pieczarki w sosie - 5527 przepisów (strona:276/369)

Pizza z grillowanym kurczakiem i warzywami 150

przekroić (poziomo wzdłuż), doprawić pieprzem, papryką słodką, rozmarynem, skropić olejem, zafoliować i odstawić. Oczyścić warzywa, różyczki brokuła obgotować w osolonej wodzie, resztę pokroić w piórka/paski, pieczarki osobno. Obsmażyć pieczarki bez soli i bez oleju, a następnie osączyć na sitku. Pozostałe warzywa również bez oleju podsmażyć na średnio rozgrzanej patelni, delikatnie posolić i odstawić.  Kurczaka zgrillować, a po przestygnięciu(...)ciasta. "Rozkręcamy" ciasto do wielkości blachy, w razie potrzeby korzystamy z wałka do ciasta :) Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pozostawiamy na kilka minut. W tym czasie pozostało zrobić sos pomidorowy. Pomidory z puszki doprawiamy szczyptą soli, cukru, suszonej bazylii ( lub kilka listków świeżej), 1-2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Delikatnie podpieczony spód smarujemy częścią sosu, i kolejno rozsypujemy

Lubię to gotuję
Sos do Pizzy 168

Każdy z nas ma ulubiony przepis na pizzę. Ja dziś pokusiłam się o przygotowanie sosu do posmarowania pizzy. Nie z koncentratu,  po prostu z pomidorów. Wyszło przepysznie! Składniki: puszka pomidorów krojonych w zalewie garść szpinaku baby 2 ząbki czosnku 2 łyżki mleka (kozie, roślinne, to używane w domu) bayzlia, oregano, świeżo zmielony pieprz, sól himalajska łyżka świeżej pietruszki(...)Dusić pod przykryciem ok 5 minut.  Dodać szczyptę pieprzu i soli.  Wlać pomidory z zalewą, dodać resztę bazyli i oregano.  Jako dodatek można dorzucić jedną posiekaną pieczarkę. Zagotować i dusić pod przykryciem aż zgęstnieje.  Na koniec ja czasem dodaję część startego sera.  Po ostygnięciu smarujemy nim spód pizzy. Gotowe! Smacznego

IzaGotuje
Tom Yum z kurczakiem 366

zimowe wieczory w Polsce. Jednym ze składników tej zupy są pochwiaki - bardzo popularne w kuchni tajskiej grzyby, nazywane też grzybami słomianymi. W Azji kupowane są świeże, jak u nas pieczarki. W Europie są one dostępne suszone lub w zalewie (w puszkach). Mi udało się kupić te drugie. Pochwiaki zbierane są niedojrzałe - przed  pęknięciem osłony. Z tego powodu młody kapelusz(...)kaffiru) skórka i sok z 1 limonki 1 puszka pochwiaków 1 łyżka trzcinowego cukru 2 łyżki pasty tom yum 1 l mleka kokosowego 1,5 l wody 3 łyżki sosu rybnego liście kolendry do przyzdobienia Sposób przygotowania: Podudzia kurczaka umyć i włożyć do garnka. Dodać pokrojone w kostkę piersi, zalać wodą i doprowadzić do wrzenia. Gotować ok 45 minut

W SMAK
Szaszłyki 226

wodą na kilka min. W tym czasie przygotowujemy nasze warzywa. Paprykę kroimy na kawałki mniej więcej wielkości naszej mięsnej kostki, cebulę kroimy na 4 części i dzielimy na "łupinki". Pieczarki kroimy w zależności od ich wielkości. Najfajniejsze są najmniejsze, które nie wymagają krojenia. Boczek wędzony kroimy w kawałki. Wyjmujemy wykałaczki z wody i wbijamy na nie na przemian mięso(...)upływie tego czasu włączamy górną grzałkę, funkcję grilla i pieczemy ok 15 min lub mniej. Tak, aby odrobinkę się zarumieniły. gdy są gotowe wyjmujemy i podajemy z ulubionym sosem. U mnie boski Party Dip Barbecue Prymat. Party Dip Barbecue Prymat przygotowujemy zgodnie z zaleceniami producenta. Najlepsze są gorące podane z frytkami

Malinowe Pocałunki
Marokańskie burgery z ciecierzycy i pieczonej marchewki 183

quesadilli i moich burgerach ;) Myślę, że to wystarczająca rekomendacja dla tego przepisu. Spróbuj także: burgery z bakłażanem w orzechowej panierce pity z rybą i surówką po marokańsku burgery z pieczarką, kozim serem i karmelizowaną cebulką Kotlety z ciecierzycy i pieczonej marchewki to przepis uniwersalny, który robiłam już w różnych wersjach smakowych (np. indyjskiej). Tym razem postanowiłam zwrócić się w kierunku(...)przeszkodzie, aby potraktować je jak wegetariańskie kotlety i zjeść z ziemniakami i surówką. Jeżeli zdecydujecie się na domowe burgery, to polecam wymienione w przepisie poniżej dodatki - orzechowy w smaku sos jogurtowy z tahini oraz szybką marynowaną cebulkę. Marokańskie burgery z ciecierzycy i pieczonej marchewki Składniki / na 8 sztuk: 4 średnie marchewki (200 g) oliwa lub olej sól średnia cebula biała

Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka z brokułu z kurczakiem 186

gości daniem kompletnym, bogatym w białko, które jednocześnie pełne jest warzyw. Przepis pochodzi ze zbioru „Czarnorzecko-strzyżowska kraina smaków”, ale nieco dostosowałam go do swoich potrzeb, na przykład pominęłam pieczarki, które w sałatkach bywają nieco zbyt ciężkie. Składniki: 1 brokuł 1 puszka kukurydzy 1 puszka zielonego groszku 1 puszka czerwonej fasoli 1 podwójny filet z kurczaka 3 łyżki jogurtu greckiego(...)Oprószyć go solą, pieprzem, granulowanym czosnkiem i odrobiną curry. Usmażyć, ostudzić i pokroić na niewielkie kawałki. Jogurt i majonez doprawić solą i pieprzem. Składniki sałatki wymieszać delikatnie i polać sosem jogurtowo-majonezowym

Trzeci talerz
Boeuf strogonow 157

daniami serwowanym raz w roku. Na stołach pojawiają się kaczki w jabłkach, szynki pieczone w pomarańczach, schab ze śliwką, a waszym domu to świąteczny Boeuf Strogonow, wołowy gulasz w sosie pomidorowym. BOEUF STROGONOW Składniki:  ok. 1 kg łopatki wołowej 2-3 ząbki czosnku kilka ziarenek ziela angielskiego 3-4 liście laurowe 1/2 szklanki koncentratu pomidorowego 4-5 szt ogórki(...)lodówki. Po tym czasie mięso obsmażamy na patelni na tłuszczu (najlepiej sprawdza się smalec). Przekładamy do garnka.  Na tej samej patelni szklimy drobno posiekaną cebulę i ewentualnie pieczarki (ja nie dodaję). Mięso i cebulę przekładamy do garnka zalewamy bulionem lub wodą, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy aż mięso zmięknie.  W tym czasie można pokroić na ćwiartki

Bon appetit mon amie
Wegetariańskie leczo, gjuwecz bez mięsa. 157

mojego męża który lubi mięsko. Oskrobać marchew, korzeń pietruszki, pokroić w cienkie plasterki. Cukinie i bakłażana umyć, pokroić w drobną kostkę. Cebulkę i czosnek obrać i pokroić drobno. Pieczarki umyć i pokroić w grube plasterki. Świeże pomidorki naciąć u góry na krzyż i sparzyć wrzącą wodą. Po chwili zdjąć skórkę, pomidory pokroić na mniejsze kawałki. W głębokiej patelni rozgrzać olej(...)wywar wymieszać i zagotować. Dodać pomidory z puszki i posiekany tymianek, Doprawić do smaku solą , Gotować na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Jak płyn wyparuje, podlać wodą. Można sos lekko zagęścić mąką rozmieszaną w małej ilości wody. Dodać mąkę do gotującej się potrawy. Nie jest to konieczne. Można też gotować w elektrycznym garnku ustawiając na wolne gotowanie. Gotować wtedy

Kuchnia Pokoleń
Zawijane bułeczki "pizze" 158

pizzy. Bułeczki pieczemy w blasze do muffin, dzięki temu nie tracą formy i kształtu. Bułeczki "pizze" dobrze smakują także na zimno. Możemy serwować je solo lub z sosami lub smakową oliwą. Przygotowanie bułeczek wbrew pozorom nie zajmuje dużo czasu, wystarczy dobra organizacja pracy, a napracujemy się niewiele. Ciasto drożdżowe na bułeczki można przygotować już rano i włożyć je do lodówki(...)Składniki: ( na 12-15 sztuk ) około 2,5 szklanki mąki 3/4 szklanki wody 50 g świeżych drożdży 1/4 szklanki oliwy 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli Farsz: 300 g pieczarek 1 cebula 1 papryka czerwona  2 łyżeczki koncentratu pomidorowego oliwa do smażenia sól zioła prowansalskie kulka sera mozarella Wykonanie: W niewielkiej ilości wody rozprowadzić drożdże, dodając łyżeczkę cukru. Zaczyn

kolorowotorcikowo
Gulasz wieprzowy z papryką i pieczarkami na ciemnym piwie (z piekarnika) 164

porcje: 1 kg łopatki wieprzowej lub innej części 250 ml dobrej jakości ciemnego piwa (można zastąpić bulionem) 150 ml bulionu 1 cebula 2 ząbki czosnku 1,5 łyżki sosu sojowego po pół łyżeczki ostrej i słodkiej papryki 2/3 łyżeczki tymianku 2 małe czerwone papryki lub 1 duża po 2/3 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej sól i pieprz do smaku Przygotowanie(...)gazie i zagotować. Przykryć i wstawić na 1,5-2 godziny do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C (ja piekłam półtorej). Piec do miękkości mięsa. Dodać pokrojoną paprykę i pieczarki, piec pod przykryciem jeszcze przez 15 minut. Postawić na kuchence. Mąki wymieszać za pomocą trzepaczki w odrobinie wody. Wlać do gulaszu, zagotować celem zagęszczenia. Podawać z ulubionymi dodatkami oraz kaszą

Fabryka pomysłów
Warstwowy placek z ciecierzycy alla po węgiersku z gulaszem drobiowo - warzywnym. 143

kostkę lub paseczki, cebulę i marchew obieramy i kroimy, cebulę w piórka a marchewkę w plasterki.W głębokim rondlu rozgrzewamy 3 łyżki oleju, przekładamy mięso, marchewkę pokrojone w pół pasterki pieczarki, i cebulę, oprószamy solą,papryką, pieprzem i szczyptą chili , można vegetą jak ktoś lubi. Podsmażamy na małym ogniu co jakiś czas mieszając.Następnie podlewamy szklanką bulionu oraz dodajemy cukinię(...)złoty kolor z obydwu stron. Na talerz wykładamy duży placek na placek wykładamy porcję warzywno mięsną, następnie placek i znowu porcja warzywno mięsna. Taki placek również można polać dowolnym sosem . Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Mini calzone z mięsem mielonym i pieczarkami 156

ciepłej wody , olej i rozczyn z drożdży, całość zagniatamy i odstawiamy na 30 minut przykrywając ściereczką. Krok 3 Pieczarki i cebulę kroimy w pół talarki, siekamy czosnek. Krok 4 Pieczarki, cebulę i mięso mielone po kolei podsmażamy na patelni. Dodajemy koncentrat i przyprawy, całość chwilę smażymy do momentu odparowania wody. Pod koniec smażenia dodajemy czosnek i ser. Krok 5 Jeszcze(...)Krok 7 Układamy pierogi na blaszce posmarowanej tłuszczem. Smarujemy wierzch rozbełtanym jajkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni (góra, dół) przez 20 minut. Smacznego   Można podawać z sosem pomidorowym. function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp.3.0', 'MSXML2.XmlHttp.2.0', 'Microsoft.XmlHttp

Coś bym zjadła
Kolorowo - ciąg dalszy :) 130

osobnej miseczki. Możemy dodać do żółtych pomidorów nieco czerwonego pomidora, żeby wzmocnić efekt estetyczny :). Posypujemy ziołami i pieprzem, skrapiamy nieco oliwą. Odstawiamy. Kroimy w drobną kostkę cebulę i pieczarki, dodajemy do miski z cukinią i czerwonym pomidorem. Na koniec dosypujemy kukurydzę i wszystko dobrze mieszamy, również dodajemy zioła i oliwę. Mieszamy i wypełniamy wydrążone cukinie farszem, posypujemy obficie startym żółtym(...)żółtym serem. Do nagrzanego do 180 C piekarnika wstawiamy cukinie i nastawiamy czas na 15 min. Po ok. 5 minutach do piekarnika wstawiamy również grzanki. Po upieczeniu podajemy z sosem czosnkowym i/lub słodkim sosem chili. Życzymy smacznego :) Mamy nadzieje, że uprzyjemniliśmy Wam piątek tym daniem i będziecie często wracać do nas po przepis

vegetanie
Bułeczki ziemniaczane z pieczarkami 154

ziemniaków, wbijamy jajko i zagniatamy ciasto.    Przygotowujemy farsz. Drobno kroimy pieczarki. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Kiedy się zeszkli dodajemy pokrojone pieczarki, przyprawiamy warzywkiem  i pieprzem  i smażymy przez kilka minut.    Grzyby studzimy, dodajemy jajko i 1-2 łyżki bułki tartej, mieszamy, doprawiamy i gotowe.    Przygotowujemy panierkę(...)temperatury 180 st. C z termoobiegiem na ok. 25 minut.    Rumiane bułeczki wyjmujemy z piekarnika.    Bułeczki można zjeść bez dodatków, ale z surówką i sosem grzybowym smakują rewelacyjnie. Smacznego

Maminek kulinarny
Zapiekanka makaronowa z szynką i cebulą w sosie śmietanowym 240

znajdującej się na patelni cebuli z szynką dodać śmietanę i połowę startej mozzarelli. Całość chwilę jeszcze pogotować, po czym przyprawić solą i pieprzem. Do miski z makaronem dodać sos śmietanowy z cebulą, szynką i serem. Dokładnie wymieszać. Ewentualnie przyprawić jeszcze solą i pieprzem. A nastąpnie przełożyć do naczynia żaroodpornego. Wierzch zapiekanki posypać pozostałą częścią startej mozzarelli. Zapiekankę wstawić do piekarnika(...)zastąpić filetem z kurczaka a mozzarellę startym żółtym serem. Śmietanę kremówkę można zastąpić śmietanką UHT (taką do kawy) o zawartości tłusczu 12 lub 18%. Do zapiekanki można dodać podsmażone pieczarki, a wierzch polać ketchupem. Można użyć makaronu o dowolnym kształcie. Źródło przepisu:   Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Prosta domowa pizza z kolorowym farszem 248

Odstawiamy je do wyrośnięcia (pod przykryciem). Dziś ciasto na pizze wyrabiał mój mąż Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni (grzanie góra-dół). Farsz: podsmażamy pokrojoną w kostkę paprykę, cebulę i pieczarki. Kabanosy kroimy w plasterki, odkładamy na bok. Blaszkę do pieczenia smarujemy margaryną (spód będzie chrupiący). Układamy ciasto i ugniatając ręką rozprowadzamy na blaszce, tak aby z brzegów można było zrobić(...)posypujemy startym żółtym serem. Znów do piekarnika, tym razem do czasu roztopienia sera i zarumienienia brzegów pizzy (można na chwilę włączyć termoobieg). Podajemy z listkami świeżej bazylii w towarzystwie sosu czosnkowego lub ketchupu. Smacznego

Słodkie okruszki
Pieczony ryż z indykiem i warzywami w aromatycznym sosie 200

dodać aromatu "zalewie", wyciągamy je pod koniec gotowania, a wywar gotujemy nie dłużej niż 5-7 minut. Do naczynia wsypujemy ryż. Na nim układamy mięso. Na mięsie pokrojoną cukinię, pieczarki, grube frytki z ziemniaków, selera naciowego i przekrojone na pół pomidorki. Zalewamy przygotowanym bulionem. Nie wlewajcie jednak wszystkiego. Płynu powinno być drugie tyle ile ryżu, około 500 ml powinno wystarczyć(...)około 2 łyżek masła i wstawiamy na kolejnych 10 minut. Po tym czasie mięsko będzie upieczone na pewno, natomiast ryż ugotowany na sypko z nutą pomidorowego i lekko maślanego sosu

Pichceniomania