zalałam wrzątkiem ponad powierzchnię, zostawiłam do napęcznienia (trwało to z pół dnia, bo nie specjalnie mi się spieszyło z robieniem tego pasztetu ). Cebulę pokroiłam w piórka, podsmażyłam wraz z pieczarkami na oliwie. Następnie wraz z pozostałymi składnikami dodałam do kaszy i dokładnie wymieszałam. Keksówkę wyłożyłam papierem do pieczenia i zapełniłam przygotowanym farszem. Zapiekłam przez 45-50min. w 180st. ( jeśli(...)niskiemu indeksowi glikemicznemu może być spożywana przez chorych na cukrzycę i osoby na diecie. A w połączeniu z nasionami strączkowymi to już sama kopalnia zdrowia. W kuchni idealna do sosów, sałatek, z powodzeniem można zrobić z niej także kaszotto. Na blogu gościła jak do tej pory tylko raz ( tutaj ), ale coś mi się wydaje, że szybko nadrobię te zaległości
bastalenatortille: Pizza na grubym cieście Pizza na cienkim cieście Nadziewana tortilla a la pizza Tortilla z kabanosem, kwaszonym ogórkiem i sosem kebab-gyros Grillowane tortille z kiełkami, wędliną i sosem czosnkowym Tradycyjne zapiekanki na bagietkach Szybka zapiekanka chlebowa z boczkiem Inne przepisy na pizze i zapiekanki znajdziecie tutaj (klik) Dodatki – ziemniaczki: Chrupiące pikantne ziemniaczki z piekarnika Ekspresowe chrupiące ziemniaczki(...)Sałatka makaronowa z papryką i zielonym ogórkiem Sałatka z ogórkiem, kiełkami i kukurydzą Sałatka warzywna (tradycyjna) Inne przepisy na sałatki i surówki znajdziecie tutaj (klik) Przekąski: Francuskie poduszeczki nadziane pieczarkami Nadziewane pomidorki Proste panierowane pieczarki Domowe chipsy paprykowe (z tortilli) Chrupiące pieczarki z czosnkową nutą Imprezowe grzybowe crostini w pikantnej wersji Chrupiące pieczarki w bezglutenowej panierce Pieczarki w chrupiącym cieście
Słodkie okruszkinaczyniu do parowania i gotujemy 30 min. Rolada jest pyszna na ciepło ale wyśmienicie smakuje na zimno. Kulki serowe można robić w kilku wariantach: z serem żółtym, szpinakiem, pieczarkami, boczkiem. Ja dziś zrobiłam z serem ale inne też są godne polecenia. Ja wszystko wyrabiałam w mojej magicznej maszynie zwanej Thermomixem. Składniki: 250 g bułki czerstwej pokrojonej na mniejsze kawałki(...)dodaje do masy. Dobrze mieszamy. Wilgotnymi dłońmi formujemy z ciasta kuleczki o śr.ok. 5 cm Układam w parowarze i gotujemy ok 25 min. Kuleczki możemy podawać z różnymi sosami, masłem i parmezanem
Olikowa kuchnianastępnie dorzucamy cebulę, czosnek i seler naciowy. Wszystko przesmażamy do momentu, gdy warzyw lekko zmiękną i dodajemy marchewkę. Następnie dodajemy pieczarki i przesmażamy kilka minut, do momentu, gdy pieczarki puszczą płyn, wtedy dodajemy paprykę i smażymy całość do odparowania płynu. Warzywa przekładamy do miseczki i odkładamy na bok. Mięso pokrojone w kostkę oprószamy 2 łyżkami mąki i dokładnie w niej(...)Wywar zagotowujemy i podgrzewamy bez przykrycia przez ok. 10 minut. Po tym czasie dodajemy przecier oraz passatę i ponownie całośc zagotowujemy. Solimy i pieprzymy do smaku. Do mięsa i sosu dosypujemy wszystkie przyprawy i zioła oraz cukier, mieszamy, a następnie wsypujemy warzywa. Gulasz doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i dusimy wszystko na małym ogniu przez
Cooking Monsterlitra bulionu warzywnego/wołowego, 1/2-1 łyżeczka tymianku, sól, pieprz, olej rzepakowy Mięso umyć i osuszyć, pokroić w większą kostkę. Marchewki i pietruszki obrać, pokroić w grubsze talarki, większe pieczarki pokroić na ćwiartki lub połówki, a szalotki obrać i zostawić w całości. Mięso obtoczyć w mące i przyprawić solą oraz pieprzem, obsmażyć partiami do zrumienienia, a przesmażone mięso umieścić(...)tymiankiem i dorzucamy do gotującego się mięsa. Całość dusimy dalej około godziny, do czasu aż mięso będzie miękkie. Na koniec doprawiamy do smaku, a jeśli zajdzie taka potrzeba zagęszczamy sos przy pomocy wody i mąki. Smacznego
Plate of JoyDanie z kaszy jęczmiennej, pachnące boczkiem, grzybami i kminkiem. Pomysł na konkretny, męski obiad dla 3-4 osób. Świetnie pasuje do niego sos grzybowy. 100 g kaszy jęczmiennej (1 woreczek) 300 g boczku w kawałku 2 cebule 3 ząbki czosnku 20- 40 g suszonych grzybów 1 łyżka smalcu 1 łyżeczka mielonego kminku oregano, sól, pieprz ½ kostki rosołowej lub grzybowej Suszone(...)lekkim ogniu do miękkości dolewając w razie potrzeby gorącą wodę. Pod koniec dodać grzyby, cebulę i boczek. Doprawić kminkiem, oregano, pieprzem i ewentualnie solą. Suszone grzyby można zastąpić pieczarkami (około 300 g). Wówczas przed dodaniem do kaszy trzeba je odparować na odrobinie oleju. Jednak suszone grzyby (najlepiej podgrzybki) są bardziej aromatyczne i lepiej pasują do dania
Trzeci talerzKontynuuję podróż po Korei :). Odważyłam się dzisiaj zrobić Kimbap (Gimbap lub 김밥) , czyli koreańskie sushi. Aby znaleźć na niego idealny przepis przeglądałam dziesiątki azjatyckich blogów. Wynik
Przepisy AleksandryJak to się mówi potrzeba matka wynalazków.. a ja potrzebowałam czegoś prostego, pysznego, szybkiego na obiad jako dodatek do kaczki po pekińsku . I nie mógł
Bernika - moj kulinarny pamietnikpatelni z obu stron. Nadzienie: Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy do zeszklenia na rozgrzanym oleju. Paprykę myjemy, usuwamy nasiona i kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do cebuli. Pieczarki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię. Smażymy do momentu aż puszczą wodę, wtedy dodajemy mrożony szpinak. Wszystko trzymamy na ogniu aż cały szpinak się rozmrozi(...)posypujemy nim naleśniki w naczyniu. Wierzch możemy posypać suszonym majerankiem. Naczynie żaroodporne zakrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 15 min. Podajemy z sosem, np. pomidorowym, koperkowym lub czosnkowym, albo ketchupem
Kuchnia MagdaLenydrobną kostkę 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1 łyżeczka suszonego oregano 400g (1 puszka) krojonych pomidorów 1 cukinia, pokrojona w kostkę 100 g pieczarek, pokrojonych w ćwiartki 1/2 czerwonej papryki, pokrojonej w kostkę sól, pieprz i cukier do smaku Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 200 oC. W większej misce wymieszaj wszystkie składniki(...)olej, włóż cebulę i podsmaż do zeszklenia. Dodaj czosnek, kmin, oregano i pomidory i doprowadź do wrzenia. Następnie dodaj cukinię, grzyby i paprykę i gotuj przez 20 minut, aż sos zgęstnieje a warzywa zmiękną. Dopraw solą, pieprzem i cukrem do smaku i zdejmij z ognia. Jeśli masz Tefal Cuisine Companion, włóż do misy wyposażonej w mieszadło olej, cebulę i czosnek
karmelowyMożesz w ogóle tego nie robić, jeśli tylko jego mętny wygląd w niczym Ci nie wadzi. Jeśli jednak zależy Ci na estetycznym i apetycznym wyglądzie potrawy, np. zupy, galarety lub sosu, nawet się nie zastanawiaj. Nie jest to rzecz trudna i wymaga jedynie dobrze schłodzonego wywaru oraz zastosowania białka kurzego. Klarowny wywar drobiowy. Etap I Ciśnienie: Niskie Czas Gotowania(...)selera korzeniowego 1/2 bulwy fenkułu (kopru włoskiego), opiecz jak cebulę do rosołu - opcjonalnie 1 łodyga selera naciowego, pokrój na kawałki o długości ok. 3 cm 150 g małych pieczarek brązowych lub białych, opłucz i pokrój na cienkie plasterki 1 duża cebula, obierz 2 goździki 150 ml białego wina wytrawnego, najlepiej Sauvignon Blanc pół pęczka świeżych łodyg
Szybko Szybkowarciasto było jak na naleśniki) Co jest ważne podczas smażenia?! Smażymy cieniutkie placki na, jak największej, suchej patelni. A'la naleśniki wypełniamy dowolnymi farszami. Oto kilka przykładów: pieczarki kroimy w kostkę i przesmażamy na oleju roślinnym z cebulą. Gotowy farsz umieszczamy na środek naleśnika, dodajemy starty ser. ( jak zwijamy : "dół" naleśnika nakładamy na nałożony farsz, potem "górę" czyli(...)dodajemy 0,5 kg mięsa mielonego (doprawiamy je). Kiedy mięso będzie gotowe dodajemy przecier pomidorowy i doprawiamy farsz słodką zmieloną papryką, solą, pieprzem, oregano, bazylią (w zasadzie jest to sos jak do spaghetti). Farsz umieszczamy na środku, na wierzch ścieramy np parmezan lub inny dowolny ser i zwijamy krokieta. jeśli mamy na przykład bigos czy kapustę z grzybami także możemy
upichcicTego dnia kompletnie nie miałam czasu na gotowanie. Do domu wróciliśmy z synem trochę późno, a w lodówce leżało udko. Nie miałam ani ochoty, ani weny
Blondynka Gotujewkładam do lodówki na odpowiednią półkę. Dzięki temu mam zioła na kilka dni. Z resztek ziemniaków robię kluski śląskie lub kotlety ziemniaczane z farszem lub bez. Do tego sos pomidorowy. Z marchewki, pietruszki i selera dodając ugotowaną czerwoną soczewicę powstają pyszne pasztety wegetariańskie. Nie mówiąc już o pysznych zupach jarzynowych. Chodzę także na warsztaty kulinarne, gdzie szefowie kuchni zdradzają(...)się z rodziną co można z nich zrobić. Przechodzi danie, które ma większość głosów. Omlet z trzech składników na 2 osoby trzy składniki z lodówki: por, pieczarki, plaster pieczonego schabu dodatkowo: 4 jaja 3 plastry pomidora olej rzepakowy sól i pieprz do smaku ulubione zioła 2 plasterków kiełbasy łyżka śmietany Pora (biała część) siekamy w plasterki. Rozgrzewamy
AZgotuj!gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości. Studzimy i przekładamy do miski. 2 . Pieczarki obieramy, kroimy na plasterki, na patelni rozgrze wamy olej, dajemy pieczarki i d u simy, aż pieczarki będą miękkie. Dodajemy do ryżu. 3. Cebulę s iekamy, rumienimy na patelni, dodajemy do ryżu. 4. Farsz p rzyprawiamy pieprzem, solą i majerankiem i mieszamy całość. 5. Przygotowujemy kapustę(...)brytfance, podlewamy wodą, przykrywamy liściem z kapusty. 7. Gołąbki pieczemy w piekarniku przez 1 godzinę w 180 st. C. (musimy kontrolować, czy kapusta mięknie). 8. Gołąbki podajemy z ulubionym sosem . Smacznego!!! Przepisy na sosy do gołąbków można znaleźć tutaj (wystarczy kliknąć na zdjęcie): Sos pomidorowy na soku pomidorowym Sos pomidorowy z papryką Szybki sos pomidorowy Sos pieczarkowy Mam nadzieję
Kuchnia domowa Ani