pieczarki z ryżem - 1065 przepisów (strona:9/71)

Gołąbki z włoskiej kapusty z pieczarkami 203

białej, kupiłam niezwykłą :-) żartuję, kupiłam włoską i z niej zrobię obiad. Do dzieła, bo jest trochę z tym roboty.  Składniki: główka włoskiej kapusty  1/2 kg pieczarek  1 szklanki ryżu  2 marchewki  1 por (biała część)  ząbek czosnku  1 pietruszka  1 cebula odrobina papryczki chilli   sól, pieprz 3 łyżki masła  Składniki(...)woda odparuję, ja robię jeszcze babcinym sposobem czyli zawijam w folię, ręcznik i pod pierzynkę. Sprawdza się nie tylko w przypadku kaszy gryczanej ale również ryżu, będzie miękki i sypki. W między czasie pieczarki oczyścić, pokroić i razem z cebulą i porem dusić na maśle. Zetrzeć marchewkę i pietruszkę na tarce o dużych oczkach i dołączyć do duszonych warzyw. Chwile

pieprzny smaczek
Skrzydełka na ryżu 456

Skrzydełka na ryżu  SKŁADNIKI: skrzydełka -1 kg cebula -2 szt pieczarki -0,5 kg ryż -2 szkl masło -3 łyżki woda -4 szkl sól i pieprz ketchup ostry -2 łyżki wegeta -2 łyżki czosnek -1 ząbek cukier -1 łyżka PRZYGOTOWANIE: Blachę wyłożyć folią aluminiową.  Wysypać ryż surowy na blachę.  Skrzydełka umyć, osączyć, podsmażyć na złoty kolor(...)tłuszczu, ułożyć na ryżu.  Cebulę obrać, pokroić w plastry, ułożyć na skrzydełkach.  Pieczarki umyć, osączyć, pokrajać w plastry.  Następnie przygotować zalewę:  Do garnka wlać wodę, dodać sól i pieprz, ketchup, czosnek posiekany, cukier, masło i wegetę, zagotować.  Gotową zalewą polać skrzydełka, wstawić do piekarnika na 1godz i 15 minut w 190 stop. (function

Kuchnia Danusi
Risotto z kurczakiem 1441

nieco ostrej papryki), na koniec wymieszać, przykryć folią i wstawić do lodówki na 30 min. Na patelni rozpuścić masło, dodać cebule pokrojone w kostkę i pieczarki. Smażyć 7 minut mieszając co jakiś czas. Ryż gotować we wrzątku 8 minut, następnie wylać wodę, ryż wysypać z torebek do pustego garnka. W małym garnuszku rozpuścić kostkę rosołową i wlać do ryżu. Wody(...)brytfanny i smażyć jakiś czas. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę, odsączoną kukurydzę i smażyć jeszcze około 10 minut. Na koniec do kurczaka wsypać gotowe już pieczarki z cebulą oraz ryż. Wszystko wymieszać i doprawić. W moim wydaniu potrawa miała słodkawy posmak rosołu. I na kolejnym zdjęciu moja próba zrobienia zdjęcia od góry, z tym że potrawa była gorąca

Passions hobbies life
Warzywno-pieczarkowy ryż z patelni. Lekki obiad lub syta kolacja. 277

proste. Taki posiłek doskonale sprawdzi się w porze obiadowej, ale też i na kolację, a nawet drugie (syte) śniadanie. Spróbujcie. Składniki: 1 woreczek ryżu z długoziarnistego dzikim UncleBen’s 1/4 czerwonej papryki 7 małych pieczarek 1/2 cebuli 1 marchewka olej do smażenia (u mnie około 11/2 łyżki rzepakowego) 1 łyżka posiekanego szczypiorku 11/2 łyżeczki sosu sojowego około 3 łyżki(...)wody sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Ryż gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu (nie może być rozgotowany). Na patelni podsmażamy na oleju pokrojoną w kostkę cebulkę. Następnie dodajemy pokrojoną w większą kostkę czerwoną paprykę, mieszamy chwile podsmażając. Kolejno dorzucamy do naszej patelni obrane i pokrojone w dużą kostkę pieczarki (bez ogonków) i startą na grubych oczkach marchew. Całość podsmażany

Słodkie okruszki
Risotto z pieczarkami, oliwkami i szynką szwardzwaldzką 180

jednak jest to idealna propozycja na romantyczną kolację we dwojga. Przygotowując to danie z pewnością zrobicie wrażenie na drugiej połówce  J . Risotto z pieczarkami, oliwkami i szynką szwardzwaldzką Składniki : l i 1/3 szklanka ryżu do risotto (używam arborio) 2 łyżki masła 100 g szynki szwardzwaldzkiej lub innej szynki dojrzewającej ½ czerwonej cebuli 1 ząbek czosnku około(...)ugotowany i równocześnie cały płyn, jaki mamy w garnku powinien odparować. Odstawiamy risotto z ognia. Dodajemy łyżkę masła. Mieszamy do momentu, aż się roztopi. Na końcu łączymy ryż z dodatkami szynką, pieczarkami i oliwkami. Posypujemy startym parmezanem

Mania Gotowania
Gołąbki z kapusty włoskiej z mięsem i pieczarkami 197

pięć gołąbków. Jest się z czego cieszyć, bo to znaczy, że smakowały. Składniki: 1 duża główka kapusty włoskiej lub dwie mniejsze 700 g mięsa mielonego wieprzowego 200 g ryżu 500 g pieczarek 1 cebula 1 łyżka masła klarowanego sól pieprz majeranek Sos 1 puszka pomidorów 2 łyżki przecieru pomidorowego majeranek papryka słodka 1 ząbek czosnku bazylia oregano 1 łyżeczka mąki(...)miski, dodać mięso mielone. 1 cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle na złoty kolor po czym dodać pieczarki starte na tarce o grubych oczkach, Smażyć aż odparuje woda, doprawić solą i pieprzem, a następnie dodać do ryżu i  mięsa. Doprawić solą i pieprzem majerankiem  i dokładnie wszystko wymieszać. Masę mięsną  nakładać na liścia i zawijać

O kuchni z uczuciem
Ziemniaczana sałatka z serem i pieczarkami 368

sałatka z ziemniaków, sera i marynowanych pieczarek. Całość tworzy spójny i apetyczny smak. 5 ziemniaków 1 puszka kukurydzy 2 pory (biała część) 150 g żółtego sera 50 g ryżu 15 marynowanych pieczarek Orzech  (klik) 5 łyżek majonezu Sól Pieprz Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej wodzie. Po ugotowaniu studzimy i kroimy w kosteczkę.  Kukurydzę odsączamy(...)sitku. Ryż gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Pora dokładnie myjemy i kroimy w pół plasterki. Ser oraz marynowane pieczarki kroimy w kosteczkę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą. Dodajemy majonez i przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i wstawiamy do lodówki

VioletoweKucharzenie
Gołąbki z kapusty włoskiej 253

farsz: ryż gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości. Studzimy i przekładamy do miski.2. Pieczarki obieramy, kroimy na plasterki, na patelni rozgrzewamy olej, dajemy pieczarki i dusimy, aż pieczarki będą miękkie. Dodajemy do ryżu.3. Cebulę siekamy, rumienimy na patelni, dodajemy do ryżu. 4. Mięso smażymy na patelni, aż straci surowość. Dodajemy do ryżu, przyprawiamy pieprzem, solą i majerankiem

Kuchnia domowa Ani
Gołąbki z kapusty włoskiej z pieczarkami w sosie pomidorowym 196

kapusty. Poza tym, dzięki kapuście włoskiej są bardziej delikatne. Z podanych składników wychodzi 10 gołąbków. Składniki: 1 nieduża włoska kapusta 500 gramów mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 200 gramów pieczarek 1 woreczek ryżu 1 cebula 1 mała puszka koncentratu pomidorowego 2 łyżki śmietany 1 łyżka mąki sól pieprz czerwona mielona papryka 1 kostka rosołowa - opcjonalnie Liście kapusty oddzielamy od głąba(...)parzymy wrzątkiem ok. 2 minut Gotujemy ryż w lekko osolonej wodzie Mięso mielone podsmażamy ok. 10 minut stale mieszając. Przekładamy do miseczki Pieczarki i cebulę siekamy niezbyt drobno i dusimy do miękkości. Przekładamy do miseczki z mięsem Dodajemy ryż, przyprawy i mieszamy Następnie nadzienie nakładamy na liście sałaty. Wychodzi mniej więcej po ok. 2 łyżki nadzienia na liść - ilość łyżek

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Risotto z brązowymi pieczarkami i kozim serem 194

potrzebna do zagęszczenia sosu. Risotto trzeba co chwilę mieszać i stopniowo dolewać wino, a potem bulion. Kolejną porcję płynu dodajemy, gdy poprzednia zostanie wchłonięta przez ryż.  W przepisie wykorzystane są brązowe pieczarki - są one twardsze od tych białych i mają intensywniejszy smak. Jeśli nie znajdziecie ich w sklepie, kupcie zwykłe - też powinny się sprawdzić. Metodą prób i błędów sami(...)garnku najlepiej przygotować risotto. Ja robię to w woku. Ryż arborio Składniki (dla dwóch osób): 2 łyżki masła odrobina oliwy z oliwek 1 szklanka ryżu (ok. 300 g) 1 średniej wielkości cebula małe opakowanie brązowych pieczarek nieco koziego sera 1 mała cukinia 1 ząbek czosnku 2 kieliszki nieschłodzonego białego wina (wytrawnego!) ok. 0,75 l gorącego bulionu 10 dkg startego

W SMAK
pieczarki faszerowane konserwową szynką, zapieczone z ryżem i żółtym serem 214

dość że jest  łatwe i szybkie w przygotowaniu, to jeszcze smakuje wręcz wyśmienicie.  składniki dla czterech osób 12  dużych pieczarek 300 g konserwowej szynki 1 szklanka ryżu 1 cebula 1 pomidor 1 papryka 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 5-6 łyżek oliwy 100 g żółtego sera sól, pieprz(...)natka pietruszki sposób wykonania Ryż zalewamy wodą i gotujemy, uważając by się nie rozkleił. Pieczarki myjemy, delikatnie wykręcamy z ich kapeluszy nóżki, smarujemy z obu stron oliwą, lekko solimy i wstawmy na dziesięć minut do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Szynkę kroimy w drobną kostkę . W dużym rondlu podgrzewamy trzy łyżki oliwy, następnie wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę

Miód i pieprz
Sałatka z ryżem i łososiem 205

Przepis na smaczną i szybką sałatkę z ryżem, jajkami, łososiem i groszkiem. Składniki: 5 jajek puszka groszku ok 150 g pieczarek konserwowych 100 g ryżu arborio 150 g wędzonego łososia mała cebula 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu sól, pieprz Przygotowanie Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w kostkę. Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Groszek odcedzamy na sitku

e-PrzepisyKulinarne
SAŁATKA WARSTWOWA Z RYŻEM I PIECZARKAMI 202

sycąca sałatka z ryżem doskonale sprawdzi się podczas świątecznego dnia, takiego jak dziś   SKŁADNIKI: 40 dag pieczarek, 1 torebka ugotowanego ryżu, 1 duży por, ½ puszki groszku konserwowego, 10 dag sera żółtego w kawałku, 3 jajka ugotowane na twardo, sól, pieprz, ketchup, majonez WYKONANIE: Pieczarki obieramy, gotujemy 2 0 min w osolonej wodzie. Po wystudzeniu drobno kroimy. Pora (białą(...)zieloną część) parzymy 2 min we wrzątku, osączamy. Ryż układamy w przezroczystej misce, smarujemy ketchupem, układamy groszek. Jajka ścieramy na tarce o grubych oczkach, układamy na groszku, smarujemy warstwą majonezu, następnie układamy warstwę pieczarek, posypujemy solą i pieprzem, układamy pora, smarujemy warstwą majonezu, na wierzch ścieramy ser żółty. Sałatkę podajemy z chlebem i wędliną

słodki bratek
Drobiowe roladki z ryżem 138

podwójna) 12 g oliwy z oliwek  1 łyżeczka ziół prowansalskich szczypta pieprzu ostra papryka curry kurkuma słodka papryka 75 g ser morski w plastrach 200 g ryż biały 107 g pieczarek pokrojonych w kostkę 250 ml wody 1/2 kostki rosołowej liście kolendry liście magi PRZYGOTOWANIE: Pierś z kurczaka  umyj, osusz. Pokrój wzdłuż na pół (3 części). Delikatnie rozbij(...)słodkiej oraz curry i kurkumę. W tym czasie rozłóż piersi z kurczaka ułóż na niej ser żółty i dodaj po 6 g pieczarek (resztę pieczarek zostaw na patelni) na ser. Zawiń w roladki Ryż ugotuj  (możesz dodać sól ziołową). Roladki ułóż na rozgrzanej patelni ( wlej do pieczarek 2 g oliwy z oliwek) obsmaż z każdej strony. Przygotuj bulion ( 250ml

Misz-masz by Domi