 1 jajko 1 żółtko 1 szklanka mleka 1/4 kostki margaryny 1/4 szklanki cukru szczypta soli Farsz: laska kiełbaski z piersi kurcząt 5 pieczarek pół cebulki 2 łyżki kukurydzy 50 g sera żółtego zioła prowansalskie Dodatki: czarnuszka białko Przygotowanie: Ciasto drożdżowe przygotowuję w mikserze planetarnym, ale można je zrobić bardzo klasycznie. Margarynę rozpuszczamy na patelni, a mleko lekko podgrzewamy. Jajko(...)stolnicę i zarabiamy. Odcinamy po kawałku i formujemy bułeczki. Gotowe bułki układamy na blachę, smarujemy białkiem i posypujemy czarnuszką. Farsz: Pieczarki podsmażamy z cebulką i pokrojoną drobno kiełbaską. Zostawiamy do przestudzenia i zimne mieszamy z drobno pokrojonym serem żółtym. Dodajemy kukurydzę i przyprawy. Naszym farszem nadziewamy bułeczki. Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach. I kolacja
Lawendowe Nieboboczkiem to mój i mojej rodziny numer jeden! Co jakiś czas zmieniam składniki na wierzch pizzy, żeby urozmaicić tę potrawę, ale najczęściej jednak wybieram ten zestaw z pieczarkami i boczkiem.Serdecznie polecam ten przepis na ciasto do pizzy, jest najlepszy!:-)Składniki:Na ciasto:(inspiracja: kulinarneprzeboje.pl)3 szklanki mąki50g drożdży (pół standardowej kostki)3 łyżki oleju1 płaska łyżeczka cukru1 łyżeczka soli1(...)plasterki, cebulę w piórka a boczek w kosteczkę i wszystko wrzucamy na drugą patelnię z dodatkiem oleju lub oliwy aż cebula zmięknie a z pieczarek odparuje woda. Można lekko posolić i doprawić pieprzem składniki.Ser ścieramy na grubych oczkach na tarce.Na wysmarowanej olejem (lub oliwą) blaszce (ja używam tę dużą blaszkę oryginalną z piekarnika) wykładamy ciasto i wygniatamy palcami (okrągły
Anielska Kuchnia Aninaprawdę warto spróbować. Pierś z indyka w moim wydaniu jest soczysta, wyrazista i krucha. Oto receptura: Składniki: filet z indyka serek topiony kremowy ser żółty tarty - garść lub dwie 1 cebula 20 dag pieczarek 2 garście świeżego szpinaku baby 1 ząbek czosnku łyżka siekanej wędliny dojrzewającej sól, pieprz przyprawa do indyka po staropolsku Przygotowanie: Indyka kroimy na duże kotlety (najlepiej(...)maśle klarowanym. Skrapiamy sokiem z cytryny, żeby nam nie ściemniały. Doprawiamy delikatnie solą i pieprzem. Posiekaną cebulę dusimy na oleju. Kotleta smarujemy cienko serkiem topionym. Układamy warstwę pieczarek z cebulą. Posypujemy serem żółtym. Zawijamy ścisło. Rolada nr 2: Świeży szpinak pozbawiony łodyg wrzucamy na rozgrzane masło klarowane. Mieszamy. Dodajemy 1 starty ząbek czosnku. Wyłączamy. Doprawiamy odrobiną soli i pieprzu
Kuchnia po mojemugarnka wlać bulion, podgrzać, dodać śmietanę i zagęścić mąką. Doprawić pieprzem i posypać koperkiem.5. W naczyniu żaroodpornym ułożyć makaron, dodać pieczarki, kukurydzę i kurczaka. Wymieszać. Zalać gotowym sosem. Posypać startym na tarce serem.6. Zapiekać do roztopienia się sera. Ok. 15 min. w 180 st.Przepis dodaję do akcji: Warzywne Szaleństwo i VIVA la pasta
Pasja SmakuDzisiaj danie bezmięsne, ale pożywne i sycące. Idealne połączenie szpinaku z serem feta, do tego odrobina pieczarek i suszonych pomidorów. Całość dopełniają chrupiące orzechy i aromatyczny sos pomidorowy. Polecam! Cannelloni ze szpinakiem, fetą i orzechami Składniki: opakowanie makaronu cannelloni (zużyłam 3/4 opakowania) Na farsz: 0,5 kg mrożonego szpinaku 1 cebula ząbek czosnku 4 suszone pomidory, pokrojonych w kosteczkę(...)pieczarek, pokrojonych w kosteczkę garść orzechów włoskich, posiekanych opakowanie sera feta, pokruszonego przyprawy: sól, pieprz Na sos pomidorowy: 0,5l przecieru pomidorowego lub pomidorów z puszki przyprawy: sól. pieprz, cukier, oregano Dodatkowo: opakowanie mozzarelli, startej na tarce o grubych oczkach Wykonanie: Cebulę i czosnek drobno kroimy, podsmażamy na łyżce tłuszczu. Dodajemy szpinak i dusimy, aż będzie miękki. Doprawiamy do smaku
Smak mojej kuchniWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 7 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-3 Składniki: 10 niedużych ugotowanych ziemniaków, 2 parówki, 50 dag pieczarek, większa garść startego sera żółtego, 2 duże garście posiekanego koperku, 3 czubate łyżki śmietany, łyżka masła, rozmaryn, zioła prowansalskie, sól, papryka słodka, odrobina curry, pieprz. Przygotowanie: Ziemniaki i pieczarki kroję w półplasterki, parówki(...)plastry. Na maśle podsmażam pieczarki i parówki z dodatkiem soli i pieprzu. Kiedy wyparuje woda z pieczarek dodaję ziemniaki i przyprawy, smażę, aż lekko się przyrumienią (często mieszam). Na koniec dodaję ser, śmietanę i garść koperku, chwilę smażę na małym ogniu (aż ser się rozpuści, a składniki połączą). W razie potrzeby doprawiam do smaku. Danie posypuję na talerzu pozostałym koperkiem
JejKuchniatania zapiekanka, która przypadnie do gustu wszystkim, którzy lubią ryż. Składniki: 2 torebki ryżu (parboiled) ok 300 g kiełbasy (dałam Żywiecką) cebula ok. 250 g pieczarek puszka kukurydzy 4-5 łyżek ketchupu 150 g sera żółtego sól, pieprz, bazylia i papryka ostra lub wędzona Przygotowanie Ryż gotujemy na sypko. Kiełbasę kroimy(...)kostkę, cebulę w piórka, pieczarki w plasterki. Kiełbasę podsmażamy na łyżce oleju, następnie dodajemy cebulę i pieczarki. Smażymy razem. Do sporej miski wsypujemy ryż, kiełbasę i pieczarkami, odsączoną kukurydzę, połowę startego sera żółtego, ketchup i przyprawy. Mieszamy i przekładamy do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Posypujemy resztą startego sera. Wkładamy zapiekankę do nagrzanego do 180 C piekarnika i pieczemy
e-PrzepisyKulinarneobjęcie " - jest to więc najlepsze wino na taką okoliczność jak kolacja dla dwojga ;) Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 200 g makaronu spaghetti 6-7 średniej wielkości pieczarek 400 g sera mozzarella (użyłam gotowych wiórków) 1 czerwona cebula 200 g śmietany 30% 1 czubata łyżka masła klarowanego sól morska świeżo mielony pieprz gałka muszkatołowa Sposób przygotowania: Makaron spaghetti gotujemy(...)kurczaka kroimy w kostkę, obficie oprószamy grubo mielonym pieprzem i przesmażamy na maśle klarowanym przez kilka minut, aby mięso się ścięło z każdej strony. Dodajemy posiekane w paski pieczarki, razem dusimy około 5-7 minut, co jakiś czas mieszając. Czerwoną cebulę siekamy dość grubo (by było ją wyraźnie znać w daniu), wrzucamy na patelnię i razem dusimy około 3 minuty
Kolorowy PrzepisownikKolejna propozycja pieczonych bagietek z dodatkiem kiełbasy, pieczarek i czerwonej papryki. Po przepis na bagietki z mniejszą ilością dodatków zajrzyj tutaj Składniki: * 2 bagietki (użyłam gotowe bagietki do zapiekania w piekarniki * 4 jajka * żółty ser starty na tarce(...)dużych oczkach * 1 łyżka majonezu * 1 kiełbasa zwyczajna * 1 mała czerwona papryka * 6-7 pieczarek * sól Wykonanie: Z bagietek wyciąć środki. Jajka rozklepać dodają ser, majonez i sól. Kiełbasę, oczyszczone pieczarki i paprykę pokroić w kostkę, dodać do jajek, wymieszać. Nałożyć farsz do bułek, ułożyć je na blaszce i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180'C około
Zrób to smacznieSzukałam dania bezmięsnego, którego jeszcze nie robiłam, a która spełniłaby moje "zachcianki" smakowe dnia dzisiejszego :) Składniki na nadziewane muszle makaronowe (3 - 4 porcje): makaron muszle 16 sztuk pieczarki około 300 g ser feta około 150 g 1/2 pęczka natki pietruszki cebula przecier pomidorowy 300 g ząbek czosnku sól pieprz gałka muszkatołowa Pieczarki oczyścić i pokroić w paski oraz kostkę, podsmażyć
Karola gotujeSolimy je i napełniamy przygotowanym farszem. Wstawiamy do nagrzanego do 180st C piekarnika (góra-dół) i pieczemy ok 30minut. 3. Po tym czasie pieczarki wyciągamy i posypujemy startym na dużych oczkach boczkiem wymieszanym ze startym serem mozzarella oraz posiekaną pietruszką. Wstawiamy ponownie do piekarnika na ok 15 minut. Jeśli mamy możliwość możemy zmniejszyć temperaturę do 150st C i ustawić funkcję(...)Pieczarki grillowane: Jeśli tylko pogoda dopisuje pieczarki śmiało możemy grillować na tackach. Wtedy przygotowujemy je w całości- tzn posypujemy od razu boczkiem wymieszanym z serem i pietruszką. Czas grillowania zależy w dużej mierze od wielkości pieczarek oraz płomienia :) Myślę że każdy z Was poradzi sobie i ściągnie je w odpowiednim momencie, jak będą miękkie a boczek na wierzchu delikatnie
Kuchnia w czekoladziepokroić wszystkie składniki sałatki, przełożyć je do podpieczonych kapeluszy pieczarek i gotowe, spróbujcie sami. składniki na 8 pieczarek 8 najlepiej dużych pieczarek 4 pomidory koktajlowe 1/2 szklanki czarnych oliwek ok 3 łyżki masła 1 czerwona cebula 100 g sera feta 1 łyżka oliwy z oliwek gałązka natki pietruszki czarny mielony pieprz sól przepis Nóżki pieczarek odcinamy, drobno kroimy(...)zalewy oliwki w plasterki. Ser feta możemy drobno pokruszyć lub pokroić w kostkę a natkę pietruszki drobno siekamy. Do miski przekładamy podsmażone nóżki pieczarek, dodajemy pomidorki oraz wrzucamy plasterki oliwek, pokrojoną cebulę i ser feta. Sałatkę posypujemy posiekaną natkę pietruszki i polewamy oliwą z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem, całość delikatnie mieszamy. Sałatką wypełniamy kapelusze pieczarek
Smakowite Dania